Az amerikai haditengerészet legizgalmasabb csatái

Az amerikai haditengerészet történetének négy legemlékezetesebb csatája

1775. október 13-án George Washington kezdeményezésére a Kontinentális Kongresszus megszavazta két vitorlás hajó felfegyverzését, a brit tengeri utánpótlási vonalak megzavarásának reményében. Ekkor született meg az amerikai haditengerészet intézménye, mely majd’ 250 éves fennállása óta kulcsfontosságú szerepet játszik az USA katonai sikereiben. A DoQ új, négyrészes sorozata, az Amerikai haditengerészet bemutatja a legendás haderőnem legnagyobb ütközeteit, így a nézők megismerhetik a világ egyik legnagyobb tengeri flottájának történetét.

A Flamborough-foki csata, 1779

Az amerikai hadiflotta első dicsőséges győzelmét a Brit-sziget közelében aratta a Flamborough-foknál: John Paul Jones hét hajóból álló amerikai flottájával Yorkshire partjainál körözött brit utánpótlást szállító vitorlásokra vadászva, mikor a parancsnok Bonhomme Richard nevű zászlóshajóját megtámadta az angol Királyi Haditengerészet egy hajója. Az ellenfelek közvetlen közelről lőtték egymást, igazi vérfürdőt rendezve, ám végül a brit fregatt adta fel.

A Mobile Bay-i csata, 1864

David Farragut északi ellentengernagy nevéhez fűződik az amerikai polgárháború egyik legemlékezetesebb, tengeren zajló csatája, a Mobile Bay-i ütközet. Az admirális a déliek utolsó fontos kikötője, az alabamai Mobile felé haladva rájött, hogy az ellenfél aknákat, vagyis korabeli „torpedókat” erősített a tengerfenékhez, az egyik hadihajó a szeme láttára süllyedt el. A megsemmisült fregatt láttán a többi hajó is elkezdett visszafordulni, ám Farragut, azóta legendássá vált felkiáltásával, „Pokolba a torpedókkal! Teljes gőzzel előre” tovább vezette a flottát a torpedókkal teli kikötőbe, ahol legyőzték a déliek hajóit és part menti erődjeit.

 

A Midway-szigeteki csata, 1942

Az 1942-es midwayi csata a II. világháború egyik döntő ütközete volt az amerikaiak és a japánok között. A japán katonai vezetők hasonló offenzívát terveztek, mint amit Pearl Harbor ellen hajtottak végre, de a próbálkozásuk csúfos kudarcba fulladt: az amerikaiak megfejtették a rejtjeleiket, ezért nem csak megakadályozták, hanem előnyükre is fordították az ütközetet. Ebben hatalmas szerepe volt a haditengerészetnek: az ellenfél négy legfontosabb repülőgép-szállító anyahajóját is elsüllyesztette az USA flottája, ezzel együtt pedig a legképzettebb japán legénység is odaveszett, akiket nem tudtak pótolni a későbbiekben.

Az okinavai csata, 1945

Okinaván azért hajtottak végre offenzívát az amerikaiak, hogy a sziget bevétele után Japán többi részét is elfoglalhassák. A 82 napig tartó, intenzív küzdelemre nem véletlenül emlékeznek „acéltájfunként” az amerikaiak, hiszen több mint 1900 kamikaze támadás érte az amerikai flottát, sőt, legnagyobb hajóikat is elfoglalták a japánok. A rendkívül véres és mindkét oldalon hatalmas veszteségekkel járó partraszállást végül az amerikaiak nyerték, amit hatalmas haditengerészeti fölényüknek köszönhetnek, hiszen egyedül így sikerült legyőzniük a világ akkori legnagyobb hadihajóját, a Yamatót.

Amerikai haditengerészet premier november 14-én, 21.05-kor a DoQ műsorán

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Mexikói palacsinta csípősen

Palacsinta sajttal, csípősen,paradicsommártással? Igen! Mexikóban így ismerik a palacsintát, amely így főételként funkciónál.

Bővebben...

Nagymama habos túrós süteménye

Íme, egy finom túrós citromos habos sütemény csoda, amely a nagyi süteményét juttatja eszünkbe!

Bővebben...

Thuróczy Szabolcs parókián jött rá, semmit nem tud a világról

Napjaink egyik legelismertebb színésze, akinek karrierje és magánélete is boldog, mégis soha nem gyógyuló sebeket hordoz magában. Thuróczy Szabolcs úgy érzi, a mai napig vezekel, amiért elhagyta a fiát, akit 10 éves korában látott először.

Bővebben...

Opitz Barbara lett a 2016-os X-Faktor győzteseDöntöttek a nézők: Opitz Barbara lett az idei X-Faktor győztese, aki minden eddiginél nagyobb nyereményt vehet át. Egy luxusutazás és az egy éven át havi 1 millió forintnyi készpénznyeremény mellett ugyanis további 15 millió forintot kap, amelyet zenei karrierjének beindítására fordíthat. De itt nem ér véget az utóbbi évek legsikeresebb és legnézettebb tehetségkutató műsora: jövőre is lesz ugyanis X-Faktor!

Bővebben...

Gyorsan szeretne fogyni pár kilót? Megmutatjuk, hogyan csinálja!

Itt a tavasz, az idő egyre melegebb, lekerülnek a vastag, mindent eltakaró ruhadarabok. Ha ön is szeretne pár kilótól gyorsan megszabadulni, olvassa el cikkünket!

Bővebben...

Kalóriák helyett a makroelemeket számolja az, aki fogyni szeretne

Aki fogyni szeretne, a legtöbbször a kalóriabevitelt csökkenti, és többet kezd mozogni: elviekben ez a legtökéletesebb módszer arra, hogy az extra kilóktól megszabaduljunk. Ugyanakkor jobban járunk, ha a kalóriák helyett inkább a makroelemeket tartjuk számon.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Különleges növényt keres kertjébe? Itt a fekete színű sárgarépa!

A sárgarépa (Daucus carota) szinte egyetlen kiskertből sem hiányozhat, hiszen termesztése egyszerű, és szinte napi szinte használjuk a konyhában a gyökerét!

Bővebben...

Hazánkba is betört a Kumquat!

A törpe mandarin vagy más néven Kumquat ( fortunella margarita) egyre nagyobb sikernek örvend a hazai növénybarátok körében.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A fűmagvetés technikája

Egy szépen ápolt zöld gyep, a legkisebb kertben is elfér. Akár egy méteres területre is vethetünk fűmagot. Ismerjük meg a füvesítés titkait, hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb!

Bővebben...

8+1 tipp a komposztáláshoz kiskertben

Mit is jelent a komposztálás pontosan? Organikus eredetű háztartási és kerti hulladék felhasználásával és a természetes korhadási folyamat segítségével a föld számára tápláló humuszt készítünk. A biológiai folyamat során a hulladékok, melléktermékek szerves anyagai humuszszerű anyaggá alakul át.

Bővebben...

Ha allergiás vagy a vízre, nem túl jó az esőben sétálni

Dr. Alan Baptist, a Michigani Egyetem allergia- és immunkutatási programjának vezetője, néhány évvel ezelőtt találkozott pályafutásának legnehezebb allergiás esetével.

Bővebben...

Sok orvos betegen is dolgozik

A legújabb amerikai kutatás szerint sok egészségügyi szakember betegen is dolgozik, amivel súlyos betegségek, vagy akár a halálozás kockázatának is kitehetik betegeiket.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!