szombat, 21 április 2018

Töklekvárból fűszerlekvár

Gyömbérlekvár, fahéjlekvár, borlekvár és társaik ... Miért jó egy alapvetően ízetlen termésből készülő lekvár? Mert bármilyen ízűvé varázsolhatjuk! A tökből készült lekvár kiváló alap arra, hogy fűszerek ízeit zárjuk bele.

 

Egyes fűszerek aromáihoz kiváló alap a töklekvár, mivel semleges íze bármivel színesíthető. A töklekvár alapreceptjei írásunk végén találhatók, ám ezek számos más módon kombinálhatók. Tök alapból fűszerek hozzáadásával készíthetünk gyömbérlekvárt, vanílialekvárt, fahéj lekvárt, szegfűszeg lekvárt, borlekvárt..., tehát egy csomó olyan lekvárt megkomponálhatunk, melyek vivőanyag nélkül lekvárként nem lennének elkészíthetők. Ezek azután a lekvárba zárt fűszerek felhasználhatók süteményekbe, palacsintákba stb. De nem kell csak az édes ízeknél leragadnunk! A tökhöz keverhetünk zöldfűszereket (bazsalikomot, kakukkfüvet, stb., vagy hagymát, petrezselyemlevelet) - Természetesen ezekben az esetekben az alapreceptben az édesítés jóval mérsékeltebb legyen.

Töklekvár alap 1
Egy kilogramm tököt kockára vágunk, és egy fazékban fél liter vizet öntünk rá. Adunk hozzá egy kevés citromlevet és reszelt citromhéjat, esetleg gyömbért, valamint ízlés szerint kristálycukrot, vagy stevia-oldatot édesítésként. Lassú tűzön állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük a lekvárt, majd üvegekbe töltjük, tetejét megszórjuk nátrium-benzoáttal, és lezárjuk.

Töklekvár alap 2

Két kilogramm tököt legyalulunk, és annyi vízben, hogy éppen ellepje, vaníliarúddal, két citrom reszelt héjával és kicsavart levével puhára főzzük. Miután megpuhult ízlés szerint cukorral elkeverjük, és még negyed óráig forraljuk. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy-egy késhegynyi tartósítót szórunk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Tartósító szer nélkül is lehet
Ha az ízek élvezete mellett egészségünkre is odafigyelünk, akkor a cukor helyett jázminpakóca (stevía)* oldattal édesíthetünk, így nem kell a kalóriáktól tartanunk.
Ha idegenkedünk a tartósítószertől, több megoldás közül is választhatunk. Egyik, hogy az elkészült lekvárt mélyhűtőben tartjuk. A cukor és a jázminpakóca megfelelő koncentrációban tartósít is, azaz ezek az édesítők már eleve segítségünkre vannak a tartósításban.
A lekvárok elkészítésénél a tisztaság és a légmentes lezárás nagyon fontosak, mert ha nem jutnak be az üvegbe mikroorganizmusok, a bent lévők pedig elpusztulnak, akkor nyert ügyünk van. Egyik jó módszer, ha alaposan kimosott befőttesüvegekbe töltjük a forrásban levő lekvárt. Jól zárjuk le, és azonnal fordítsuk fejre. Pár perc elteltével visszafordíthatjuk, és máris tehetjük az éléskamránkba. Van, aki a lekvár tetejére az üveg lezárása előtt rumot, vagy tiszta alkoholt önt, ennek gőze is fertőtlenítő hatást vált ki az üveg belsejében. Ezek a módszerek,- csak akkor hatásosak, ha nagyon precízen járunk el a befőzéskor, különben ha egy ki hiba - esetünkben mikroorganimus - csúszik a gépezetbe, akkor a lekvár megromlik. A tartósítószerrel eltett lekvár biztosan eláll, de ugye tartósítóval kezelt. Ezért a mélyhűtős megoldás a legbiztonságosabb.



Lekváralapul főzőtököt használjunk. Sütőtökből is készíthető lekvár, ám ennek finom és karakteres íze van, tehát fűszerlekvárok alapjaként nem használható.

*Különleges diterpén az édesfű (jázminpakóca, Stevia rebaudiana, Asteraceae) leveléből izolált, erősen édes ízű szteviozid, amely természetes ízesítőként alkalmazható. Az édesfű Dél-Amerika déli részén, Paraguay és Brazília őserdeiben honos. A Guarani indiánok a maté teát édesítették vele. Kisebb, bokrosodó, évelő lágyszárú. 60-90 cm magas, átellenesen elhelyezkedő fogazott levelekkel, szőrözött hajtásokkal. Fészekvirágzata fehér, csöves, váltivarú virágokból áll. Alkalmas klímájú területeken termesztik. Egynyáriként, cserépben mi is nevelhetjük. Megszárított, őrölt levelei édesítőszerként használhatók. Dugványról szaporíthatjuk. Az esszenciája már nálunk is kapható. Biopiacon, kertészetekben pedig beszerezhető a növény is.

Kozmetikumok, gyógyreceptek: növényekből házilag. Herbáció népigyógyászati receptmagazin: kérje újságárusától!

www.herbacio.hu

Csatlakozz hozzánk facebookon a "Szezonális Kamra receptek" csoportunkba, és oszd meg kedvenc receptedet! >>>>>>>>


Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Az ország egyik legfoglalkoztatottabb...

Tovább a cikkhez
Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Az Éjszakai játék (Game...

Tovább a cikkhez
AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

Néha a rajongóknak is lehet...

Tovább a cikkhez
7 életmód-tipp, mellyel védheted szíved egészségét

7 életmód-tipp, mellyel védheted szíved egészségét

7 életmód-tipp, mellyel védheted szíved egészségét

A köztudatban a szívbetegség...

Tovább a cikkhez
2020-ban jöhet a szuperhatásos DNS-alapú fogyókúra

2020-ban jöhet a szuperhatásos DNS-alapú fogyókúra

2020-ban jöhet a szuperhatásos DNS-alapú fogyókúra

Hamarosan az abszolút személyre...

Tovább a cikkhez
5 szuperkütyü a gyerekneveléshez

5 szuperkütyü a gyerekneveléshez

5 szuperkütyü a gyerekneveléshez

Szülőnek lenni egyszerre...

Tovább a cikkhez

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...:

A citromfű termesztése kiskertben!

A citromfű (melissa officinalis) egy hatásos fűszer és gyógynövény is egyben, amelyet akár cserépben akár balkonládában is termeszthetünk.

Bővebben...:

A kaliforniai kakukkmák ültetése és gondozása

Ha egy szép színes egynyári virágra vágyunk kertünkbe ültessünk kaliforniai kakukkmákot (Eschscholzia californica) amely selymes fényű színes virágaival szebbé varázsolják kertünket.

Bővebben...:

A kamélia gondozása és ültetése!

A kamélia (Camellia sinensis) eredetileg Japánból és Kínából származik, egy gyönyörű örökzöld cserje, amely fényes sötétzöld leveleivel és lenyűgöző elegáns virágaival kápráztat el minket.

Bővebben...:

Így pakold át a hűtőszekrényed tartalmát, ha fogyni szeretnél

Hűtőszekrény és fogyókúra

Tavasszal nem csak otthonunkat szükséges kitakarítani, hanem testünket is. Ennek fontos feltétele, hogy ne tarts egészségtelen, hizlaló ételeket a hűtődben. Ha valahányszor kinyitod a hűtőt, és ott csábító édességek, félkész ételek, cukros és zsíros pudingok, joghurtok kínálják magukat, biztosan nem lesz erőd nekik nemet mondani.

Bővebben...:

Így kezdj tavasszal fogyókúrába

Fogyókúra tavasszal

A tavasz az egyik legjobb időpont arra, hogy belekezdj a fogyókúrába. A téli begubózás és néhány extra kiló felszedése után eljött az idő, hogy formába hozd magad a bikiniszezonra. Ez néhány étrendi és életmódbeli változtatással könnyedén sikerülhet!

Bővebben...:

Fogyókúra tippek tavaszra

Fogyókúra tavasszal

Bizonyára te is szeretnél egy kicsit jobb formába kerülni a tavasz közeledtével. Ha neked is jól jönne néhány egyszerű praktika ezzel kapcsolatban, akkor olvasd el tavaszi fogyókúra tippjeinket:

Bővebben...: