Így étkezzünk helyesen a terhesség ideje alatt!

Egy új kutatás eredményei szerint, ha egy nő egészségesen táplálkozik a terhesség alatt, akkor kisebb az esély arra, hogy a gyermeke szívfejlődési rendellenességgel jön a világra.

 

 

Azoknak a nőknek a gyermekeinél, akik a várandósság ideje alatt nagyon egészségesen táplálkoztak 37%‑kal kisebb volt a valószínűsége annak, hogy Fallot-tetralógiával születnek. Ez egy olyan komplex szívfejlődési rendellenesség, ami miatt a vér nem tud elegendő mennyiségű oxigént szállítani, így az újszülöttek bőre kékes árnyalatú. Az egészségtelenebbül táplálkozó nők gyermekeihez képest 23%-kal kisebb volt a nyitott pitvari vagy kamrai sövény gyakorisága.

Az anyák és a gyermekeik számára is az volt a legkedvezőbb, ha az anya a terhesség alatt sok zöldséget, gyümölcsöt, csonthéjas gyümölcsöt, hüvelyes növényt, teljes kiőrlésű gabonát és halat fogyasztott, továbbá kevesebb tejterméket, húst és édességet. A folsavban, vasban és kalciumban gazdag ételek szintén kedvezőnek bizonyultak.

 

„Minél egészségesebb volt a terhesség alatt alkalmazott étrend, annál kisebb volt a súlyos szívfejlődési rendellenességek kialakulásának esélye.” – mondta Dr. Lorenzo Botto, a University of Utah School of Medicine gyermekgyógyász és genetikus professzora.

Ugyanakkor a tanulmány nem igazolt egyértelmű ok-okozati összefüggést az egészséges táplálkozás és a veleszületett szívbetegségek alacsonyabb kockázata között. A felmérés során mindössze az összefüggést igazolták a két tényező között.

A kutatás eredményeit az Archives of Disease in Childhood (Fetal & Neonatal Edition) című folyóiratban tették közzé.

Az Egyesült Államokban a veleszületett szívhibák százból egy gyermeknél fordulnak elő, és csaknem négy érintett újszülött közül egy ennek következtében meg is hal.

„Ezek gyakori és sokszor kritikus betegségek, amelyekről nem tudjuk, hogyan előzhetők meg.” – mondta Dr. Botto.

Dr. Botto elmondása szerint a vizsgálatokat olyan korábbi tanulmányok ihlették, amelyekben igazolták, hogy az anya egészséges táplálkozása csökkentheti bizonyos magzati betegségek, például a szájpadhasadék vagy a nyitott gerinc kialakulását.

A kutatócsoport közel 10.000 szívfejlődési rendellenességgel született gyermek, továbbá 9.500 egészséges gyermek és édesanyjuk adatait dolgozta fel. Az újszülöttek 1997 októbere és 2009 decembere között jöttek a világra, és többségében részt vettek a National Birth Defects Prevention vizsgálatban.

Az anyáktól megkérdezték, hogy milyen ételeket fogyasztottak a terhességet megelőző évben. A kutatók aszerint osztályozták az étrendjüket, hogy mennyire követték a mediterrán diétát, illetve a várandós anyák számára javasolt diétát (Diet Quality Index for Pregnancy).

A Diet Quality Index alapján az anyák akkor kaptak az étrendjükre plusz pontot, ha sok gabonafélét, gyümölcsöt, zöldséget, valamint elegendő mennyiségű folsavat, vasat és kalciumot fogyasztottak, ugyanakkor a zsírból és édességekből származó kalóriák csökkentették az étrend „értékét”. A mediterrán jellegű diéta sok hüvelyes növényt, magvakat, gyümölcsöket, csonthéjas gyümölcsöket, zöldségeket és halat tartalmaz, viszont mellőzi a húsokat és az édességet.

Azoknak az anyáknak a gyermekei, akiknek az értékelés alapján az étrend minősége a felső 25%-ban volt, lényegesen kisebb valószínűséggel jöttek világra szívfejlődési rendellenességgel, mint azoknak az anyáknak a gyermekei, akik ilyen szempontból az alsó 25%-ba tartoztak.

„A helyes táplálkozás javítja az anya egészségi állapotát, ami növeli annak a valószínűségét, hogy a fejlődő magzat is képes lesz ellenállni azoknak a genetikai és környezeti hatásoknak, amelyek szívfejlődési rendellenességet okozhatnak.” – mondta Dr. Botto. „Jól tudjuk, hogy egy egészséges nőnek nagyobb eséllyel lesz egészséges gyermeke.”

A vizsgálat eredményei megerősítették, hogy egy nőnek már a gyermeke fogantatása előtt is egészségesen kellene táplálkoznia, hiszen a fejlődési rendellenességek jelentős része a terhesség korai stádiumában alakulnak ki. A kutatók szerint, ha egy nő csak a terhessége alatt kezd egészségesen táplálkozni, az elképzelhető, hogy már túl késő.

„Jól ismert tény, hogy a fejlődési rendellenességek a fogantatást követő első hetekben alakulnak ki. A szívfejlődési rendellenességek szempontjából az első 4-7 hét a legkritikusabb.” – jegyezte meg Dr. Botto.

Dr. Edward McCabe a March of Dimes alelnöke és orvos igazgatója egyetértett az elhangzottakkal.

„Nagyszerű lenne, ha minden termékeny korban lévő nő a saját és a később születendő gyermeke érdekében egészségesen tudna étkezni. Ha ez nem lehetséges, akkor egy évvel a tervezett terhességet megelőzően erre gondolni kell, és fel kell építeni a megfelelő diétát.” – mondta Dr. McCabe.

Tágabb értelemben ez komoly családtervezési stratégiát jelent, és egy nőnek időt kell szánnia arra, hogy már a terhességét megelőzően is egészségesebben táplálkozzon, ha erre korábban nem volt lehetősége.

„A közlemény egyik legfontosabb üzenete számomra az, hogy előre meg kell tervezni a gyermekvállalást.” – mondta Dr. McCabe. „Az Egyesült Államokban a terhességek 50%-át nem tervezték. Komolyan azt gondolom, hogy nagyon fontos a nők szempontjából, hogy előre tervezzék a terhességüket, és ehhez hozzátartozik az is, hogy egészségesebben táplálkozzanak, mielőtt gyermeket vállalnak.”

Ugyanakkor Dr. Botto és Dr. McCabe is megjegyezte, hogy egyelőre nem ismert, hogy az egészséges táplálkozás miért jelent olyan erős védelmet a fejlődési rendellenességekkel szemben.

„Nem tudjuk, hogy ez miért van így, de tudjuk, hogy valóban van összefüggés a két dolog között. Még évtizedekig lehet kutatni ennek az okát, de attól függetlenül, hogy nem tudjuk a pontos magyarázatot, még ismerjük a megfelelő gyógymódot.”

Ezt olvasta mar?

A terhességi cukorbetegség könnyen megelőzhető?

Fontos a helyes életmód a terhesség ideje alatt!

Már terhesség előtt megnő a cukorbetegség kockázata, ha ezt eszed

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Így készül az igazi sólet

Hozzávalók: 60-70 dkg nyers füstölt tarja (vagy sonka), 40 dkg nagy szemű bab, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg árpagyöngy, 4 tojás, 2 evőkanál zsír, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, törött fekete bors, ízlés szerint.

Bővebben...

Mexikói rizs csípősen és tüzesen

Hozzávalók: 20 dkg mirelit morzsolt kukorica, 20 dkg mirelit zsenge zöldborsó, 20 dkg rizs, 2 db paradicsompaprika, 4 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál csípős piros fűszerpaprika, 1 evőkanál vegeta, 1 mokkáskanál törött fekete bors, csipetnyi őrölt köménymag.

Bővebben...

Robbie Williams augusztus 23-án Budapesten

Robbie Williams tegnap Londonban bejelentette régóta várt európai stadion turnéját. Jövő nyáron 18 országban összesen 29 showt ad, az első koncert 2017. június 2-án a manchesteri Etihad Stadionban kerül megrendezésre, Budapesten augusztus 23-án lép fel a Groupama Arénában.

Bővebben...

158 tonna az új Kong

Egyre közeledik az a pillanat, amikor ismét egy hatalmas majom uralhatja a mozikat: a net már tele van a Kong: Koponya-sziget (Kong: Skull Island, hazai bemutató: március 9.) körüli hírekkel és találgatásokkal.

Bővebben...

5 tipp, ami hízókúrához és fogyáshoz is hasznos

Mik lehetnek egyaránt hasznosak hízó- és fogyókúrához? Ha azt hisszük, hogy olyan nagy különbség van a két cél között, tévedünk.

Bővebben...

Új módszer az elhízás ellen: lufi a kapszulában, ami kitölti a gyomrot

Az Obalon nevű léggömbrendszer az eddigi kutatások szerint a túlsúlyos emberek esetében közel 7 százalékos testsúlycsökkenést eredményezett, ami igazán előremutató eredménynek számít.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A nők igenis kérnek fizetésemelést, de nem kapják meg

A közhiedelemmel ellentétben a nők épp ugyanolyan gyakran kérnek fizetésemelést, mint férfi kollégáik, ők azonban kisebb eséllyel kapják azt meg. A férfiak 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapnak magasabb bért, ha kérik – derül ki a Cass Business School, a University of Warwick és a University of Wisconsin közös kutatásából.

Bővebben...

Ha a vérnyomást csökkentő diétát választjuk, a vesebetegségek kockázata is csökken

Azok az emberek, akik magvakban, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonában, alacsony zsírtartalmú tejtermékben, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet folytatnak, illetve kevés vöröshúst esznek és a cukorral ízesített italokat is hanyagolják, nemcsak vérnyomásukat tartják alacsonyan, de lényegesen kisebb eséllyel küzdenek krónikus vesebetegséggel is.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A napfényből nyert D-vitamin szerepet játszik a gyermekkori asztma elleni védelemben

Az elsősorban a napfényből nyert D-vitamin szerepet játszik a gyermekkori asztma elleni védelemben.

Bővebben...

Az A vitamin nem csak a szemre és a bőrre, de a szívre is hatással van

Egy friss kutatás szerint a szív reagál az A-vitaminra, illetve annak mennyiségére. Azt azonban egyelőre senki sem tudja, hogy a reakciók pozitívak vagy éppen negatívak-e…

Bővebben...

Az ízületek ropogtatása – mi az igazság?

Ha valaha is hallottál egy nagy roppanást, ahogy mondjuk lehajoltál valamiért, most megnyugodhatsz. Normális az ízületek számára a ropogás, nem valamilyen baj előjele.

Bővebben...

Nincs különbség a férfi és a női agy között?

Gina Rippon idegtudományi professzor szerint, el kell felejteni azt a közhelyet, miszerint a férfiak a Marsról, a nők pedig a Vénuszról származnak.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!