Női karrierek – érdekes történetek

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Magyarországon a nők munkaerő piaci helyzete és karrierlehetőségei sokat javultak az utóbbi években, ennek ellenére a helyzet még korántsem nevezhető ideálisnak. Bár a nők foglalkoztatottsága magas Magyarországon (jelenleg 56,5 %), sok esetben jellemző a bérek elmaradása a hasonló pozíciót betöltő férfiakétól, illetve mind az üzleti, mind a közszférában tapasztalható, hogy a ranglétrán felfelé haladva egyre kevesebb hölgyet találunk.

A nehézségek a nők számára már a kiválasztási folyamat során kezdődnek: az önéletrajzok szűrésénél gyakran szempont lehet a nem, majd ezt követik az interjún a női jelentkezők családalapítási szándékával kapcsolatos puhatolózó kérdések és persze a szakmai előmenetel és karrierfejlődés során is számtalan akadállyal kell megküzdeniük. Az ezzel kapcsolatban egyik leggyakrabban tárgyalt kérdés a munka és a család, ill. gyereknevelés összehangolása, amely jelentős kihívás elé állítja az ambiciózus, ugyanakkor családalapítást is tervező női munkavállalókat.

A nehézségek azonban szerencsére sokakat nem tántorítanak el karriercéljuk megvalósításától, hazánkban és külföldön is számtalan kiemelkedő női karriertörténettel találkozhatunk. Az alábbiakban négy ilyen inspiráló és sikeres női életútról számolunk be.

Merj váltani!

Stahl Judit, ismert magyar közéleti személyiség, tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakán végezte, felsőfokú tanulmányaival párhuzamosan rendhagyó módon cukrászi képzettséget is szerzett. Karrierjét 1997-ben híradósként kezdte, a TV2 Tények című hírműsorának vezetőjeként robbant be a köztudatba. Majd néhány évvel később következett a bátor döntés és meglepő fordulat: kollegái és a közönség döbbenetére 2002-ben felmondott a Tényeknél és bejelentette, hogy befejezi híradós karrierjét. A döntést megelőzően már régóta fontolgatta, hogy kipróbálja magát a gasztronómia területén, amihez az ihletet a külföldön akkor már népszerű főzőműsorok és sztárszakácsok adták. Tervéből nagy üzleti siker vált: Stahl konyhája című tévés főzőműsora jelentős nézettséget ért el, receptkönyveit elkapkodták a könyvesboltok polcairól, a Stahl magazin az újságosstandok keresett terméke lett. Stahl Juditnak nemcsak sikerült megvalósítania álmát, hanem vállalkozása jelentős pénzügyi bevételt és még az addigiaknál is nagyobb ismertséget és népszerűséget hozott számára. Mindeközben még a családalapításra is maradt ideje és energiája: 2004-ben megszületett Hanna nevű kislánya, aki az utóbbi időben Judit főzőműsoraiban is feltűnik néha.

Kezdd a csúcson!

2015-ben a Forbes nemzetközi ranglistájának nyolcadik helyére került Sheryl Sandberg, a Facebook COO-ja. Sandberg a Harward Főiskolán végezte tanulmányait, majd a Harward Business School MBA fokozatát szerezte meg. Sandberg karrieje nem klasszikusan pozícióról pozícióra haladt felfelé a ranglétrán, hanem tanulmányai befejezése után szinte rögtön a csúcson indult pályafutása: Bill Clinton elnöksége alatt az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának vezérkari főnökeként dolgozott. Innen a Google vállalathoz került alelnöki pozícióba, majd 2008-ban csatlakozott a Facebook-hoz és négy évvel később az igazgatói tanács első női tagja lett. Az Egyesült Államok legvagyonosabb emberei közé tartozik, a Facebooknál és más cégekben szerzett tőzsdei érdekeltségei révén jegyzett vagyona meghaladja az egy milliárd amerikai dollárt. Sandberg vállalatvezetői munkája mellett a nemek közötti egyenlőség elkötelezett harcosa is. Nemrég publikálta a „Lean In” című bestsellerét, melyben a nők egyenlő jogainak támogatására hívja fel az olvasók figyelmét.

Élj a szenvedélyednek!

A Brooklyni származású Vanessa Selbst azon nők közé tartozik, akiknek sikerült szenvedélyüket hivatásukká tenni. Ő az első nő, aki első helyezést tudott szerezni a világ különböző élő pókerbajnokságain résztvevő játékosokat rangsoroló nemzetközi pókerranglistán, a Global Poker Indexen. Karrierje meglehetősen átlagos módon indult: a Yale Egyetemen végzett politológia szakon, majd a neves Yale Jogi Karon szerzett második diplomát. Honlapján azt írja, hogy tanulmányai jelentették számára élete legtöbb kihívással teli élményét, első pókerversenye után azonban, innentől kezdve csak a pókerjátékkal akart foglalkozni és bár tanulmányait befejezte, karrierje a kártyajátékban teljesedett ki. Selbst ma egyike a számos hivatásos női pókerjátékosnak, akik egy még mindig férfiak által dominált területen tudtak érvényesülni. Ő az egyik legjobban kereső pókerjátékos.

Haladj kitartóan felfelé a ranglétrán!

Nem könnyű nőnek lenni a férfiak által uralt üzleti menedzsment világában sem, ennek ellenére ezen a területen is találkozhatunk sikertörténetekkel. Dr. Fábián Ágnes, a Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója 2015-ben felkerült a Forbes magazin által összeállított top 50 legsikeresebb nő listájára, a ranglista üzleti kategóriájának élmezőnyében a harmadik helyet foglalja el. 2014-ben egy másik nagy elismerésben is része volt: a Menedzserek Országos Szövetsége az Év Menedzserének választotta. Karrierje hagyományos pályán haladt előre, fokozatosan lépkedve felfelé a vállalati ranglétrán. 1996-ban kezdte pályafutását a Henkelnél key account managerként, majd idővel egyre magasabb pozícióba került: értékesítési vezető lett, később kelet-európai értékesítési igazgatónak, és üzletág-igazgatónak nevezték ki. A cég ügyvezető igazgatói posztját 2011 óta tölti be. A közgazdász végzettségű Fábián Ágnes fontosnak tartja vezetői munkája mellett saját szakmai fejlődését és a fiatal gazdasági szakemberek, a jövő menedzsereinek támogatását. Tanulmányait folytatva PhD és MBA fokozatot szerzett gazdasági területen és több felsőoktatási intézményben, mint például a Budapesti Corvinus Egyetem, az Andrássy Egyetem vagy a Budapesti Gazdasági Főiskola Külgazdasági Kara is találkozhatnak előadásaival a diákok.

 

Ezek a történetek mind azt példázzák, hogy a siker elérése nem lehetetlen és sok különböző út vezethet céljaink megvalósításához. Ami közös az elkötelezett munka, a kitartás és a választott tevékenység iránti szenvedély.

 

 

 

 

 

 

Készítsünk báránylevest húsvétra

(7-8 személyre) Hozzávalók: 1 kg bárányaprólék, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 evőkanál olaj, 1 nagy csokor friss kapor, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Bővebben...

Karácsonyi fahéjas csillagocskák

A karácsonyi hangulathoz hozzá tartozik a fahéj, és a szegfűszeg illata. Ezt a finom süteményt gyorsan elkészíthetjük, akár a gyerekekkel együtt, és fém dobozba téve sokáig eltartható.

Bővebben...

Időutazással és szuperhősökkel érkezik a tavasz

Álmodoztál már arról valaha, hogy visszautazz az időben és megváltoztasd a történelmet? A VIASAT3 új sorozatával mindezt megteheted!

Bővebben...

Árpa Attila vallomása: Nem készülök szexre az első randin

Első randevúiról vallott a VIASAT3-on Árpa Attila. A színész-producer a Stíluspárbaj Lakatos Márkkal című műsor vendégeként alaposan megcáfolta a róla kialakult nőcsábász képet.

Bővebben...

Kiderült, miért nincs értelme sokszor a diétának

A legtöbb ember hiába diétázik, olykor-olykor azért enged a csábításnak: ezeket a kisebb-nagyon falatokat ugyanakkor említésre méltónak sem találja, ezért nem is listázza őket az elfogyasztott kalóriák között.

Bővebben...

Így készítsd el a chia magot, amely egy igazi szuper food

Tudtad, hogy a chia mag az egyik legkisebb ehető mag a földön? Az azték zsálya néven is ismert chia növény Közép- és Dél-Amerikában őshonos.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A csodatölcsér gondozása és ültetése

A csodatölcsér az egyik legszebb egynyári dísznövény, amely ősszel a fagyokig folyamatosan virágzik.

Bővebben...

Nagymamáink kedvenc növénye a cickafark

Nagymamáink kertjében vidéken minden kertben megtaláltuk ezt a gyönyörű napsárga virágot a cickafarkot. Ma kezd újra divatba jönni és egyre több parkban találkozunk vele. (achillea filipendulina).

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

8+1 tipp a komposztáláshoz kiskertben

Mit is jelent a komposztálás pontosan? Organikus eredetű háztartási és kerti hulladék felhasználásával és a természetes korhadási folyamat segítségével a föld számára tápláló humuszt készítünk. A biológiai folyamat során a hulladékok, melléktermékek szerves anyagai humuszszerű anyaggá alakul át.

Bővebben...

Katicabogár a hasznos kertész

A katicabogár mindenki által ismert és kedves kis élőlény. A kertünkben a levéltetvek egyik fő ellensége ez a piros és pöttyös pöttömke, ami igen nagy segítség növényeink számára.

Bővebben...

Magyar pezsgőt díjaztak a franciák Két ezüstöt hoztunk haza a Chardonnay du Monde nemzetközi borversenyről

Franciaországban idén március 8-10. között, 24. alkalommal került megrendezésre a Chardonnay du Monde nemzetközi borverseny. A szakértő bírálók az idei évben is szigorú előírások alapján zsűrizték a 38 országból nevezett, összesen 706 féle, kizárólag Chardonnay szőlőből készült bort és pezsgőt.

Bővebben...

Így alakul ki a bőrrák a túl sok napozástól

A Loyola Egyetem kutatói új kezelési módot dolgoztak ki a bőrrák egy típusára. Az anyag támadáspontja egy, a sejtek szaporodási ciklusában szerepet játszó gén.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!