szombat, 16 december 2017

A magas fluortartalmú víz 3 súlyos hatása

A kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy a vízkészletekben lévő magas fluortartalom összefüggésbe hozható a hízást és depressziót okozó pajzsmirigy alulműködéssel.

Figyeljünk oda a védőnők tanácsaira!

Igazi hungarikumnak számít és a gyermek-, tinédzser- illetve családgondozásban is kiemelt szerepet tölt be hazánkban a védőnői szolgálat. A védőnők feladatai az elmúlt 100 évben folyamatosan változott, igazodva a társadalmi igényekhez és az egészségügyi kihívásokhoz. Küldetésük viszont változatlan maradt: elkötelezetten törekednek a lakosság, a családok, különösen az anyák, a csecsemők, a gyermekek és a fiatalok egészségének megőrzésére.

A kamillatea használatának helyes útja

Nagymamáink gyakran emlegették a kamillatea jótékony hatásait különféle betegségek esetén, ám nem mindegy, hogyan készítjük el! A gyógyulás eléréséhez fontos a kamillatea használatának helyes útja.

Extraszűz olívaolajjal érdemes zöldséget sütni

Egészségesebb a zöldséget extraszűz olívaolajban megsütni, mint főzni, mivel így az ételben található antioxidánsok száma növekszik, ráadásul az olajban található fenolok a zöldségekre is átkerülnek. A fenolok és az antioxidánsok segítenek abban, hogy rákot és a diabéteszt elkerüljük.

Nyár érlelte őszi csemegénk :A szőlő

Amikor a nyár kezdetét veszi és vakációnkat töltve egyszer csak elsuhanunk a mértani pontossággal ültetett szőlőtőkék zöldellő táblája mellett, még úgy gondoljuk, nagyon messze a perc, amikor e tőkék roskadozni fognak a kövér, mézédes fürtöktől.

 

 

Aztán egy augusztusi napon a naptárt lázasan lapozgatva döbbenünk rá, hogy bizony, hamarosan vége a nyárnak. Persze nem kell egyből elkenődnünk, hiszen számos kellemes, bársonyos simogatású őszi napfürdőzésben lehet még részünk az elkövetkezendő hónapban. S ami még ennél is jobb hír, hogy természetanyánk igazi vigaszajándékkal lep meg minket így nyár végén, melynek minden falatja egy csepp zamat és egészség. Fedezzük fel e mesés gyümölcs, a szőlő lelkünkre és egészségünkre gyakorolt hatását!

 

A szőlő rendkívüli ősi táplálékunk, hiszen az első megkövesedett magok még a pliocén korszakból maradtak ránk, azaz csaknem 5,3-1,8 millió évesek az első „szőlőleletek”. Persze ezen kívül még számos írásos emlék – többek között a Biblia – valamint mitológiai alak – Dionüszosz, mint a bor és mámor istene – tanúskodik a szőlő régmúltra visszatekintő népszerűségéről. Talán éppen az ilyen, és ehhez hasonló tények adnak létjogosultságot annak a manapság egyre divatosabb nézetnek miszerint, térjünk vissza őseink táplálkozási szokásaihoz. Elődeink ugyanis pontosan tudták mi a jó a testnek, éppen ezért fogyasztották előszeretettel a szőlőt is. De mi is található e gyümölcsben pontosan?

 


 

Némileg túlzásnak hangozhat, de tény és való, hogy a szőlő az egyik legegészségesebb gyümölcs, már ha felállítható a gyümölcsök között efféle rangsor. Az ízletes, drágakövekre emlékeztető szemek mindegyike gazdag vitamin-, ásványi anyag- és nyomelemraktár is egyben. Az édes bogyócskákban megtalálható az A-, B1-, B2- és C-vitamin, de a kálcium, foszfor és vastartalommal sem fukarkodik ez a hazánkban gazdagon termő gyümölcsféle. Fontos még megemlítenünk a szőlő magas káliumtartalmát is, melynek köszönhetően e gyümölcs rendkívül jó vízhajtó is egyben, így nagyobb mértékű fogyasztásával elősegíthető a szervezet „átmosása”, tisztítása. Ugyanakkor a szőlő a preventív gyümölcsök versenyében is szép helyezést érne el, hiszen antioxidáns tartalmának köszönhetően kiváló megelőzője és gyógyítója a rákos megbetegedéseknek.

 

Ezek, a 80%-os víztartalmú szemek azonban kevés kalóriát rejtenek, így a különböző szőlőfajtákkal akár egy kiváló tisztító- vagy fogyókúrának is nekivághatunk, hiszen a gyümölcs minden paramétere ideális szervezetünk nagytakarításához legyen szó felesleg, vagy méreganyag eltüntetéséről a szőlő mindkettővel bátran veszi fel a harcot.

 


 

Bizonyára most sokan vannak, akik inkább egy pohár bor formájában szívesebben ízlelnék meg e napérlelte szőlőszemeket, azonban e kételkedőknek is van egy visszautasíthatatlan tippem. Való igaz, hogy az idei szőlőtermésből még soká lesz zamatos, telt ízű bor, azonban a felejthetetlen ízű, magyar borok egyik legkiválóbb „borkorcsolyája” a sajt, a szelíd barnára pirított kenyér és néhány szem roppanós, nyarat idéző szőlőszem, mindenki szívébe belopja magát.

 


 

Így vagy úgy, de a szőlőt mindenki kedveli, vagy kedvelni fogja. Kívánom, hogy mindenki találja meg a saját a módját annak, ahogy e nagyszerű gyümölcsnek hódolhat; a reggeli müzlivel házasítva, joghurttal bolondítva, magába csipegetve vagy gasztronómiai orgiaként, sajttal és dióval párosítva. Puttonyokkal és bevásárlókosarakkal elő, itt a szőlőszezon! Kellemes szemezgetést kívánok!

 

Szerző: Molnár Boglárka

Kövess minket Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss cikkeket olvashatsz, és oszthatsz meg ismerőseiddel! >>>>>>>


Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

December 11-én immár a kétszázezredik...

Tovább a cikkhez
Homonnay Zsolt miatt volt tanítási szünet fia iskolájában

Homonnay Zsolt miatt volt tanítási szünet fia iskolájában

Homonnay Zsolt miatt volt tanítási szünet fia iskolájában

A Budapesti Operettszínház...

Tovább a cikkhez
A „szeretlek” az egyik legnépszerűbb tartalom a Viberen

A „szeretlek” az egyik legnépszerűbb tartalom a Viberen

A „szeretlek” az egyik legnépszerűbb tartalom a Viberen

Az emberek egyre inkább...

Tovább a cikkhez
Ez a fő ok, amiért a tél szuper időszak a kocogásra

Ez a fő ok, amiért a tél szuper időszak a kocogásra

Ez a fő ok, amiért a tél szuper időszak a kocogásra

A hideg hatására a futó...

Tovább a cikkhez
Melyik vitamin hiánya fokozza az Alzheimer-kór kockázatát?

Melyik vitamin hiánya fokozza az Alzheimer-kór kockázatát?

Melyik vitamin hiánya fokozza az Alzheimer-kór kockázatát?

A B12 vitaminhiány növeli...

Tovább a cikkhez
8 hasznos tipp az otthoni polcszereléshez

8 hasznos tipp az otthoni polcszereléshez

8 hasznos tipp az otthoni polcszereléshez

A polcok gyakran nem csak...

Tovább a cikkhez

Fűszeres omlós lazac karácsonyra

Egyre több háziasszony dönt úgy, hogy karácsonyra a lazacot választja főételnek. Íme egy finom fűszeres omlós lazac recept, amelyből fantasztikus karácsonyi főétel válik.

Bővebben...:

Karácsonyi fűszeres gyömbéres sütemény

Ha még nincs, ötlete mit süssön az ünnepekre, íme, egy fűszeres gyömbéres keksz recept, amely vendégvárónak is beillik.

Bővebben...:

Bizonyos illatok hatására többet vásárolunk karácsonykor!

A tudósok és az üzletemberek már régóta tudják, hogy bizonyos karácsonyhoz köthető illatok, mint például a fenyő vagy a karácsonyi sütik illata felkelthetik az emberek vásárlási kedvét.

Bővebben...:

A napi öt étkezés a fogyás titka?

Előfordult már veled, hogy fogyókúraként szinte alig ettél és hízni kezdtél? Talán mégsem koplalásra van szükség, ha karcsúbb alakot szeretnél? Lehet, hogy a napi öt étkezés a fogyás titka?

Bővebben...:

Így szabadulj meg a kilóktól a citrom segítségével

Fogyókúra citrommal

A citrom olyan tápanyagokat és vitaminokat tartalmaz, amelyek segítenek többek között a felesleges zsír elégetésében. Lássuk hát, hogyan tudod a javadra fordítani ezeket a tulajdonságait, és elérni, hogy a citrom segítségével szabadulj meg a felesleges kilóktól.

Bővebben...:

Épp csak annyira laktunk jól, amennyire hisszük

Hiába kapunk ugyanannyit enni, mint mások, ha azt hisszük, kevesebbet ettünk, hamarabb leszünk éhesebbek – állítja egy friss kutatás.

Bővebben...: