szombat, 21 április 2018

Készítsünk narancslekvárt ajándékba!

Nincs ötlete mit ajándékozzon rokonoknak, barátoknak ? Íme, három remek narancslekvár –dzsem recept, amely egy szép üvegbe töltve, remek ajándék lehet!

 

Narancsdzsem 1.

¨       ºElkészítés 90 perc Nehézség: 1

Hozzávalók: 1 kg narancs, 2 db citrom, 60 dkg cukor, 1 mokkáskanál benzoesavas nátrium.

Elkészítése: A megmosott és leszárított narancssárga héját vékonyan lehámozzuk és félretesszük. A meghámozott narancsokat fehér bundájuktól megszabadítjuk, és a gyümölcsöt egy centis karikákra vágjuk. Kivesszük belőle a magokat, és kis kockákra vágjuk a citromokkal együtt. A cukrot másfél dl vízzel felfőzzük, beletesszük az összevágott gyümölcsöt, és kis lángon, állandó keverés közben 25 percig főzzük. Akkor van készen, ha a próbaképpen kistányérra csöppentett lé megkocsonyásodik, vagyis már nem fut szét a tányéron. Mielőtt teljesen elkészülne, hozzáadunk egy evőkanálnyi, hajszálvékony csíkokra metélt narancshéjat. Az elkészült dzsemet kicsi üvegekbe töltjük, tetejükre csipetnyi tartósítószert szórunk, és azonnal lekötjük. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Narancslekvár 2.

Hozzávalók: 2 kg narancs, 1 grape fruit, 2 citrom                                                                                            

Elkészítése: A narancsokat hideg vízben 12 napig áztatjuk, úgy hogy minden nap lecseréljük a vizet (lehet hat napig is, de akkor kétszer kell naponta vizet cserélni). A gyümölcsöket vékony szeletekre vágjuk, a magokat, ha van, kidobjuk és zománcozott edényben 2 ujjnyi vízben, 2 kg cukorral 20-25 percig főzzük. Habját leszedjük, és üvegekbe rakva száraz dunsztba tesszük.

Narancsdzsem mézzel

Elkészítése: A kívánt mennyiségű lehetőleg Jaffa narancsot és negyedannyi vékony héjú citromot meleg vízben, tiszta körömkefével alaposan mossunk meg. A legkülső sárga héját leheletvékonyan reszeljük le, majd tisztítsuk meg, és válasszuk szét gerezdekre mindkét gyümölcsöt. Az egyes gerezdeket vágjuk 4–5 darabra, és közben szedjük ki belőlük a magokat is. Ezután adjuk hozzá a reszelt héjat, és egy ismert űrtartalmú, zománcozott fazékban a Meggydzsemnél leírt módon főzzük kb. 15 percig. Az édesítéshez literenként 40 dg mézet használjunk. Ugyanezen a módon érett grépfrútból is készíthetünk finom dzsemet. Citrom helyett negyedannyi narancsot adjunk hozzá, és 50 dg mézzel édesítsük. Ha az egyes gerezdek hártyáit is lefejtjük, akkor a citrusfélékre jellemző keserű íz maradékától is megszabadulhatunk. Az ily módon készített dzsemet csak 10 percig főzzük, az édesítéshez pedig elegendő literenként 30 dg, illetve Grépfrút-dzsem esetén 40 dg méz is. A lefejtett hártyát és a magvakat ne dobjuk el, hanem töltsük egy fehér tüllből készült zacskóba, és az edény füléhez kötve főzzük bele a dzsembe. A citrusféléknél ugyanis az egyes gerezdek közötti hártyában és a magvakban található a gyümölcs pektintartalmának túlnyomó része, ha ezt nem főzzük ki belőle, akkor adalékanyagok nélkül nehezen fog besűrűsödni. A zacskót a méz hozzáadása előtt távolítsuk el a dzsemből, de előtte nyomkodjuk ki a benne levő levet.

A fentiekhez hasonló módon készül a Citromdzsem is, esetleg 1–1 darab naranccsal vagy grépfrúttal ízesítve. Sokan nem reszelik le a citrom héját, hanem lehántás után vékony szeletekre vágják, és az egészet hozzáadják a dzsemhez. A normál citromdzsem édesítéséhez literenként 60 dg illetve a hártya lefejtése esetén 50 dg mézet használjunk. A héjastól készült kesernyés változathoz ennél többre van szükség. A pontos mennyiséget kóstolás útján állapítsuk meg.

Csatlakozz hozzánk facebookon a "Szezonális Kamra receptek" csoportunkba, és oszd meg kedvenc receptedet! >>>>>>>>

 

 

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Az ország egyik legfoglalkoztatottabb...

Tovább a cikkhez
Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Az Éjszakai játék (Game...

Tovább a cikkhez
AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

Néha a rajongóknak is lehet...

Tovább a cikkhez
7 életmód-tipp, mellyel védheted szíved egészségét

7 életmód-tipp, mellyel védheted szíved egészségét

7 életmód-tipp, mellyel védheted szíved egészségét

A köztudatban a szívbetegség...

Tovább a cikkhez
2020-ban jöhet a szuperhatásos DNS-alapú fogyókúra

2020-ban jöhet a szuperhatásos DNS-alapú fogyókúra

2020-ban jöhet a szuperhatásos DNS-alapú fogyókúra

Hamarosan az abszolút személyre...

Tovább a cikkhez
5 szuperkütyü a gyerekneveléshez

5 szuperkütyü a gyerekneveléshez

5 szuperkütyü a gyerekneveléshez

Szülőnek lenni egyszerre...

Tovább a cikkhez

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...:

Ültessünk vadszőlőt kertünkbe!

A vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata) mászó képességét még pókember is megirigyelné, hiszen tapadó korongjai segítségével szinte bárhová képes felfutni.

Bővebben...:

Így teleltessük a citromfát!

A citromfa az egyik közkedvelt mediterrán dísznövényünk, amely sajnos a mi hideg fagyos téli időjárásunkat nem kedveli, így télen speciális körülmények között kell a növényt átteleltetni.

Bővebben...:

3 ritka gyógynövény, amelyeket kevésbé ismerünk!

A gyógynövények világában vannak olyan gyógynövények, amelyekről nap, mint nap hallunk, de vannak olyanok, amelyeket még csak nem is ismerünk.

Bővebben...:

Így pakold át a hűtőszekrényed tartalmát, ha fogyni szeretnél

Hűtőszekrény és fogyókúra

Tavasszal nem csak otthonunkat szükséges kitakarítani, hanem testünket is. Ennek fontos feltétele, hogy ne tarts egészségtelen, hizlaló ételeket a hűtődben. Ha valahányszor kinyitod a hűtőt, és ott csábító édességek, félkész ételek, cukros és zsíros pudingok, joghurtok kínálják magukat, biztosan nem lesz erőd nekik nemet mondani.

Bővebben...:

Így kezdj tavasszal fogyókúrába

Fogyókúra tavasszal

A tavasz az egyik legjobb időpont arra, hogy belekezdj a fogyókúrába. A téli begubózás és néhány extra kiló felszedése után eljött az idő, hogy formába hozd magad a bikiniszezonra. Ez néhány étrendi és életmódbeli változtatással könnyedén sikerülhet!

Bővebben...:

Fogyókúra tippek tavaszra

Fogyókúra tavasszal

Bizonyára te is szeretnél egy kicsit jobb formába kerülni a tavasz közeledtével. Ha neked is jól jönne néhány egyszerű praktika ezzel kapcsolatban, akkor olvasd el tavaszi fogyókúra tippjeinket:

Bővebben...: