Ezért fontos a terhesség alatti egészséges étkezés!

A várandósság alatti zsírban gazdag étrend megváltoztathatja a fejlődésben lévő magzat agyszerkezetét, növelve a későbbi elhízás veszélyét – derül ki egy friss kutatásból.

 

Az egyesült államokbeli Yale egyetem kutatói bebizonyították, hogy az anya étrendje hatással van az utód agyszöveteinek struktúrájára az egereknél. Ez az emberek esetében is magyarázatot adhatna arra, hogy az elhízott szülők gyerekei miért válnak nagyobb valószínűséggel maguk is túlsúlyossá.

A szakértők szerint az eredmények ígéretesek, ám ugyanezen változás lejátszódása egyelőre bizonyításra vár az embereknél. Az elhízás minden kétséget kizáróan „öröklődhet”, ám az eddigi álláspont szerint főleg az étkezési szokások elsajátításán keresztül. Ezzel együtt már korábban is sikerült kimutatni, hogy a terhesség alatti étrend hatással van a gyermek DNS-ére, ennélfogva a derékbőségére is.

 

A Cell című szakfolyóiratban publikált legfrissebb vizsgálat szerint maga az agyszerkezet is változáson mehet keresztül. A kísérletek során a zsírban gazdag ételeket fogyasztó nőstény egerek utódjai módosult hipotalamusszal jöttek a világra azokhoz képest, amelyek normális diétán lévő szülőtől származnak.

„Az utód szervezete jelnek tekintheti, hogy táplálékban gazdag környezetben van, ahol nagyobbra is növekedhet a teste” – magyarázta Horváth Tamás professzor, a tanulmány egyik szerzője. „Feltételezésünk szerint ez az alapvető biológiai folyamat áll a gyermekkori elhízás hátterében. Úgy tűnik, hogy az anyai étrendnek óriási hatása van a jelenségre, éppen ezért az állatok és az emberek esetében is tovább kell tanulmányozni a jelenséget” – tette hozzá a szakértő. Horváth professzor vélekedése szerint a várandósság alatti egészséges étrend segíthet megszakítani a kedvezőtlen családi tendenciát.

„Húszéves kutatási periódus támasztja alá, hogy az élet korai szakaszában kapott táplálék hosszú távú hatással van a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a csontritkulás és bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatára. Az idegrendszer felépítésének megváltozása azonban még új eredménynek számít, ami mindenképpen ígéretes” – jegyezte meg a vizsgálat kapcsán Dr. Graham Burdge, a Southamptoni Egyetem munkatársa a BBC megkeresésére.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Csontleves recept a hideg téli napokra

Megfázás, nátha, influenza? Akkor ide egy jó adag csont levesre van szükség! Nagyon finom ,és tápláló leves, a hideg téli napokra!

Bővebben...

Így készül az adventi mákos koszorú

Az advent ideje alatt sem kell lemondani a finom süteményekről. Bemutatunk egy finom mákos koszorút, kelt tésztából, amely akár diós változatban is elkészíthető.

Bővebben...

Szegény színész Vakációzik

A Vakáció-ban (Vacation, hazai bemutató: augusztus 27.) minden megtörténik, ami egy autózva nyaraló négytagú családdal megtörténhet. Sőt, sokkal több.

Bővebben...

Jön a karácsonyi szezon legszebb filmje

Helen Mirren az egyenjogúság nagyszerű harcosa. De az Oscar-díjas színésznő szerint, nem az a fontos, hogy sokféle szerepet kapjanak a nők filmekben, hanem inkább az, hogy bármit megtehessenek az életben: ha a világ és benne a női szerepek változnak, az úgyis megmutatkozik majd a filmekben.

Bővebben...

Fogyni szeretnél? Egyél szőlőt!

A szőlőfogyasztástól sok fogyókúrázó ódzkodik, mondván, túl sok cukrot tartalmaz, de a legújabb kutatások szerint napi egy marék szőlő akár a fogyást is elősegíti, és nem mellékesen a szexuális életünkre is pozitív hatással lehet.

Bővebben...

Ha fogyni akarsz, egyél mandulát!

Naponta egy maréknyi mandula fogyasztása távol tartja az éhséget, és felváltja az egészségtelen ételekből származó üres kalóriákat. Sokunknak jelent nehézséget a kiegyensúlyozott étrend követése.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Agresszívebbek azok a gyerekek, akik a szuperhős kultúrához közel kerülnek

Azok a gyerekek, akik aktívan elmerülnek a szuperhős kultúrában, nagyobb eséllyel lesznek agresszívek, és kicsi a valószínűsége annak, hogy megvédik bántalmazott társaikat – derül ki a Brigham Young University (BYU) friss kutatásából.

Bővebben...

A nyár kedvez a legjobban a fogantatásnak

A családbővítést tervezőknek főleg júliusban és augusztusban érdemes próbálkozniuk, mivel a hímivarsejtek ilyenkor könnyebben úsznak át a méhnyakon – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint télen megnő ugyan a spermiumszám, ám a sejtek lassabban mozognak.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Csodaszerek –e a vitaminok?

A vitaminok az utóbbi években egyre több figyelmet kapnak, és szinte havonta lát napvilágot egy új vitamin készítmény, amely fiatalságot, erőnlétet és jó közérzetet biztosít.

Bővebben...

A B 12 vitamin megelőzi a hasfájást a babáknál!

Tudósok felfedezték, hogy ha a terhesség korai szakaszában a B12 vitamin szintje kellően magas az anyában, akkor háromszor nagyobb esélye van arra, hogy csendes, nyugodt gyermeke fog születni.

Bővebben...

Ne igyunk a másnaposságra!

Szakemberek szerint nem helytálló az a gondolat, miszerint kutyaharapást szőrével kell gyógyítani, azaz másnaposság ellen nem az a legjobb gyógymód, ha újabb adag alkoholt fogyasztunk.

Bővebben...

Ezért ne legyen a gyereknél táblagép és telefon

Az új kutatás jó indokkal szolgál a szülőknek arra, hogy kitiltsák az okostelefonokat, táblagépeket és laptopokat gyermekeik hálószobájából. Az ilyen eszközök fénye ugyanis csökkentheti az alvást elősegítő melatonin hormon szintjét.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!