péntek, 28 július 2017

Alacsony GI ételek reggelire

Ha alacsony glikémiás indexű (GI) ételeket eszünk reggelire, megelőzhetjük a vércukorszint megugrását egészen ebédig, tették közzé a kutatók az Élelmiszertechnológiai Intézet Wellness 12 gyűlésén.

 

Az ilyen reggeli fokozza a jóllakottság és telítettség érzését, így kevéssé áll fenn a veszélye a túlevésnek, erről számolt be Kantha Selke és Richard Mattes. A glikémiás index azt jelöli, hogy az étel mennyire emeli meg a vércukorszintet. A magas érték azt jelenti, hogy az ételt gyorsan megemésztjük, ami miatt erőteljesen ingadozik a vérben a glükóz mennyisége. Az alacsony indexűek viszont fokozatosan emelik meg a cukor és az inzulin szintjét, így sokkal egészségesebbek, különösen a cukorbetegek számára.

Mattes kutatása kimondottan arra összpontosított, hogy az alacsony glikémiás indexű mandula reggelire történő fogyasztása milyen előnyökkel jár. A Journal of Nutrition and Metabolism című folyóiratban tavaly megjelent cikkében számolt be az eredményeiről. A résztvevők, akiknek a reggelije egész mandulákat is tartalmazott, később éheztek meg és alacsonyabb maradt a vércukorszintjük reggeli és ebéd után. Ha az étrendbe ilyen lassan felszívódó szénhidrát kerül, az emberek spontán kevesebbet esznek a nap hátralevő részében. Mattes hozzátette azt is, hogy bár a kalóriamennyiséget is figyelembe kell venni a diéta összeállítása során, a mandula kisebb mennyiségben nem befolyásolja a testsúlyt.

Mattes és Shelke egyaránt hangsúlyozta, mennyire fontos az egészséges testsúly és vércukorszint megtartásához a tápanyagban dús, alacsony glikémiás indexű reggeli. Egy 2009-es kutatásból kiderült, hogy az emberek nagyjából 30 százaléka heti 1-3 alkalommal elblicceli a reggelit. Akik mégis asztalhoz ülnek, azoknál a legnépszerűbb a gabonapehely (83 százalék), melyet a tojás követett a listán (71 százalék).

Az alacsony glikémiás index mellett még fontos lenne, hogy a reggeli ízletes, hordozható, kellemes állagú, laktató, költségtakarékos legyen, lehetőleg ne olajban sült összetevőkből álljon. "Ez magasra teszi a mércét az élelmiszergyártók számára” – jegyezte meg Shelke. „Kreativitást és szakértelmet igényel.” Bár kihívást jelentenek az előírások, nagyon megérné ilyen termékeket kifejleszteni a rengeteg cukorbeteg ember miatt. A becslések szerint 2030-ra a lakosság több mint 16 százaléka szenved majd vércukor-problémáktól. „A kockázati tényezők legtöbbike módosítható és karban tartható. A cukorbetegséget megelőző állapot teljesen visszafordítható, és így megelőzhető a baj kialakulása. Az étel az oka az egésznek, de pont ebben rejlik a megoldás kulcsa is” – fejtette ki Shelke.

Ezt olvastad már?

12 ok amiért érdemes almát fogyasztani!

12 tipp hogyan szokjunk le a dohányzásról!

3 természetes D vitamin forrás

Dér Heni: „Minden, amit leírtam, valóra vált”

Dér Heni: „Minden, amit leírtam, valóra vált”

Dér Heni: „Minden, amit leírtam, valóra vált”

Peller Mariann „Utazás a...

Tovább a cikkhez
Földönkívüli erővel indult be Pataky Attila reklámfilmje

Földönkívüli erővel indult be Pataky Attila reklámfilmje

Földönkívüli erővel indult be Pataky Attila reklámfilmje

Néhány nap alatt közel ötvenezer...

Tovább a cikkhez
A pók 900 ismerőse

A pók 900 ismerőse

A pók 900 ismerőse

A Pók most már biztosan...

Tovább a cikkhez
Kevésbé okoz függőséget az e-cigaretta, mint a hagyományos

Kevésbé okoz függőséget az e-cigaretta, mint a hagyományos

Kevésbé okoz függőséget az e-cigaretta, mint a hagyományos

Sokan azért váltanak e-cigarettára,...

Tovább a cikkhez
Az elit iskolákban gyakoribbak a függőségek

Az elit iskolákban gyakoribbak a függőségek

Az elit iskolákban gyakoribbak a függőségek

Azok a diákok, akik privilegizált...

Tovább a cikkhez
A jetlag egyszerűen legyőzhető

A jetlag egyszerűen legyőzhető

A jetlag egyszerűen legyőzhető

Sokan küzdenek az utazók...

Tovább a cikkhez

Így védjük hajunkat nyáron!

Sok nő haja nyáron kiszárad, töredezetté válik szinte az egész haj egy kócos gubancra emlékezetet.

Bővebben...:

Mennyire divat a nyári barnaság?

Marcsi tavaly „szégyenkezve” jött haza a nyári szabadság után. Mit fognak szólni a kolléganők, milyen helyen nyaraltam. ahol még barnulni sem lehet?

Bővebben...:

A 7 legnagyobb diéta-mítosz

Nyakunkon a fürdőruhaszezon, és az összes barátunknak van egy új diéta-tippje. De van-e ezek mögött tudományos háttér?Íme a A 7 legnagyobb diéta-mítosz.

Bővebben...:
Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva...

Tovább a cikkhez

Ezért veszélyes az Atkins diéta

Amerikai kutatók szerint a túl sok fehérje fogyasztásán alapuló Atkins diéta, a középkorú emberek számára ugyanolyan veszélyes lehet, mint a dohányzás.

Bővebben...:

Ismerjük meg Dr. Atkins diéta lényegét

Mi a lényege az Atkins diétának, és miért követik olyan sokan világszerte? Talán mert az Atkins diéta különösebb éhezés nélkül is betartható, lényege, hogy kerüljük a szénhidrátokat. Ismerd meg te is, ezt a világhírű diétát,vagyis a "degeszre eheted magad" módszert!

Bővebben...:

Az Atkins-diéta káros hatásai

Az Atkins diéta káros hatásai

Az Atkins diéta egy olyan diéta, amely a szénhidrát megvonásra alapul,és ma már világszerte sokan alkalmazzák ezt a diétát, pedig a káros hatásáról csak kevesen tudnak!

Bővebben...: