Otthonról is elvégezhető az életmentő arcvizsgálat

Az emberek hamarosan életmentő vizsgálatokat végezhetnek otthonukban - és mindehhez nem kell majd más, csak egy webkamera.

 

Az új eljárás része egy 15 másodperces arcvizsgálat is, aminek célja, hogy felismerje az arc színében bekövetkező apró változásokat. A vizsgálat során gyűjtött adatok segíthetnek az orvosoknak eldönteni, hogy az adott páciensnek vannak-e szívritmuszavarra utaló tünetei vagy sem.

Egy webkamera és egy új program segítségével a 15 másodperces vizsgálat segíthet felismerni a pitvari fibrilláció, egy kezelhető, de potenciálisan életveszélyes szívritmuszavar tüneteit. A módszer lényege, hogy az arc vizsgálata során a szabad szemmel nem látható, az elégtelen vérellátás okozta változásokat észleljék.

Mivel az arcon lévő bőr vékonyabb, mint a testünkön bárhol máshol, az erek pedig közelebb vannak a bőrfelszínhez, így az arc vizsgálatából egyértelműen következtetni lehet a pitvari fibrillációra, ami az egyik leggyakoribb szívritmuszavar.

 

A pitvari fibrilláció növeli az agyi érkatasztrófa kialakulási esélyét, mivel segíti a vérrögök kialakulását. Bizonyos esetekben a pitvari fibrilláció szívelégtelenséget is okozhat, és hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához is. A mostani módszert a Rochester Orvosi és Fogorvosi Egyetem kutatói a Xerox-szal karöltve fejlesztették ki.

"Ennek a módszernek a segítségével elektrokardiogram (EKG) nélkül is diagnosztizálhatjuk a pitvari fibrillációt - nyilatkozta Dr. Jean-Philippe Couderc, a Rochester Egyetem munkatársa - A módszer rendkívül egyszerű, és a digitális kameráknak azt a tulajdonságát használja ki, hogy azok képesek felvenni a különböző hullámhosszúságú fényt: a vöröset, a zöldet és a kéket."

A vérben található hemoglobin több zöld fényt nyel el, ezt pedig a kamera képes érzékelni, vagyis az orvosok a felvett képek segítségével észlelhetik a nem megfelelő véráramlást.

A videopletizmográfia névre keresztelt módszer 20 százalékos hibahatárral dolgozott, ami megfelel az automatizált EKG 17-29 százalékos hibahatárának.

A tudósok remélik, hogy a továbbiakban egy nagyobb kísérlet keretein belül, pitvari fibrillációban szenvedő pácienseken is megvizsgálhatják majd a módszer hatékonyságát.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

3 karácsonyi halas recept

Nincs karácsony hal nélkül. Aki szeretne valami új halas receptet az ünnepekre, próbálja ki az alábbi három recept egyikét.

Bővebben...

Kassai rostélyos készítése

Ha szereti a marhahúst, és kipróbálna valami igazán finom, mégis egészséges receptet, készítse el a Kassai rostélyost, nem fog csalódni benne.

Bővebben...

Nászéjszaka egy tapasztalatlan férjjel

Nászéjszaka egy tapasztalatlan férjjel, női orgazmus és nemi erőszak– az Outlander – Az idegen című sorozat első évada nem szűkölködött a szexjelenetekben és a meghökkentésben. Ez persze sok más tévéműsorra is igaz lehetne, a Diana Glabadon azonos című regényéből készült sorozat azonban ebben és sok másban is különbözik a többitől.

Bővebben...

Kiss Ádám tragédia után menekült a humorba

Kiskorában Fábry Sándor szeretett volna lenni, ma viszont már örül, hogy Kiss Ádám lett belőle. Az ország egyik legnépszerűbb humoristájának életében azonban volt egy időszak, amikor a humor a menekülést jelentette számára.

Bővebben...

Barna rizzsel gyorsabban fogyunk

Amennyiben szeretnénk megszabadulni néhány plusz kilótól, érdemes a fehér rizst barnára váltani. Ez olyan komoly segítséget jelent a diétában, mintha naponta harminc percen át tempósan gyalogoltunk volna.

Bővebben...

Itt az új alacsony glikémiás indexű burgonya!

Frank Mitolo, a dél-ausztráliai termelő új burgonyafajtát kísérletezett ki, amelynek fajtársaival ellentétben alacsony a glikémiás indexe, tehát fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, valamint tovább nyújt teltségérzetet.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Az edzés jót tesz másnaposság ellen?

Érdemes a megszokott pizza- és hamburgerhegyeket testmozgásra váltani akkor, ha épp súlyos macskajajjal küzdünk, az edzések ugyanis semlegesítik a másnaposság tüneteit.

Bővebben...

A sok szesz nem csak a kamaszoknak, hanem az ő gyerekeiknek is árthat

Miért is ártalmas a túlzásba vitt italozás kamaszkorban? Nos, számos ok mellett azért biztosan, mert így a mostani tinédzserek gyerekeinek agya is sérülhet.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Figyeljünk a káliumszintre a fogyókúra során!

Gyakran nem is gondolnánk, hogy szervezetünk számára a káliumszint mennyire fontos, mivel a kálium szorosan együttműködik a nátriummal, így a magas nátriumszint, alacsony káliumszintet von maga után.

Bővebben...

Az A vitamin nem csak a szemre és a bőrre, de a szívre is hatással van

Egy friss kutatás szerint a szív reagál az A-vitaminra, illetve annak mennyiségére. Azt azonban egyelőre senki sem tudja, hogy a reakciók pozitívak vagy éppen negatívak-e…

Bővebben...

Így dobjuk fel a kis méretű fürdőszobát!

Ha úgy érzi túl egyhangú és unalmas a fürdőszobája, dobja fel az egészet a napsütötte sárga szín meleg hangulatával.

Bővebben...

A játszóterek megfelelő kialakításával aktivitásra bírhatóak a gyerekek

Állandó probléma a fejlett országokban, hogy a gyerekek nem mozognak eleget, és a szabadidejüket is inkább képernyő előtt töltik. A Missouri Egyetem kutatói vizsgálataik alapján azonban azt találták, hogy a játszóterek megfelelő kialakításával változások érhetőek el e téren.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!