Ezt biztosan nem tudta az aloe vera növényről

Az aloe vera leginkább a száraz mediterrán országokban él meg, ilyen pl. Afrika, Ausztrália, a Kanári Szigetek, Fokföld, és Dél, valamint Közép Amerika. Ezekben az országokban hatalmas aloe vera farmokon termesztik nagyüzemben a növényt, amelynek a levelében található értékes gélt dolgozzák fel, különböző eljárással, hogy kozmetikai szer, ital, vagy gyógyhatású kapszula készüljön belőle.

Az aloe vera növény, az ültetéstől számítva csak az 5-6. évben éri el, azt a fejlettségi fokot, amikor a leveleiben a hatóanyagok teljesen beérnek, és szedésre, valamint feldolgozásra alkalmasak lesznek.

Egy tő aloe vera kb. 10-15 évig él, ez idő alatt akár évente 3-4-szer is szedhetők a levelei, tehát egy tőről akár 30-szor is szüretelnek. Soha nem szedik le a leveleket teljesen, mindössze a törzs mellett az alsó sorból vágják le a legnagyobb és legerősebb leveleket, ha egy növényen 20 levél található, abból 12-nek meg kell maradnia, hogy a növény tovább tudjon fejlődni.

A leszedett levelekből egy speciális eljárással gélt nyernek ki, 1 kg. gélhez, kb. 6-10 levél szükséges. Fontos hogy a leszedett levél kb. 50 cm hosszú, 5 cm vastag legyen, valamint a súlya elérje az 500 grammot.

A leszedett leveleket ládákba rakják, majd az ültetvényhez tartozó feldolgozó üzembe szállítják, minél gyorsabban, mert hűtés nélkül a levélben található hatóanyagok bomlásnak indulnak idővel.


A leveleket az üzemben kézzel dolgozzák fel, épp ezért különös figyelmet kell fordítani a tisztaságra, így az üzem dolgozói mind védőruhát viselnek.

A növény leveleit először lúgos vízben átmossák, majd hideg tiszta vízzel öblítik le. Ezután eltávolítják a nem kívánatos levélrészeket, és egy éles késsel, lehúzzák a levél bőrszövetét. Ezt a folyamatot hívják filézésnek, így hozzájutnak a levél belsejében található átlátszó gél szerű anyagra.

Miután a gélt kiszedték a levélből, hidegen sajtolják, majd különböző kémiai eljárással stabilizálják.


Ma már számtalan termékben felhasználják az aloe vera gélt, különböző kozmetikumokhoz keverik, de készítenek belőle gyümölcs és zöldséglevet, vagy étrend kiegészítő kapszulákat.

Az aloe vera esetében nem szabad kémia anyagokat használni a tartósításhoz, csak természetes úton lehet ezt megoldani, az egyik leggyakrabban használt természetes tartósítószer a fekete ribizliből kivont natriumbenzonát, hazánkban pl. az aloe vera italok is ezzel vannak tartósítva.

Érdemes az adott termék címkéjén elolvasni, milyen eljárással készült, illetve hogy a termékben található aloe vera milyen módszerrel lett tartósítva.

Ezt olvasta már?

A pajzsmirigy túlműködés jelei

Migrénes fejfájás csillapítása gyógyszerek nélkül

Intim gondok, megnyugtató megoldások

 

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Tovább a cikkhez
A vörös virágú juhar gondozása

A vörös virágú juhar gondozása

A vörös virágú juhar gondozása

A vörösvirágú juhar (Acer japonicum) egy 5- 10 méter magasra megnövő gyönyörű díszfa, amely skarlát vörös leveleivel kiemelkedő dísze lesz kertünknek.

Tovább a cikkhez
Kora tavasszal nyílnak a musca...

Kora tavasszal nyílnak a musca...

Kora tavasszal nyílnak a musca...

A muscari vagy ismertebb nevén a gyöngyike a kora tavasszal nyíló hagymás növények közé tartozik, amelyek már márciustól kék színbe öltöztetik kertünket.

Tovább a cikkhez
A vaníliavirág gondozása

A vaníliavirág gondozása

A vaníliavirág gondozása

A vanília virág (Heliotropium arborescens) Peruból származik ahol, mint félcserje díszíti a parkokat és kerteket.

Tovább a cikkhez