A pszichopaták is éreznek félelmet, de nem látják a veszélyt

A Vrije Universiteit Amsterdam és a Nijmegeni Radboud Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a pszichopata emberek is éreznek félelmet, de problémájuk van a veszély automatikus érzékelésével és az erre való válaszadással.

 

 

A félelmet sok évtizeden át a pszichopátia egyik jellegzetességének tartották, mondván, hogy a félelemérzet hiánya vakmerő kockázatvállaló magatartáshoz vezet. Sylco Hoppenbrouwers, Erik Bulten és Inti Brazil elméleti és empirikus agyi és viselkedési adatokat tekintett át a félelemre és a pszichopátiára vonatkozóan, és kiderítették, hogy a pszichopata személyeknek problémájuk van a veszély észlelésével. Arra azonban nem sok bizonyíték mutatott, hogy a félelem tudatos tapasztalata esetükben módosult volna, ami arra utal, hogy pszichopátia esetén a félelem élménye valószínűleg nem romlik le teljes mértékben. A Psychological Bulletin című szakfolyóiratban közzétett tanulmány hozta az első olyan tudományos eredményt, ami empirikus módon bizonyítja, hogy az automatikus és a tudatos folyamatok eltérően befolyásolódnak az egyes pszichiátriai rendellenességeken belül.

 

Szisztematikus áttekintésükben és metaelemzésükben a kutatók a félelem és a pszichopátia közötti kapcsolat potenciális meglétére utaló rendelkezésre álló bizonyítékokat tekintették át felnőttekben. Fontos, hogy félelem meghatározásuk az érzelem neurobiológiai és kognitív alapjaira vonatkozó legújabb ismereteken alapult. Ezen ismeretek felhasználásával egy olyan modellt hoztak létre, amely elkülöníti a veszélyek automatikus észlelésében és az ezekre adott válaszokban szerepet játszó mechanizmusokat azoktól, amelyek a félelem érzelemként való tudatos megtapasztalásában játszanak szerepet. Ezt a modellt referenciaként használva először a korábbi elméleti szakemberek munkáinak fogalmi elemzését végezték el, egészen 1806-ig visszanyúlva. Kiderítették, hogy mindössze egyetlen teoretikus építette be a félelem magyarázatát a pszichopátia etiológiai modelljébe.

A félelem megtapasztalásában szerepet játszó rendellenességekre utaló bizonyíték kevésbé következetes volt, mint ahogyan gyakran gondolják, ami arra utal, hogy a félelem megtapasztalása valószínűleg nem romlik le teljes mértékben a pszichopátia esetén. Ezután a kutatók egyértelműen bebizonyították, hogy a pszichopata betegeknek problémájuk van a veszély automatikus észlelésével és az erre való reagálással, ugyanakkor valójában érezhetnek félelmet – ez viszont közvetlen empirikus bizonyíték arra, hogy a félelem tudatos megtapasztalása valószínűleg nem romlik le a pszichopata személyekben.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Meggyes mákos sütemény recept

Ha megmaradt a konyhánkban egy kevés mák, most itt az ideje felhasználni és egy finom meggyes mákos süteményt készíteni belőle.

Bővebben...

Csokoládés sajttorta

Hozzávalók  Az alaphoz:  23 dkg háztartási keksz , 15 dkg vaj , 3 ek porcukor , 2 ek kakaópor .

Bővebben...

Soma: fénykoromban heti 5 pasim volt

Soma Mamagésa sosem a visszafogottságáról volt ismert, a Lakástalkshow ma esti adásában is őszintén kitárulkozik és tabuk nélkül mesél szexuális kalandjairól, kicsapongásairól. A VIASAT3-on futó műsorból továbbá az is kiderül, hogy költőnő barátnője, Karafiáth Orsi túlságosan is önző embernek tartja magát a családalapításhoz.

Bővebben...

Miről álmodott gyerekként Rácz Gergő?

Rácz Gergő mindig valamilyen újdonsággal, érdekességgel fűszerezi meg produkcióit.

Bővebben...

Koplalás helyett a spirituális fogyókúra az új divat

Tavasszal még gluténmentes diétával sanyargatta magát Cate Blanchett és Julia Roberts, hogy a legjobb formájában mehessen az Oscar-gálára, mára már Hollywoodban is a spirituális diéta a legnagyobb divat.

Bővebben...

Így vedd rá magad a fogyókúra elkezdésére!

Te is magadra szedtél pár kilót a télen, és ideje lenne fogyókúráznod? A legnehezebb – mint mindent – elkezdeni azt. A következő tippek segítenek neked abban, hogy belevágj a fogyókúrába:

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A gluténmentes étrend nem javítja a sportteljesítményt

Ausztrál kutatók kerékpáros élsportolóknál gluténmentes étrendet vezettek be egy hétre, de a teljesítményük nem lett jobb, mint korábban.

Bővebben...

Ez a módszer megmutatja, mennyire bízunk az idegenekben

A Goethe Egyetem (Frankfurt, Németország) munkatársai az ismeretlen emberekkel való együttműködés elején ébredő bizalmi szintet tanulmányozták.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Figyeljünk a káliumszintre a fogyókúra során!

Gyakran nem is gondolnánk, hogy szervezetünk számára a káliumszint mennyire fontos, mivel a kálium szorosan együttműködik a nátriummal, így a magas nátriumszint, alacsony káliumszintet von maga után.

Bővebben...

Vérpezsdítő és fiatalító vitamin koktélok!

A vitamin bevitel télen, nyáron egyaránt fontos szervezetünknek. De nyáron a sok zöldség és gyümölcs miatt könnyen elkészíthető vitaminkoktélokkal a legegyszerűbb pótolni a fontos vitaminokat. Íme, 4 kiváló vitaminital.

Bővebben...

Szépüljön aloe vera folyadékkal!

Valaha régen maga Kleopátra is hasonló házi szépségápolóval tisztította meg arcát. Próbálja ki ön is ezt szuper házilag is elkészíthető csodaszert.

Bővebben...

Libamájjal töltött dagadó

Hozzávalók: 70-80 dkg dagadó egy darabban, de nem a dagadó porcos része, 1 zsemle, 4 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 1/2 dl tej, 2-2 ek. olaj, és zsemlemorzsa, 1 kis doboz libamájas krém, 1 tk. mustár, 1-1 mk. majoránna és pástétomfűszer, ízlés szerint törött bors és só.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!