Ezért ne dohányozz a terhesség alatt!

A passzív dohányzás rendkívül megnöveli a vetélés, a halva születés és a méhen kívüli terhesség valószínűségét. Ráadásul a British Medical Journal szaklapban megjelent kutatás szerint minél több másodlagos füstnek van kitéve az anya, annál nagyobb a kockázat.

 

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a terhesség alatti dohányzás megnöveli a vetélés és a terhességi szövődmények kockázatát, az azonban nem volt egyértelmű, milyen hatást gyakorol a passzív dohányzás az anyára és a babára.

A kutatók a Women's Health Initiative (Nők Egészsége Kezdeményezés) több mint 80 ezer nő adatait tartalmazó mintáját vizsgálták. Az alanyok 6,3 százaléka aktív dohányos, 43 százaléka volt dohányos, 50,6 százaléka pedig nemdohányzó. Mindegyikük legalább egyszer terhes volt.

 

A kutatás kimutatta, hogy azok a nők, akik soha nem dohányoztak, kisebb valószínűséggel vetéltek el, szültek halott csecsemőt, vagy volt méhen kívüli terhességük, mint az aktív és a volt dohányosok. A nemdohányzókhoz képest azok, akik reproduktív éveikben dohányoztak, 16 százalékkal nagyobb valószínűséggel vetéltek el, 44 százalékkal nagyobb eséllyel szültek halott babát, és 43 százalékkal nagyobb valószínűséggel volt méhen kívüli terhességük.

Ezek az összefüggések pedig azokra a nemdohányzókra is igazak voltak, akik más dohányfüstjét lélegezték be. A kockázatok az ő esetükben is nagyobbak voltak, mint azokban a nemdohányzókban, akik soha nem voltak kitéve másodlagos dohányfüstnek.

Minél hosszabb ideig volt kitéve valaki a másodlagos dohányfüst behatásának, annál magasabbnak bizonyultak szövődmények kockázatai. Azok a nők, akik életük során gyermekként több mint 10 évig, vagy felnőttként otthonukban több mint 20 évig, vagy munkahelyükön több mint 10 évig ki voltak téve a másodlagos dohányfüstnek, a vetélés 17 százalékkal magasabb kockázatának voltak kitéve. Esetükben 55 százalékkal magasabb volt a halva születés, és 61 százalékkal magasabb a méhen kívüli terhesség kockázata is.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

3 remek őszi sütőtökös recept

A sütőtök nem csak egy finom zamatos zöldségünk, de fontos vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók benne, így érdemes változatos és finom ételeket készíteni belőle.

Bővebben...

Almás fasírt recept

Ki mondta hogy a fasírt egy unalmas recept? Bemutatunk egy almával megbolondított fasírt receptet,amely egy csipet curryval is fűszerezve van.

Bővebben...

Aranyosi Péter: Bunkó, agresszív ember vagyok

Aranyosi Péter humoristaként arra tette fel az életét, hogy megnevettesse az embereket, saját magánéletéről viszont ritkán beszél. A Lakástalkshow-ban most mégis elárulta, milyen foglalkozást szánt neki az édesanyja, és miért érzi úgy, hogy nem jól neveli a gyermekeit.

Bővebben...

Családjáról és az öregedésről mesélt Scherer Péter

Munkában és családban is szerencsés embernek tartja magát Scherer Péter. Az ország egyik legnépszerűbb színésze a Lakástalkshow ma esti adásában mesél arról, mi okozza számára a boldogságot, miért szeret kerékpárral járni, és hogyan viszonyul az öregedéshez.

Bővebben...

Ezért veszélyes az Atkins-diéta és más, fehérjedús étrend

Amerikai kutatók szerint a túl sok fehérje fogyasztása a középkorú emberek számára ugyanolyan veszélyes lehet, mint a dohányzás.

Bővebben...

A fogyókúra sikere fejben dől el!

Az, ahogyan étkezési szokásainkra gondolunk, igenis meghatározza azt, hogy képesek vagyunk-e fogyni. Aki úgy tekint magára, hogy alapvetően egészségesen táplálkozik, nagyobb eséllyel szabadul meg könnyen a fölösleges kilóktól, mint az, aki bűntudatot érez a témával kapcsolatban – tudjuk meg a Winina State University friss kutatásából.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A tubarózsa ültetése és gondozása

A tubarózsa (Polianthes tuberosa) még mindig ritkaságnak számít hazánkban pedig egyszerűen és könnyedén lehet a kertbe is ültetni ezt a fantasztikus illatos gyönyörű krém fehér virágot.

Bővebben...

A kerti páfrány ültetése és gondozása

Megszokott látvány a hazai kertekben a gyönyörű üde zöld levelű kerti páfrány, amely kecses leveleivel, mutatós díszé válik.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

10 tipp az őszibarackfa gondozásához!

Nincs is szebb látvány, mint egy gyümölcstől roskadozó őszibarackfa látványa kertünkben nyáron. Ám ahhoz hogy ízletes és lédús őszibarackot tudjunk szüretelni, fontos a megfelelő gondozás. Most ehhez adunk tippeket és ötleteket.

Bővebben...

Ültessünk gyümölcsfát gyermekünkkel!

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk is megtanulja értékelni a természetet, és érték követő magatartásra szeretnénk nevelni, a gyümölcsfaültetés a leginkább neki való feladat.

Bővebben...

Ezt csináljuk 1500 nál is többször minden héten

Az átlagos felhasználó reggel 7 óra 31 perckor nyúl először a telefonja után, hogy megnézze a személyes e-mailjeit és a Facebookját, még mielőtt kikelne az ágyból.

Bővebben...

Kevesebbet veszekszenek a rendszeresen sportoló párok

Ha elegünk van már abból, hogy állandóan a kedvesünkkel veszekszünk, párterápia helyett itt az ideje annak, hogy együtt eddzünk egy kicsit: már napi 587 közösen elégedett kalória segít, hogy kiegyensúlyozottabbak legyük.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!