A pszichopaták is éreznek félelmet, de nem látják a veszélyt

A Vrije Universiteit Amsterdam és a Nijmegeni Radboud Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a pszichopata emberek is éreznek félelmet, de problémájuk van a veszély automatikus érzékelésével és az erre való válaszadással.

 

 

A félelmet sok évtizeden át a pszichopátia egyik jellegzetességének tartották, mondván, hogy a félelemérzet hiánya vakmerő kockázatvállaló magatartáshoz vezet. Sylco Hoppenbrouwers, Erik Bulten és Inti Brazil elméleti és empirikus agyi és viselkedési adatokat tekintett át a félelemre és a pszichopátiára vonatkozóan, és kiderítették, hogy a pszichopata személyeknek problémájuk van a veszély észlelésével. Arra azonban nem sok bizonyíték mutatott, hogy a félelem tudatos tapasztalata esetükben módosult volna, ami arra utal, hogy pszichopátia esetén a félelem élménye valószínűleg nem romlik le teljes mértékben. A Psychological Bulletin című szakfolyóiratban közzétett tanulmány hozta az első olyan tudományos eredményt, ami empirikus módon bizonyítja, hogy az automatikus és a tudatos folyamatok eltérően befolyásolódnak az egyes pszichiátriai rendellenességeken belül.

 

Szisztematikus áttekintésükben és metaelemzésükben a kutatók a félelem és a pszichopátia közötti kapcsolat potenciális meglétére utaló rendelkezésre álló bizonyítékokat tekintették át felnőttekben. Fontos, hogy félelem meghatározásuk az érzelem neurobiológiai és kognitív alapjaira vonatkozó legújabb ismereteken alapult. Ezen ismeretek felhasználásával egy olyan modellt hoztak létre, amely elkülöníti a veszélyek automatikus észlelésében és az ezekre adott válaszokban szerepet játszó mechanizmusokat azoktól, amelyek a félelem érzelemként való tudatos megtapasztalásában játszanak szerepet. Ezt a modellt referenciaként használva először a korábbi elméleti szakemberek munkáinak fogalmi elemzését végezték el, egészen 1806-ig visszanyúlva. Kiderítették, hogy mindössze egyetlen teoretikus építette be a félelem magyarázatát a pszichopátia etiológiai modelljébe.

A félelem megtapasztalásában szerepet játszó rendellenességekre utaló bizonyíték kevésbé következetes volt, mint ahogyan gyakran gondolják, ami arra utal, hogy a félelem megtapasztalása valószínűleg nem romlik le teljes mértékben a pszichopátia esetén. Ezután a kutatók egyértelműen bebizonyították, hogy a pszichopata betegeknek problémájuk van a veszély automatikus észlelésével és az erre való reagálással, ugyanakkor valójában érezhetnek félelmet – ez viszont közvetlen empirikus bizonyíték arra, hogy a félelem tudatos megtapasztalása valószínűleg nem romlik le a pszichopata személyekben.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Pozsonyi kocka

Hozzávalók: 25 dkg kockatészta, 30 dkg darált mák, 3 dl tej, 5 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 3 evőkanál méz, 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só a töltelékhez és 1 teáskanál só a tésztához.

Bővebben...

Gombás tejszínes currys tészta

Hozzávalók: 1 cs. tészta, tetszés szerint, 50-60 dkg csiperkegomba, 3 dl tejszín, só, bors, curry por, 1 húsleveskocka, 250 gr-os mirelit zöldborsó, 1 fej hagyma.

Bővebben...

Számolás a Fehér Házban

Michelle Obama még otthon érzi magát a Fehér Házban – és tudja, milyen jelentősége van annak, hogy kit hív vendégségbe.

Bővebben...

Dilis rendező motoron

 

Dax Shepard imád motorozni. Általában pályán nyomja, nagyon gyorsan. Azt mondja, azt élvezi benne, hogy nincs megúszás, olyankor muszáj teljes erejéből koncentrálnia.

Bővebben...

Ezért érdemes csokitortát enni a fogyókúra alatt!

Nem érdemes spártai életet élni a fogyókúra idején, az előre eltervezett és ügyesen kivitelezett “nasi-napok” ugyanis jót tesznek a motivációnak, és segítségükkel hosszútávon könnyebb less ellenállni.

Bővebben...

Kisebb tányérról egyen, aki fogyni szeretne

Ha fogyásról van szó, nem csak az számít, mit eszünk, hanem az is, hogy milyen tányérból falatozunk. Ha ugyanis kisebb tányért használunk, automatikusan kevesebbet is fogunk enni.

Bővebben...

Mind különlegesek vagyunk!

 

Készíts magadról egy képet, töltsd fel Instagramra, használd a #legszebbszemek, #legszebbarc, #legszebbszaj hashtag valamelyikét, valamint a @dm_magyarorszag taget, és nyerd meg a L’Oréal Paris szépségnapot!

A játék időtartama: 2017.03.30 – 04.23.


 

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Így ültessünk örökzöldeket kertünkbe!

Hogyan ültessünk tuját és más örökzöldeket. Ha eldöntöttük, hogy szeretnénk egy szép örökzöldet kertünkbe, már csak meg kell vásárolni haza vinni és elültetni. De hogyan is kell elültetni helyesen?

Bővebben...

A leander átültetése és gondozása

A leander valaha egy különleges mediterrán dísznövény volt, de mára már szinte hétköznapi növény vált belőle.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Íme a ragyogó smaragdzöld pázsit titka

A hobbi kertészek közül sokan gondolják, úgy hogy a füvesítés a világ legegyszerűbb feladata, míg mások bele sem mernek kezdeni, inkább szakemberre bízzák ezt a munkát. Pedig ha odafigyelünk és betartunk pár szabályt, mi magunk is telepíthetünk smaragdzöld gyepet a kertünkbe!

Bővebben...

Kedves lakótárs a kertben a süni!

Ha szeretnénk vegyszerek nélkül kertészkedni, jó, ha odaédesgetjük a süniket kertünkben és gondoskodunk róla, hogy nagyon jól érezzék magukat nálunk.

Bővebben...

Fogyás hatására enyhülnek a pikkelysömör tünetei

Dán kutatók figyeltek fel arra, hogy ha a túlsúlyos, pikkelysömörrel küzdő betegek súlyuk 10-15 százalékától megszabadulnak, a bőrbetegség tünetei jelentősen enyhülnek, s a pozitív változás hosszútávon is kimutatható.

Bővebben...

Ápoljuk bőrünket gyógynövényes gőzöléssel!

A gőzölés az egyik módja hogy bőrünket megtisztítsuk a rárakodott káros anyagoktól, de serkenti a vérkeringést, és tisztítja a bőr mélyebb rétegeit is.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!