Ezért fontos a terhesség alatti egészséges étkezés!

A várandósság alatti zsírban gazdag étrend megváltoztathatja a fejlődésben lévő magzat agyszerkezetét, növelve a későbbi elhízás veszélyét – derül ki egy friss kutatásból.

 

Az egyesült államokbeli Yale egyetem kutatói bebizonyították, hogy az anya étrendje hatással van az utód agyszöveteinek struktúrájára az egereknél. Ez az emberek esetében is magyarázatot adhatna arra, hogy az elhízott szülők gyerekei miért válnak nagyobb valószínűséggel maguk is túlsúlyossá.

A szakértők szerint az eredmények ígéretesek, ám ugyanezen változás lejátszódása egyelőre bizonyításra vár az embereknél. Az elhízás minden kétséget kizáróan „öröklődhet”, ám az eddigi álláspont szerint főleg az étkezési szokások elsajátításán keresztül. Ezzel együtt már korábban is sikerült kimutatni, hogy a terhesség alatti étrend hatással van a gyermek DNS-ére, ennélfogva a derékbőségére is.

 

A Cell című szakfolyóiratban publikált legfrissebb vizsgálat szerint maga az agyszerkezet is változáson mehet keresztül. A kísérletek során a zsírban gazdag ételeket fogyasztó nőstény egerek utódjai módosult hipotalamusszal jöttek a világra azokhoz képest, amelyek normális diétán lévő szülőtől származnak.

„Az utód szervezete jelnek tekintheti, hogy táplálékban gazdag környezetben van, ahol nagyobbra is növekedhet a teste” – magyarázta Horváth Tamás professzor, a tanulmány egyik szerzője. „Feltételezésünk szerint ez az alapvető biológiai folyamat áll a gyermekkori elhízás hátterében. Úgy tűnik, hogy az anyai étrendnek óriási hatása van a jelenségre, éppen ezért az állatok és az emberek esetében is tovább kell tanulmányozni a jelenséget” – tette hozzá a szakértő. Horváth professzor vélekedése szerint a várandósság alatti egészséges étrend segíthet megszakítani a kedvezőtlen családi tendenciát.

„Húszéves kutatási periódus támasztja alá, hogy az élet korai szakaszában kapott táplálék hosszú távú hatással van a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a csontritkulás és bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatára. Az idegrendszer felépítésének megváltozása azonban még új eredménynek számít, ami mindenképpen ígéretes” – jegyezte meg a vizsgálat kapcsán Dr. Graham Burdge, a Southamptoni Egyetem munkatársa a BBC megkeresésére.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Tárkonyos burgonyaleves

Pikáns és izgalmas burgonyaleves receptet mutatunk be, amely egy kevés tárkonnyal és ecettel van megbolondítva! Jó étvágyat kínálunk hozzá. Bővebben...

Így készíts saját fűszermártást

A fűszernövények népes családja ma már minden konyhában képviselteti magát, így a Magyar konyhának is megvannak a jellegzetes fűszerei. Ezekből készíthetünk remek fűszermártást, amely sültek, halak, saláták kiegészítője lehet.

Bővebben...

Ki bújik Farkas bőrébe?

Farkas legújabb kalandja, a Logan – Farkas (Logan, hazai bemutató: március 2.) egyben az utolsó is lesz – Hugh Jackman számára.

Bővebben...

Indul a Stíluspárbaj Lakatos Márkkal

Stíluspárbaj Lakatos Márkkal címmel debütál a stylist megújult stílustanácsadó műsora a VIASAT3-on, amelyben ezentúl a hazai divatszakma legjobbjai valamint népszerű színészek, énekesek is feltűnnek.

Bővebben...

Barna rizzsel gyorsabban fogyunk

Amennyiben szeretnénk megszabadulni néhány plusz kilótól, érdemes a fehér rizst barnára váltani. Ez olyan komoly segítséget jelent a diétában, mintha naponta harminc percen át tempósan gyalogoltunk volna.

Bővebben...

Gyorsan szeretne fogyni pár kilót? Megmutatjuk, hogyan csinálja!

Itt a tavasz, az idő egyre melegebb, lekerülnek a vastag, mindent eltakaró ruhadarabok. Ha ön is szeretne pár kilótól gyorsan megszabadulni, olvassa el cikkünket!

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Kerti fűféle a kínai tollborzfű

A kínai tollborzfű (pennisetum alopecuroides) egy dézsában is nevelhető évelő díszfű, amely augusztustól októberig virágzik kertünkben, erkélyünkön.

Bővebben...

Így gondozzuk a cserjés margarétát!

Gyönyörű hófehér virágával szép  kerti növény lesz a cserjés margaréta, amelynek most van itt a szezonja. Ismerjük meg a gondozását, ápolását.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Itt a tavasz, irány a kertészet!

 

Itt a tavasz, egyre gyakrabban süt ki a nap, irány a kertészeti áruház, ahol szebbnél szebb növények várnak ránk. Bár még az idő csalóka, lassan elkezdhetjük beszerezni az idei új növényállományt, kezdődhet a magvetés, és a kert felélesztése.

Bővebben...

Magvetés és palántanevelés otthon házilag!

A tél végétől már érdemes tervezgetni az idei kertet, és a növényállományt, sőt már elkezdhetjük a palántanevelést akár az ablakpárkányon is!

Bővebben...

Ezt tartsd szem előtt, ha gyermekedet új szavakra tanítod!

A Sussexi Egyetem legújabb kutatása szerint a kisgyermekek sokkal sikeresebbek az új szavak tanulásában, amikor a tanulási környezet változatlan marad.

Bővebben...

Így bírhatjuk rá a gyereket, hogy több zöldséget egyen

A legtöbb szülő találkozott már azzal a problémával, hogy szinte könyörögnie kellett a gyereknek, hogy még egy falatot egyen. Gyakran épp a zöldségeket hanyagolják el a kicsik, pedig a rostban gazdag étkezés az egészség egyik alapköve.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!