A krónikus fájdalom és az alvászavar összefügg

A legfrissebb kutatási eredmények szerint azok az idős emberek, akik egy napnál hosszabb ideig tapasztaltak fájdalmat, évekkel később nagyobb valószínűséggel számolnak be alvászavarokról.

 

A hosszú távú alvászavarok kockázata még magasabbnak bizonyult azokban, akik kiterjedt fájdalomról számoltak be a kérdőívben. A kutatók szerint elképzelhető, hogy nem csak a fájdalom vezet az álmatlansághoz. A Rheumatology szakfolyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője, Nicole K.Y. Tang, a brit Warwick Egyetem munkatársa szerint az összefüggés valószínűleg nagyrészt azokkal az életmódbeli változásokkal magyarázható, amelyek a makacs fájdalom hatására következnek be.

„Bár azt tudjuk, hogy a krónikus fájdalomban szenvedő betegek nagyobb valószínűséggel számolnak be alvászavarokról, mint azok, akik nem éreznek fájdalmat, arról nem sokat tudunk, hogyan vezet a fájdalom jelenléte az álmatlanság kialakulásához” – magyarázta Tang.

Tang és munkatársai kérdőíveket juttattak el minden 50 éven felüli embernek az összes North Staffordshire-i körzeti orvosi praxisban.

 

Azoknak a betegeknek, akik az elmúlt hónapban egy napnál hosszabb ideig éreztek fájdalmat, egy üres test ábráján be kellett satírozniuk a fájdalom területét. A kutatók azt tekintették kiterjedt fájdalomnak, ha valaki a fájdalmat a test mindkét oldalán, a derék felett és alatt, valamint a fej, a gerinc vagy a bordák csontjaiban érezte. A többiek a meghatározás szerint „némi fájdalmat” éreztek.

A kutatás kezdetén összesen mintegy 3000 személy tapasztalt némi fájdalmat, 1800 nem tapasztalt egyáltalán fájdalmat, 1800 pedig kiterjedt fájdalmat tapasztalt.

Három évvel később a kutatás kezdetén fájdalmat érző személyek a fájdalmat nem érző személyekhez viszonyítva nagyobb valószínűséggel számoltak be alvászavaraik súlyosbodásáról. A kutatás elején kiterjedt fájdalmat tapasztalókban pedig kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki álmatlanság. Ez az összefüggés akkor is aktuális maradt, amikor a kutatók az életkort, a nemet, a társadalmi-gazdasági státuszt, az iskolázottságot, a szorongást és a depressziót is számításba vették.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a fájdalom és az álmatlanság összefüggését a fizikai korlátozottság és a csökkent szociális működés magyarázhatja.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Süssünk juhtúrós pogácsát húsvétra

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, kevés cukor, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 15 dkg margarin, 15 dkg juhtúró, 10 dkg reszelt füstölt sajt,  1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.

Bővebben...

Zsályás csirkés metélt

Ha egy egyszerű finom, de gyors vacsora receptet keres, íme, a gombás csirkés metélt, amely pillanatok alatt elkészül.

Bővebben...

A valódi Bébi úr

Most akkor a valóság másolja a filmeket, vagy a filmek a valóságot?

Bővebben...

Beteggé tehet az internet, ha túlzásba visszük

Egy friss kutatás szerint a netfüggők 30 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek influenzásak, mint az átlag. Az állandó online jelenlét ugyanis negatív hatással van az immunrendszerre.

Bővebben...

Új módszer az elhízás ellen: lufi a kapszulában, ami kitölti a gyomrot

Az Obalon nevű léggömbrendszer az eddigi kutatások szerint a túlsúlyos emberek esetében közel 7 százalékos testsúlycsökkenést eredményezett, ami igazán előremutató eredménynek számít.

Bővebben...

A fogyás minden életkorban jót tesz a szívnek és az érrendszernek

A fogyás a felnőttkor bármelyik szakaszában egészséges, hiszen hosszú távon előnyösen hat a szívre és az érrendszerre – olvasható egy friss tanulmányban, amely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című szakfolyóiratban jelent meg.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A vörös virágú juhar gondozása

A vörösvirágú juhar (Acer japonicum) egy 5- 10 méter magasra megnövő gyönyörű díszfa, amely skarlát vörös leveleivel kiemelkedő dísze lesz kertünknek.

Bővebben...

A kefevirág növény ültetése és gondozása

Bizony furcsa a neve ennek a növénynek, de tényleg találó, hiszen a virágai az üvegmosó keféhez hasonlítanak.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Költöztesd ki kedvenc karosszékedet a kertbe! Fotókkal!

Itt a jó idő, egyre többször a hőmérséklet megközelíti a 20-25 fokot! Itt az idő kiköltöztetni kedvenc karosszékedet, és asztalodat a kertbe, hogy a jó időben pihenj, elolvass egy jó könyvet, vagy meghívd a barátaidat egy kávéra, teára! Ehhez mutatunk most pár ötletet és tippet!

Bővebben...

Tippek a városi kertépítéshez!

Egy városban mindig is nagy kihívást, jelent a kertépítés, hiszen itt nehezebb egy tágas szép kert látványát kelteni, amikor falakba és kerítésekbe ütközünk.

Bővebben...

Az erőszakos tartalmú média használata növelheti a gyerekek agressziójának mértékét

Egy friss kutatás szerint az Egyesült Államokban a médiaszakemberek, a szülők és a gyerekgyógyászok többsége egyetért abban, hogy az erőszakos tartalmú média használata növelheti a gyerekek agressziójának mértékét. 

Bővebben...

Így gondozzuk a mini rózsát

A mini rózsa az egyik legkedveltebb cserepes dísznövény, amelyet ajándékba vásárolunk vagy épp mi kapjuk ajándékba, de megfelelő gondozás hiányában sajnos a növény hamar elpusztul.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!