kedd, 20 február 2018

Indul a tavaszi kerti szezon és a magvetés!

Véget ért a jól megérdemelt pihenő, indul az idei kerti szezon, ideje előszedni az üres cserepeket, magvető tálcákat, és a vetőmag készletet. Megmutatjuk, milyen magokat lehet elkezdeni vetni február végétől.

 Ideje nekiállni az idei kerti munkáknak, így pl. a korai magvetésnek is.

A magvetéshez szükséged lesz jó minőségű vetőmagokra, hajtató tálcára, vagy kis cserepekre, tejfölös poharakra, és egy laza tápanyagszegény hajtató földre.

 A magvetéshez és a palánták neveléséhez már virágföldre lesz szükséged, mert a magoncok csak tápanyagszegény földben indulnak fejlődésnek, ám a palántáknak már szüksége van a tápanyag dús talajra is.

 Ha kifogyott a tavalyi vetőmag készleted, ideje ellátogatni egy közeli kertészetbe, és beszerezni az idei vetőmagokat, amelyeket szeretnél az idén ültetni kertedben. Ha van esetleg kertészeti katalógusod, azt is érdemes átlapozni, hiszen évről évre új zöldség és virágfajták vetőmagjai találhatók benne.

 

Így volt ez a fekete paradicsommal, a fekete sárgarépával, a mini uborkával, és a lila karfiollal is.

 Nézzük, milyen magokat tudsz február végétől már vetni, fagymentes helyre.

Az első tasakok, amelyeket érdemes előszedni a készletből, a paprika, chili paprika, és padlizsán magok.  Ezeket már február közepén érdemes elvetni. Mivel ezeknek a növényeknek 18-20C fok az ideális a csírázáshoz, csak üvegházban, vagy ablakpárkányon érdemes elkezdeni a hajtatásukat.

 

A paradicsom magokat még nem s szabad előszedni, mert ezeknek sok napfényre van szüksége a csírázáshoz, és ha túl korán veted el őket, a fényhiány miatt felnyúlt gyenge palántákat fogsz kapni. A paradicsom magokat csak március végén kell elvetni.

 

Ha rendelkezel egy szuper üvegházzal, vagy hidegházzal, akkor már vetheted a karalábé, saláta, retek, uborka, és dinnye magokat.

Ha pl. cukkinit szeretnél előhajtatni, ezt csak március végén tedd meg, mert ennek a növénynek is sok napfényre van szüksége, de májusban akár szabadföldbe is szórhatod a magokat.

Egyes növények magjait márciusban akár a szabadföldbe is vetheted, mert nekik hideghatásra van szükségük a csírázáshoz, ilyen pl. a zöldborsó, a sárgarépa, a retek, és egyes salátafajták.

Ha szabadföldi vetés híve vagy ne feledkezz meg a kikelt magoncok ritkításáról, mert a túl sűrű magoncok idővel egymástól veszik el a fényt és a tápanyagot, így gyenge minőségű palántáid lesznek. Érdemes minden második, vagy harmadik magoncot kiszedni az ágyásból.

Forrás: Kertvarázs Magazin

Ha tetszett a cikk kérjük lájkold, vagy oszd meg a Facebookon a cikk tetején levő gombokkal, vagy Facebook oldalunkon! >>>>>>>>

Kiderült, miért okozhat a cukorbetegség emlékezetzavart

Korábbi tanulmányokból kiderült már, hogy a kettes típusú cukorbetegség kapcsolatba hozható emlékezetzavarral is. Egy friss kutatásból fény derült néhány, az összefüggés hátterében meghúzódó okra. 

Laktóz vagy tejérzékenység? A megoldás növényi joghurt helyettesítő!

Egyre több embert érintenek különböző intoleranciák, vannak akik csak tudatosan szeretnének táplálkozni, ezért figyelmüket egyre inkább a természetes gyógymódok az egészséges táplálékok felé fordítják.

Ezért érdemes növényi alapú sajthelyettesítőt fogyasztani

A növényi alapú sajthelyettesítők nagyon egészségesek, hiszen sok esetben sokkal több vitamin és ásványi anyag található bennük, mint az állati eredetű sajtokban: nem véletlen, hogy sokan fogyasztják őket előszeretettel, nem csak lelkiismereti, hanem egészségügyi okokból is.

Borkóstolás itthon ősszel!

Bár egyelőre csak a naptár szerint, de vészesen közeledik az ősz, ám érdemes kihasználni a nyár jótékony hatását ezen évszak első hónapjaiban is.

A hírek szerint ugyanis szeptemberben sem fukarkodik majd az ég a meleggel. Viszont, ha ősz, akkor bor is dukál hozzá. Nézzük, hát milyen kincsesbányákkal van felszerelve kis országunk eme nedű szempontjából.

A legtöbbünk Franciaországhoz kötné a minőségi bor fogalmát, holott itthon is találunk bőven belőle. Bár azt mondják, az tudja igazán, milyen a jó bor, aki bortermő vidéken, vagy legalábbis a közelében él. Nem tudom, hogy ez tényleg így van-e, mindenesetre válasszunk bármilyen bort is, fehéret vagy vöröset, legyen száraz vagy édes, mindenképpen tiszteljük meg azzal, hogy élvezzük. Egyszer egy tanárom azt mondta: Ahhoz, hogy az ember élvezni tudja a száraz bort, meg kell érnie. Idő kell, hogy felnőjön a feladathoz.

A legészakabbra fekvő és leghíresebb borvidékünk a Tokaj-Hegyaljai terület, ahonnan a méltán, a XVIII. század óta világhírű borunk, a Tokaji aszú származik. Ezen borkülönlegesség a történetmondás szerint a XVI. század elején készült el elsőször egy református lelkész, Sepsi Laczkó Máté keze munkájaként. A bor különleges, több százéves technológiával készül már aszúsodott, késői szüretelésű szőlőből. Nem véletlenül kapta „a borok királya, a királyok bora”  elnevezést. Aki mélyrehatóbban szeretne megismerkedni Tokaj történelmével és a táj boraival, borkultúrájával, az látogasson el a Tokaji Múzeumba, ahol egy igazán sokszínű tárlat mutatja be mindazt, ami Tokajt jellemezte és jellemzi máig.


Eger, Gárdonyi Géza hazája, ahol Szent István királyunk elsők között alapított püspökséget, nem csupán történelme miatt fontos számunkra, hanem a hatezer hektárt is meghaladó szőlőtermő területe miatt is. A Bükk hegység lábánál fekvő borvidéken már a XIII. század óta készítenek borokat. A lehetőségeiket maximálisan kihasználva ma a lehető legtöbb fajtájú bort állítják elő a környéken, a legkülönlegesebbnek mégis a „védett eredetű” kategóriába tartozó Debrői Hárslevelű és az Egri Bikavér. A városban a 200 éves István Pince és Bormúzeum állítja ki a környék borait és régi borásztechnikai eszközeit.

Sopronban és környékén már a középkorban is fontos értéke volt a szőlőnek, s így a bornak. Egészen a XIX. század elejéig inkább a fehér szőlőt részesítették előnyben, ám a század végére egy karakteresebb fajta, a kékfrankos vált divatossá, ami a mai napig is emblematikus bora ennek a vidéknek. A soproni kékfrankos ugyan nem olyan nagy múltú, mégis már-már legenda értékű. Jäger Mihály, borkereskedő nevéhez kötjük, aki a múlt század harmincas éveiben foglalkozott ezzel a borral.


Már a XIV. századtól termesztenek szőlőt és készítenek borokat a Szent Márton hegyen, s ezzel a pannonhalmi Magyarország egyik legidősebb borvidéke. Ma a legjelentősebb pincészet ezen a területen, a Pannonhalmi Apátság Pincészete, mely majd ezer éves múltra tekint vissza, ami biztosítéka is az itt készülő borok kvalitásának. Az apátság megtekintésén kívül számos lehetőség van a vidék és annak borkultúrájának megismerésére, a különböző borkóstolásoktól a környező településeket felölelő bor utakig.

És persze a Balatonon sem lehet egész évben strandolni. Amikor az idő erre már alkalmatlanná válik érdemes felkeresni a tó környéki pincészeteket, borvidékeket. Az első, ami mindenkinek az eszébe jut az a Balatonboglári BB bor, mely fontos része a magyar borkultúrának. De nézzünk most át a túlpartra, ahol Szigligettől Tapolcáig 15 településen keresztül találjuk a Badacsonyi borvidéket. Az itt készült borok jellemzően testesek és viszonylag magas alkohol tartalmúak, olykor megjelennek kései szüretelésű borkülönlegességek, sőt helyenként jégbort is készítenek az ínyencek számára. A helyi különlegesség, a Szürkebarát eredetileg egy francia szőlőfajtából, a Pinot grisből készül, melyet a szerzetesek honosítottak meg ezen a vidéken.


Magyarország legjobb minőségű és legváltozatosabb vörösbor repertoárját a Dél-Dunántúli Villányi borvidék adja. Érdekesség, hogy ezzel ellentmondásban a legnagyobb területet az olaszrizling termelése foglalja el. A borvidék mintegy tizennyolc települést foglal magába, köztük a termálfürdőjéről híres Harkányt, a váráról ismert Siklóst és az idén az Ördögkatlan Fesztivált harmadik alkalommal megrendező Kisharsányt, Nagyharsányt és Palkonyát is. Az itteni borokat dicséri az is, hogy a rendszerváltás óta négy villányi borász kapta meg év borásza címet. A villányi borok történtéről, fajtáiról illetve a termelés és a borkészítés tudományáról bővebb kiállítás tekinthető meg a Villányi Bormúzeumban, mely egész évben várja a látogatókat.


Bár az Alföldre kevéssé jellemző a bortermelés, mégis a Kunsági borvidék Magyarország legnagyobb szőlőtermő területe. Ám itt a mohácsi vész előtt nem is folyt szőlőtermesztés, sőt csak a ’70-es években került sor a rangosabb fajták nagyüzemi termelésére. A nagy területnek köszönhetően a vidék egyes tájain különböző szőlőfajták termeszthetők - mintegy hatvannégy fajta - így a borok is nagyon változatosak. Maga a terület pedig nyolc körzetre oszlik. Számos városban fontos a bor kulturális szerepe, ami a múzeumokon túl borfesztiválokat is jelent, melyekben kiemelkedő például Kecskemét, Cegléd, Soltvadkert vagy akár Kiskunhalas is.


Ezek után kinek ne támadna kedve egy kis borkóstolásra!? Hát csak rajta, ismerjük meg kiváló, minőségi borainkat. Amihez egyébként nem szükségszerű több száz kilométert utazni a borvidékig, hiszen az ősz bővelkedik szüreti- és borfesztiválokban szerte az országban.

Lázár Erika

Ha tetszett a cikk kérjük lájkold, vagy oszd meg a Facebookon a cikk tetején levő gombokkal, vagy Facebook oldalunkon! >>>>>>>>


Anti-Valentin napot tart az Oltári csajok sztárja

Anti-Valentin napot tart az Oltári csajok sztárja

Anti-Valentin napot tart az Oltári csajok sztárja

A Valentin-nap a párok és...

Tovább a cikkhez
Az Irigy Hónaljmiriggyel ünnepelte születésnapját Dévényi Tibi bácsi

Az Irigy Hónaljmiriggyel ünnepelte születésnapját Dévényi Tibi bácsi

Az Irigy Hónaljmiriggyel ünnepelte születésnapját Dévényi Tibi bácsi

Sztárvendégek, szexi táncoslányok,...

Tovább a cikkhez
Jessie J végre magyarországon is fellép

Jessie J végre magyarországon is fellép

Jessie J végre magyarországon is fellép

Az EFOTT szervezői az ELTE...

Tovább a cikkhez
Mi az, ami fogyaszt, eltünteti a pattanást, és megszépíti a bőrt?

Mi az, ami fogyaszt, eltünteti a pattanást, és megszépíti a bőrt?

Mi az, ami fogyaszt, eltünteti a pattanást, és megszépíti a bőrt?

Az almaecetet már i.e. 5000...

Tovább a cikkhez
Indul a tavaszi kerti szezon és a magvetés!

Indul a tavaszi kerti szezon és a magvetés!

Indul a tavaszi kerti szezon és a magvetés!

Véget ért a jól megérdemelt...

Tovább a cikkhez
9 fantasztikus otthoni szépségápolási praktika

9 fantasztikus otthoni szépségápolási praktika

9 fantasztikus otthoni szépségápolási praktika

A szépséghez nem a multi...

Tovább a cikkhez

Így készíts madáreleséget házilag

Itt a tél, éheznek a kerti madarak, de hogy segíteni tudj rajtuk, így készíts madáreleséget házilag.

Bővebben...:

Így készül a kókuszvíz házilag

Kókuszvíz

A kókuszból készült italok nem csak mennyei ízükről híresek, de egészségesek és sokoldalúan is felhasználhatóak. Sajnos, a boltban viszont irreálisan sokat kérnek értük, ha egyáltalán lehet kapni ilyesmit, mi viszont egyszerűen kicselezhetjük őket, így készül a kókuszvíz házilag:

Bővebben...:

Így készíts házilag lábfürdőt

Lábfürdő

Ha úgy érzed állandóan sajog és fáj a lábad, mire hazaérsz, egy gyógyító lábfürdő csodát tesz. Megmutatjuk, hogyan tudsz lábfürdőt készíteni házilag, amely nyugtatja és ápolja lábadat.

Bővebben...:

Ezeket szerezd be, ha paleo fogyókúrázni szeretnél

Paleo diéta

Napjaink egyik legdivatosabb étrendje, a paleo-diéta népszerűsége abból fakad, hogy a vadászó-gyűjtögető őseink táplálkozása alapján van összeállítva, s tudvalevő, hogy őket nem kínozták olyan népbetegségek, mint az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szívbetegség.

Bővebben...:

Így segít lefogyni a zöld tea

zöld tea fogyókúra

Fogyasztó csodaszer nem létezik, ám ha egy egészséges, olcsó és egyszerű segítséget keresünk a zsírégetéshez, akkor feltétlenül válasszuk a zöld teát.

Bővebben...:

Így fogyókúrázz egészségesen

egészséges fogyókúra

Szeretnél lefogyni? És lehetőleg gyorsan? Elérheted úgy az álomalakod, hogy közben ne árts az egészségednek?

Bővebben...: