kedd, 21 november 2017

Népszerű dísznövényünk rejti a HIV ellenszerét?

A népszerű dísznövény gyökerének kivonata hozzájárulhat a leggyakoribbnak számító HIV-1 vírusfertőzés hatékony kezeléséhez.

Hogyan csökkentsük a terhességi magas vérnyomást?

A közhiedelemmel ellentétben a terhesség előtt és alatt végzett rendszeres testedzés jótékony hatással lehet azokra a kismamákra, akikben a terhesség során alakul ki magas vérnyomás – számol be Jeff Gilbert a Hypertension decemberi számában megjelenő friss tanulmányában.

Extraszűz olívaolajjal érdemes zöldséget sütni

Egészségesebb a zöldséget extraszűz olívaolajban megsütni, mint főzni, mivel így az ételben található antioxidánsok száma növekszik, ráadásul az olajban található fenolok a zöldségekre is átkerülnek. A fenolok és az antioxidánsok segítenek abban, hogy rákot és a diabéteszt elkerüljük.

Ne spóroljunk a zöldségekkel, csak mert tél van

Amikor nem jutunk könnyen friss, gusztusos zöldségekhez és gyümölcsökhöz a téli szürkeségben, hajlamosak vagyunk elhanyagolni a helyes táplálkozást.

Őszi tippek a tökéletes bor-sajt párosításhoz

Nem kell gyászolni a nyarat, hiszen a szeptember érkezésével végre beköszöntött a szüret és a borfesztiválok időszaka. Itt az idő, hogy elővegyük a féltve őrizgetett isteni borokat, válasszunk hozzá egy-két pikáns sajtot és lenyűgözzük a barátainkat!

Ahhoz azonban, hogy ne fulladjon kudarcba a házi borkóstolónk, nem árt megfogadnunk pár aranyszabályt. A Tihany Camembert szakértőinek tippjeivel most megtudhatjuk a tökéletes bor-sajt párosítás titkát.

A párosítás aranyszabályai:

  1. Lehetőleg azonos régióból származó termékeket válasszunk

Nem érdemes e tekintetben nagyon vaskalaposnak lennünk, de általában az ugyanabból a mikroklímából, azonos tradíciókat követő termelőktől származó termékek nagyon jól kiegészítik egymást, így nagyot nem tévedhetünk, ha ezt a tanácsot követjük.

  1. Bor és sajt ízintenzitása legyen hasonló

Az könnyen belátható, hogy egy nagyon erős, érett sajthoz érdemes egy hasonlóan intenzív ízű bort választani. Egy enyhébb ízű sajtot így nem dominál egy erős vörösbor, vagy könnyű fehérbort egy érett sajt. Nem kell mindenáron megreformálnunk a gasztronómiát, inkább törekedjünk az ízek harmóniájára.

 

  1. Válasszuk az alacsonyabb alkohol tartalmú borokat

Csak a legérettebb sajtokat érdemes magas alkoholtartalmú borokhoz választani, egy könnyedebb sajt nem képes „felvenni a versenyt” egy nagyon tüzes vörösborral, vagy éppen egy likőrborral.

  1. Gyümölcsös borokhoz válasszunk kevésbé érett gomolya jellegű sajtokat

Egyensúly, egyensúly, egyensúly: egy könnyed sajthoz, könnyed bor dukál, válasszunk reduktív fehérbort, vagy rozét ezekhez a sajtokhoz.

  1. Érett sajtokhoz válasszunk testesebb borokat

Az érett penészes sajtok teljesebb élményt nyújthatnak egy öregebb, testes vörössel, vagy akár a természetesen magas cukortartalmú borokkal.

Most hogy ismerjük az aranyszabályokat, melyik sajthoz milyen bort válasszunk?

  1. Camembert, brie

Borválasztás szempontjából mindenképpen a fehérpenészes sajtok adják az egyik legváltozatosabb sajtkategóriát. Magas zsírtartalmuk mindenképpen tüzesebb borokat, vagy akár habzó borokat kíván. A sajt érettsége döntő szempont lehet a bor választásnál: egy kevésbé érett sajthoz inkább fehér (pl.: Tokaji Furmint), érettebbekhez rosé vagy testesebb vörösbor (Cabernet Sauvigon) dukál.

  1. Ementáli típusú sajtok

A svájci gyökerekkel rendelkező lyukacsos sajtok, mint amilyen például a magyar Pannónia is, általában üde, gyümölcsös aromájú, de teltebb vörösborokat kívánnak. Ezekre jó példa egy pohár Pinot Noir vagy Merlot.

  1. Kéksajtok

A nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kék nemes penésszel érlelt sajtok mindenképpen karakteresebb borokat kívánnak. Kitűnő párosítás lehet hozzájuk egy édes desszertbor, mint például a Tokaji Aszú, vagy egy tüzes vörösbor, mondjuk egy Shiraz.

  1. Kecskesajt

A kecskesajt és a Sauvigon Blanc párosítása már-már gasztronómiai közhelyszámba megy, de ez nem véletlenül alakult így. A lágy, jellegzetes ízű sajthoz mennyeien illik ez az élénk savú, jellegzetes illat- és ízvilágú reduktív fehérbor.

  1. Füstölt sajt

Az intenzív füstös aromákat felvonultató sajtokhoz lágy, kerek, üde fehérbor javasolható. A Szürkebarát, a Hárslevelű vagy a Királyleányka is tökéletes kiegészítője lehet mondjuk egy szelet Karaván sajtnak.

Ez a pár javaslat jó alapot adhat a legfinomabb ízpárok megtalálásához, de természetesen a borpárosítás szabályait is érdemes néha felrúgni, így bátor kísérletezéssel mindenki megtalálhatja az egyéni ízlésnek leginkább megfelelő párokat.

Kövess minket Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss cikkeket olvashatsz, és oszthatsz meg ismerőseiddel! >>>>>>>

Turkálóból öltöznek a Feleségek luxuskivitelben sztárjai!

Turkálóból öltöznek a Feleségek luxuskivitelben sztárjai!

Turkálóból öltöznek a Feleségek luxuskivitelben sztárjai!

Ezen a héten a Feleségek...

Tovább a cikkhez
Imádják a nézők a Sztárban Sztárt

Imádják a nézők a Sztárban Sztárt

Imádják a nézők a Sztárban Sztárt

Az idei évad második legnézettebb...

Tovább a cikkhez
Mit tennél, ha vezetés közben felbukkanna a hátsó üléseden a Wellhello?

Mit tennél, ha vezetés közben felbukkanna a hátsó üléseden a Wellhello?

Mit tennél, ha vezetés közben felbukkanna a hátsó üléseden a Wellhello?

Különleges élményben lehetett...

Tovább a cikkhez
Hihetetlen! Ilyen hamar unják meg a szexet a nők ugyanazzal a partnerrel

Hihetetlen! Ilyen hamar unják meg a szexet a nők ugyanazzal a partnerrel

Hihetetlen! Ilyen hamar unják meg a szexet a nők ugyanazzal a partnerrel

Azok a nők, akik már egy...

Tovább a cikkhez
Ha egészséges bélrendszert szeretnél, egyél ebből minél többet

Ha egészséges bélrendszert szeretnél, egyél ebből minél többet

Ha egészséges bélrendszert szeretnél, egyél ebből minél többet

Ha szeretnénk, hogy bélrendszerünk...

Tovább a cikkhez
Egy olcsó módszer a gyerekek túlsúlyproblémái ellen

Egy olcsó módszer a gyerekek túlsúlyproblémái ellen

Egy olcsó módszer a gyerekek túlsúlyproblémái ellen

Kevesebb mint 20 amerikai...

Tovább a cikkhez

Most esedékes a jácint hagyma ültetése!

A tavasz egyik legszebb virága a jácint amelyet most ősszel érdemes kertünkbe telepíteni.Eljött a jácint hagymák ültetési ideje!

Bővebben...:

Hogyan ismerjük fel a hamis mézet?

A természet egyik legnagyobb ajándéka a méz. A szorgos méhek munkájának gyümölcsét emberemlékezet óta használjuk gyógyító tulajdonságaiért. Csakhogy a hamisított méztől nem várhatunk egészségjavító hatást! 2007-ben a multicégek nagyáruházainak polcain lévő mézek hetven százaléka bizonyult hamisnak!

Bővebben...:

Beköszön az ősz!

A nyárnak sajnos hivatalosan is vége, de van egy jó hírünk: itt az ősz! Ez a színes, változékony, de semmiképpen sem unalmas évszak, amit bár sokszor szürkének és egyhangúnak látunk, valójában rengeteg lehetőséget rejt akár bent, akár kint, a szabadban. A FittKlub oldala ezúttal is igyekszik meghozni a kedvet egy kis őszöléshez, programajánlóval, tippekkel, ötletekkel, hogy könnyebben túltehessük magunkat a nyár elmúlta felett érzett melankólián.

Bővebben...:

Épp csak annyira laktunk jól, amennyire hisszük

Hiába kapunk ugyanannyit enni, mint mások, ha azt hisszük, kevesebbet ettünk, hamarabb leszünk éhesebbek – állítja egy friss kutatás.

Bővebben...:

A cirkadián ritmusunk is befolyásolja a hízásunkat

fogyókúra

A túlsúly és az elhízás az Egyesült Államokban járványként terjed. Korábban már összefüggésbe hozták a problémát a szegényes étrenddel, sőt azt is megállapították, hogy a nap későbbi szakaszában történő étkezés szintén hozzájárul a súlyfelesleg kialakulásához.

Bővebben...:

3 napos ananász diéta

ananász diéta

Közeleg egy fontos esemény, jó lenne leadni gyorsan pár kilót? Akkor a 3 napos villámgyors ananász diéta neked szól.

Bővebben...: