Milyen fajtái léteznek a túl savasodásnak?

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A túl savasodásnál alapvetően két fajtát különböztetünk meg, a heveny túlsavasodást, vagy az akut acidózist, illetve a lappangó vagy látens túlsavasodást.


A túlsavasodás akut formája komoly anyagcserezavar, amelyet előidézhetnek pl. a súlyos betegségek, mérgezések vagy a keringés összeomlása.
A lappangó túlsavasodás kevésbé drámai, mint a heveny állapot, a veszélyességét azonban nem szabad alábecsülni.
Anélkül hogy felismernénk, és odafigyelnénk rá, akár évekig, évtizedekig folytathatja ártalmas tevékenységét, és idültté válhat.
Lényegében civilizációs betegségeink nagy részének kiváltói között is megtalálható. Gyakran hosszan tartó túlsavasodott anyagcserével függ össze.

 

A sav-bázis háztartás kiegyensúlyozását és a túlsavasodás megszüntetését az orvostudományban, de a természetgyógyászatban is túl sokáig hanyagolták.
Pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni, vessünk, véget a savasságnak teremtsünk egyensúlyt.

A sav-bázis egyensúly jelentősége:
A sav-bázis egyensúly nem egyfajta diéta, hanem az egészséges, hosszú és elégedett élet feltétele.
A sav-bázis egyensúly lényeges tényezője azon igyekezetünknek, hogy lassítsunk szervezetünk öregedését, és még idős korban is jó erőnlétünk legyen.
A sav-bázis egyensúly nem a tudatosan táplálkozók legújabb divatja, hiszen egész társadalmunk szenved a krónikus túlsavasodás következményeitől. hosszú távon kell egyensúlyra törekedni.


A túlsavasodás fajtái:
1.    A puffer rendszerek egyike sincs túlterhelve vagy akár kimerülve. A táplálékból és a szervezet bomlási anyagaiból keletkező savakat az étellel bevitt lúgos elemek semlegesítik.
2.    Ha életmódunk következtében több sav kerül a szervezetünkbe, emellett kevés lúg ahhoz, hogy semlegesítse, a szervezet saját puffer rendszereinek kell működésbe lépniük. Lappangó túlsavasodás jön létre, a mérleg könnyen kibillen egyensúlyából.
3.    Ha ez a helyzet évekig is eltart, idült lappangó túlsavasodás vagy krónikus metabolikus acidózis alakul ki. A puffer rendszerek túlterhelté válnak, és lassan kimerülnek. Ha megjelennek, a túlsavasodás következményei vagy tünetei az út a gyógyuláshoz a pH-érték hosszú távú kiegyenlítésén keresztül vezet.
4.    Heveny túlsavasodás esetén a szervezet minden kiegyenlítő eszközét felhasználjuk. Ez pedig tartósan mély be és kilégzéssel jár, hogy a savaktól a tüdőn át mégis csak megszabaduljunk.
5.    A teljesen félresiklott sav bázis háztartás ilyen állapota nem a mindennapokban lép fel, hanem az akut vészhelyzet esetén, ha sürgősségi ellátásra kerül sor.

Cikkünk megírásában Dr.Eva-Maria Kraske: "Savtalanítás Jó közérzet a sav-bázis egyensúly segítségével " című könyv segített amely a Holló és Társa Kiadó gondozásában jelent meg.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Süssünk epres joghurtos muffint

Ha valami gyors és könnyen elkészíthető finom süteményre vágyunk, próbáljuk ki az epres joghurtos muffin receptet, amely fél óra alatt elkészíthető.

Bővebben...

Sült vörösboros kacsamell káposztás metélttel.

A kacsamell elkészítése nem egyszerű konyhai feladat, de ha különleges ételt szeretnénk kínálni, érdemes vele megpróbálkozni. Íme, egy szuper kacsamell recept.

Bővebben...

Mars-kiállítást nyitott Budapesten a NatGeo

Milyen lenne egy másik bolygón élni, a megszokottól teljesen eltérő körülmények között? Mi hiányozna legjobban a Földről? Mit csinálnánk másképpen, ha újrakezdhetnénk? Egyáltalán képesek lennénk mindent elölről felépíteni több tízmillió kilométer távolságban?

Bővebben...

Egy igazán dögös vámpírvadász

Kate Beckinsale elképesztő formában van. A 41 éves színésznőt a People többször beválasztotta a világ 100 legszexibb nőjét tartalmazó listájába, és az Esquire is megszavazta neki A világ legszexibb nője címet.

Bővebben...

A fogyókúra ideje alatt is ehetünk diót

A dió egészségesebb, mint hinnénk, ezért érdemes bőségesen fogyasztani.Akár a fogyókúra során is ehetünk diót, de érdemes figyelembe venni a szénhidráttartalmát is.A dió egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat egyaránt bőséggel tartalmaz. A átlagos méretű dió 185 kalóriát, 3,89 gramm szénhidrátot, 0,74 gramm cukrot, 1,9 gramm rostot és 4,32 gramm fehérjét tartalmaz.

Bővebben...

5 dolog, amit soha ne tégy a könnyű fogyás érdekében!

Számos sikertelen diétán vagy túl? Úgy érzed, semmi nem használ, ezért ezúttal valami radikálisabb módszert szeretnél kipróbálni a gyors súlycsökkenés érdekében? Inkább ne tedd!

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

3 gyönyörű díszcserje amelyek kertünk ékei lehetnek!

A díszcserjék évről évre díszítik és dekorálják kertünket, sőt minimális gondozás mellett is gyönyörűen fejlődnek. Bemutatunk 3 gyönyörű dekoratív növényt.

Bővebben...

Ültessünk díszcserjéket kertünkbe!

Úgy érzi nem elég színes a kertje, de nincs ideje kertészkedni nap, mint nap? Akkor ültessen színes díszcserjéket a virágágyásba.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A fűnyíró veszélyes lehet gyermekünkre !

Számos amerikai egészségügyi szervezet adott ki figyelmeztető tanácsokat, hogy felhívja a figyelmet a gyermekekre leselkedő, fűnyírókkal kapcsolatos veszélyekre.

Bővebben...

Ismerje meg az 5000 éves növényt!

Él a földön egy növény, amely az 5000 évet is megélte már. Ismerjük meg ezt a matuzsálemet.

Bővebben...

A fűszerkert egyik slágernövénye a zsálya

Egy kissé az elfeledett fűszernövények közé tartozik a zsálya (salvia officinalis), amely remekül illik a húsokhoz és a halas ételek mellé.

Bővebben...

A passzív dohányzás már egy óra alatt is nyomot hagyhat a szervezetben

Megnövekszik a rákkeltő és a másfajta méreganyagok szintje azoknak a nemdohányzóknak a vizeletében, akik egy órán keresztül osztoznak egy dohányossal az utastéren – derül ki egy friss kutatásból.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!