Az elhízott, menopauzán átesett nők mellrákkockázata nagyobb

Egy több, mint 67 000 nő bevonásával végzett vizsgálat eredményei alapján az elhízott és posztmenopauzában levő nőknél lényegesen magasabb a mellrák kockázata, a soványabb nőkhöz képest.

 

 

A tanulmányban résztvevő kövér nőknél 58%-kal magasabb volt a mellrák kockázata, mint a normál testsúlyú nőknél.

A vizsgálatban a legtöbb kövér nő testtömeg-indexe 35 felett volt.

„A túlsúly egy olyan kockázati tényező, amit befolyásolni lehet, így az egészségesebb testsúly elérése nagyon fontos a megelőzés szempontjából.” – mondta a kutatást vezető Marian Neuhouser.

 

„Amellett, hogy a túlsúly növeli a mellrák kockázatát, az elhízás a betegség rosszabb kimenetelét is okozza. Ráadásul azok a nők, akik a korai menopauza idején híztak el, és a vizsgálat kezdetén még normál testsúlyúak voltak, azoknál jelentősen nőtt a mellrák kockázata.”

Bár a vizsgálatban összefüggést találtak az elhízás és a mellrák fokozott kockázata között, a tanulmány nem igazolt ok-okozati összefüggést.

Neuhouser kifejtette, hogy a mellrák nagyobb kockázata valószínűleg a magasabb ösztrogénszintnek köszönhető.

„A menopauzát követően az elhízás növeli az ösztrogénszintet, mivel az ösztrogént a zsírszövet állítja elő. A zsírszövet gyulladásos faktorokat is termel, illetve összefüggésbe hozható az inzulinrezisztenciával, ami mind a mellrák kialakulásának kedvez.”

Azoknál a nőknél, akik a vizsgálat ideje alatt lefogytak, csökkent a mellrák kockázata.

„A génjeinket nem tudjuk megváltoztatni, de az életmódbeli szokásainkat igen, és az egészségesebb testsúly megőrzésével csökkenthető a mellrák kockázata.”

A vizsgálat eredményeit a JAMA Oncology. júniusi számában tették közzé.

Neuhouser és munkatársai több, mint 67 000 posztmenopauzában lévő nő adatait gyűjtötték össze. A betegeket átlagosan 13 évig követték és több, mint 3.300 nőnél alakult ki mellrák.

A kutatók megfigyelték, hogy a nagymértékben elhízott nőknél nagyobb a hajlam az ösztrogén és progeszteron által befolyásolt mellrák kialakulására. Ezeknél a nőknél nagyobb valószínűséggel alakult ki nagyméretű daganat, illetve a daganat gyakran túlterjedt az emlő állományán a környező nyirokcsomókba.

Azoknál a nőknél, akiknek a vizsgálat kezdetéhez képest 5%-kal gyarapodott a testsúlyuk, szintén nőtt a mellrák kockázata.

Azoknál a nőknél viszont, akik már a vizsgálat kezdetén is túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, nem változott a mellrák kockázata, attól függetlenül, hogy az utánkövetés 13 éve alatt nőtt vagy csökkent a testsúlyuk.

Továbbá, a hormonpótló kezelés nem volt hatással a mellrák kockázatára a testsúlytól függetlenül sem.

„Az elhízás egyre nagyobb problémát jelent, részben a daganatok kialakulását növelő hatása miatt, ezért a tudományos és politikai döntéshozatalban szem előtt kell tartani az egészségügyi terheket növelő hatását.” – mondta Dr. Clifford Hudis.

„Annak ismerete, hogy az elhízás hozzájárulhat bizonyos daganatok kialakulásához, segíthet annak pontos feltérképezésében, hogy egyes embereknél miért és hogyan alakul ki a daganat.”

„Ezek után lehetőségünk nyílhat jobb megelőzési és kezelési módszerek kidolgozására.”

Ezt olvastad már?

A cukros, zsíros étrend növeli a mellrák kockázatát

A kávézás csökkenti a mellrák kiújulásának esélyét

Alapos önvizsgálatra van szükség a mellrák kiszűrése érdekében

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Gyors és egyszerű pizzatészta recept

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 1 1/2 dkg friss élesztő, 2 dl tej, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, 1 mokkáskanál só; olaj a tepsi kikenéséhez.

Bővebben...

Sajtgaluska leves gyorsan és finoman

Ha egy gyors és tartalmas levesre vágyik a hideg időben, próbálja ki ezt a finom sajtgaluska leves receptet, amely felmelegít és laktat is egyben. Bővebben...

Extrém Activity indul Liptai Claudiával

Ma este 21 órakor Liptai Claudia vezetésével indul a SuperTV2 legújabb saját gyártású műsora, az Extrém Activity. Az első adásban az ex-sorozatsztárok küzdenek meg a szépségkirálynőkkel.

Bővebben...

Drew Barrymore régen és most

Ha a sztárfilmekből nem elég egy, akkor januárban nézze a Paramount Channel-t csütörtökönként, ahol rögtön két film is érkezik egymás után, többek között Drew Barrymore-tól is. De vajon mennyit változott a csinos sztár két film forgatása között?

Bővebben...

Itt az új alacsony glikémiás indexű burgonya!

Frank Mitolo, a dél-ausztráliai termelő új burgonyafajtát kísérletezett ki, amelynek fajtársaival ellentétben alacsony a glikémiás indexe, tehát fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, valamint tovább nyújt teltségérzetet.

Bővebben...

Ezért érdemes csokitortát enni a fogyókúra alatt!

Nem érdemes spártai életet élni a fogyókúra idején, az előre eltervezett és ügyesen kivitelezett “nasi-napok” ugyanis jót tesznek a motivációnak, és segítségükkel hosszútávon könnyebb less ellenállni.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Mi történik ha csökkentjük a cukorbevitelt

A cukorbevitel korlátozására irányuló táplálkozási irányelvek tudományos alapjait vonják kérdőre a McMaster University és a Hospital for Sick Children (SickKids) tudósai egy új tanulmányban.

Bővebben...

A fogyás minden életkorban jót tesz a szívnek és az érrendszernek

A fogyás a felnőttkor bármelyik szakaszában egészséges, hiszen hosszú távon előnyösen hat a szívre és az érrendszerre – olvasható egy friss tanulmányban, amely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című szakfolyóiratban jelent meg.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A kalcium vitamin fontossága!

A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

Bővebben...

10 természetes vitaminpótló növény!

A vitamin pótlása fontos szervezetünk működéséhez. Bemutatjuk a legjobb 10 természetes vitaminforrást,és gyógynövényt, amelyek különleges gyógyító hatással bírnak.

Bővebben...

Már hatéves koruktól érzik magukat kevesebbnek a lányok, mint a fiúk

Erősen hatnak a gyerekekre a nemi sztereotípiák: a New York-i, a Princeton és az Illinois Egyetem friss kutatása szerint hatéves korukra a lányokba beleég a tudat, hogy a fiúknak vannak „kiemelkedő” képességeik, és innentől kerülik azokat a tevékenységeket, amelyek kiemelkedő képességeket igényelnek.

Bővebben...

A nyíltan placebót szedők körében is csökkentek a panaszok

A hagyományos orvoslás régóta úgy tartja, hogy a placebó hatása a betegek meggyőződésén múlik, miszerint elhiszik, hogy hatékony orvosságot kapnak.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!