Az elhízott, menopauzán átesett nők mellrákkockázata nagyobb

Egy több, mint 67 000 nő bevonásával végzett vizsgálat eredményei alapján az elhízott és posztmenopauzában levő nőknél lényegesen magasabb a mellrák kockázata, a soványabb nőkhöz képest.

 

 

A tanulmányban résztvevő kövér nőknél 58%-kal magasabb volt a mellrák kockázata, mint a normál testsúlyú nőknél.

A vizsgálatban a legtöbb kövér nő testtömeg-indexe 35 felett volt.

„A túlsúly egy olyan kockázati tényező, amit befolyásolni lehet, így az egészségesebb testsúly elérése nagyon fontos a megelőzés szempontjából.” – mondta a kutatást vezető Marian Neuhouser.

 

„Amellett, hogy a túlsúly növeli a mellrák kockázatát, az elhízás a betegség rosszabb kimenetelét is okozza. Ráadásul azok a nők, akik a korai menopauza idején híztak el, és a vizsgálat kezdetén még normál testsúlyúak voltak, azoknál jelentősen nőtt a mellrák kockázata.”

Bár a vizsgálatban összefüggést találtak az elhízás és a mellrák fokozott kockázata között, a tanulmány nem igazolt ok-okozati összefüggést.

Neuhouser kifejtette, hogy a mellrák nagyobb kockázata valószínűleg a magasabb ösztrogénszintnek köszönhető.

„A menopauzát követően az elhízás növeli az ösztrogénszintet, mivel az ösztrogént a zsírszövet állítja elő. A zsírszövet gyulladásos faktorokat is termel, illetve összefüggésbe hozható az inzulinrezisztenciával, ami mind a mellrák kialakulásának kedvez.”

Azoknál a nőknél, akik a vizsgálat ideje alatt lefogytak, csökkent a mellrák kockázata.

„A génjeinket nem tudjuk megváltoztatni, de az életmódbeli szokásainkat igen, és az egészségesebb testsúly megőrzésével csökkenthető a mellrák kockázata.”

A vizsgálat eredményeit a JAMA Oncology. júniusi számában tették közzé.

Neuhouser és munkatársai több, mint 67 000 posztmenopauzában lévő nő adatait gyűjtötték össze. A betegeket átlagosan 13 évig követték és több, mint 3.300 nőnél alakult ki mellrák.

A kutatók megfigyelték, hogy a nagymértékben elhízott nőknél nagyobb a hajlam az ösztrogén és progeszteron által befolyásolt mellrák kialakulására. Ezeknél a nőknél nagyobb valószínűséggel alakult ki nagyméretű daganat, illetve a daganat gyakran túlterjedt az emlő állományán a környező nyirokcsomókba.

Azoknál a nőknél, akiknek a vizsgálat kezdetéhez képest 5%-kal gyarapodott a testsúlyuk, szintén nőtt a mellrák kockázata.

Azoknál a nőknél viszont, akik már a vizsgálat kezdetén is túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, nem változott a mellrák kockázata, attól függetlenül, hogy az utánkövetés 13 éve alatt nőtt vagy csökkent a testsúlyuk.

Továbbá, a hormonpótló kezelés nem volt hatással a mellrák kockázatára a testsúlytól függetlenül sem.

„Az elhízás egyre nagyobb problémát jelent, részben a daganatok kialakulását növelő hatása miatt, ezért a tudományos és politikai döntéshozatalban szem előtt kell tartani az egészségügyi terheket növelő hatását.” – mondta Dr. Clifford Hudis.

„Annak ismerete, hogy az elhízás hozzájárulhat bizonyos daganatok kialakulásához, segíthet annak pontos feltérképezésében, hogy egyes embereknél miért és hogyan alakul ki a daganat.”

„Ezek után lehetőségünk nyílhat jobb megelőzési és kezelési módszerek kidolgozására.”

Ezt olvastad már?

A cukros, zsíros étrend növeli a mellrák kockázatát

A kávézás csökkenti a mellrák kiújulásának esélyét

Alapos önvizsgálatra van szükség a mellrák kiszűrése érdekében

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

3 remek saláta recept a hideg hónapokra

Sajnos még a tavaszi salátákra kicsit várni kell, de addig is készíthetünk néhány tartalmas laktató salátát, hagymából, gombából, vagy épp juhsajtból. Íme három szuper recept, a hideg hónapokra.

Bővebben...

Diétás túrós töltött gomba recept

A 90 napos diéta protein napjára ajánljuk ezt a finom és egészséges receptet. Hozzávalók: 50 dkg csiperkegomba, 1 kanál Oliva olaj,1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg túró, 5 dkg reszelt sajt, só, bors, 1 csokor petrezselyme zöldje.

Bővebben...

A diplomások a legszégyenlősebb társkeresők

Az online társkeresők egyik legnagyobb dilemmája, hogy tegyenek-e fel magukról fotót (és ha igen, milyet) a társkereső oldalra, ahová regisztráltak. Annak, hogy valaki nem tölt fel magáról fotót, több oka lehet: szándékosan rejtőzködik valamiért (pl. munkatársak, családtagok elől), vagy félénk, esetleg egyáltalán nem tartja fontosnak, hogy fotót mutasson magáról.

Bővebben...

Stohl András: rettegek a haláltól

Stohl András megdöbbentő őszinteséggel mesél a halálhoz fűződő viszonyáról és a börtönben töltött időről a Lakástalkshow ma esti adásában. A VIASAT3-on futó műsorból az is kiderül, hogy bár kétszer is volt már komoly balesete, még most sem biztos abban, hogy nem követ el újabb hibát.

Bővebben...

7 tévhit a fogyásról, amely hátráltatja a kilók leadását

Tim Spector, a King’s College London professzora szerint az orvosok és a szakemberek egy sor egymásnak ellentmondó információval bombázzák a diétázókat, és ezért az emberekben több tévhit is él az egészséges étkezéssel kapcsolatban.

Bővebben...

4 tipp, amivel garantáltan csökkentheted az étvágyad!

Választhatsz akármilyen divatos kúrát, ha nincs akaraterőd betartani, nem fogja siker koronázni az erőfeszítésed! És mi töri meg legkönnyebben az elszántságot? A korgó gyomor!

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A varjúháj imádja a napos meleg sziklakerteket!

A sziklakertek egyik jellegzetes növénye a varjúháj, amely számtalan formában és színben előfordul, sőt nagyon kedveli a napos homokos talajú kereteket is.

Bővebben...

A petúnia gondozása!

Az egynyári virágok egyik legkedveltebb növénye a petúnia. Színgazdagsága, és formavilága is igen gazdag. Ismerjük meg a petúnia igényeit.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Kerti tó építése házilag!

Egy kerti tó építése saját kezűleg nem a legegyszerűbb feladat, de érdemes vele próbálkozni.
Megmutatjuk lépésről lépésre hogyan is tegyük le helyesen a kerti tavat.

Bővebben...

Mit tegyünk ha gyermekeink nem szeretik a zöldségeket?

Az óvodások szívesebben fognak zöldséget-gyümölcsöt enni, ha foglalkozások, és közös kertészkedés során szerettetik meg velük.

Bővebben...

Kalóriát égetnek a videójátékok

Egy új tanulmány szerint a mozgást igénylő videojátékok segítségével az iskoláskorú gyerekek annyi kalóriát égetnek el, mint egy közepesen megerőltető edzésprogrammal.

Bővebben...

Rövidebb a várakozási idő, ha a nővér végzi a beavatkozást az ügyeleten

Lényegesen hamarabb szabadul az ember a kórházak sürgősségi osztályáról, ha olyan protokoll van életben, ami engedi, hogy ne orvos, hanem nővér intézzen bizonyos kezeléseket.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!