A rákkezelés után tapasztalt fáradtságot is enyhítheti az omega-3

Az omega-3 zsírsavak fogyasztása segíthet a melldaganatot túlélőknek a fáradtság leküzdésében - derült ki egy új kutatásból.

 

A daganatos betegségek terápiájának befejezése után a kezeléssel együtt járó kimerültség akár még évekig is fennállhat. Bár a jó alvásritmus és a rendszeres testmozgás sokat segíthetnek, nem minden esetben jelentenek megoldást a problémára. "Egyelőre nem világos, hogy pontosan mi okozza a krónikus kimerültséget ezeknek a betegeknek az esetében" - nyilatkozta Dr. Rachel Ballard-Barbash, az Egyesült Államok Állami Rákkutató Központjának munkatársa. "Valószínű azonban, hogy a szervezetben lejátszódó gyulladásos folyamatok állnak a háttérben."

A felmérések szerint az omega-3 zsírsavak segíthetnek csökkenteni a gyulladást, különösen, ha az amerikai típusú étrendekben olyan gyakori omega-6 zsírsavak pótlására vezetik be őket az étrendbe. A mostani vizsgálatok során Dr. Ballard-Barbash és kollegái 633 melldaganat-túlélő esetében vizsgálták meg az omega-3 zsírsavak és a krónikus kimerültség kapcsolatát.

Összességében a nők 42 százalékánál állapítottak meg krónikus fáradtságot, ami még a diagnózist követő harmadik évben sem múlt el teljesen. A probléma különösen a magasabb C-reaktív fehérje-szinttel élők esetében volt súlyos. Másrészt a rendszeresen omega-3 zsírsavat fogyasztó nők körében ritkábbak voltak a súlyosabb tünetek.

 

Azok közül a nők közül, akik omega-6 zsírsav bevitelük egy részét omega-3-mal pótolták (legalább részben halolajkapszulákból), 23 százalék tapasztalt csak a krónikus fáradtságra jellemző tüneteket. Ezzel szemben 49 százalék volt a krónikusan kimerültek aránya azoknak a nőknek a körében, akik nem szedtek omega-3-tartalmú étrendkiegészítőt. Az omega-3 jótékony hatása még a többi tényező (kor, etnikai hovatartozás, súly) is statisztikailag jelentős volt.

"Ennek ellenére nem ajánlom, hogy most azonnal kezdjen el mindenki halolajkapszulát szedni" - figyelmeztet Dr. Ballard-Barbash. "Bár heti kétszer-háromszor érdemes halat beiktatni az étrendünkbe, valamint a rendszeres mozgás is segíthet a kimerültség tüneteinek enyhítésében."

Ami az omega-3 zsírsavat illeti, a következő lépés egy randomizált klinikai kísérlet lenne, amelynek során az egyre nagyobb dózisban adagolt omega-3 hatásait vizsgálnák meg a tudósok, elsősorban a gyulladáscsökkentő tulajdonságok szempontjából.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

3 fantasztikus omlett recept, amelytől mesterszakácsnak érezheti magát

Elege van már az unalmas tojásrántottából reggelire? Szeretne valami új izgalmas ételt tenni az asztalra a családnak? Íme három egyedi és különleges omlett recept, amelytől úgy érezheti magát mint egy igazi mesterszakács.

Bővebben...

Málnás tiramisu torta recept

Ez a finom málnás tiramisu recept, egész évben elkészíthető, sőt akár egy gyors torta is lehet belőle.

Bővebben...

Jön a Légió

A Fargo alkotójának új sorozata az X-Men univerzum egy hősének történetét mutatja be. A Légió 125 országban debütál egy időben a FOX műsorán, és már az amerikai vetítés után pár órával hazánkban is látható lesz.

Bővebben...

Beteggé tehet az internet, ha túlzásba visszük

Egy friss kutatás szerint a netfüggők 30 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek influenzásak, mint az átlag. Az állandó online jelenlét ugyanis negatív hatással van az immunrendszerre.

Bővebben...

Ha fogyni szeretnénk, muszáj takarítani

Akár kétszer is többet eszünk, ha rendetlenség van körülöttünk a konyhában, mivel ilyenkor stressz hatása alatt állunk – derül ki a Cornell Food and Brand Lab friss kutatásából.

Bővebben...

Lefogyhatunk az emlékeink segítségével

A memória ereje segíthet a fogyásban és a súlytartásban. Mindössze emlékeznünk kell a korábbi étkezésekre – állítják a szakemberek.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Salamonpecsét virág ültetése és gondozása

Az árnyas hűs kertek egyik kedvelt lakója a salamonpecsét virág (polygonatum hybridum), amely akár 1 méter magasra is megnőhet.

Bővebben...

Yucca a sivatag növénye!

Yucca ismertebb nevén pálmaliliom, a sivatag túlélő növénye. Bemutatjuk ennek a különleges ám szép növények a családtagjait.

Bővebben...

3 fantasztikus dísznövény, amelyek a tűző napot is jól viselik

Nyáron, azokban az ágyásokban vagy erkélyen, teraszokon, ahol szinte egész nap odasüt a nap, bizony érdemes megválogatni milyen növényt ültetünk.

Bővebben...

Spóroljunk a vízdíjjal kertünkben!

Magyarországon egyre kevesebb olyan élővíz van, amely alkalmas az öntözésre. Ahol van vízvezeték ott az ívó vízzel locsoljuk a kertet, ami tulajdonképp egy luxus a mai világban.

Bővebben...

Ha szükséged van egy kis felpörgetésre, egy csésze gőzölgő tea tökéletes megoldás lehet

Ha szükséged van egy kis felpörgetésre, egy csésze gőzölgő tea tökéletes megoldás lehet. Úgy tűnik ugyanis, hogy ez a tradicionális ital az ellazításon túl az agy teljesítményét is fokozza.

Bővebben...

A súlyfelesleg miatti diszkrimináció megduplázza az egészségügyi veszélyt

Mindannyian tudjuk, hogy a súlyfelesleg káros az egészségre. Ahogy a társadalom azonban a túlsúlyosokkal bánik, tovább ront a helyzeten.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!