csütörtök, 19 április 2018

Ha ezt eszed reggelire, meggátolhatod a túlevést

Ha alacsony glikémiás indexű (GI) ételeket eszünk reggelire, megelőzhetjük a vércukorszint megugrását egészen ebédig, tették közzé a kutatók az Élelmiszertechnológiai Intézet Wellness 12 gyűlésén.

 Az ilyen reggeli fokozza a jóllakottság és telítettség érzését, így kevéssé áll fenn a veszélye a túlevésnek, erről számolt be Kantha Selke és Richard Mattes. A glikémiás index azt jelöli, hogy az étel mennyire emeli meg a vércukorszintet. A magas érték azt jelenti, hogy az ételt gyorsan megemésztjük, ami miatt erőteljesen ingadozik a vérben a glükóz mennyisége. Az alacsony indexűek viszont fokozatosan emelik meg a cukor és az inzulin szintjét, így sokkal egészségesebbek, különösen a cukorbetegek számára.

Mattes kutatása kimondottan arra összpontosított, hogy az alacsony glikémiás indexű mandula reggelire történő fogyasztása milyen előnyökkel jár. A Journal of Nutrition and Metabolism című folyóiratban tavaly megjelent cikkében számolt be az eredményeiről. A résztvevők, akiknek a reggelije egész mandulákat is tartalmazott, később éheztek meg és alacsonyabb maradt a vércukorszintjük reggeli és ebéd után. Ha az étrendbe ilyen lassan felszívódó szénhidrát kerül, az emberek spontán kevesebbet esznek a nap hátralevő részében. Mattes hozzátette azt is, hogy bár a kalóriamennyiséget is figyelembe kell venni a diéta összeállítása során, a mandula kisebb mennyiségben nem befolyásolja a testsúlyt.

Mattes és Shelke egyaránt hangsúlyozta, mennyire fontos az egészséges testsúly és vércukorszint megtartásához a tápanyagban dús, alacsony glikémiás indexű reggeli. Egy 2009-es kutatásból kiderült, hogy az emberek nagyjából 30 százaléka heti 1-3 alkalommal elblicceli a reggelit. Akik mégis asztalhoz ülnek, azoknál a legnépszerűbb a gabonapehely (83 százalék), melyet a tojás követett a listán (71 százalék).

Az alacsony glikémiás index mellett még fontos lenne, hogy a reggeli ízletes, hordozható, kellemes állagú, laktató, költségtakarékos legyen, lehetőleg ne olajban sült összetevőkből álljon. "Ez magasra teszi a mércét az élelmiszergyártók számára” – jegyezte meg Shelke. „Kreativitást és szakértelmet igényel.” Bár kihívást jelentenek az előírások, nagyon megérné ilyen termékeket kifejleszteni a rengeteg cukorbeteg ember miatt. A becslések szerint 2030-ra a lakosság több mint 16 százaléka szenved majd vércukor-problémáktól. „A kockázati tényezők legtöbbike módosítható és karban tartható. A cukorbetegséget megelőző állapot teljesen visszafordítható, és így megelőzhető a baj kialakulása. Az étel az oka az egésznek, de pont ebben rejlik a megoldás kulcsa is” – fejtette ki Shelke.

 

Csatlakozz hozzánk facebookon a "Szezonális Kamra receptek" csoportunkba, és oszd meg kedvenc receptedet! >>>>>>>>

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Szabó Győző: „Minden egyes percnyi szabadidőt, amit kidob a gép, a gyerekeimmel igyekszem...

Az ország egyik legfoglalkoztatottabb...

Tovább a cikkhez
Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Az Éjszakai játék (Game...

Tovább a cikkhez
AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

Néha a rajongóknak is lehet...

Tovább a cikkhez
Így érheted el könnyen és vidáman az álomalakot a bikiniszezonra

Így érheted el könnyen és vidáman az álomalakot a bikiniszezonra

Így érheted el könnyen és vidáman az álomalakot a bikiniszezonra

Hatásos, jól átmozgat és...

Tovább a cikkhez
3 tipp, ami megkönnyíti a vasalást

3 tipp, ami megkönnyíti a vasalást

3 tipp, ami megkönnyíti a vasalást

Nem tudom, te hogy vagy...

Tovább a cikkhez
Erre a szigetre érdemes elutazni nyáron!

Erre a szigetre érdemes elutazni nyáron!

Erre a szigetre érdemes elutazni nyáron!

Budapesttől nagyjából két...

Tovább a cikkhez

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...:

Ültessünk sárgadinnyét a kertbe!

A sárgadinnye a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse, hiszen íze, mint a méz, lédús és, magas cukortartalmán kívül jelentős a vitamin tartalma is.

Bővebben...:

Így ültessünk illatos növényeket kertünkbe

Nincs is jobb érzés, mint nyáron kiülni a kertbe, vagy a teraszra, pihenni, és élvezni a virágok kellemes édes illatát. Épp ezért érdemes a kert ültetésekor néhány illatos virágot is elhelyezni a kerti ülőalkalmatosságok mellé.

Bővebben...:

Gilisztafarm a kertünkben!

Ahhoz hogy kertünkben a virágok szépen fejlődjenek, jó minőségű talajra van szükségünk. A jó minőségű talajhoz komposzt is kell, amihez pedig a gilisztákra lesz szükségünk.

Bővebben...:

Így pakold át a hűtőszekrényed tartalmát, ha fogyni szeretnél

Hűtőszekrény és fogyókúra

Tavasszal nem csak otthonunkat szükséges kitakarítani, hanem testünket is. Ennek fontos feltétele, hogy ne tarts egészségtelen, hizlaló ételeket a hűtődben. Ha valahányszor kinyitod a hűtőt, és ott csábító édességek, félkész ételek, cukros és zsíros pudingok, joghurtok kínálják magukat, biztosan nem lesz erőd nekik nemet mondani.

Bővebben...:

Így kezdj tavasszal fogyókúrába

Fogyókúra tavasszal

A tavasz az egyik legjobb időpont arra, hogy belekezdj a fogyókúrába. A téli begubózás és néhány extra kiló felszedése után eljött az idő, hogy formába hozd magad a bikiniszezonra. Ez néhány étrendi és életmódbeli változtatással könnyedén sikerülhet!

Bővebben...:

Fogyókúra tippek tavaszra

Fogyókúra tavasszal

Bizonyára te is szeretnél egy kicsit jobb formába kerülni a tavasz közeledtével. Ha neked is jól jönne néhány egyszerű praktika ezzel kapcsolatban, akkor olvasd el tavaszi fogyókúra tippjeinket:

Bővebben...: