vasárnap, 19 november 2017

Ezt biztosan nem tudta az aloe vera növényről

Az aloe vera gél számos kozmetikumban és élelmiszerben megtalálható.Az aloe vera növényt még ma is csodanövényként tartják számon, hiszen a benne található hatóanyagok számtalan területen felhasználhatók, legyen szó szépségápolásról, vagy egészségünkről.

Az aloe vera leginkább a száraz mediterrán országokban él meg, ilyen pl. Afrika, Ausztrália, a Kanári Szigetek, Fokföld, és Dél, valamint Közép Amerika. Ezekben az országokban hatalmas aloe vera farmokon termesztik nagyüzemben a növényt, amelynek a levelében található értékes gélt dolgozzák fel, különböző eljárással, hogy kozmetikai szer, ital, vagy gyógyhatású kapszula készüljön belőle.

Az aloe vera növény, az ültetéstől számítva csak az 5-6. évben éri el, azt a fejlettségi fokot, amikor a leveleiben a hatóanyagok teljesen beérnek, és szedésre, valamint feldolgozásra alkalmasak lesznek.

Egy tő aloe vera kb. 10-15 évig él, ez idő alatt akár évente 3-4-szer is szedhetők a levelei, tehát egy tőről akár 30-szor is szüretelnek. Soha nem szedik le a leveleket teljesen, mindössze a törzs mellett az alsó sorból vágják le a legnagyobb és legerősebb leveleket, ha egy növényen 20 levél található, abból 12-nek meg kell maradnia, hogy a növény tovább tudjon fejlődni.

A leszedett levelekből egy speciális eljárással gélt nyernek ki, 1 kg. gélhez, kb. 6-10 levél szükséges. Fontos hogy a leszedett levél kb. 50 cm hosszú, 5 cm vastag legyen, valamint a súlya elérje az 500 grammot.

A leszedett leveleket ládákba rakják, majd az ültetvényhez tartozó feldolgozó üzembe szállítják, minél gyorsabban, mert hűtés nélkül a levélben található hatóanyagok bomlásnak indulnak idővel.


A leveleket az üzemben kézzel dolgozzák fel, épp ezért különös figyelmet kell fordítani a tisztaságra, így az üzem dolgozói mind védőruhát viselnek.

A növény leveleit először lúgos vízben átmossák, majd hideg tiszta vízzel öblítik le. Ezután eltávolítják a nem kívánatos levélrészeket, és egy éles késsel, lehúzzák a levél bőrszövetét. Ezt a folyamatot hívják filézésnek, így hozzájutnak a levél belsejében található átlátszó gél szerű anyagra.

Miután a gélt kiszedték a levélből, hidegen sajtolják, majd különböző kémiai eljárással stabilizálják.


Ma már számtalan termékben felhasználják az aloe vera gélt, különböző kozmetikumokhoz keverik, de készítenek belőle gyümölcs és zöldséglevet, vagy étrend kiegészítő kapszulákat.

Az aloe vera esetében nem szabad kémia anyagokat használni a tartósításhoz, csak természetes úton lehet ezt megoldani, az egyik leggyakrabban használt természetes tartósítószer a fekete ribizliből kivont natriumbenzonát, hazánkban pl. az aloe vera italok is ezzel vannak tartósítva.

Érdemes az adott termék címkéjén elolvasni, milyen eljárással készült, illetve hogy a termékben található aloe vera milyen módszerrel lett tartósítva.

Ezt olvasta már?

A pajzsmirigy túlműködés jelei

Migrénes fejfájás csillapítása gyógyszerek nélkül

Intim gondok, megnyugtató megoldások

Kövess minket Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss cikkeket olvashatsz, és oszthatsz meg ismerőseiddel! >>>>>>>

 

Imádják a nézők a Sztárban Sztárt

Imádják a nézők a Sztárban Sztárt

Imádják a nézők a Sztárban Sztárt

Az idei évad második legnézettebb...

Tovább a cikkhez
Mit tennél, ha vezetés közben felbukkanna a hátsó üléseden a Wellhello?

Mit tennél, ha vezetés közben felbukkanna a hátsó üléseden a Wellhello?

Mit tennél, ha vezetés közben felbukkanna a hátsó üléseden a Wellhello?

Különleges élményben lehetett...

Tovább a cikkhez
Az univerzum középpontja

Az univerzum középpontja

Az univerzum középpontja

A DC Univerzum még csak...

Tovább a cikkhez
Egyszerű változtatással csökkenthető a gyerekek testtömeg-indexe

Egyszerű változtatással csökkenthető a gyerekek testtömeg-indexe

Egyszerű változtatással csökkenthető a gyerekek testtömeg-indexe

Szakemberek sora állítja,...

Tovább a cikkhez
7 szuper tipp, hogyan légy aktív az íróasztal mellett

7 szuper tipp, hogyan légy aktív az íróasztal mellett

7 szuper tipp, hogyan légy aktív az íróasztal mellett

Szakemberek arra figyelmeztetnek,...

Tovább a cikkhez
Minden étrendnél veszélyesebb a szívre a biznisz-étrend

Minden étrendnél veszélyesebb a szívre a biznisz-étrend

Minden étrendnél veszélyesebb a szívre a biznisz-étrend

A tipikus biznisz-étrend...

Tovább a cikkhez

Hatékonyság egy csepp természettel keverve

Ahogy az ősz, s vele együtt a hideg beköszönt, érkezik a megfázásos időszak is, rohanó világunkban pedig pont megbetegedni sincs időnk.

Bővebben...:

Fedezzük fel ősszel a tökféléket!

A hidegebb időszak beköszöntével megkezdődik a tökfélék szezonja. Számtalan fajtájuk létezik.

Bővebben...:

5 könnyen elkészíthető őszi dekoráció otthonra

Van aki kedveli az őszt, van aki az elmúlást látja benne, de az biztos hogy az egyik legszínesebb évszakunk, amely számos természetes díszt kínál számunkra. Bemutatunk 5 könnyen elkészíthető filléres dekorációt.

Bővebben...:

Épp csak annyira laktunk jól, amennyire hisszük

Hiába kapunk ugyanannyit enni, mint mások, ha azt hisszük, kevesebbet ettünk, hamarabb leszünk éhesebbek – állítja egy friss kutatás.

Bővebben...:

A cirkadián ritmusunk is befolyásolja a hízásunkat

fogyókúra

A túlsúly és az elhízás az Egyesült Államokban járványként terjed. Korábban már összefüggésbe hozták a problémát a szegényes étrenddel, sőt azt is megállapították, hogy a nap későbbi szakaszában történő étkezés szintén hozzájárul a súlyfelesleg kialakulásához.

Bővebben...:

3 napos ananász diéta

ananász diéta

Közeleg egy fontos esemény, jó lenne leadni gyorsan pár kilót? Akkor a 3 napos villámgyors ananász diéta neked szól.

Bővebben...: