A petefészekrák megelőzése

A legújabb kutatási adatok szerint a napi rendszerességű aszpirinszedés nagyjából 20 százalékkal csökkentheti a petefészekrák kialakulási esélyét.

 

Az Amerikai Országos Rákkutató Intézet munkatársai 12 tanulmány adatait vizsgálták meg. A kutatásokban összesen közel 8000 petefészekrákos és 12 000 egészséges nő vett részt. A tudósok elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy az aszpirin, valamint más nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentők és az acetaminofen (paracetamol) milyen hatással vannak a petefészekrák kialakulási esélyeire.

 

A petefészekrák megelőzése

A résztvevő nők nagyjából 18 százaléka naponta szedett aszpirint, 24 százalékuk egyéb nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentőket, 16 százalékuk pedig acetaminofent. A kutatási adatok szerint a napi rendszerességgel aszpirint szedő nők esetében 20 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki a betegség, azokhoz képest, akik hetente csak egyszer vettek be aszpirint.

 

A nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentőket rendszeresen szedők esetében 10 százalékkal csökkent a betegség kialakulási esélye. Ez azonban a kutatók szerint statisztikailag nem számottevő eredmény. Az acetaminofen és a petefészekrák kialakulási esélyei között nem sikerült kapcsolatot találni a mostani kutatás során.

"A kutatási adatok arra engednek következtetni, hogy az aszpirinben lévő hatóanyagok nem csak a szív- és érrendszeri megbetegedések, de a petefészekrák megelőzésében is szerepet játszhatnak - nyilatkozta Britton Tabert, az Országos Rákkutató Intézet munkatársa - Bár ez egy rendkívül fontos felfedezés, egyelőre még nem szabad, hogy jelentősen befolyásolja a klinikai gyakorlatokat, mivel további kutatások szükségesek az esetleges kockázatok és a pontos hatásmechanizmus feltárásának érdekében."

A rendszeres aszpirinszedés káros mellékhatásokkal, például az emésztőrendszer vérzésével és agyvérzéssel is járhat. Épp ezért a kutatók azt ajánlják, hogy minden páciens egyénileg konzultáljon a kezelőorvosával, mielőtt aszpirin-kúrába kezd. Bár a tudósok bizonyították, hogy kapcsolat van a petefészekrák kialakulási esélye és a rendszeres aszpirinszedés között, ok-okozati összefüggéseket nem sikerült megállapítaniuk.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Amerikai túrótorta recept tejszínnel

Amerikában a túrótorta legalább olyan népszerű sütemény, mint a muffin. Bemutatjuk, hogyan készítik a tengerentúlon a túrótortát.

Bővebben...

Eredeti indiai csirke curry recept

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg elősütött csirkemell, 30 dkg hagymapüré, 5 dkg paradicsompüré, 3 g friss gyömbér, só, paprika, garam maszala, chak maszala, őrölt koriander, őrölt kömény.

Bővebben...

Farkas menekül

James Mangold –a 2013-as Farkas-mozi és az új film, a Logan – Farkas (Logan, hazai bemutató: március 2.) rendezője – azt ígérte a rajongóknak, hogy a legújabb filmjében olyannak láthatják majd az adamantium fenevadat, amilyennek még soha.

Bővebben...

Sztárséf csatlakozott az Air France-hoz

A francia légitársaság fedélzetén a Business class utasok a két Michelin csillagos szakács, Jean Sulpice fogásait kóstolhatják.

Bővebben...

Barna rizzsel gyorsabban fogyunk

Amennyiben szeretnénk megszabadulni néhány plusz kilótól, érdemes a fehér rizst barnára váltani. Ez olyan komoly segítséget jelent a diétában, mintha naponta harminc percen át tempósan gyalogoltunk volna.

Bővebben...

Fogyni szeretne? Számolja a harapásokat!

A harapások számolása 20-30 százalékkal csökkenti a kalóriabevitelt – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a módszer kipróbálok egy hónap alatt két kilótól szabadultak meg.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Akár húsz évvel rövidíti le az életed, ha ekkora a derékbőséged!

A kutatók szerint, aki sokáig szeretne élni, ne hagyja, hogy a derékbősége meghaladja a testmagassága felét.

Bővebben...

Néha hagyni kell hogy a férfiak más nőket is megnézzenek

Az alkalmi szexet (is) élvező férfiak spermájának jobb a minősége, és az orgazmust is gyorsabban érik el – állítják amerikai tudósok.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A napfényből nyert D-vitamin szerepet játszik a gyermekkori asztma elleni védelemben

Az elsősorban a napfényből nyert D-vitamin szerepet játszik a gyermekkori asztma elleni védelemben.

Bővebben...

Miért van szükségünk antioxidánsokra?

Manapság egyre többet hallunk az antioxidánsok csodatevő erejéről, de vajon mik is azok az antioxidánsok és miért van szervezetünknek oly nagy szüksége ezekre?

Bővebben...

Így viselkedik, aki hisz az őrangyalokban

A kanadai York Egyetem szakértői a hit és a kockázatvállalási magatartás összefüggését vizsgálták. Feltételezték, hogy akik hisznek az őrangyalokban, bátrabban kockáztatnak, ám az eredmények ennek ellenkezőjét mutatták.

Bővebben...

Stroke után sokat segít a mozgás

Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint megfelelő edzésprogrammal segíteni lehet a stroke-ból felépülő betegek mielőbbi fizikai és mentális gyógyulását. 13 klinikai kísérlet támasztotta alá a tényt, hogy a testmozgás jó hatással van a gondolkodásra, a megértésre, valamint az emlékezésre is, melyek a stroke hatására egyaránt sérülhetnek.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!