Így étkezzünk helyesen a terhesség ideje alatt!

Egy új kutatás eredményei szerint, ha egy nő egészségesen táplálkozik a terhesség alatt, akkor kisebb az esély arra, hogy a gyermeke szívfejlődési rendellenességgel jön a világra.

 

 

Azoknak a nőknek a gyermekeinél, akik a várandósság ideje alatt nagyon egészségesen táplálkoztak 37%‑kal kisebb volt a valószínűsége annak, hogy Fallot-tetralógiával születnek. Ez egy olyan komplex szívfejlődési rendellenesség, ami miatt a vér nem tud elegendő mennyiségű oxigént szállítani, így az újszülöttek bőre kékes árnyalatú. Az egészségtelenebbül táplálkozó nők gyermekeihez képest 23%-kal kisebb volt a nyitott pitvari vagy kamrai sövény gyakorisága.

Az anyák és a gyermekeik számára is az volt a legkedvezőbb, ha az anya a terhesség alatt sok zöldséget, gyümölcsöt, csonthéjas gyümölcsöt, hüvelyes növényt, teljes kiőrlésű gabonát és halat fogyasztott, továbbá kevesebb tejterméket, húst és édességet. A folsavban, vasban és kalciumban gazdag ételek szintén kedvezőnek bizonyultak.

 

„Minél egészségesebb volt a terhesség alatt alkalmazott étrend, annál kisebb volt a súlyos szívfejlődési rendellenességek kialakulásának esélye.” – mondta Dr. Lorenzo Botto, a University of Utah School of Medicine gyermekgyógyász és genetikus professzora.

Ugyanakkor a tanulmány nem igazolt egyértelmű ok-okozati összefüggést az egészséges táplálkozás és a veleszületett szívbetegségek alacsonyabb kockázata között. A felmérés során mindössze az összefüggést igazolták a két tényező között.

A kutatás eredményeit az Archives of Disease in Childhood (Fetal & Neonatal Edition) című folyóiratban tették közzé.

Az Egyesült Államokban a veleszületett szívhibák százból egy gyermeknél fordulnak elő, és csaknem négy érintett újszülött közül egy ennek következtében meg is hal.

„Ezek gyakori és sokszor kritikus betegségek, amelyekről nem tudjuk, hogyan előzhetők meg.” – mondta Dr. Botto.

Dr. Botto elmondása szerint a vizsgálatokat olyan korábbi tanulmányok ihlették, amelyekben igazolták, hogy az anya egészséges táplálkozása csökkentheti bizonyos magzati betegségek, például a szájpadhasadék vagy a nyitott gerinc kialakulását.

A kutatócsoport közel 10.000 szívfejlődési rendellenességgel született gyermek, továbbá 9.500 egészséges gyermek és édesanyjuk adatait dolgozta fel. Az újszülöttek 1997 októbere és 2009 decembere között jöttek a világra, és többségében részt vettek a National Birth Defects Prevention vizsgálatban.

Az anyáktól megkérdezték, hogy milyen ételeket fogyasztottak a terhességet megelőző évben. A kutatók aszerint osztályozták az étrendjüket, hogy mennyire követték a mediterrán diétát, illetve a várandós anyák számára javasolt diétát (Diet Quality Index for Pregnancy).

A Diet Quality Index alapján az anyák akkor kaptak az étrendjükre plusz pontot, ha sok gabonafélét, gyümölcsöt, zöldséget, valamint elegendő mennyiségű folsavat, vasat és kalciumot fogyasztottak, ugyanakkor a zsírból és édességekből származó kalóriák csökkentették az étrend „értékét”. A mediterrán jellegű diéta sok hüvelyes növényt, magvakat, gyümölcsöket, csonthéjas gyümölcsöket, zöldségeket és halat tartalmaz, viszont mellőzi a húsokat és az édességet.

Azoknak az anyáknak a gyermekei, akiknek az értékelés alapján az étrend minősége a felső 25%-ban volt, lényegesen kisebb valószínűséggel jöttek világra szívfejlődési rendellenességgel, mint azoknak az anyáknak a gyermekei, akik ilyen szempontból az alsó 25%-ba tartoztak.

„A helyes táplálkozás javítja az anya egészségi állapotát, ami növeli annak a valószínűségét, hogy a fejlődő magzat is képes lesz ellenállni azoknak a genetikai és környezeti hatásoknak, amelyek szívfejlődési rendellenességet okozhatnak.” – mondta Dr. Botto. „Jól tudjuk, hogy egy egészséges nőnek nagyobb eséllyel lesz egészséges gyermeke.”

A vizsgálat eredményei megerősítették, hogy egy nőnek már a gyermeke fogantatása előtt is egészségesen kellene táplálkoznia, hiszen a fejlődési rendellenességek jelentős része a terhesség korai stádiumában alakulnak ki. A kutatók szerint, ha egy nő csak a terhessége alatt kezd egészségesen táplálkozni, az elképzelhető, hogy már túl késő.

„Jól ismert tény, hogy a fejlődési rendellenességek a fogantatást követő első hetekben alakulnak ki. A szívfejlődési rendellenességek szempontjából az első 4-7 hét a legkritikusabb.” – jegyezte meg Dr. Botto.

Dr. Edward McCabe a March of Dimes alelnöke és orvos igazgatója egyetértett az elhangzottakkal.

„Nagyszerű lenne, ha minden termékeny korban lévő nő a saját és a később születendő gyermeke érdekében egészségesen tudna étkezni. Ha ez nem lehetséges, akkor egy évvel a tervezett terhességet megelőzően erre gondolni kell, és fel kell építeni a megfelelő diétát.” – mondta Dr. McCabe.

Tágabb értelemben ez komoly családtervezési stratégiát jelent, és egy nőnek időt kell szánnia arra, hogy már a terhességét megelőzően is egészségesebben táplálkozzon, ha erre korábban nem volt lehetősége.

„A közlemény egyik legfontosabb üzenete számomra az, hogy előre meg kell tervezni a gyermekvállalást.” – mondta Dr. McCabe. „Az Egyesült Államokban a terhességek 50%-át nem tervezték. Komolyan azt gondolom, hogy nagyon fontos a nők szempontjából, hogy előre tervezzék a terhességüket, és ehhez hozzátartozik az is, hogy egészségesebben táplálkozzanak, mielőtt gyermeket vállalnak.”

Ugyanakkor Dr. Botto és Dr. McCabe is megjegyezte, hogy egyelőre nem ismert, hogy az egészséges táplálkozás miért jelent olyan erős védelmet a fejlődési rendellenességekkel szemben.

„Nem tudjuk, hogy ez miért van így, de tudjuk, hogy valóban van összefüggés a két dolog között. Még évtizedekig lehet kutatni ennek az okát, de attól függetlenül, hogy nem tudjuk a pontos magyarázatot, még ismerjük a megfelelő gyógymódot.”

Ezt olvasta mar?

A terhességi cukorbetegség könnyen megelőzhető?

Fontos a helyes életmód a terhesség ideje alatt!

Már terhesség előtt megnő a cukorbetegség kockázata, ha ezt eszed

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

3 remek karácsonyi narancsos kacsasült recept

Ha szeretne valami különleges kissé keleties hangulatú receptet kipróbálni, lepje meg családját és vendégeit egy isteni finom narancsos kacsával.

Bővebben...

Sörös mustáros csirkemell recept

Ez a remek recept szintén a férfiak kedvence lesz, hiszen a csirkét finom sörrel ízesítjük. Érdemes kipróbálni!

Bővebben...

Nyomorgott, amikor Oscarra jelölték

Minden kezdet nehéz, és erről Anna Kendrick sokat tudna mesélni. A most 31 éves színésznőt 7 éve Oscarra jelölték az Egek ura című filmben nyújtott alakításáért, de nem volt egy rendes cipője, amiben elmehetett volna a díjátadóra.

Bővebben...

Kong és az igazi nő

A távoli, a világ elől elzárt szigeten uralkodó gigantikus majom, Kong persze hím, és az ő megismerésére és/vagy levadászására érkező expedíció tagjainak nagy része is férfi a Kong: Koponya-sziget-ben (Kong: Skull Island, hazai bemutató: március 9.)

Bővebben...

3 zsírégető recept tavaszra

Tavasszal megújul a természet. Rajtunk is kevesebb ruha takarja a télen felszedett kilókat. Nem csoda, ha szeretnénk kicsit leadni. Itt van három könnyű zsírégető recept, pillanatok alatt, kevés hozzávalóval!

Bővebben...

Így diétáznak az ikrek!

Ha az ember kerüli a tükröket és a mérleget, ideig-óráig becsaphatja magát a súlyával kapcsolatban, mindezt azonban jelentősen megnehezíti, ha valakinek van egy egypetéjű ikertestvére, akivel naponta össze tudja vetni magát. 

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A klemátisz ültetése és metszése!

Ez a gyönyörű kúszó növény, hatalmas lila vagy fehér virágaival nyáron szemkápráztató látványt nyújt kertünkben.

Bővebben...

Ültessünk legényrózsát kertünkbe!

Rézvirág (Zinnia elegans) vagy legényrózsa valaha a kertek egyik fő lakója volt, de ma már egyre kevesebb helyen ültetik.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Íme a ragyogó smaragdzöld pázsit titka

A hobbi kertészek közül sokan gondolják, úgy hogy a füvesítés a világ legegyszerűbb feladata, míg mások bele sem mernek kezdeni, inkább szakemberre bízzák ezt a munkát. Pedig ha odafigyelünk és betartunk pár szabályt, mi magunk is telepíthetünk smaragdzöld gyepet a kertünkbe!

Bővebben...

Hasznos segítő társ lesz kertünkben a vakond!

Egyik kertbarát sem örül a jelenlétének, pedig a vakond akár hasznos állatként is beillik kertünkbe.

Bővebben...

A férfiaknak kétszer annyi szexuális partnerük van életük során, mint a nőknek

Egy új kutatásból az derült ki, hogy a férfiaknak kétszer annyi szexuális partnerük van életük során, mint a nőknek.

Bővebben...

A téli bakancsok többsége nem alkalmas a jégen való közlekedésre

Az iDAPT laboratórium kutatói a Toronto Rehabilitation Institute-University Health Network intézetből, kutatásokat végeztek, hogy a kanadaiak biztonságosan közlekedhessenek a csúszós jégen, ezzel a télen gyakran előforduló eséseket megelőzve. Kifejlesztették a Maximálisan Leküzdhető Dőlésszög tesztet (Maximum Achievable Angle – MAA), hogy ezzel össze tudják hasonlítani a különböző téli cipőket emberek segítségével egy szimulált környezetben.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!