péntek, 23 március 2018

Mire koncentrálnak a legboldogabb és legegészségesebb emberek?

A folyamatos múlton való rágódás nem csak megakadályozza, hogy élvezd a jelent, hanem az egészségedre is ártalmas lehet - derült ki egy új kutatásból.

Hogyan szabadulhatunk meg otthonunkban a penésztől?

A víz nem csak áradásként tud jelentős károkat okozni, hanem úgy is, hogy apránként, szinte észrevétlenül szivárog be otthonunkba. Noha ez nem kerül be a hírekbe, egy nagyobb esőzés, de akár a rosszul kezelt pára révén kialakuló penészedés is komoly problémákat okozhat.

5 szuper lúgosító étel tavaszra

A hosszú téli hónapok után bizonyára te is szeretnél egy kicsit felfrissülni. Ebben pedig nagyon sokat segíthet az, ha lúgosítod a szervezetedet! A lúgosítás jót tesz az emésztőrendszerednek, a vérkeringésednek, közvetve pedig a szellemi teljesítőképességedet is javíthatja.

4 szuper tojáshelyettesítő termék

A tojás helyettesítésére több okból lehet szükséged. Sokan folytatnak például vegán életmódot, amelybe ez az élelmiszer már nem fér bele. Lehetséges azonban az is, hogy esetleg valamilyen betegség, emésztési probléma, illetve allergia miatt okoz nálad problémákat a tojásfogyasztás.

Milyen rejtélyek lapulnak abban, hogyan adjuk át a tárgyainkat?

Az ollótól kezdve a tűzőgépen keresztül a kocsikulcson át a mobiltelefonig nap, mint nap különféle dolgokat adunk át egymásnak. Ilyenkor próbáljuk úgy adni, hogy a fogantyúja vagy füle az azt fogadó személy felé nézzen. Egy új kutatás szerint, mely az University of East Anglia jóvoltából jött létre, a saját dolgaink átadásánál kevésbé helyezzük irányba a tárgyakat.

 

A mindennapi rutin része, hogy dolgokat ragadunk meg, így nem is gondolkozunk azon, hogyan tesszük ezt, pedig egy kutatás szerint ebben gyakran szociális elemek is megfigyelhetők. Például mikor felveszünk egy bögrét, azt általában a fülénél fogva tesszük, hiszen így a legkényelmesebb. Azonban mikor azt átadjuk valakinek, úgy fordítjuk, hogy a füle az illető felé nézzen.

A kutatás eredményeit a Psychological Science című kiadványban publikálták.

„Az élmények és a képzettársítások, amik egy tárgyhoz fűznek minket beszivárognak az adott tárggyal kapcsolatos mozdulatainkba teljesen észrevétlenül” – nyilatkozta Merryn Constable, pszichológiakutató és a kutatás vezetője a Torontói Egyetemről. „Amikor olyan tárgyat adunk át, ami a miénk, nem helyezzük irányba, hogy könnyítsük a másik ember mozdulatát.”

A kutatás során 42 pár barátnál vizsgálták az átadási viselkedést. Egy-két héttel a vizsgálat előtt minden résztvevő kapott egy bögrét, melyek csak a színükben különböztek. A résztvevőknek mindennap használniuk kellett a bögréket (munkában és otthon egyaránt) és másnak nem adhatták oda. Ezekkel a szabályokkal akarták elérni a kutatók, hogy a résztvevők magukénak érezzék a bögréket.

A vizsgálatnál a barátok egymással szemben ültek, s a vizsgáló egy bögrét helyezett el előttük az asztal egy meghatározott pontján. Az egyik résztvevőt (az „átadót”) utasították, hogy vegye fel a bögrét és helyezze a barátja elé. Néhány esetben a másik félnek (a „fogadónak”) fel kellett vennie a bögrét a fülénél, más esetben nem.

Az átadó személye és a bögre is véletlenszerűen változott minden kísérletnél. A kutatók egy mozgásérzékelő rendszerrel detektálták minden résztvevő kezének és a bögrének a helyzetét.

Korábbi kutatásokkal egybehangzóan az emberek kissé másként adják át a bögrét attól függően, hogy a barát fel fogja-e venni azt, ekkor ugyanis az átadó a megfelelő irányba forgatja a bögre fülét.

Érdekességként kell megemlíteni, hogy az átadó kevésbé fordítja a fogantyút a társa felé, ha a saját bögréjéről van szó, mint mikor valaki máséról. Ez a kevésbé segítőkész viselkedés akkor is megfigyelhető volt, mikor a barátjuk bögréjét kellett átadni, és akkor is, mikor egy teljesen idegen bögrét.

„Az eredmények felfedik, hogy a társadalmi világunk bonyolultsága hogyan mutatkozik meg a tárgyakkal és emberekkel való interakciókban” nyilatkozta Constable.

Csatlakozz hozzánk facebookon a "Szezonális Kamra receptek" csoportunkba, és oszd meg kedvenc receptedet! >>>>>>>>

Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Az Éjszakai játék (Game...

Tovább a cikkhez
AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

Néha a rajongóknak is lehet...

Tovább a cikkhez
Elkezdődött a Shazam

Elkezdődött a Shazam

Elkezdődött a Shazam

  Elég annyit mondani: Shazam!...

Tovább a cikkhez
Hogyan szabadulhatunk meg otthonunkban a penésztől?

Hogyan szabadulhatunk meg otthonunkban a penésztől?

Hogyan szabadulhatunk meg otthonunkban a penésztől?

A víz nem csak áradásként...

Tovább a cikkhez
Ezért nem tanácsos két év alatti gyermeket tévé elé ültetni

Ezért nem tanácsos két év alatti gyermeket tévé elé ültetni

Ezért nem tanácsos két év alatti gyermeket tévé elé ültetni

Egy friss kutatás szerint...

Tovább a cikkhez
Ismerd meg az allergia tüneteit és kezelését

Ismerd meg az allergia tüneteit és kezelését

Ismerd meg az allergia tüneteit és kezelését

Az allergia egyre több embert...

Tovább a cikkhez

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...:

Így készül a kókuszvíz házilag

Kókuszvíz

A kókuszból készült italok nem csak mennyei ízükről híresek, de egészségesek és sokoldalúan is felhasználhatóak. Sajnos, a boltban viszont irreálisan sokat kérnek értük, ha egyáltalán lehet kapni ilyesmit, mi viszont egyszerűen kicselezhetjük őket, így készül a kókuszvíz házilag:

Bővebben...:

Így készíts arcpakolást házilag a hideg időben

Arcpakolás házilag

Beköszöntött a hűvös idő, ilyenkor jót tesz bőrödnek, ha hetente legalább egyszer elkészítesz egy tápláló arcpakolást házilag.

Bővebben...:

Így készíts szappant házilag

szappan készítés

Eleged van a szintetikus anyagokkal átitatott szappanokból? Akkor így készíts szappant házilag!

Bővebben...:

Fogyókúra tippek tavaszra

Fogyókúra tavasszal

Bizonyára te is szeretnél egy kicsit jobb formába kerülni a tavasz közeledtével. Ha neked is jól jönne néhány egyszerű praktika ezzel kapcsolatban, akkor olvasd el tavaszi fogyókúra tippjeinket:

Bővebben...:

A 90 napos fogyókúra lényege

90 napos fogyókúra

Hallottál már a 90 napos fogyókúráról? Ha még nem, és szeretnél némi súlyfeleslegtől megszabadulni, akkor érdemes közelebbről megismerkedni vele.

Bővebben...:

Ezeket szerezd be, ha paleo fogyókúrázni szeretnél

Paleo diéta

Napjaink egyik legdivatosabb étrendje, a paleo-diéta népszerűsége abból fakad, hogy a vadászó-gyűjtögető őseink táplálkozása alapján van összeállítva, s tudvalevő, hogy őket nem kínozták olyan népbetegségek, mint az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szívbetegség.

Bővebben...: