hétfő, 11 december 2017

A szakértők szerint ez a legfontosabb dolog, amit a rák ellen tehetünk

A szakértők szerint mindössze egyetlen dolgot tehetünk a rákos megbetegedések ellen: le kell fogynunk. A világot egyre jobban szorongatja az elhízás járvány. A derékbőség növekedésével nem csak a ruhaméretek válnak extra naggyá, hanem a potenciálisan halálos betegségek előfordulása is ugrásszerűen megnő.

Kockázatos, hogy a férfiak ilyen ritkán cserélnek fogkefét

A fogorvosi ajánlás szerint háromhavonta érdemes fogkefét váltani. Ehhez képest a nők átlagosan 92 naponta vesznek új fogkefét, míg ez a szám férfiak esetében a 185 napot is elérheti. Mindez nem csak fogaik, hanem ínyük egészségét is veszélyezteti.

A kamillatea használatának helyes útja

Nagymamáink gyakran emlegették a kamillatea jótékony hatásait különféle betegségek esetén, ám nem mindegy, hogyan készítjük el! A gyógyulás eléréséhez fontos a kamillatea használatának helyes útja.

Extraszűz olívaolajjal érdemes zöldséget sütni

Egészségesebb a zöldséget extraszűz olívaolajban megsütni, mint főzni, mivel így az ételben található antioxidánsok száma növekszik, ráadásul az olajban található fenolok a zöldségekre is átkerülnek. A fenolok és az antioxidánsok segítenek abban, hogy rákot és a diabéteszt elkerüljük.

Őszi tippek a tökéletes bor-sajt párosításhoz

Nem kell gyászolni a nyarat, hiszen a szeptember érkezésével végre beköszöntött a szüret és a borfesztiválok időszaka. Itt az idő, hogy elővegyük a féltve őrizgetett isteni borokat, válasszunk hozzá egy-két pikáns sajtot és lenyűgözzük a barátainkat!

Ahhoz azonban, hogy ne fulladjon kudarcba a házi borkóstolónk, nem árt megfogadnunk pár aranyszabályt. A Tihany Camembert szakértőinek tippjeivel most megtudhatjuk a tökéletes bor-sajt párosítás titkát.

A párosítás aranyszabályai:

  1. Lehetőleg azonos régióból származó termékeket válasszunk

Nem érdemes e tekintetben nagyon vaskalaposnak lennünk, de általában az ugyanabból a mikroklímából, azonos tradíciókat követő termelőktől származó termékek nagyon jól kiegészítik egymást, így nagyot nem tévedhetünk, ha ezt a tanácsot követjük.

  1. Bor és sajt ízintenzitása legyen hasonló

Az könnyen belátható, hogy egy nagyon erős, érett sajthoz érdemes egy hasonlóan intenzív ízű bort választani. Egy enyhébb ízű sajtot így nem dominál egy erős vörösbor, vagy könnyű fehérbort egy érett sajt. Nem kell mindenáron megreformálnunk a gasztronómiát, inkább törekedjünk az ízek harmóniájára.

 

  1. Válasszuk az alacsonyabb alkohol tartalmú borokat

Csak a legérettebb sajtokat érdemes magas alkoholtartalmú borokhoz választani, egy könnyedebb sajt nem képes „felvenni a versenyt” egy nagyon tüzes vörösborral, vagy éppen egy likőrborral.

  1. Gyümölcsös borokhoz válasszunk kevésbé érett gomolya jellegű sajtokat

Egyensúly, egyensúly, egyensúly: egy könnyed sajthoz, könnyed bor dukál, válasszunk reduktív fehérbort, vagy rozét ezekhez a sajtokhoz.

  1. Érett sajtokhoz válasszunk testesebb borokat

Az érett penészes sajtok teljesebb élményt nyújthatnak egy öregebb, testes vörössel, vagy akár a természetesen magas cukortartalmú borokkal.

Most hogy ismerjük az aranyszabályokat, melyik sajthoz milyen bort válasszunk?

  1. Camembert, brie

Borválasztás szempontjából mindenképpen a fehérpenészes sajtok adják az egyik legváltozatosabb sajtkategóriát. Magas zsírtartalmuk mindenképpen tüzesebb borokat, vagy akár habzó borokat kíván. A sajt érettsége döntő szempont lehet a bor választásnál: egy kevésbé érett sajthoz inkább fehér (pl.: Tokaji Furmint), érettebbekhez rosé vagy testesebb vörösbor (Cabernet Sauvigon) dukál.

  1. Ementáli típusú sajtok

A svájci gyökerekkel rendelkező lyukacsos sajtok, mint amilyen például a magyar Pannónia is, általában üde, gyümölcsös aromájú, de teltebb vörösborokat kívánnak. Ezekre jó példa egy pohár Pinot Noir vagy Merlot.

  1. Kéksajtok

A nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kék nemes penésszel érlelt sajtok mindenképpen karakteresebb borokat kívánnak. Kitűnő párosítás lehet hozzájuk egy édes desszertbor, mint például a Tokaji Aszú, vagy egy tüzes vörösbor, mondjuk egy Shiraz.

  1. Kecskesajt

A kecskesajt és a Sauvigon Blanc párosítása már-már gasztronómiai közhelyszámba megy, de ez nem véletlenül alakult így. A lágy, jellegzetes ízű sajthoz mennyeien illik ez az élénk savú, jellegzetes illat- és ízvilágú reduktív fehérbor.

  1. Füstölt sajt

Az intenzív füstös aromákat felvonultató sajtokhoz lágy, kerek, üde fehérbor javasolható. A Szürkebarát, a Hárslevelű vagy a Királyleányka is tökéletes kiegészítője lehet mondjuk egy szelet Karaván sajtnak.

Ez a pár javaslat jó alapot adhat a legfinomabb ízpárok megtalálásához, de természetesen a borpárosítás szabályait is érdemes néha felrúgni, így bátor kísérletezéssel mindenki megtalálhatja az egyéni ízlésnek leginkább megfelelő párokat.

Kövess minket Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss cikkeket olvashatsz, és oszthatsz meg ismerőseiddel! >>>>>>>

Homonnay Zsolt miatt volt tanítási szünet fia iskolájában

Homonnay Zsolt miatt volt tanítási szünet fia iskolájában

Homonnay Zsolt miatt volt tanítási szünet fia iskolájában

A Budapesti Operettszínház...

Tovább a cikkhez
A „szeretlek” az egyik legnépszerűbb tartalom a Viberen

A „szeretlek” az egyik legnépszerűbb tartalom a Viberen

A „szeretlek” az egyik legnépszerűbb tartalom a Viberen

Az emberek egyre inkább...

Tovább a cikkhez
Turkálóból öltöznek a Feleségek luxuskivitelben sztárjai!

Turkálóból öltöznek a Feleségek luxuskivitelben sztárjai!

Turkálóból öltöznek a Feleségek luxuskivitelben sztárjai!

Ezen a héten a Feleségek...

Tovább a cikkhez
11 ötletes és egészséges ajándéktipp Karácsonyra

11 ötletes és egészséges ajándéktipp Karácsonyra

11 ötletes és egészséges ajándéktipp Karácsonyra

A megfelelő ajándékok kiválasztása...

Tovább a cikkhez
Kockázatos, hogy a férfiak ilyen ritkán cserélnek fogkefét

Kockázatos, hogy a férfiak ilyen ritkán cserélnek fogkefét

Kockázatos, hogy a férfiak ilyen ritkán cserélnek fogkefét

A fogorvosi ajánlás szerint...

Tovább a cikkhez
Hogyan változtass az étrendeden, hogy megelőzd a migrénes fejfájást?

Hogyan változtass az étrendeden, hogy megelőzd a migrénes fejfájást?

Hogyan változtass az étrendeden, hogy megelőzd a migrénes fejfájást?

A reggeli kávé elhagyása,...

Tovább a cikkhez

Kézzelfogható, illatos szeretet,íme az igazi mézeskalács receptje

Ha azt kérdeznénk, hogy melyik a karácsony legjellegzetesebb illata, valószínűleg a legtöbben azonnal rávágnák: a mézeskalácsé. Fűszeres, finom, semmihez sem hasonlítható. Igazából már advent idején bekúszik a napjainkban, hiszen hagyományosan ezt jó előre elkészíti a legtöbb család, mintegy megalapozva a hangulatot az ünnepi készülődéshez.

Bővebben...:

Ez a titka az igazi forralt bornak télen

Forralt bor készítése

Közelednek az adventi ünnepek, a karácsony és ezzel együtt a forralt bor ideje. Hozzáértők szerint használj jó minőségű bort, mert ez a titka az igazi forralt bornak télen.

Bővebben...:

Így ajándékozzunk egészséget karácsonyra

A megfelelő ajándékok kiválasztása nem egyszerű. Épp ezért, gyakran megesik, hogy nem jó ajándékra esik a választásunk, mely akár még egészségtelen is lehet.

Bővebben...:

A napi öt étkezés a fogyás titka?

Előfordult már veled, hogy fogyókúraként szinte alig ettél és hízni kezdtél? Talán mégsem koplalásra van szükség, ha karcsúbb alakot szeretnél? Lehet, hogy a napi öt étkezés a fogyás titka?

Bővebben...:

Így szabadulj meg a kilóktól a citrom segítségével

Fogyókúra citrommal

A citrom olyan tápanyagokat és vitaminokat tartalmaz, amelyek segítenek többek között a felesleges zsír elégetésében. Lássuk hát, hogyan tudod a javadra fordítani ezeket a tulajdonságait, és elérni, hogy a citrom segítségével szabadulj meg a felesleges kilóktól.

Bővebben...:

Épp csak annyira laktunk jól, amennyire hisszük

Hiába kapunk ugyanannyit enni, mint mások, ha azt hisszük, kevesebbet ettünk, hamarabb leszünk éhesebbek – állítja egy friss kutatás.

Bővebben...: