Hogyan pusztítja a zöld tea a daganatos sejteket?

A zöld tea egyik összetevője úgy képes elpusztítani a szájrákos sejteket, hogy közben az egészséges sejteket nem károsítja.

Bár már korábban is tudták, hogy a zöld tea segíthet a betegség elleni küzdelemben, a szakértők azt állítják, hogy csak most jöttek rá, pontosan hogyan. Az áttöréshez azt a folyamatot kellett azonosítani, mely révén az anyag megtámadja a daganatos sejteket. Az eredmény remélhetőleg a szájrák és a betegség más formáinak új kezeléseit fogja eredményezni.

A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói azt a sajátságos mechanizmust vizsgálták, amellyel a zöld teában lévő összetevő célba veszi a beteg sejteket. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az epigallokatekin-3-gallát (EGCG), a zöld teában lévő vegyület, az egészséges sejtek károsítása nélkül képes elpusztítani a szájrákos sejteket. A kutatók most arra voltak kíváncsiak, pontosan hogyan képes a vegyület a daganatos sejtek elpusztítására.

Kutatásuk alapján azt állítják, hogy az EGCG egy olyan folyamatot indíthat el a mitokondriumokban, a sejtek energiatermelő erőművében, amely sejthalálhoz vezet.

 

Joshua Lambert professzor így nyilatkozott a Molecular Nutrition and Food Research internetes számában megjelent eredményekről: „Úgy tűnik, hogy az EGCG reaktív oxigénszármazékok létrejöttét váltja ki a daganatos sejtekben, ami károsítja a mitokondriumokat. A mitokondriumok erre azzal reagálnak, hogy több reaktív oxigénszármazékot hoznak létre.”

A reaktív oxigénszármazékok fontos szerepet játszanak a sejt jelzési rendszerében és a homeosztázisban – az olyan belső állapotok szabályozásában, mint például a hőmérséklet. Amikor a reaktív oxigénszármazékok szintje nagyon megemelkedik, jelentős mértékű károsodást okoz a sejtszerkezetben. Ezt nevezzük oxidatív stressznek. Amikor a mitokondriumok ilyen jellegű leromlása tovább folytatódik, a daganatos sejtek az antioxidáns gének kifejeződését is csökkentik, ami még tovább gyengíti a védelmi rendszert.

„Tehát kikapcsolja a védelmi mechanizmusát ugyanabban az időben, amikor az EGCG ezt az oxidatív stresszt váltja ki” – mondta Lambert professzor.

A kutatócsoport azt is kimutatta, hogy az EGCG egészséges sejtekben nem váltja ki ugyanezt a reakciót, sőt a vegyület valójában fokozza a normál sejtek védekezőképességét.

Ezt olvasta már?

3 rákellenes tea a mindennapokra

A zöld tea ebben is segít!

Koleszterin szint csökkentése zöld teával!

Kövess minket a Facebookon is, ahol még több érdekes cikket olvashatsz naponta! Kattints most!

A habcsók készítése nem is olyan nehéz

A habcsók régen a fenyőfák egyik legszebb dísze volt, és mára újra divatba jön karácsonykor. Próbálja ki ön is a habcsók készítését, mert nem is olyan nehéz.

Bővebben...

Tojásos olívasaláta juhsajttal

A sajtkedvelőknek ajánljuk ezt a finom és egészséges salátát, amely juhsajttal, és olívaolajjal készül. Egész évben pillanatok alatt elkészíthető.

Bővebben...

5 finom karácsonyi koktél recept

Szeretné vendégeit elkápráztatni karácsonykor? Akkor keverjen nekik egy különleges koktélt  a szemük láttára! Öt koktélt mutatunk be, amelyek nagyban növelik az ünnep hangulatát!

Bővebben...

Mars-kiállítást nyitott Budapesten a NatGeo

Milyen lenne egy másik bolygón élni, a megszokottól teljesen eltérő körülmények között? Mi hiányozna legjobban a Földről? Mit csinálnánk másképpen, ha újrakezdhetnénk? Egyáltalán képesek lennénk mindent elölről felépíteni több tízmillió kilométer távolságban?

Bővebben...

Szombat estétől Hungary’s Got Talent

Szombat este startol a Hungary’s Got Talent az RTL Klubon! A formátum 2014. áprilisában megkapta a Guinnes World Records „Valaha volt legsikeresebb tévéfomátum” címét, és több mint 50 ország után most a magyar közönség előtt is bemutatkozik.

Bővebben...

Íme a Comet díj jelöltjei

Megújult koncepcióval, új kategóriákkal jelentkezik november 25-én a Comet díjátadó gála, melyet idén az RTL Magyarország és a Viacom közösen szervez. A szervezők ma bemutatták a szakmai jelölő zsűrit és a 45 jelöltet, akikre kilenc kategóriában szavazhatnak majd a rajongók egészen november 23-ig.

Bővebben...

A zsírszegény diéta nem jobb a többi fogyókúránál

Egy új áttekintésből az derült ki, hiába hirdetik, hogy a zsírszegény diéták a legjobbak a fogyáshoz, valójában azonban semmivel sem hatékonyabbak, mint a más típusú diéták.

Bővebben...

Sikeres fogyás, rásegítéssel!

Sajnos mindannyian tapasztalhattuk, hogy a testsúlyból határozottan nehezebb leadni, mint felszedni. Sőt, vannak helyek, ahonnan szinte lehetetlen…

Bővebben...

Fogyni szeretne? Számolja a harapásokat!

A harapások számolása 20-30 százalékkal csökkenti a kalóriabevitelt – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a módszer kipróbálok egy hónap alatt két kilótól szabadultak meg.

Bővebben...

Így gondozd a lepkeorchideádat, hogy szép maradjon!

Szeretnéd tudni mi a titka, hogy a lepkeorchidea szép maradjon, és virágozzon? Mi segítünk neked! Íme néhány jó tanács az egyik legszebb orchidea gondozásához! Katt ide!

Papírkönyv kontra e-könyv: Ön melyiket érti jobban?

Sokkal nehezebb megérteni egy kötet cselekményét és átlátni annak részleteit, ha elektronikus könyvolvasó készüléken böngészi az ember – derül ki egy friss kutatásból.

Bővebben...

Létezik a lusták számára is hatékony edzésterv

A magas intenzitású edzés lehet a megoldás azok számára, akik nem szívesen mozdulnak ki, és elképzelhetetlennek tartják, hogy órákig mozogjanak. Egy friss kutatás szerint ez az edzéstípus épp úgy hatékony, ahogyan a hosszabb ideig tartó, ám visszafogottabb edzésprogramok – állítják a McMaster University munkatársai.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Miért van szükségünk a vitaminokra?

Amikor valaki meghallja a vitamin szót, sajnos manapság azonnal a vitamin tabletták jutnak az eszébe. Pedig a vitaminok nem azonosak a vitamin tartalmú készítményekkel.

Bővebben...

A D vitamin védi a fogakat,és erősíti immunrendszerünket is!

Régóta ismeretes, hogy a kalcium mellett a D-vitaminnak is kiemelten fontos szerepe van a csontok és fogak megerősítésében, friss kutatások azonban arra is rávilágítottak,

Bővebben...

Ugyanolyan fontos lehet a gyermekek csontegészségéhez a magnézium, mint a kalcium

Egy friss kutatás eredményei szerint a magnézium bevitele és felszívódása jelentős mértékben összefügg a gyermekek csontsűrűségével.

Bővebben...

Hosszabb és egészségesebb életet hoznának az irodai dolgozóknak a sétálós megbeszélések

A Miami Egyetem Miller Orvostudományi Karának legfrissebb kutatásából az derült ki, hogy már hetente egyetlen ülő tárgyalás felváltása sétálós megbeszéléssel 10 perccel növeli a szellemi munkát végző alkalmazottak munkával összefüggő testmozgását.

Bővebben...

A klímaváltozás miatt tovább növekszik a szmogfertőzött napok száma

Az elkövetkezendő évtizedekben a klímaváltozás számos amerikai nagyvárosban okozhat jelentős ózonszennyezettséget – derül ki egy friss kutatásból. Ha az emissziós ráta továbbra sem kerül szigorú korlátok közé, az Egyesült Államokban 2050-re további 3-9 nappal nőhet az egészségtelen ózonszintű időszakok száma május és szeptember között.

Bővebben...

Boldogabbak a nők, ha párjuk átérzi a fájdalmukat

A férfiakat inkább az érdekli, hogy tudják, mikor boldog a barátnőjük vagy a feleségük, a nők azonban inkább azt szeretnék, hogy a párjuk észrevegye, ha rosszkedvűek.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!