péntek, 23 március 2018

Ágyi poloska irtása házilag

ágyi poloska

Az ágyi poloska az egyik legkellemetlenebb és legelterjedtebb vérszívó élősködők egyike. Bár ezirányú kutatások nem mutatták ki, hogy ez a rovar a vérszívásán keresztül bármilyen súlyos betegséget terjesztene, természetesen senki nem kíván vért áldozni ennek az alattomosan, éjszaka támadó rovarnak az életben maradásához.

Nem csak a vérszívása miatt rettegünk az ágyi poloskától, hanem azért is, mert híres arról, hogy roppant nehéz megszabadulni tőle, köszönhetően annak, hogy ügyesen rejtőzködik, és gyorsan szaporodik.

Mi a megoldás ellene? Hívhatsz profi irtókat, de mi most eláruljuk, hogyan kell megkísérelni házilag az ágyi poloska kiirtását.

A sikeres irtás több tényezőtől függ:

  • a fertőzés súlyossága, azaz mennyire szaporodtak el odahaza
  • otthonunk felépítése, azaz mennyi rejtekhely áll rendelkezésükre
  • a szomszédságban van-e fertőzöttség, ahonnan átjöhetnek hozzánk
  • mennyire vagyunk kitartóak. Tudnunk kell, hogy nehéz küzdelem vár ránk, házi módszerrel hetekig, vagy akár hónapokig is eltarthat, míg véglegesen megszabadulunk a betolakodóktól.

A házi irtás legfontosabb lépései:

1.Térképezzük fel a fertőzés súlyosságát.

Vizsgáljuk át otthonunkat négyzetcentiméterenként. Ez sajnos nem vicc, valóban nagyon alaposnak kell lenni. Kezdjük az ággyal, nézzünk meg minden sarkot, az ágykeretet, huzatgyűrődést, a teljes kárpitot vagy matracot, ha szükséges, fordítsuk fel az ágyat vagy a kanapét. Ágynál egyszerűbb az áttekintés, egy kihúzhatós kanapénál nehezebb a helyzet. Árulkodó jelek a levedlett bőr, a kis, fekete mákszemnyi ürülékszemek, fehér színű peték, apró vérnyomok a huzaton. Ha közben petékkel vagy élő rovarral találkozunk, pusztítsuk el. A rovarok fő tartózkodási helyei az ágyak, és az ágy közelében lévő bútorok, például éjjeliszekrény alja, de érdemes az ágy melletti falikárpit mögé is benézni. Ha csak az ágyunkban, ágykereten találunk nyomokat, és nem túl sokat, akkor jó eséllyel sikerrel járhat a házi irtás.

2.Terjedés meggátlása

Az ágyneműket és ruhaneműinket fertőtlenítsük min. 60 fokon. Mindent csomagoljunk jól zárható műanyag zacskóba vagy tartódobozba. Az ágyneműket innentől kezdve ne tegyük az ágyneműtartóba, tartsuk az ágytól távol jól elzárva. Csomagoljuk be a könyveket is műanyagzsákba, és tegyük másik szobába. Távolítsuk el a képeket, faliszőnyegeket a falról, mert ezek is ideális búvóhelyek a rovarok számára. Minden apró rést a bútorokon, a padlón, a falon zárjunk be légmentesen, egyszóval minden apró helyet, ami a rovarok számára rejtekhelyet jelent. Társasházaknál még a szomszéddal közös falfelületen lévő régi antennakonnektorokat is ragasszuk le.

3.Az ágyi poloska irtása

A vegyszeres rovarirtás egyáltalán nem javasolt, mivel ezek nem csak erősen mérgezőek – különösen a háziállatok és a gyerekek számára - hanem a legtöbb esetben hatástalanok, ugyanis az ágyi poloskák könnyen ellenállóvá válnak ezekkel a szerekkel szemben. Amit ezek a rovarok és a peték sem bírnak ki, az a magas hőmérséklet. Mivel egész otthonunkat nem melegíthetjük fel 60-80 fok fölé, kénytelenek vagyunk helyben előállítani a hőt. Hogyan tehetjük ezt meg? Például egy gőztisztítóval. Ez 100 fokos gőzt fúj ki, mely halálos a rovarok számára. Ráadásul a poloska a nyirkosságot sem kedveli. Forró gőzzel fújjuk át minden nap, de legalább kétnaponta az ágyunkat, vagy ágykanapénkat, minden résbe nyomjuk be a gőzt, az ágyneműtartót se hagyjuk ki, és az ágykeretet se, a bútorok illesztését, a hajtásokat, illetve minden olyan területet az otthonunkban, ahol fertőzés nyomát fedeztük fel. Legalább nyolc héten át végezzük a napi gőzölést, és aztán újra vizsgáljunk át mindent, találunk-e még nyomokat. Ha igen, akkor folytassuk az eljárást, ha nem, akkor is folytassunk a gőzölést a biztonság kedvéért, de elegendő két-három naponta is. A gőzölés megzavarja a rovarokat, ezért bár a kezelés hosszadalmas, a rovarok nem jönnek elő vért szívni, így a csípésektől viszonylag hamar megszabadulhatunk.

Extra tipp: ha ágykeretes az ágyunk, és tökéletesen mentesítettük, akkor vízbe állított lábakkal meggátolhatjuk, hogy a másutt rejtőző poloska elérjen hozzánk, így ki is éheztethetjük. Akár három hónapig is kibírja vér nélkül, ám ha éhezik, akkor házikedvenceinkre is rákaphat.

Rendszeresen ellenőrizzük a gőzölés eredményességét, a bútorainkat, ágyunkat. Ha hónapok múltán sem találkozunk a nyomaival, sem csípéssel, sem ürülékkel, akkor biztosan megszabadultunk tőlük.

Csatlakozz hozzánk facebookon a "Szezonális Kamra receptek" csoportunkba, és oszd meg kedvenc receptedet! >>>>>>>>

Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Az Éjszakai játék (Game...

Tovább a cikkhez
AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

Néha a rajongóknak is lehet...

Tovább a cikkhez
Elkezdődött a Shazam

Elkezdődött a Shazam

Elkezdődött a Shazam

  Elég annyit mondani: Shazam!...

Tovább a cikkhez
Ebből egy kanálnyi segíthet leküzdeni az állandó fáradtságot

Ebből egy kanálnyi segíthet leküzdeni az állandó fáradtságot

Ebből egy kanálnyi segíthet leküzdeni az állandó fáradtságot

Napi egy alma, és a betegség...

Tovább a cikkhez
Így lehet fogyni napi háromszor fél liter vízzel

Így lehet fogyni napi háromszor fél liter vízzel

Így lehet fogyni napi háromszor fél liter vízzel

Akik minden étkezés előtt...

Tovább a cikkhez
Kik azok, akik kevesebb fizetés mellett is boldogabbak?

Kik azok, akik kevesebb fizetés mellett is boldogabbak?

Kik azok, akik kevesebb fizetés mellett is boldogabbak?

A legfrissebb kutatás szerint...

Tovább a cikkhez

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...:

Így készíts arcpakolást házilag a hideg időben

Arcpakolás házilag

Beköszöntött a hűvös idő, ilyenkor jót tesz bőrödnek, ha hetente legalább egyszer elkészítesz egy tápláló arcpakolást házilag.

Bővebben...:

Így készíts Túró Rudit házilag a gyerekeknek

túrórudi készítése házilag

A hungarikumnak számító Túró Rudi mindenki kedvence, de mint tudjuk egyre kisebb és egyre drágább. Ha mégsem szeretnétek lemondani róla, akkor így készíts túró rudit házilag a gyerekeknek.

Bővebben...:

Így készíts WC tisztítót házilag, fillérekből

Wc tisztító házilag

Bizonyára ismerős az érzés, amikor a televízióban látod a tipptopp háziasszonyokat a reklámokban, hogy irigykedsz, nahát, milyen tiszta lakás, fürdőszoba, WC, konyha, és elhatározod, hogy biztosan fogsz venni abból a szerből, amit reklámoz, hiszen akkor neked is ilyen csilli-villi lesz a lakásod.

Bővebben...:

Fogyókúra tippek tavaszra

Fogyókúra tavasszal

Bizonyára te is szeretnél egy kicsit jobb formába kerülni a tavasz közeledtével. Ha neked is jól jönne néhány egyszerű praktika ezzel kapcsolatban, akkor olvasd el tavaszi fogyókúra tippjeinket:

Bővebben...:

A 90 napos fogyókúra lényege

90 napos fogyókúra

Hallottál már a 90 napos fogyókúráról? Ha még nem, és szeretnél némi súlyfeleslegtől megszabadulni, akkor érdemes közelebbről megismerkedni vele.

Bővebben...:

Ezeket szerezd be, ha paleo fogyókúrázni szeretnél

Paleo diéta

Napjaink egyik legdivatosabb étrendje, a paleo-diéta népszerűsége abból fakad, hogy a vadászó-gyűjtögető őseink táplálkozása alapján van összeállítva, s tudvalevő, hogy őket nem kínozták olyan népbetegségek, mint az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szívbetegség.

Bővebben...: