Az amerikai haditengerészet legizgalmasabb csatái

Az amerikai haditengerészet történetének négy legemlékezetesebb csatája

1775. október 13-án George Washington kezdeményezésére a Kontinentális Kongresszus megszavazta két vitorlás hajó felfegyverzését, a brit tengeri utánpótlási vonalak megzavarásának reményében. Ekkor született meg az amerikai haditengerészet intézménye, mely majd’ 250 éves fennállása óta kulcsfontosságú szerepet játszik az USA katonai sikereiben. A DoQ új, négyrészes sorozata, az Amerikai haditengerészet bemutatja a legendás haderőnem legnagyobb ütközeteit, így a nézők megismerhetik a világ egyik legnagyobb tengeri flottájának történetét.

A Flamborough-foki csata, 1779

Az amerikai hadiflotta első dicsőséges győzelmét a Brit-sziget közelében aratta a Flamborough-foknál: John Paul Jones hét hajóból álló amerikai flottájával Yorkshire partjainál körözött brit utánpótlást szállító vitorlásokra vadászva, mikor a parancsnok Bonhomme Richard nevű zászlóshajóját megtámadta az angol Királyi Haditengerészet egy hajója. Az ellenfelek közvetlen közelről lőtték egymást, igazi vérfürdőt rendezve, ám végül a brit fregatt adta fel.

A Mobile Bay-i csata, 1864

David Farragut északi ellentengernagy nevéhez fűződik az amerikai polgárháború egyik legemlékezetesebb, tengeren zajló csatája, a Mobile Bay-i ütközet. Az admirális a déliek utolsó fontos kikötője, az alabamai Mobile felé haladva rájött, hogy az ellenfél aknákat, vagyis korabeli „torpedókat” erősített a tengerfenékhez, az egyik hadihajó a szeme láttára süllyedt el. A megsemmisült fregatt láttán a többi hajó is elkezdett visszafordulni, ám Farragut, azóta legendássá vált felkiáltásával, „Pokolba a torpedókkal! Teljes gőzzel előre” tovább vezette a flottát a torpedókkal teli kikötőbe, ahol legyőzték a déliek hajóit és part menti erődjeit.

 

A Midway-szigeteki csata, 1942

Az 1942-es midwayi csata a II. világháború egyik döntő ütközete volt az amerikaiak és a japánok között. A japán katonai vezetők hasonló offenzívát terveztek, mint amit Pearl Harbor ellen hajtottak végre, de a próbálkozásuk csúfos kudarcba fulladt: az amerikaiak megfejtették a rejtjeleiket, ezért nem csak megakadályozták, hanem előnyükre is fordították az ütközetet. Ebben hatalmas szerepe volt a haditengerészetnek: az ellenfél négy legfontosabb repülőgép-szállító anyahajóját is elsüllyesztette az USA flottája, ezzel együtt pedig a legképzettebb japán legénység is odaveszett, akiket nem tudtak pótolni a későbbiekben.

Az okinavai csata, 1945

Okinaván azért hajtottak végre offenzívát az amerikaiak, hogy a sziget bevétele után Japán többi részét is elfoglalhassák. A 82 napig tartó, intenzív küzdelemre nem véletlenül emlékeznek „acéltájfunként” az amerikaiak, hiszen több mint 1900 kamikaze támadás érte az amerikai flottát, sőt, legnagyobb hajóikat is elfoglalták a japánok. A rendkívül véres és mindkét oldalon hatalmas veszteségekkel járó partraszállást végül az amerikaiak nyerték, amit hatalmas haditengerészeti fölényüknek köszönhetnek, hiszen egyedül így sikerült legyőzniük a világ akkori legnagyobb hadihajóját, a Yamatót.

Amerikai haditengerészet premier november 14-én, 21.05-kor a DoQ műsorán

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

3 szuper gyors muffin recept az esős napokra

Íme, három szuper gyors és finom muffin recept a borongós napokra hogy jó kedve legyen!

Bővebben...

Juharszirupos fűszeres muffin recept

Hozzávalók: 12 db normál méretű és 6 db minimuffinhoz: 20 dkg liszt, 1,5 tk. sütőpor, fél tk. őrölt fahéj, fél tk. őrölt szerecsendió, 1 db tonkabab, lereszelve, csipet só, 150 ml tej, 2 ek. olaj, 2 tojás, 4-6 ek. juharszirup, (golden syrup), 6 db szilva.

Bővebben...

Ezt tette Haddaway Pordán Petrával

Nem mindennapi élményben lehetett része Pordán Petrának, a Sláger TV Angyalának. A műsorvezető egy fesztiválon futott össze a világhírű énekessel, Haddaway-jel, akiért gyerekként egyenesen rajongott. A férfi nagyon közvetlen volt a műsorvezetővel: váratlanul még ölbe is kapta!

Bővebben...

Ki jobb fej Tom Hanksnél?

Tom Hanks beismerő vallomást tett. Legyőzték. Méghozzá az Inferno (Inferno, hazai bemutató: október 13.) forgatásán. Íme, a színész önvallomása:

Bővebben...

Ezeket a köreteket edd a hús mellé, ha fogyni szeretnél!

Semmi sem szükségesebb a fogyáshoz, mint a szénhidrát kivonása étrendedből. De mivel laksz jól, ha nem elég a hús és a zöldség? Nyugodt lehetsz, hiszen van mit enned a tészta, krumpli és rizs helyett.

Bővebben...

Ezért veszélyes az Atkins-diéta és más, fehérjedús étrend

Amerikai kutatók szerint a túl sok fehérje fogyasztása a középkorú emberek számára ugyanolyan veszélyes lehet, mint a dohányzás.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A túlzott vízfogyasztásba is bele lehet halni

Egy 47 éves, Londonban élő nő túrázás közben életét vesztette. Az orvosok szerint a halálát az okozta, hogy túl sok vizet ivott, így a vérében a nátriumkoncentráció lecsökkent, ami pedig duzzanatot okozott az agyban.

Bővebben...

5 kérdés, amit soha ne kérdezz meg a férfiaktól

Olykor az ártalmatlan, mindennapi kérdések is kihozhatják a férfiakat a béketűrésükből. Képzeld el, hogy a párod fáradtan, morogva hazaérkezik, s te csupa együttérzésből megkérdezed: „Mi történt? Mi a baj?” A válasz egy odavetett egyszerű és sokatmondó szó: „Semmi”. Ha nem akarsz vitát, akkor hagyd, hogy megnyugodjon. Utána elmondja magától, mi bántja.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A kalcium vitamin fontossága!

A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

Bővebben...

Növeljük szellemi képességünket D vitaminnal!

A Journals of Gerontology Series A című lapban két új tanulmány is megjelent, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a nők szellemi teljesítőképességén koruk előrehaladtával sokat segíthet a D-vitamin.

Bővebben...

Hidd csak el a részeg ember minden szavát!

Sokan hivatkoznak ittasságra, amikor meggondolatlan cselekedeteiket próbálják megmagyarázni.

Bővebben...

A mérséklet alkoholfogyasztás nincs kihatással az étvágyra

Egy a Pharmacology, Biochemistry and Behavior című lapban közzétett tanulmány az evés és az alkoholfogyasztás közötti összefüggést próbálta kideríteni, vagyis azt, hogy vajon az alkoholfogyasztás kihatással van-e a teljes kalóriabevitelre, és ebből kifolyólag a testsúly növekedésére.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!