kedd, 16 január 2018

Az ebolavírus előfordulása

Sajnos napjainkban tele vannak a hírek egy igen rettegett, nagyon fertőző, jelenleg Afrikában pusztító vírussal, az ebolával. Ezt a hírhedt kórt, nem fizikai értelemben persze, hanem a tudatosság szintjén kicsit közelebb szeretné hozni a cikk az olvasókhoz, hogy legalább miszticitásából veszíteni tudjon, mely a félelem egyik alapköve.

Ezt érdemes tudnod a szemed érdekében, ha kontaktlencsét viselsz

Egy felmérés alapján több tízmillió amerikai szenved krónikus szemszárazságtól. Néhány embernél akár annyira kellemetlen érzést is kelthet ez az állapot, mintha smirglivel dörzsölnék a szemgolyójukat, de a nagy átmérőjű kontaktlencsék használata segítséget jelenthet a számukra.

Ezek az útifűmaghéj előnyei

Méregtelenítés természetesen,emésztés javítása természetesen, vagyis részletesebben ezek az útifűmaghéj előnyei:

Amiért érdemes spirulina algát fogyasztanod

A spirulina algát szerencsére egyre többen ismerik és fogyasztják Magyarországon is, ez pedig igazán örömteli hírnek tekinthető, hiszen ez az egyszerű növény hihetetlen sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.

Borkóstolás itthon ősszel!

Bár egyelőre csak a naptár szerint, de vészesen közeledik az ősz, ám érdemes kihasználni a nyár jótékony hatását ezen évszak első hónapjaiban is.

A hírek szerint ugyanis szeptemberben sem fukarkodik majd az ég a meleggel. Viszont, ha ősz, akkor bor is dukál hozzá. Nézzük, hát milyen kincsesbányákkal van felszerelve kis országunk eme nedű szempontjából.

A legtöbbünk Franciaországhoz kötné a minőségi bor fogalmát, holott itthon is találunk bőven belőle. Bár azt mondják, az tudja igazán, milyen a jó bor, aki bortermő vidéken, vagy legalábbis a közelében él. Nem tudom, hogy ez tényleg így van-e, mindenesetre válasszunk bármilyen bort is, fehéret vagy vöröset, legyen száraz vagy édes, mindenképpen tiszteljük meg azzal, hogy élvezzük. Egyszer egy tanárom azt mondta: Ahhoz, hogy az ember élvezni tudja a száraz bort, meg kell érnie. Idő kell, hogy felnőjön a feladathoz.

A legészakabbra fekvő és leghíresebb borvidékünk a Tokaj-Hegyaljai terület, ahonnan a méltán, a XVIII. század óta világhírű borunk, a Tokaji aszú származik. Ezen borkülönlegesség a történetmondás szerint a XVI. század elején készült el elsőször egy református lelkész, Sepsi Laczkó Máté keze munkájaként. A bor különleges, több százéves technológiával készül már aszúsodott, késői szüretelésű szőlőből. Nem véletlenül kapta „a borok királya, a királyok bora”  elnevezést. Aki mélyrehatóbban szeretne megismerkedni Tokaj történelmével és a táj boraival, borkultúrájával, az látogasson el a Tokaji Múzeumba, ahol egy igazán sokszínű tárlat mutatja be mindazt, ami Tokajt jellemezte és jellemzi máig.


Eger, Gárdonyi Géza hazája, ahol Szent István királyunk elsők között alapított püspökséget, nem csupán történelme miatt fontos számunkra, hanem a hatezer hektárt is meghaladó szőlőtermő területe miatt is. A Bükk hegység lábánál fekvő borvidéken már a XIII. század óta készítenek borokat. A lehetőségeiket maximálisan kihasználva ma a lehető legtöbb fajtájú bort állítják elő a környéken, a legkülönlegesebbnek mégis a „védett eredetű” kategóriába tartozó Debrői Hárslevelű és az Egri Bikavér. A városban a 200 éves István Pince és Bormúzeum állítja ki a környék borait és régi borásztechnikai eszközeit.

Sopronban és környékén már a középkorban is fontos értéke volt a szőlőnek, s így a bornak. Egészen a XIX. század elejéig inkább a fehér szőlőt részesítették előnyben, ám a század végére egy karakteresebb fajta, a kékfrankos vált divatossá, ami a mai napig is emblematikus bora ennek a vidéknek. A soproni kékfrankos ugyan nem olyan nagy múltú, mégis már-már legenda értékű. Jäger Mihály, borkereskedő nevéhez kötjük, aki a múlt század harmincas éveiben foglalkozott ezzel a borral.


Már a XIV. századtól termesztenek szőlőt és készítenek borokat a Szent Márton hegyen, s ezzel a pannonhalmi Magyarország egyik legidősebb borvidéke. Ma a legjelentősebb pincészet ezen a területen, a Pannonhalmi Apátság Pincészete, mely majd ezer éves múltra tekint vissza, ami biztosítéka is az itt készülő borok kvalitásának. Az apátság megtekintésén kívül számos lehetőség van a vidék és annak borkultúrájának megismerésére, a különböző borkóstolásoktól a környező településeket felölelő bor utakig.

És persze a Balatonon sem lehet egész évben strandolni. Amikor az idő erre már alkalmatlanná válik érdemes felkeresni a tó környéki pincészeteket, borvidékeket. Az első, ami mindenkinek az eszébe jut az a Balatonboglári BB bor, mely fontos része a magyar borkultúrának. De nézzünk most át a túlpartra, ahol Szigligettől Tapolcáig 15 településen keresztül találjuk a Badacsonyi borvidéket. Az itt készült borok jellemzően testesek és viszonylag magas alkohol tartalmúak, olykor megjelennek kései szüretelésű borkülönlegességek, sőt helyenként jégbort is készítenek az ínyencek számára. A helyi különlegesség, a Szürkebarát eredetileg egy francia szőlőfajtából, a Pinot grisből készül, melyet a szerzetesek honosítottak meg ezen a vidéken.


Magyarország legjobb minőségű és legváltozatosabb vörösbor repertoárját a Dél-Dunántúli Villányi borvidék adja. Érdekesség, hogy ezzel ellentmondásban a legnagyobb területet az olaszrizling termelése foglalja el. A borvidék mintegy tizennyolc települést foglal magába, köztük a termálfürdőjéről híres Harkányt, a váráról ismert Siklóst és az idén az Ördögkatlan Fesztivált harmadik alkalommal megrendező Kisharsányt, Nagyharsányt és Palkonyát is. Az itteni borokat dicséri az is, hogy a rendszerváltás óta négy villányi borász kapta meg év borásza címet. A villányi borok történtéről, fajtáiról illetve a termelés és a borkészítés tudományáról bővebb kiállítás tekinthető meg a Villányi Bormúzeumban, mely egész évben várja a látogatókat.


Bár az Alföldre kevéssé jellemző a bortermelés, mégis a Kunsági borvidék Magyarország legnagyobb szőlőtermő területe. Ám itt a mohácsi vész előtt nem is folyt szőlőtermesztés, sőt csak a ’70-es években került sor a rangosabb fajták nagyüzemi termelésére. A nagy területnek köszönhetően a vidék egyes tájain különböző szőlőfajták termeszthetők - mintegy hatvannégy fajta - így a borok is nagyon változatosak. Maga a terület pedig nyolc körzetre oszlik. Számos városban fontos a bor kulturális szerepe, ami a múzeumokon túl borfesztiválokat is jelent, melyekben kiemelkedő például Kecskemét, Cegléd, Soltvadkert vagy akár Kiskunhalas is.


Ezek után kinek ne támadna kedve egy kis borkóstolásra!? Hát csak rajta, ismerjük meg kiváló, minőségi borainkat. Amihez egyébként nem szükségszerű több száz kilométert utazni a borvidékig, hiszen az ősz bővelkedik szüreti- és borfesztiválokban szerte az országban.

Lázár Erika

Ha tetszett a cikk kérjük lájkold, vagy oszd meg a Facebookon a cikk tetején levő gombokkal, vagy Facebook oldalunkon! >>>>>>>>


Kiderült, miért hívták Som Lajost főnöknek zenésztársai

Kiderült, miért hívták Som Lajost főnöknek zenésztársai

Kiderült, miért hívták Som Lajost főnöknek zenésztársai

Igazi csemegét kínál a nézőknek...

Tovább a cikkhez
Elzavarta otthonról feleségét az Irigy Hónaljmirigy dobosa

Elzavarta otthonról feleségét az Irigy Hónaljmirigy dobosa

Elzavarta otthonról feleségét az Irigy Hónaljmirigy dobosa

Kabai Lacinál betelt a pohár…...

Tovább a cikkhez
Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

December 11-én immár a kétszázezredik...

Tovább a cikkhez
Immunerősítési tippek télre!

Immunerősítési tippek télre!

Immunerősítési tippek télre!

Itt a tél, kevesebbet süt...

Tovább a cikkhez
Amíg ezzel nem vagy tisztában, bele se kezdj a fogyókúrába

Amíg ezzel nem vagy tisztában, bele se kezdj a fogyókúrába

Amíg ezzel nem vagy tisztában, bele se kezdj a fogyókúrába

A közhiedelemmel ellentétben...

Tovább a cikkhez
Hány partnerrel érdemes ágyba bújnunk életünk során?

Hány partnerrel érdemes ágyba bújnunk életünk során?

Hány partnerrel érdemes ágyba bújnunk életünk során?

Brit tudósok egy csoportja...

Tovább a cikkhez

Nyerd meg a legújabb szuperfoodot a Moringa port!

Moringa fa

Játssz velünk és nyerd meg az 5 csomag Moringa por egyikét, amelyet az élet csodafájának is neveznek gyakran , fantasztikus gyógyhatása miatt!

Bővebben...:

Így készíts gyermekednek gyurmát házilag, fillérekből

Gyurma házilag

Imád a gyereked gyurmázni, már kisebb vagyont költöttél a beszerzésére? Így készíts gyermekednek gyurmát házilag, fillérekből, hogy a családi kasszát ne a gyurmázás ára terhelje.

Bővebben...:

Így készíts házilag lábfürdőt

Lábfürdő

Ha úgy érzed állandóan sajog és fáj a lábad, mire hazaérsz, egy gyógyító lábfürdő csodát tesz. Megmutatjuk, hogyan tudsz lábfürdőt készíteni házilag, amely nyugtatja és ápolja lábadat.

Bővebben...:

Így készíts arcpakolást házilag a hideg időben

Arcpakolás házilag

Beköszöntött a hűvös idő, ilyenkor jót tesz bőrödnek, ha hetente legalább egyszer elkészítesz egy tápláló arcpakolást házilag.

Bővebben...:

Tippek a karácsony utáni diétához

Karácsony utáni diéta

Az a nagyon rossz hírem van számodra, hogy a karácsony utáni diétát már karácsonykor, sőt előtte el kellene kezdened. Ha ez nem sikerül, mert elcsábított a sok illat és íz, a szaloncukor, a bejgli, meg a zserbó, ami csak karácsonykor van, ráadásul disznóvágás volt a családban, és a friss kolbászt, meg hurkát sem tudtad kihagyni, nos akkor jöjjenek a tippek a karácsony utáni diétához.

Bővebben...:

3 fogyókúrás tea házilag

Az ünnepek közeledtével érdemes időben felkészülni nem csak a sütés-főzésre, de az esetlegesen felszedett plusz kilók leadására is. Ehhez segítségül megmutatjuk, hogyan készíthető el az alábbi 3 fogyókúrás tea házilag. 

Bővebben...:

A napi öt étkezés a fogyás titka?

Előfordult már veled, hogy fogyókúraként szinte alig ettél és hízni kezdtél? Talán mégsem koplalásra van szükség, ha karcsúbb alakot szeretnél? Lehet, hogy a napi öt étkezés a fogyás titka?

Bővebben...: