Ilyen ütemben növekszik a babák agya

Egy a JAMA Neurology című lapban nemrég közzétett tanulmány arról számol be, hogy az emberi agy közvetlenül születésünk után nő a leggyorsabb ütemben, és mindössze három hónap alatt már a végleges felnőtt méret felét is eléri. 

 

A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a fiúk agya sokkal gyorsabban nő, mint a lányoké, az agyterületek közül pedig a leggyorsabb ütemben az a rész nő, amely a mozgásért, a leglassabban pedig az, amely az emlékezetért felelős. A szakemberek úgy vélik, hogy ezek az ismeretek sokat segíthetnek a különféle fejlődési rendellenességek – például az autizmus – minél korábbi felismerésében. 

Évszázadokon át az orvosok csupán a fej kerületéből tudtak az agy méretére következtetni, ám mivel a fejformák elég eltérőek, ezek a becslések nem mindig voltak pontosak. A Kalifornia Egyetem kutatói a mai modern technikák bevetésével 87 egészséges csecsemő agyát kísérték figyelemmel születésüktől kezdve három hónapos korukig, és megállapították, hogy közvetlenül a születés után az agy mérete átlagosan naponta 1 százalékkal növekedett, és ez az ütem a 90. naptól kezdve már 0,4 százalékra csökkent. 

 

A leggyorsabb ütemű növekedést az agynak a mozgásért felelős területén tapasztalták, ez a rész a 90 nap alatt a duplájára növekedett, míg a hippokampusz, amely elsősorban az emlékezetért felelős, ennél jóval lassabb ütemben nőtt. A kutatók úgy vélik, ebből következtetni lehet arra is, melyek a legszignifikánsabb készségek egy újszülött számára. 

Amikor olyan csecsemőket figyeltek meg a szakemberek, akik a kiírt idő előtt születtek meg, azt tapasztalták, hogy az ő agyuk 4 százalékkal kisebb volt, mint azoké, akik időben jöttek világra, és hiába nőttek gyorsabb ütemben, mint az utóbbiak, három hónap elteltével agyuk még így is 2 százalékkal kisebb volt a többiekénél. A kutatók a továbbiakban annak kívánnak utána járni, vajon a terhesség alatti alkohol- és drogfogyasztás miként befolyásolja a születendő gyermekek agyának méretét.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Zsályás sült pisztráng

Hozzávalók (8 személyre): 8 konyhakész pisztráng (20-20 dkg), só, kevés liszt, olívaolaj a sütéshez, 1 ágacska rozmaring, néhány zsályalevél.

Bővebben...

Tejszínes almatorta Amerikából

Az amerikai almatorta nem számít új sütemény receptnek, de úgy gondoltam érdemes elkészíteni hétvégére. Nos, két adagot is sütöttem, mégis negyed óra alatt elfogyott, és nem egy macerás recept.

Bővebben...

Dilis rendező motoron

 

Dax Shepard imád motorozni. Általában pályán nyomja, nagyon gyorsan. Azt mondja, azt élvezi benne, hogy nincs megúszás, olyankor muszáj teljes erejéből koncentrálnia.

Bővebben...

Újra kapitány lett SpongyaBobból

A Nickelodeon újra lehetőséget biztosít kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hogy mesés hajóúton vehessenek részt kedvenceikkel, Spongyabobbal és Dórával, a felfedezővel. Újra kifut a gyerekcsatorna Dunán közlekedő nyári hajója, és augusztus minden vasárnapján különleges programokkal várja a látogatókat.

Bővebben...

Naponta egy alma a kilókat is távol tartja?

Az antioxidáns növényi vegyületekben gazdag zöldségek és gyümölcsök csökkenthetik az élelmiszerekből felszívódó energia mennyiségét.

Bővebben...

Gyorsan szeretne fogyni pár kilót? Megmutatjuk, hogyan csinálja!

Itt a tavasz, az idő egyre melegebb, lekerülnek a vastag, mindent eltakaró ruhadarabok. Ha ön is szeretne pár kilótól gyorsan megszabadulni, olvassa el cikkünket!

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Így készítsünk dekorációt pozsgásokból

A kövirózsa az egyik legkedveltebb pozsgás növény, amely a varjúháj félék családjába tartozik, és talán nevezhetjük őt igazi túlélőnek, hiszen ez a mindössze 10 cm magasra megnövő kis növény, jól bírja a szárasságot, így minimális öntözéssel is beéri.

Bővebben...

Így ültessük át a muskátli palántákat!

Tavasszal egyre több nagyáruházban, kertészetben kínálják a muskátlik különböző fajtáit, és színeit. De amikor megvásároljuk a palántákat, vagy a virágzó muskátlikat, érdemes átültetni. De nem mindegy hogyan és mibe ültetünk.

Bővebben...

Így termesszünk konyhakertet kis kertben!

Sokan hivatkoznak arra, hogy semmit nem tudnak termelni, hiszen nincs is konyhakertjük. Ez így nem egészen igaz, hisz sok olyan növény van, ami akár egy erkélyládában, vagy virágcserépben is megtermelhető.

Bővebben...

Erkélyek és teraszok növényei

Még a legkisebb erkélyre vagy teraszra is ültethetünk szebbnél szebb növényeket,virágokat, amelyek egész nyáron át díszítik otthonunkat.

Bővebben...

Ez a világ legveszélyesebb étele, és te is eszed

A burgonya idegmérget tartalmaz, a növényi csírák óriási járványok kiindulópontjai, egyes tengeri halak fogyasztása nem ajánlott várandós anyukáknak. A hot dog és a földimogyoró közismert gyilkosok.  Íme, a legveszélyesebb ételek, amit nap-mint nap fogyasztunk.

Bővebben...

Rövidtávú vesekárosodást okozhat a maratoni futás

A maratoni futás olyan szintű fizikai stresszt jelenthet a sportolók számára, hogy a rövidtávú vesekárosodás sem ritka. Noha a vizsgált futók veseműködése rendszerint két nap alatt helyreáll, felmerül a kérdés, hogy milyen egyéb problémákat okozhat az egyre népszerűbbé váló sportág.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!