kedd, 20 február 2018

Indul a tavaszi kerti szezon és a magvetés!

Véget ért a jól megérdemelt pihenő, indul az idei kerti szezon, ideje előszedni az üres cserepeket, magvető tálcákat, és a vetőmag készletet. Megmutatjuk, milyen magokat lehet elkezdeni vetni február végétől.

 Ideje nekiállni az idei kerti munkáknak, így pl. a korai magvetésnek is.

A magvetéshez szükséged lesz jó minőségű vetőmagokra, hajtató tálcára, vagy kis cserepekre, tejfölös poharakra, és egy laza tápanyagszegény hajtató földre.

 A magvetéshez és a palánták neveléséhez már virágföldre lesz szükséged, mert a magoncok csak tápanyagszegény földben indulnak fejlődésnek, ám a palántáknak már szüksége van a tápanyag dús talajra is.

 Ha kifogyott a tavalyi vetőmag készleted, ideje ellátogatni egy közeli kertészetbe, és beszerezni az idei vetőmagokat, amelyeket szeretnél az idén ültetni kertedben. Ha van esetleg kertészeti katalógusod, azt is érdemes átlapozni, hiszen évről évre új zöldség és virágfajták vetőmagjai találhatók benne.

 

Így volt ez a fekete paradicsommal, a fekete sárgarépával, a mini uborkával, és a lila karfiollal is.

 Nézzük, milyen magokat tudsz február végétől már vetni, fagymentes helyre.

Az első tasakok, amelyeket érdemes előszedni a készletből, a paprika, chili paprika, és padlizsán magok.  Ezeket már február közepén érdemes elvetni. Mivel ezeknek a növényeknek 18-20C fok az ideális a csírázáshoz, csak üvegházban, vagy ablakpárkányon érdemes elkezdeni a hajtatásukat.

 

A paradicsom magokat még nem s szabad előszedni, mert ezeknek sok napfényre van szüksége a csírázáshoz, és ha túl korán veted el őket, a fényhiány miatt felnyúlt gyenge palántákat fogsz kapni. A paradicsom magokat csak március végén kell elvetni.

 

Ha rendelkezel egy szuper üvegházzal, vagy hidegházzal, akkor már vetheted a karalábé, saláta, retek, uborka, és dinnye magokat.

Ha pl. cukkinit szeretnél előhajtatni, ezt csak március végén tedd meg, mert ennek a növénynek is sok napfényre van szüksége, de májusban akár szabadföldbe is szórhatod a magokat.

Egyes növények magjait márciusban akár a szabadföldbe is vetheted, mert nekik hideghatásra van szükségük a csírázáshoz, ilyen pl. a zöldborsó, a sárgarépa, a retek, és egyes salátafajták.

Ha szabadföldi vetés híve vagy ne feledkezz meg a kikelt magoncok ritkításáról, mert a túl sűrű magoncok idővel egymástól veszik el a fényt és a tápanyagot, így gyenge minőségű palántáid lesznek. Érdemes minden második, vagy harmadik magoncot kiszedni az ágyásból.

Forrás: Kertvarázs Magazin

Ha tetszett a cikk kérjük lájkold, vagy oszd meg a Facebookon a cikk tetején levő gombokkal, vagy Facebook oldalunkon! >>>>>>>>

Kiderült, miért okozhat a cukorbetegség emlékezetzavart

Korábbi tanulmányokból kiderült már, hogy a kettes típusú cukorbetegség kapcsolatba hozható emlékezetzavarral is. Egy friss kutatásból fény derült néhány, az összefüggés hátterében meghúzódó okra. 

Laktóz vagy tejérzékenység? A megoldás növényi joghurt helyettesítő!

Egyre több embert érintenek különböző intoleranciák, vannak akik csak tudatosan szeretnének táplálkozni, ezért figyelmüket egyre inkább a természetes gyógymódok az egészséges táplálékok felé fordítják.

Ezért érdemes növényi alapú sajthelyettesítőt fogyasztani

A növényi alapú sajthelyettesítők nagyon egészségesek, hiszen sok esetben sokkal több vitamin és ásványi anyag található bennük, mint az állati eredetű sajtokban: nem véletlen, hogy sokan fogyasztják őket előszeretettel, nem csak lelkiismereti, hanem egészségügyi okokból is.

Őszi tippek a tökéletes bor-sajt párosításhoz

Nem kell gyászolni a nyarat, hiszen a szeptember érkezésével végre beköszöntött a szüret és a borfesztiválok időszaka. Itt az idő, hogy elővegyük a féltve őrizgetett isteni borokat, válasszunk hozzá egy-két pikáns sajtot és lenyűgözzük a barátainkat!

Ahhoz azonban, hogy ne fulladjon kudarcba a házi borkóstolónk, nem árt megfogadnunk pár aranyszabályt. A Tihany Camembert szakértőinek tippjeivel most megtudhatjuk a tökéletes bor-sajt párosítás titkát.

A párosítás aranyszabályai:

  1. Lehetőleg azonos régióból származó termékeket válasszunk

Nem érdemes e tekintetben nagyon vaskalaposnak lennünk, de általában az ugyanabból a mikroklímából, azonos tradíciókat követő termelőktől származó termékek nagyon jól kiegészítik egymást, így nagyot nem tévedhetünk, ha ezt a tanácsot követjük.

  1. Bor és sajt ízintenzitása legyen hasonló

Az könnyen belátható, hogy egy nagyon erős, érett sajthoz érdemes egy hasonlóan intenzív ízű bort választani. Egy enyhébb ízű sajtot így nem dominál egy erős vörösbor, vagy könnyű fehérbort egy érett sajt. Nem kell mindenáron megreformálnunk a gasztronómiát, inkább törekedjünk az ízek harmóniájára.

 

  1. Válasszuk az alacsonyabb alkohol tartalmú borokat

Csak a legérettebb sajtokat érdemes magas alkoholtartalmú borokhoz választani, egy könnyedebb sajt nem képes „felvenni a versenyt” egy nagyon tüzes vörösborral, vagy éppen egy likőrborral.

  1. Gyümölcsös borokhoz válasszunk kevésbé érett gomolya jellegű sajtokat

Egyensúly, egyensúly, egyensúly: egy könnyed sajthoz, könnyed bor dukál, válasszunk reduktív fehérbort, vagy rozét ezekhez a sajtokhoz.

  1. Érett sajtokhoz válasszunk testesebb borokat

Az érett penészes sajtok teljesebb élményt nyújthatnak egy öregebb, testes vörössel, vagy akár a természetesen magas cukortartalmú borokkal.

Most hogy ismerjük az aranyszabályokat, melyik sajthoz milyen bort válasszunk?

  1. Camembert, brie

Borválasztás szempontjából mindenképpen a fehérpenészes sajtok adják az egyik legváltozatosabb sajtkategóriát. Magas zsírtartalmuk mindenképpen tüzesebb borokat, vagy akár habzó borokat kíván. A sajt érettsége döntő szempont lehet a bor választásnál: egy kevésbé érett sajthoz inkább fehér (pl.: Tokaji Furmint), érettebbekhez rosé vagy testesebb vörösbor (Cabernet Sauvigon) dukál.

  1. Ementáli típusú sajtok

A svájci gyökerekkel rendelkező lyukacsos sajtok, mint amilyen például a magyar Pannónia is, általában üde, gyümölcsös aromájú, de teltebb vörösborokat kívánnak. Ezekre jó példa egy pohár Pinot Noir vagy Merlot.

  1. Kéksajtok

A nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kék nemes penésszel érlelt sajtok mindenképpen karakteresebb borokat kívánnak. Kitűnő párosítás lehet hozzájuk egy édes desszertbor, mint például a Tokaji Aszú, vagy egy tüzes vörösbor, mondjuk egy Shiraz.

  1. Kecskesajt

A kecskesajt és a Sauvigon Blanc párosítása már-már gasztronómiai közhelyszámba megy, de ez nem véletlenül alakult így. A lágy, jellegzetes ízű sajthoz mennyeien illik ez az élénk savú, jellegzetes illat- és ízvilágú reduktív fehérbor.

  1. Füstölt sajt

Az intenzív füstös aromákat felvonultató sajtokhoz lágy, kerek, üde fehérbor javasolható. A Szürkebarát, a Hárslevelű vagy a Királyleányka is tökéletes kiegészítője lehet mondjuk egy szelet Karaván sajtnak.

Ez a pár javaslat jó alapot adhat a legfinomabb ízpárok megtalálásához, de természetesen a borpárosítás szabályait is érdemes néha felrúgni, így bátor kísérletezéssel mindenki megtalálhatja az egyéni ízlésnek leginkább megfelelő párokat.

Ha tetszett a cikk kérjük lájkold, vagy oszd meg a Facebookon a cikk tetején levő gombokkal, vagy Facebook oldalunkon! >>>>>>>>

Anti-Valentin napot tart az Oltári csajok sztárja

Anti-Valentin napot tart az Oltári csajok sztárja

Anti-Valentin napot tart az Oltári csajok sztárja

A Valentin-nap a párok és...

Tovább a cikkhez
Az Irigy Hónaljmiriggyel ünnepelte születésnapját Dévényi Tibi bácsi

Az Irigy Hónaljmiriggyel ünnepelte születésnapját Dévényi Tibi bácsi

Az Irigy Hónaljmiriggyel ünnepelte születésnapját Dévényi Tibi bácsi

Sztárvendégek, szexi táncoslányok,...

Tovább a cikkhez
Jessie J végre magyarországon is fellép

Jessie J végre magyarországon is fellép

Jessie J végre magyarországon is fellép

Az EFOTT szervezői az ELTE...

Tovább a cikkhez
Mi az, ami fogyaszt, eltünteti a pattanást, és megszépíti a bőrt?

Mi az, ami fogyaszt, eltünteti a pattanást, és megszépíti a bőrt?

Mi az, ami fogyaszt, eltünteti a pattanást, és megszépíti a bőrt?

Az almaecetet már i.e. 5000...

Tovább a cikkhez
Indul a tavaszi kerti szezon és a magvetés!

Indul a tavaszi kerti szezon és a magvetés!

Indul a tavaszi kerti szezon és a magvetés!

Véget ért a jól megérdemelt...

Tovább a cikkhez
9 fantasztikus otthoni szépségápolási praktika

9 fantasztikus otthoni szépségápolási praktika

9 fantasztikus otthoni szépségápolási praktika

A szépséghez nem a multi...

Tovább a cikkhez

Így készíts szappant házilag

szappan készítés

Eleged van a szintetikus anyagokkal átitatott szappanokból? Akkor így készíts szappant házilag!

Bővebben...:

Így készíts gyermekednek gyurmát házilag, fillérekből

Gyurma házilag

Imád a gyereked gyurmázni, már kisebb vagyont költöttél a beszerzésére? Így készíts gyermekednek gyurmát házilag, fillérekből, hogy a családi kasszát ne a gyurmázás ára terhelje.

Bővebben...:

Így készíts téli arcpakolást házilag a kamrából

Arcpakolás házilag

Ha eleged van a sok vegyszerrel teli bolti arcpakolásból, készíts házilag egy saját kozmetikai szert, amelyhez a hozzávalókat a kamrából kell beszerezned fillérekből.

Bővebben...:

Ezeket szerezd be, ha paleo fogyókúrázni szeretnél

Paleo diéta

Napjaink egyik legdivatosabb étrendje, a paleo-diéta népszerűsége abból fakad, hogy a vadászó-gyűjtögető őseink táplálkozása alapján van összeállítva, s tudvalevő, hogy őket nem kínozták olyan népbetegségek, mint az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szívbetegség.

Bővebben...:

Így segít lefogyni a zöld tea

zöld tea fogyókúra

Fogyasztó csodaszer nem létezik, ám ha egy egészséges, olcsó és egyszerű segítséget keresünk a zsírégetéshez, akkor feltétlenül válasszuk a zöld teát.

Bővebben...:

Így fogyókúrázz egészségesen

egészséges fogyókúra

Szeretnél lefogyni? És lehetőleg gyorsan? Elérheted úgy az álomalakod, hogy közben ne árts az egészségednek?

Bővebben...: