Meggyőző bizonyíték utal arra, hogy D-vitaminnal visszaszoríthatók az asztmás rohamok

A Cochrane Library szaklapban megjelent friss Cochrane áttekintés több randomizált kísérletből meggyőző bizonyítékot talált arra, hogy a  szájon át szedhető D-vitamin étrendkiegészítő standard asztmagyógyszerrel kombinálva visszaszoríthatja az asztmás rohamokat.

 

 

A kutatások már korábban összefüggésbe hozták asztmás gyermekekben és felnőttekben a D-vitamin alacsony vérszintjét az asztmás rohamok megnövekedett kockázatában. Napjainkban egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a D-vitamin lehetséges szerepe iránt az asztma kezelésében, mivel a vitamin segíthet az asztma súlyosbodását okozó felső légúti fertőzések (például a nátha) visszaszorításában. Több klinikai kísérlet is vizsgálta, vajon a D-vitamin tartalmú étrendkiegészítők szedése asztmás gyerekekben és felnőttekben hatással van-e az asztmás rohamokra, a tünetekre és a tüdőfunkcióra.

 

A Cochrane kutatócsoportja hét kísérletet talált, amelyekbe összesen 435 gyermeket vontak be, valamint két tanulmányt, amelyekben összesen 658 felnőtt vett részt. Az alanyok etnikailag sokszínűek voltak, akik a földrajzi helyszínek széles körét képviselték, köztük Kanadát, Indiát, Japánt, Lengyelországot, az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat. A kutatásokba bevont személyek többsége enyhe-közepes asztmában, néhányan pedig súlyos asztmában szenvedtek. A résztvevők többsége a 6-12 hónnapig tartó kutatások során továbbra is szedte a szokásos asztmagyógyszereit.

A kutatók kimutatták, hogy a szájon át szedhető D-vitamin tartalmú étrendkiegészítő szedése 6-ról körülbelül 3 százalékra csökkentette a kórházi kezelést vagy sürgősségi ellátást igénylő súlyos asztmás rohamok kockázatát. Az is kiderült, hogy a D-vitaminos étrendkiegészítés a szteroid tablettákkal végzett kezelést igénylő asztmás rohamok arányát is csökkentette.

A szakértők azonban hangsúlyozták, hogy ezek az eredmények nagyrészt felnőtteken végzett kísérleteken alapulnak. Azt is hozzátették, hogy a D-vitamin nem javította a tüdőfunkciót és a mindennapos asztmás tüneteket, és a tesztelt dózisokban nem növelte a mellékhatások kockázatát.

Ezt olvastad már?

10 természetes vitaminpótló növény!

A B 12 vitamin megelőzi a hasfájást a babáknál!

A D vitamin védi a fogakat,és erősíti immunrendszerünket is!

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Ünnepi halászlé recept

Hozzávalók: 35 dkg ponty, 35 dkg harcsa és 30 dkg kecsege színhús, 30 dkg süllő, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, télen ennek megfelelő mennyiségű lecsó, 2 dkg pirospaprika, só. 

Bővebben...

Bajor sörleves

Hozzávalók: 1 dl fehérbor, 2 g fahéj, 2 g szegfűszeg, fél citrom, 1 liter világos sör, 3 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 g fehér bors, 1 dkg cukor, 1 dl tejszín, 1 db tojássárga, só.

Bővebben...

Thuróczy Szabolcs parókián jött rá, semmit nem tud a világról

Napjaink egyik legelismertebb színésze, akinek karrierje és magánélete is boldog, mégis soha nem gyógyuló sebeket hordoz magában. Thuróczy Szabolcs úgy érzi, a mai napig vezekel, amiért elhagyta a fiát, akit 10 éves korában látott először.

Bővebben...

Nagy árat fizetett az Oscar-beszédéért

Nagy árat fizetett kiállásáért Patricia Arquette. A színésznő kiállt a nők egyenlő bérezéséért, de ennek nem mindenki örült.

Bővebben...

A zsírszegény diéta nem jobb a többi fogyókúránál

Egy új áttekintésből az derült ki, hiába hirdetik, hogy a zsírszegény diéták a legjobbak a fogyáshoz, valójában azonban semmivel sem hatékonyabbak, mint a más típusú diéták.

Bővebben...

Barna rizzsel gyorsabban fogyunk

Amennyiben szeretnénk megszabadulni néhány plusz kilótól, érdemes a fehér rizst barnára váltani. Ez olyan komoly segítséget jelent a diétában, mintha naponta harminc percen át tempósan gyalogoltunk volna.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Hogyan újítsuk meg az arcbőrünket?

Most, hogy közeleg az ősz, aktuálissá válhat a bőrmegújítás. A nyári Nap a barnítás mellett kiszáríthatta arcunkat, a tenger víztől esetleg kicserepesedett, durva tapintásúvá vált, sőt megeshet, hogy egy figyelmetlen napozás után lehámlott az arcunk.

Bővebben...

Jót tesz az időskori szex a nőknek, ám a férfiaknak kevésbé

A gyakori szex – különösen, ha igen heves, jelentős élvezettel társul – az idős férfiak esetében növeli a szívinfarktus és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Csodaszerek –e a vitaminok?

A vitaminok az utóbbi években egyre több figyelmet kapnak, és szinte havonta lát napvilágot egy új vitamin készítmény, amely fiatalságot, erőnlétet és jó közérzetet biztosít.

Bővebben...

A C vitamin hatása és fontossága!

A Nagy Földrajzi Felfedezések idején a hajósokat különös „nyavalya” gyötörte. A tünetegyüttes fáradékonysággal kezdődött, majd fogínyvérzés kíséretében „össznépi” foghullatás kezdődött.

Bővebben...

Így hat gyermekünkre az áfonyalé

A gyümölcslében lévő flavonoidok javítják az agyi vérkeringést, így akár a leckeírásban is segítenek – állítják a szakemberek. Egy friss kutatás szerint az áfonyalé javítja az általános iskolás korú csemeték memóriáját és koncentrálóképességét.

Bővebben...

Hogyan vásároljunk ruhát, kevés pénzből

Egy friss felmérés szerint éves szinten átlagban évi fél millió forintot költünk el ruhavásárlásra. Ennek az összegnek azonban a negyedéből is meg lehet valósítani az öltözködést, ha tudatosan, alaposan végig gondolva indulunk neki a beszerzőkörútnak.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!