péntek, 20 április 2018

A megfelelő mennyiségű rost fogyasztás előnye

A megfelelő rostfogyasztás elengedhetetlen a jól működő emésztéshez, az egészséges bélflóránk megőrzéséhez, illetve számos betegség megelőzéséhez. Ha elegendő rostot fogyasztunk kevesebb az esélye a cukorbetegség, a magas koleszterin és vérnyomás, szívbetegség és daganatos betegségek kialakulásának.

Az élelmi rostok között megkülönböztetünk vízoldékony és nem vízoldékony rostokat. Az előbbibe tartoznak például a pektinek, az utóbbiba a cellulózok. Táplálkozásunkban mindkettő szerepe fontos, hiszen mind a bélhámsejtek megfelelő védelme, mind a káros anyagok megkötése elengedhetetlen a béltraktusban. Emellett az említett rostok a teltségérzés fenntartásában, a vércukorszint egyensúlyban tartásában, a koleszterin megkötésében, a hasznos bélbaktériumok szaporodási felületének biztosításában, valamint a bélrenyheség visszaszorításában és a megfelelő anyagcsere kialakításában is részt vesznek.

Napi 30-40 gramm rostra lenne szükségünk naponta, melynek jó ha a felét fogyasztjuk, pedig nemcsak egészségünk védelméhez, de az elhízás elkerüléséhez is nagyon fontosak. Szervezetünkben a rost nagy mennyiségű folyadékot köt meg, ezért sokáig fenntartja a jóllakottság érzetét, lassabban szívódnak fel a szénhidrátok, ezáltal a vércukorszintünk is kiegyenlített lesz és nem tőrnek ránk evési rohamok. Tehát még a fogyókúránkat is elősegíti. A rostok kellő hasznosulását úgy érhetjük el, ha minimum napi 2-2,5 liter folyadékot iszunk fogyasztásuk mellett.

Ha rostban gazdag étkezésre gondolunk, elsősorban a teljes kiőrlésű gabonákból, búzából készült pékáruk jutnak eszünkbe, pedig léteznek más magas rosttartalmú gluténmentes alapanyagok, mint például a köles, hajdina, cirok, barnarizs-liszt vagy más maglisztek, illetve zab, alma, cukornád, és bambuszrost, melyekkel a rosttartalom növelhető. Az is jó megoldás lehet, ha a korábban bevált, de alacsony rosttartalmú összetevőket tartalmazó recepthez útifűmaghéjat, vagy a fent említett rostokból adunk. Használhatjuk őket még kenyerekhez, pékárukhoz, süteményekhez, sűrítésre egyaránt.

Nagyon fontosak a hüvelyesek, a brokkoli és a káposztafélék is, melyeknek ugyancsak magas a rosttartalma. Ne feledkezzünk még el az olajos magvakról sem, melyek a rost mellett értékes telítetlen zsírsavakat is tartalmaznak, amik gyulladáscsökkentőek és jó hatással vannak a bél nyálkahártyájára. Kevéssé ismert, szintén gluténmentes, kiemelkedő ásványi anyag források még quinoa, az amarant és a chiamag, mely jól passzol mindenféle gyümölcshöz, növényi tejekhez, joghurtokhoz, de saláták mellé is tálalhatjuk, vagy lisztjükkel sűríthetjük ételeinket.

 

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Az ország egyik legfoglalkoztatottabb...

Tovább a cikkhez
Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Az Éjszakai játék (Game...

Tovább a cikkhez
AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

Néha a rajongóknak is lehet...

Tovább a cikkhez
Így érheted el könnyen és vidáman az álomalakot a bikiniszezonra

Így érheted el könnyen és vidáman az álomalakot a bikiniszezonra

Így érheted el könnyen és vidáman az álomalakot a bikiniszezonra

Hatásos, jól átmozgat és...

Tovább a cikkhez
3 tipp, ami megkönnyíti a vasalást

3 tipp, ami megkönnyíti a vasalást

3 tipp, ami megkönnyíti a vasalást

Nem tudom, te hogy vagy...

Tovább a cikkhez
Erre a szigetre érdemes elutazni nyáron!

Erre a szigetre érdemes elutazni nyáron!

Erre a szigetre érdemes elutazni nyáron!

Budapesttől nagyjából két...

Tovább a cikkhez

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...:

Így pakold át a hűtőszekrényed tartalmát, ha fogyni szeretnél

Hűtőszekrény és fogyókúra

Tavasszal nem csak otthonunkat szükséges kitakarítani, hanem testünket is. Ennek fontos feltétele, hogy ne tarts egészségtelen, hizlaló ételeket a hűtődben. Ha valahányszor kinyitod a hűtőt, és ott csábító édességek, félkész ételek, cukros és zsíros pudingok, joghurtok kínálják magukat, biztosan nem lesz erőd nekik nemet mondani.

Bővebben...:

Így kezdj tavasszal fogyókúrába

Fogyókúra tavasszal

A tavasz az egyik legjobb időpont arra, hogy belekezdj a fogyókúrába. A téli begubózás és néhány extra kiló felszedése után eljött az idő, hogy formába hozd magad a bikiniszezonra. Ez néhány étrendi és életmódbeli változtatással könnyedén sikerülhet!

Bővebben...:

Fogyókúra tippek tavaszra

Fogyókúra tavasszal

Bizonyára te is szeretnél egy kicsit jobb formába kerülni a tavasz közeledtével. Ha neked is jól jönne néhány egyszerű praktika ezzel kapcsolatban, akkor olvasd el tavaszi fogyókúra tippjeinket:

Bővebben...: