150. születésnapját ünnepelte az Állatkert

Tegnap ünnepelte megnyitásának 150. évfordulóját a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az ünnepség délelőtt fél 11-kor térzenével kezdődött a főbejárat előtt. Mivel 150 éve, az akkori megnyitón is katonazene szólt, ezt idézték fel a jubileumi eseményen is.

A Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred Székesfehérvári Helyőrségi Zenekara – Ruff Tamás őrnagy vezényletével – fél órás műsort adott, amelyben nemcsak vidám indulók, hanem – a fiatalok kedvéért – az Oroszlánkirály filmzenéje is felcsendült.

A múlt felidézésében korabeli ruhát viselő jelmezesek – köztük többen az Állatkert munkatársai – segítettek, megszemélyesítve többek között Erzsébet királynét, József Károly Lajos főherceget és családját, Rottenbiller Lipótot és családját, valamint báró Eötvös Lórándot és családját, akik annak idején mind részt vettek az 1866-os megnyitón, vagy pedig a megnyitás utáni napokban keresték fel az Állatkertet.

Az évforduló alkalmából Tarlós István főpolgármester, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Thomas Kauffels, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) elnöke, Schmidt Egon ornitológus, Kossuth-díjas író, valamint Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója mondott ünnepi beszédet. A beszédekben méltatták az alapítók erőfeszítéseit, illetve azt a munkát, amelynek nyomán az Állatkert az elmúlt két évtizedben teljesen újjászületett.

A születésnapi esemény az Állatkert régi harangjának megkondításával folytatódott. Az Állatkerti Társaság részére készült harangot 1893-ban öntötte Walser Ferenc, akinek a nevéhez többek között a Szent István Bazilika 3100 kg-os Nagyboldogasszony harangja is fűződik. Az Állatkertnek készült kisharang eredetileg arra szolgált, hogy a zárórát jelezze abban az időben, amikor még nem létezett hangosbemondó. A harang fennmaradása csodával határos, hiszen elkészülte óta két olyan háborúra is sor került, amelynek során a harangok jelentős részét beolvasztották.

 

 

A harang megkondítása után Balog Zoltán és Tarlós István a főbejárat kapuszárnyainak kitárásával jelképesen újra megnyitották az Állatkertet. A főbejárattól a vendégsereg a Varázshegybe sétált át, ahol tovább folytatódott a születésnapi program. Először Hidvéghi Balázs, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője mutatta be azt az emlékérmét, amelyet az MNB a jubileum alkalmából bocsát ki. A 10.000 forintos címletű ezüst, és 2000 forintos címletű színesfém emlékérmén pelikán, orrszarvú, és az Állatkert két emblematikus épülete látható, s különlegesség, hogy az érme maga álló téglalap alakú.

Ezután Majtényi Kálmán, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgató-helyettese mutatta be azt az 1000 forint névértékű alkalmi bélyegblokkot, amely szintén az Állatkert születésnapja alkalmából került kibocsátásra.

Ugyancsak bemutatták az „Állatkert – 150 év, 150 történet” című könyvet, amelyet a születésnapi rendezvényen Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész, író és filmrendező méltatott. Természetesen volt születésnapi torta is, amelyet a szomszédos Gundel étterem cukrászai készítettek. A látványos kreáció az Állatkert legrégebbi épületét, az 1866-ban épült Bagolyvárat jelenítette meg művészi módon, receptjét pedig a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban őrzött korabeli receptek alapján állították össze.

A jubileumhoz kapcsolódó szakmai programként a Fővárosi Állat- és Növénykert egy szimpóziumot is szervezett. A konferencián előadást tartó szakemberek, köztük Srboljub Aleksić (Belgrád, Szerbia), Cesare Avesani Zaborra (Verona, Olaszország), Paolo Cavicchio (Pistoia, Olaszország), Shai Doron (Jeruzsálem, Izrael), Zdenka Barbara Ban Fischinger (Ljubljana, Szlovénia), Horaţiu Gorea (Marosvásárhely, Románia), Stephan Hering-Hagenbeck (Hamburg, Németország), Thomas Kauffels (Kronberg, Németország), Erich Kočner (Kassa, Szlovákia), Davorka Maljković (Zágráb, Horvátország), Manfred Niekisch (Majna-Frankfurt, Németország), Lisette de Ruigh (Emmen, Hollandia), Alex Rübel (Zürich, Svájc), Dagmar Schratter (Bécs, Ausztria), Harald Schwammer (Bécs, Ausztria), Anthony Sheridan (Egyesült Királyság), Damir Skok (Zágráb, Horvátország), Vlagyimir Szpitszin (Moszkva, Oroszország), Gloria Svampa (Olasz Állatkertek Szövetsége, Olaszország) természetesen a születésnapi ünnepségen is részt vettek.

A nagyközönséget már reggel 9-től kezdve változatos közönségprogramokkal várta az Állatkert, mi több, ezen a napon a szokásosnál tovább, egészen este 10-ig tart nyitva a városligeti intézmény. Sőt, még a mai, augusztus 10-i napon is lesznek programok.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Vegyes gyümölcsös rétes

Hozzávalók: 2 csomag réteslap, 10 dkg vaj, 1 egész tojás, tetszés szerint bármilyen tisztított és feldarabolt, kimagozott gyümölcsből 75 dkg, lehetőleg többféle, pl. meggy, cseresznye, sárgabarack stb. (lehet befőtt is, de akkor mind az legyen!), 4 evőkanál zsemlemorzsa, 20-25 dkg cukor a gyümölcs édességétől függően, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, ugyanennyi őrölt szegfűszeg.

Bővebben...

Spárgás rétes Jamie Oliver receptje

Jamie Oliver egy érdekes receptet kínál nekünk, amelyet egyszerű réteslapból kell elkészíteni, és nagyon finom.

Bővebben...

Indul a "Keresem a családom" 3. évada

Az RTL Klubon immár a harmadik évaddal jelentkezik február 14-től kedd esténként a családtagok egymásra találását segítő műsor, a Keresem a családom. Lilu és a stáb az új évad első epizódjában két édesapa nélkül felnőtt hölgynek próbál segíteni.

Bővebben...

Radics Gigi arany hang parfümje

A parfümválasztás mindig nehéz dolog egy nő számára. Beleszippantani egy illatba, majd hagyni hatni a bőrünkön, és eldönteni, hogy ezt a kompozíciót éppen kedveljük-e, hát nem mindig egyszerű feladat. Vásárláskor azt szokták tanácsolni, hogy fújjunk magunkra egy picit az illatból, sétáljunk vele egy fél órát és utána, a már működő illat esetén döntsünk.

Bővebben...

3 zöld turmix, amely a fogyásban is segít

 

Sokféle diétás módszer közül választhatunk, ha fogyni szeretnénk. A méregtelenítésben és a súlyfelesleg eltüntetésében segítségül hívhatjuk a zöld turmixokat, amiket ma divatosan zöld ’smoothie’-nak is hívnak.

Bővebben...

A nők 32, a férfiak 31 évesen fogynak a legkönnyebben

A nők számára a 32 éves kor a legideálisabb, ha fogyókúrázni szeretnének, míg a férfiak a jelek szerint 31 évesen adják le a fölösleges kilóikat a legkönnyebben.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Három praktikus ajándékötlet gyerekeknek

Most, hogy már ilyen elérhető közelségbe került a karácsony, egyikünkre-másikunkra esetleg rátörhet a pánik, hogy mit is vegyen ajándéknak, ha a szeretteiről van szó.

Bővebben...

Mennyivel jobb a magzatnak, ha a kismama zöld környezetben él?

A legújabb eredmények szerint a zöldövezetekben élő várandós nőknek kisebb valószínűséggel lesz koraszülött vagy alacsony születési súlyú gyermeke.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Csodaszerek –e a vitaminok?

A vitaminok az utóbbi években egyre több figyelmet kapnak, és szinte havonta lát napvilágot egy új vitamin készítmény, amely fiatalságot, erőnlétet és jó közérzetet biztosít.

Bővebben...

A C vitamin hatása és fontossága!

A Nagy Földrajzi Felfedezések idején a hajósokat különös „nyavalya” gyötörte. A tünetegyüttes fáradékonysággal kezdődött, majd fogínyvérzés kíséretében „össznépi” foghullatás kezdődött.

Bővebben...

Bébiétel vagy házi koszt?

Az Archives of Disease in Childhood című lapban nemrég közzétett egyik tanulmány szerint a kifejezetten csecsemők számára elkészített, otthon főzött ételek nem minden esetben jobbak, mint a boltokban kapható bébiételek.

Bővebben...

5 tipp a szuper esküvőért

Minden lány tökéletes esküvőről álmodik. Úgy gondolja, hogy gyönyörű és feledhetetlen lesz majd az a nap. Azért, hogy valóban az is legyen, mi is segítünk 5 tuti tippel.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!