Milyen fajtái léteznek a túl savasodásnak?

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A túl savasodásnál alapvetően két fajtát különböztetünk meg, a heveny túlsavasodást, vagy az akut acidózist, illetve a lappangó vagy látens túlsavasodást.


A túlsavasodás akut formája komoly anyagcserezavar, amelyet előidézhetnek pl. a súlyos betegségek, mérgezések vagy a keringés összeomlása.
A lappangó túlsavasodás kevésbé drámai, mint a heveny állapot, a veszélyességét azonban nem szabad alábecsülni.
Anélkül hogy felismernénk, és odafigyelnénk rá, akár évekig, évtizedekig folytathatja ártalmas tevékenységét, és idültté válhat.
Lényegében civilizációs betegségeink nagy részének kiváltói között is megtalálható. Gyakran hosszan tartó túlsavasodott anyagcserével függ össze.

 

A sav-bázis háztartás kiegyensúlyozását és a túlsavasodás megszüntetését az orvostudományban, de a természetgyógyászatban is túl sokáig hanyagolták.
Pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni, vessünk, véget a savasságnak teremtsünk egyensúlyt.

A sav-bázis egyensúly jelentősége:
A sav-bázis egyensúly nem egyfajta diéta, hanem az egészséges, hosszú és elégedett élet feltétele.
A sav-bázis egyensúly lényeges tényezője azon igyekezetünknek, hogy lassítsunk szervezetünk öregedését, és még idős korban is jó erőnlétünk legyen.
A sav-bázis egyensúly nem a tudatosan táplálkozók legújabb divatja, hiszen egész társadalmunk szenved a krónikus túlsavasodás következményeitől. hosszú távon kell egyensúlyra törekedni.


A túlsavasodás fajtái:
1.    A puffer rendszerek egyike sincs túlterhelve vagy akár kimerülve. A táplálékból és a szervezet bomlási anyagaiból keletkező savakat az étellel bevitt lúgos elemek semlegesítik.
2.    Ha életmódunk következtében több sav kerül a szervezetünkbe, emellett kevés lúg ahhoz, hogy semlegesítse, a szervezet saját puffer rendszereinek kell működésbe lépniük. Lappangó túlsavasodás jön létre, a mérleg könnyen kibillen egyensúlyából.
3.    Ha ez a helyzet évekig is eltart, idült lappangó túlsavasodás vagy krónikus metabolikus acidózis alakul ki. A puffer rendszerek túlterhelté válnak, és lassan kimerülnek. Ha megjelennek, a túlsavasodás következményei vagy tünetei az út a gyógyuláshoz a pH-érték hosszú távú kiegyenlítésén keresztül vezet.
4.    Heveny túlsavasodás esetén a szervezet minden kiegyenlítő eszközét felhasználjuk. Ez pedig tartósan mély be és kilégzéssel jár, hogy a savaktól a tüdőn át mégis csak megszabaduljunk.
5.    A teljesen félresiklott sav bázis háztartás ilyen állapota nem a mindennapokban lép fel, hanem az akut vészhelyzet esetén, ha sürgősségi ellátásra kerül sor.

Cikkünk megírásában Dr.Eva-Maria Kraske: "Savtalanítás Jó közérzet a sav-bázis egyensúly segítségével " című könyv segített amely a Holló és Társa Kiadó gondozásában jelent meg.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Mexikói rizs csípősen és tüzesen

Hozzávalók: 20 dkg mirelit morzsolt kukorica, 20 dkg mirelit zsenge zöldborsó, 20 dkg rizs, 2 db paradicsompaprika, 4 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál csípős piros fűszerpaprika, 1 evőkanál vegeta, 1 mokkáskanál törött fekete bors, csipetnyi őrölt köménymag.

Bővebben...

Hamis gulyásleves

Akik nem szeretnének sok húst enni, de a finom magyaros levesekről sem szeretnének lemondani, próbálják ki ezt a finom hamis gulyást, amely teljesen húsmentes. Bővebben...

Új címet és időpontot kapott Tom Cruise kartelles filmje

Eredetileg Mena lett volna a címe Tom Cruise nemrég elkészült filmjének, de most átkeresztelték American Made-re (kb. Amerikai gyártmány).

Bővebben...

Fehér oroszlán nevelőszülei lettek a 4 for Dance tagjai

A Nyíregyházi Állatpark legújabb lakóját, a 6 hetes fehér oroszlán kölyköt fogadták örökbe a tánccsapat tagjai.

Bővebben...

Ismerje meg a fogyási ciklusát!

Az alvási ciklushoz hasonlóan fogyási ciklusok is léteznek – állítják amerikai kutatók, akik szerint a hétköznapokon fogyasztott élelmiszerek játsszák a legnagyobb szerepet a testsúly alakulásában.

Bővebben...

Ezért veszélyes az Atkins-diéta és más, fehérjedús étrend

Amerikai kutatók szerint a túl sok fehérje fogyasztása a középkorú emberek számára ugyanolyan veszélyes lehet, mint a dohányzás.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Amit sose hittél volna a tisztítószerekről és a fogkrémről

Egy nemrégiben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a triklozán nevű baktérium- és gombaellenes fertőtlenítőszer – amely a szappantól kezdve, a fogkrémen át, a gyerekjátékokig számos termékben megtalálható – nagyon gyorsan lerombolja a bélben található fontos baktériumtelepeket.

Bővebben...

Felejtsük el az aszpirint, a jóga gyógyítja a fejfájást

Amerikai kutatók azt vizsgálták, mennyire hatékonyak a kiegészítő kezelések olyan problémák esetén, mint amilyen pl. a nyaki fájdalom, az osteoarthritis, a fibromyalgia és a migrén. Kiderült, hogy a jóga, a tai chi, az akupunktúra, a masszázs, a relaxáció mind hatékony kezelési módnak számít.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

D vitamin (kalciferol) Egyre nagyobb figyelmet kap a D vitamin

A D vitaminról ritkán hallunk, pedig épp oly fontos szervezetünk számára, mint a C vagy a B vitamin. A lakosság, sőt azt emberiség nagy része D vitaminhiányban szenved, amelynek az egyik oka, hogy D vitaminhoz csak nyáron jut hozzá a szervezet, amikor napfény éri.

Bővebben...

Miért érdemes B vitamint és folsavat szedni?

Ellentmondásos kutatási eredmények láttak napvilágot a B-vitamin és a folsav szerepére vonatkozóan – lehet, hogy nem is segítenek a szív- és érrendszeri panaszokkal szemben.

Bővebben...

Ezért érdemes aszpirint szedni a szívbetegeknek

Azokban a szívbetegekben, akik leállnak a mindennapi alacsony dózisú aszpirin szedésével, megnövekedhet a szívroham kialakulásának kockázata.

Bővebben...

Unalmas a konyha? Itt a tarka fali csempe, amely hangulatot ad konyhájának

Ha úgy érzi kissé unalmas már a konyha, és szeretné valamivel feldobni, könnyen saját kezűleg is elkészítheti a tarka fali csempét, a mosogató és a tűzhely mögötti területen, amely garantáltan színt visz a konyhájába!

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!