szombat, 21 április 2018

A Budapesti Operettszínház ismét új bemutatóval örvendezteti meg közönségét

A Budapesti Operettszínház 2014. március 21. napján ismét új bemutatóval örvendezteti meg közönségét. A Teátrum ezúttal Aszlányi Károly 1938-ban bemutatott Amerikai Komédia című színművet kelti életre az Átrium Film-Színházban parádés szereposztással. 

A darab librettójának és dalszövegeinek szerzője Lőrinczy Attila, a zeneszerző Bársony Bálint, a rendező pedig Réthly Attila.

Lássuk a történetet:

A Laz Paz nevű luxushajó Amerikából indul útnak, hogy majd elérhesse végállomásként Monte Carlót. A darab librettójának és dalszövegeinek szerzőjétől, Lőrinczy Attilától megtudtuk, hogy a fedélzeten 7 szereplővel találkozhatunk: két kicsit deja vu szerelmes párral, akiket Janza Kata, Dolhai Attila, Falusi Mariann és Földes Tamás személyesítenek meg, epekedő, rajongó, reménytelen szerelmesként láthatjuk Bálint Ádámot és Brasch Bencét, Felföldi Anikó pedig egy fékezhetetlen életkedvű édesanyja bőrébe bújik. 

Lőrinczy Attilától megtudhattuk azt is, hogy tavaly télen kapta meg a megtisztelő felkérést az Operettszínháztól, miszerint ki tudna-e találni egy librettó történetet, amely Bársony Bálint segítségével jól körbe szvingezhető. Jó íróemberként olvasni kezdte a 30-as és 40-es évek darabjait és így talált rá Aszlányi Károly Amerikai Komédia című darabjára, melyet annak idején a Belvárosi Színházban mutattak be. A történet maga egy amerikai hajón játszódó bolondos szerelmi történet. Az eredeti Aszlányi történetből megmaradt az alaptörténet néhány alappillére, a szöveg azonban teljes egészében megújult. A szerző még azt is elárulta, hogy amikor elkészült a librettóval, akkor Bársony Bálinttal közösen elkezdték megírni a dalszövegeket, mely Lőrinczy Attila számára különösen nagy élmény volt, hiszen korábban még sosem írt zenére szöveget.

Réthy Attilától a darab rendezőjétől azt is megtudhattuk, hogy a darabban közreműködő Musical Együttes nélkül az előadás nem jöhetett volna létre. A darab díszleteit Khell Csörsz tervezte, a jelmezekért Velich Rita volt a felelős, míg az előadást Kocsis Tamás koreografálta.

Bársony Bálint, a darab zeneszerzője,- aki az általa vezetett zenekarával maga is színpadra lép a produkcióban,- magáról a darabban felcsendülő muzsikákról elmondta, hogy a 15 éves munkásságból 2-3 dal és a mellé alkotott 10-19 új dal segítségével hozott létre egy, a 30-as 40-es évek szvinges világát is magában hordozó színházi művet.  

Bálint Ádám a darab egyik reménytelen szerelmese az alábbiakat mesélte a darabról: „Ez egy 30-as években játszódó történet, amely egyébként egy Aszlányi Károly darab. Annyiban írták át a darabot, hogy a szövege egészen mai, ahogy mi ma beszélünk Budapesten, úgy beszélnek a szereplők. A történet egy Amerikából induló hajón játszódik. A korra jellemző módon a zenéket is sikerült megragadniuk Bársony Bálintéknak, szvinges, bossa novás, dzsesszes zenét írtak. Néhány dallam már ismerős lesz az embereknek, mert itt-ott lehetett már hallani, például tv-ben, műsorok aláfestőjeként, ezek mellett sok új dalt is hallhatunk majd. Mindegyik dal illeszkedik a korhoz, a 30-as évekhez. Maga a darab vicces lesz, mi a próbákon nagyon sokat nevetünk. Bízom abban, hogy ezt a darabot nagyon fogja szeretni a közönség. „

Ádámot kérdeztük a kollégáiról és az egész próba folyamatról. Ekképp vélekedett. „Nekem vannak új emberek a csapatban, akiket persze ismertem, kollégáim a színháznál, de nem dolgoztunk még igazán együtt. Felföldi Anikóval játszottam már együtt, de olyan, hogy együtt éljünk meg egy próba folyamatot, még sosem volt. Nagyon élvezem, nagyon sokat nevetünk. Sokat mesél, sokat anekdotázik. Ő még az a generáció, aki tudja ezeket a régi színházi szabályokat, amelyek mára már kikoptak. Ezekre figyelmeztet, átadja a bölcsességeket.  Nagyon szeretem.  Brasch Bencével dolgoztam már az Ördögölő Józsiáson, de ott nem tudott kiderülni az, ami itt igen, vagyis, hogy nagyon jó humora van és nagyon jó érzéke van a helyzetkomikumhoz, úgyhogy nagyon jót fog tenni a darabnak, hogy ő is benne van. Falusi Mariannt ismerem gyermekkorom óta a Padödőböl. Nagyon jó most vele együtt dolgozni. Nagyon aranyos és nagyon hamar beilleszkedett. Földes Tamással és Janza Katával már sokat dolgoztam, már összeszokott a munka. A rendező is új, korábban Réthly Attila nem is rendezett még a színházban. Összességében nagyon jó az egész próbafolyamat, úgyhogy nagyon élvezem most ezt a munkát.”   

Összességében tehát az Operettszínház prezentálásában egy nagyon izgalmas új utazásnak nézünk elébe a szving és a dzsessz világában, az útitársaink pedig igazán kiváló művészek lesznek. Ennek tükrében izgatottan várjuk a március 21. napján bemutatásra kerülő produkciót.

Szerző: Barnai Nikolett

Csatlakozz hozzánk facebookon a "Szezonális Kamra receptek" csoportunkba, és oszd meg kedvenc receptedet! >>>>>>>>


Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Az ország egyik legfoglalkoztatottabb...

Tovább a cikkhez
Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Az Éjszakai játék (Game...

Tovább a cikkhez
AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

Néha a rajongóknak is lehet...

Tovább a cikkhez
7 életmód-tipp, mellyel védheted szíved egészségét

7 életmód-tipp, mellyel védheted szíved egészségét

7 életmód-tipp, mellyel védheted szíved egészségét

A köztudatban a szívbetegség...

Tovább a cikkhez
2020-ban jöhet a szuperhatásos DNS-alapú fogyókúra

2020-ban jöhet a szuperhatásos DNS-alapú fogyókúra

2020-ban jöhet a szuperhatásos DNS-alapú fogyókúra

Hamarosan az abszolút személyre...

Tovább a cikkhez
5 szuperkütyü a gyerekneveléshez

5 szuperkütyü a gyerekneveléshez

5 szuperkütyü a gyerekneveléshez

Szülőnek lenni egyszerre...

Tovább a cikkhez

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...:

Az angol muskátli nevelése és szaporítása!

Egyre több helyen láthatunk egy érdekes virágzatú növényt, de sokan nem ismerik ezt a szép virágzó muskátli fajt.

Bővebben...:

A hibiszkusz metszése és gondozása

Hazánk egyik legkedveltebb mediterrán növénye a hibiszkusz, amely akár két méteresre is megnőhet. A hibiszkusz nem csak kertben, de teraszon, télikertben, vagy folyosón is nagyon mutatós növény.

Bővebben...:

A zsályatea hatásai

A zsálya gyógynövényt (salvia officinalis) már évszázadok óta ismerik a gyógynövény szakértők és a természetgyógyászok, hiszen számtalan betegségre nyújt enyhülést.

Bővebben...:

Így pakold át a hűtőszekrényed tartalmát, ha fogyni szeretnél

Hűtőszekrény és fogyókúra

Tavasszal nem csak otthonunkat szükséges kitakarítani, hanem testünket is. Ennek fontos feltétele, hogy ne tarts egészségtelen, hizlaló ételeket a hűtődben. Ha valahányszor kinyitod a hűtőt, és ott csábító édességek, félkész ételek, cukros és zsíros pudingok, joghurtok kínálják magukat, biztosan nem lesz erőd nekik nemet mondani.

Bővebben...:

Így kezdj tavasszal fogyókúrába

Fogyókúra tavasszal

A tavasz az egyik legjobb időpont arra, hogy belekezdj a fogyókúrába. A téli begubózás és néhány extra kiló felszedése után eljött az idő, hogy formába hozd magad a bikiniszezonra. Ez néhány étrendi és életmódbeli változtatással könnyedén sikerülhet!

Bővebben...:

Fogyókúra tippek tavaszra

Fogyókúra tavasszal

Bizonyára te is szeretnél egy kicsit jobb formába kerülni a tavasz közeledtével. Ha neked is jól jönne néhány egyszerű praktika ezzel kapcsolatban, akkor olvasd el tavaszi fogyókúra tippjeinket:

Bővebben...: