kedd, 20 február 2018

A Budapesti Operettszínház ismét új bemutatóval örvendezteti meg közönségét

A Budapesti Operettszínház 2014. március 21. napján ismét új bemutatóval örvendezteti meg közönségét. A Teátrum ezúttal Aszlányi Károly 1938-ban bemutatott Amerikai Komédia című színművet kelti életre az Átrium Film-Színházban parádés szereposztással. 

A darab librettójának és dalszövegeinek szerzője Lőrinczy Attila, a zeneszerző Bársony Bálint, a rendező pedig Réthly Attila.

Lássuk a történetet:

A Laz Paz nevű luxushajó Amerikából indul útnak, hogy majd elérhesse végállomásként Monte Carlót. A darab librettójának és dalszövegeinek szerzőjétől, Lőrinczy Attilától megtudtuk, hogy a fedélzeten 7 szereplővel találkozhatunk: két kicsit deja vu szerelmes párral, akiket Janza Kata, Dolhai Attila, Falusi Mariann és Földes Tamás személyesítenek meg, epekedő, rajongó, reménytelen szerelmesként láthatjuk Bálint Ádámot és Brasch Bencét, Felföldi Anikó pedig egy fékezhetetlen életkedvű édesanyja bőrébe bújik. 

Lőrinczy Attilától megtudhattuk azt is, hogy tavaly télen kapta meg a megtisztelő felkérést az Operettszínháztól, miszerint ki tudna-e találni egy librettó történetet, amely Bársony Bálint segítségével jól körbe szvingezhető. Jó íróemberként olvasni kezdte a 30-as és 40-es évek darabjait és így talált rá Aszlányi Károly Amerikai Komédia című darabjára, melyet annak idején a Belvárosi Színházban mutattak be. A történet maga egy amerikai hajón játszódó bolondos szerelmi történet. Az eredeti Aszlányi történetből megmaradt az alaptörténet néhány alappillére, a szöveg azonban teljes egészében megújult. A szerző még azt is elárulta, hogy amikor elkészült a librettóval, akkor Bársony Bálinttal közösen elkezdték megírni a dalszövegeket, mely Lőrinczy Attila számára különösen nagy élmény volt, hiszen korábban még sosem írt zenére szöveget.

Réthy Attilától a darab rendezőjétől azt is megtudhattuk, hogy a darabban közreműködő Musical Együttes nélkül az előadás nem jöhetett volna létre. A darab díszleteit Khell Csörsz tervezte, a jelmezekért Velich Rita volt a felelős, míg az előadást Kocsis Tamás koreografálta.

Bársony Bálint, a darab zeneszerzője,- aki az általa vezetett zenekarával maga is színpadra lép a produkcióban,- magáról a darabban felcsendülő muzsikákról elmondta, hogy a 15 éves munkásságból 2-3 dal és a mellé alkotott 10-19 új dal segítségével hozott létre egy, a 30-as 40-es évek szvinges világát is magában hordozó színházi művet.  

Bálint Ádám a darab egyik reménytelen szerelmese az alábbiakat mesélte a darabról: „Ez egy 30-as években játszódó történet, amely egyébként egy Aszlányi Károly darab. Annyiban írták át a darabot, hogy a szövege egészen mai, ahogy mi ma beszélünk Budapesten, úgy beszélnek a szereplők. A történet egy Amerikából induló hajón játszódik. A korra jellemző módon a zenéket is sikerült megragadniuk Bársony Bálintéknak, szvinges, bossa novás, dzsesszes zenét írtak. Néhány dallam már ismerős lesz az embereknek, mert itt-ott lehetett már hallani, például tv-ben, műsorok aláfestőjeként, ezek mellett sok új dalt is hallhatunk majd. Mindegyik dal illeszkedik a korhoz, a 30-as évekhez. Maga a darab vicces lesz, mi a próbákon nagyon sokat nevetünk. Bízom abban, hogy ezt a darabot nagyon fogja szeretni a közönség. „

Ádámot kérdeztük a kollégáiról és az egész próba folyamatról. Ekképp vélekedett. „Nekem vannak új emberek a csapatban, akiket persze ismertem, kollégáim a színháznál, de nem dolgoztunk még igazán együtt. Felföldi Anikóval játszottam már együtt, de olyan, hogy együtt éljünk meg egy próba folyamatot, még sosem volt. Nagyon élvezem, nagyon sokat nevetünk. Sokat mesél, sokat anekdotázik. Ő még az a generáció, aki tudja ezeket a régi színházi szabályokat, amelyek mára már kikoptak. Ezekre figyelmeztet, átadja a bölcsességeket.  Nagyon szeretem.  Brasch Bencével dolgoztam már az Ördögölő Józsiáson, de ott nem tudott kiderülni az, ami itt igen, vagyis, hogy nagyon jó humora van és nagyon jó érzéke van a helyzetkomikumhoz, úgyhogy nagyon jót fog tenni a darabnak, hogy ő is benne van. Falusi Mariannt ismerem gyermekkorom óta a Padödőböl. Nagyon jó most vele együtt dolgozni. Nagyon aranyos és nagyon hamar beilleszkedett. Földes Tamással és Janza Katával már sokat dolgoztam, már összeszokott a munka. A rendező is új, korábban Réthly Attila nem is rendezett még a színházban. Összességében nagyon jó az egész próbafolyamat, úgyhogy nagyon élvezem most ezt a munkát.”   

Összességében tehát az Operettszínház prezentálásában egy nagyon izgalmas új utazásnak nézünk elébe a szving és a dzsessz világában, az útitársaink pedig igazán kiváló művészek lesznek. Ennek tükrében izgatottan várjuk a március 21. napján bemutatásra kerülő produkciót.

Szerző: Barnai Nikolett

Ha tetszett a cikk kérjük lájkold, vagy oszd meg a Facebookon a cikk tetején levő gombokkal, vagy Facebook oldalunkon! >>>>>>>>


Anti-Valentin napot tart az Oltári csajok sztárja

Anti-Valentin napot tart az Oltári csajok sztárja

Anti-Valentin napot tart az Oltári csajok sztárja

A Valentin-nap a párok és...

Tovább a cikkhez
Az Irigy Hónaljmiriggyel ünnepelte születésnapját Dévényi Tibi bácsi

Az Irigy Hónaljmiriggyel ünnepelte születésnapját Dévényi Tibi bácsi

Az Irigy Hónaljmiriggyel ünnepelte születésnapját Dévényi Tibi bácsi

Sztárvendégek, szexi táncoslányok,...

Tovább a cikkhez
Jessie J végre magyarországon is fellép

Jessie J végre magyarországon is fellép

Jessie J végre magyarországon is fellép

Az EFOTT szervezői az ELTE...

Tovább a cikkhez
Így neveljük gyermekünket az okos médiahasználatra

Így neveljük gyermekünket az okos médiahasználatra

Így neveljük gyermekünket az okos médiahasználatra

Korábban általános nézet...

Tovább a cikkhez
Hogyan hat az iskolai zaklatás a gyermek teljesítményére?

Hogyan hat az iskolai zaklatás a gyermek teljesítményére?

Hogyan hat az iskolai zaklatás a gyermek teljesítményére?

Az Amerikai Pszichológia...

Tovább a cikkhez
Így használd fel a csalánt egészséged érdekében

Így használd fel a csalánt egészséged érdekében

Így használd fel a csalánt egészséged érdekében

A csalán az egyik legismertebb...

Tovább a cikkhez

Így készíts Túró Rudit házilag a gyerekeknek

túrórudi készítése házilag

A hungarikumnak számító Túró Rudi mindenki kedvence, de mint tudjuk egyre kisebb és egyre drágább. Ha mégsem szeretnétek lemondani róla, akkor így készíts túró rudit házilag a gyerekeknek.

Bővebben...:

Így készíts WC tisztítót házilag, fillérekből

Wc tisztító házilag

Bizonyára ismerős az érzés, amikor a televízióban látod a tipptopp háziasszonyokat a reklámokban, hogy irigykedsz, nahát, milyen tiszta lakás, fürdőszoba, WC, konyha, és elhatározod, hogy biztosan fogsz venni abból a szerből, amit reklámoz, hiszen akkor neked is ilyen csilli-villi lesz a lakásod.

Bővebben...:

Így etesd a madarakat télen

Madáretetés

A tél közeledtével sokan éreznek arra, hogy madáretetőt telepítsenek, így segítve a kerti madarak túlélését. Ahhoz, hogy a madarakkal jót tegyél, mindenképpen így etesd a madarakat télen, s  meglásd, csivitelésükkel meghálálják.

Bővebben...:

Ezeket szerezd be, ha paleo fogyókúrázni szeretnél

Paleo diéta

Napjaink egyik legdivatosabb étrendje, a paleo-diéta népszerűsége abból fakad, hogy a vadászó-gyűjtögető őseink táplálkozása alapján van összeállítva, s tudvalevő, hogy őket nem kínozták olyan népbetegségek, mint az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szívbetegség.

Bővebben...:

Így segít lefogyni a zöld tea

zöld tea fogyókúra

Fogyasztó csodaszer nem létezik, ám ha egy egészséges, olcsó és egyszerű segítséget keresünk a zsírégetéshez, akkor feltétlenül válasszuk a zöld teát.

Bővebben...:

Így fogyókúrázz egészségesen

egészséges fogyókúra

Szeretnél lefogyni? És lehetőleg gyorsan? Elérheted úgy az álomalakod, hogy közben ne árts az egészségednek?

Bővebben...: