Mikor fokozhatja a boldogsághormon az agressziót?

Egy új vizsgálat eredményei szerint két központi idegrendszeri neurotranszmitter, a glutamát és a szerotonin magasabb szintje mellett a kísérleti egerek agresszívebben viselkedtek.

Ez felveti annak lehetőségé is, hogy hasonló biológiai mechanizmus állhat az emberek erőszakos viselkedésének hátterében.

A japán tanulmány szerzői elmondták, hogy számos állatfaj hímjeinek agresszív viselkedése a nőstényekért, az élelemért és a lakóhelyért folytatott küzdelem szerves része. Ugyanakkor, ha az „adaptív, fajra jellemző agresszió” már „intenzív agresszióvá” erősödik, akkor ez a viselkedés már pusztító.

 

Mivel számos hasonlóság van az agresszió neurobiológiai mechanizmusát tekintve a rágcsálók és az emberek között, ezért a kutatók azt feltételezik, hogy az egerek agresszív viselkedésének tanulmányozásával könnyebben megérthetik az emberek antiszociális, erőszakos és pszichopata viselkedését is.

Korábbi tanulmányok igazolták, hogy a szerotonin – ami az agyban a boldogság érzetet váltja ki – bármely más molekulánál nagyobb szerepet játszik az agresszió kontrolálásában.

Egy 2006-ban, a Nemzetközi Neuroendokrinológiai Kongresszuson bemutatott vizsgálat eredményei szerint két, a szerotonin aktivitását szabályozó gén megváltozása jelentős hatással van az agresszióra. A tanulmányban ugyanakkor azt is hozzátették, hogy ez a genetikai eltérés csak olyan férfiak esetében volt prediktív értékű, akiknek a viselkedése másokhoz képest „cinikusabb és ellenségesebb” volt, illetve olyan apák gyermekei, akik nem fejezték be a középiskolát.

Egy 2007-ben végzett vizsgálat során a genetikailag módosított gyümölcslegyekben a magasabb szerotoninszint fokozott agresszióval társult.

 Ezt olvasta már?

Egy véres játék, ami csökkentheti az agressziót

Miért válik agresszívé a gyerek?

Milyen tinik lesznek az agresszív kisfiúkból?

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Így készül a charlotte torta fillérekből

Kezdő szakácsoknak is kiváló választás lehet ez a dekoratív sütemény,amely fillérekből elkészíthető, mégis látványos lesz a végeredmény.

Bővebben...

Tejfölös karalábéleves recept

Akár hétköznapra, akár hétvégére érdemes elkészíteni ezt a finom tejfölös karalábélevest, finom zsenge petrezselyemzölddel készítve. Bővebben...

Az akcióhősnő: Amy Adams

Az Érkezés-t (Arrival, hazai bemutató: november 10.) nézve egyre érthetőbb, mi Denis Villeneuve rendező különleges képessége – sok újságíró egyetért abban, hogy kiválóan mozgat egy női főszereplőt az ellenséges férfi világban.

Bővebben...

Így még nem láttad Cinthya Dictatort és Horváth Évát

Azt mondták, nem félnek semmitől, Cinthya Dictator és Horváth Éva azonban valószínűleg nem számítottak arra, ami a Sikítófrász ma esti adásában várt rájuk. A VIASAT3 para-karaokéjában a bogarak mellett patkányokkal is meg kellett küzdeniük, de az ijesztő feladatok elől a többi versenyző sem menekülhetett.

Bővebben...

A fogyókúra ideje alatt is ehetünk diót

A dió egészségesebb, mint hinnénk, ezért érdemes bőségesen fogyasztani.Akár a fogyókúra során is ehetünk diót, de érdemes figyelembe venni a szénhidráttartalmát is.A dió egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat egyaránt bőséggel tartalmaz. A átlagos méretű dió 185 kalóriát, 3,89 gramm szénhidrátot, 0,74 gramm cukrot, 1,9 gramm rostot és 4,32 gramm fehérjét tartalmaz.

Bővebben...

Így diétáznak az ikrek!

Ha az ember kerüli a tükröket és a mérleget, ideig-óráig becsaphatja magát a súlyával kapcsolatban, mindezt azonban jelentősen megnehezíti, ha valakinek van egy egypetéjű ikertestvére, akivel naponta össze tudja vetni magát. 

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Izgalmas növények a dézsakertbe!

A haszonnövények nem csak leveleikkel és termésükkel is okoznak a kertész számára örömet, de szebbé és izgalmasabbé tehetik a dézsakertet is.

Bővebben...

A mediterrán kertek dísze a leander!

Egy hazánkban is kedvelt mediterrán növény a leander. Igen változatos színvilágával, kertünk legszebb dísze lehet. Piros, sárga, rózsaszín, vagy fehér virágai tavasztól őszig nyílnak.

Bővebben...

Kedves lakótárs a kertben a süni!

Ha szeretnénk vegyszerek nélkül kertészkedni, jó, ha odaédesgetjük a süniket kertünkben és gondoskodunk róla, hogy nagyon jól érezzék magukat nálunk.

Bővebben...

Így metsszük vissza a gyümölcsfákat!

A gyümölcsfákat már rögtön ültetés után érdemes metszeni, de nem mindegy hogyan és mikor metsszük gyümölcsfáinkat. Cikkünk bemutatja a metszés alapjait.

Bővebben...

Készítsünk túrós szendvicset reggelire

Ha szeretnénk egy egészséges finom szendvics, amely még fogyaszt is, próbáljuk ki a következő zöldfűszeres túrós  szendvicset.

Bővebben...

Egy pocsék randi testünkre is hatással van

Egy félresikerült randi már önmagában katasztrófa tud lenni, ám pszichológusok szerint a negatív élmény nem csupán a lelkiállapotunkra, de testünkre is kihatással van.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!