Népszerű gyomorégés elleni gyógyszerek növelhetik a szívroham kockázatát

Azoknál az embereknél, akik hosszú ideig szednek bizonyos gyomorégés elleni gyógyszereket, kis mértékben nőhet a szívinfarktus kockázata – állítja egy új tanulmány.

 

 

Az orvosi feljegyzések alapján 300.000 amerikait kezelnek savas refluxbetegség (közismertebb nevén gyomorégés) miatt. A kutatók megállapították, hogy nőtt a szívroham kockázata azoknál, akik protonpumpa-gátlót szedtek.

A protonpumpa-gátlók csoportjába olyan savcsökkentő gyógyszerek tartoznak, mint például a Prevacid, a Prilosec és a Nexium. A kutatók szerint ezek voltak a harmadik leggyakrabban használ gyógyszerek az Egyesült Államokban.

 

A vizsgálat nem bizonyította, hogy ezek a típusú gyógyszerek okozzák a szívrohamot. A szakértők véleménye is megoszlott abban, hogy vajon mi okozhatja ezt az összefüggést.

A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy egy másik gyomorégés elleni gyógyszercsaládnál, a H2-blokkolóknál nem igazolódott, hogy növelné a szívinfarktus kockázatát. Ilyen gyógyszer például a Zantac, a Pepcid és a Tagamet.

„Ezek erős gyógyszerek és ma már tudjuk, hogy vannak negatív hatásaik is.” – mondta Dr.. F. Paul Buckley III, a texasi Scott & White Heartburn and Acid Reflux Center sebész igazgatója.

„Ezeknek a gyógyszereknek a legtöbb hosszútávú, kockázatot fokozó hatása azzal van összefüggésben, hogy tartósan csökkentik a gyomorsav elválasztást.” – mondta Dr. Buckley, aki nem vett részt a vizsgálatban.

Ha a gyomorsav-elválasztást gátoljuk, akkor a szervezetben kevésbé tudnak felszívódni bizonyos tápanyagok, például a kalcium, a magnézium és a B12 vitamin. A protonpumpa-gátlók tartós szedése így a csontsűrűség csökkenéséhez, és gyakoribb csonttörésekhez vezethet.

Egyes kutatási eredmények azt sugallják, hogy ezek a gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a vérrögképződést gátló Plavix-szal, így csökkentik annak hatékonyságát.

„Ebben a tanulmányban a protonpumpa-gátlók szedése és a szívinfarktus kockázata közötti kapcsolat független volt a Plavix szedésétől.” – mondta Dr. John Cooke, a Houston Methodist Research Institute szív-érrendszeri kutatásokat vezető elnöke.

A munkacsoport becslése szerint a protonpumpa-gátlókat szedők körében 16-21%-kal nagyobb a szívinfarktus kockázata azokhoz képest, akik a krónikus savas reflux miatt nem szednek gyógyszert.

Dr. Cooke elismerte, hogy az eredmények nem bizonyítanak ok-okozati összefüggést. „Óvatosan kell kezelni az ilyen megfigyeléses vizsgálatoknak az eredményeit. Elképzelhető, hogy ennek az összefüggésnek más lesz a magyarázata.”

Előfordulhat, hogy egy olyan ember, aki protonpumpa-gátlót szed, rosszabb egészségi állapotban van, mint aki nem használja ezt a gyógyszert. Dr. Cooke elmondta, hogy a munkacsoport nem vette számításba, hogy a vizsgált személyek túlsúlyosak voltak-e, illetve elképzelhető, hogy valakinek szív eredetű mellkasi fájdalma van, és tévedésből savas reflux ellen kap gyógyszert.

A jelenlegi laboratóriumi vizsgálatok felvetették annak lehetőségét, hogy a protonpumpa-gátlók hatással vannak az érfal működésére, ami egy lehetséges magyarázat lenne arra, hogyan növeli a gyógyszer a szívinfarktus kockázatát.

Egy kardiológus szerint bár a vizsgálat eredményei érdekesek, de nem elég meggyőzőek az adatok azzal kapcsolatban, hogy a protonpumpa-gátlók növelnék a szívinfarktus kockázatát.

„Ez egy összefüggés és nem ok-okozati kapcsolat.” – mondta Dr. Venu Menon, a Cleveland Clinic orvosa. „Azt gondolom, hogy a megfigyelés inkább egyéb zavaró tényezőkből adódik.”

„Zavaró tényező” alatt olyan lehetséges magyarázatokat ért, mint például azt, hogy a protonpumpa-gátlókat szedők rosszabb egészségi állapotban lehetnek.

„Az egyik fontos részlet a vizsgálattal kapcsolatban, – tette hozzá Dr. Menon – hogy a következtetéseket a betegek adatai, az orvos feljegyzései alapján vonták le. Az ilyen jellegű információ pedig nem a legjobb forrás arra, hogy abból a gyógyszerek káros hatására következtessünk.”

„Egy olyan követéses vizsgálat, amit protonpumpa-gátlókat szedők körében végeznének, és kifejezetten a szívinfarktus kockázatára fókuszálnának, az hatékonyabb bizonyítékot szolgáltatna.”

„Nem lenne ésszerű, ha ennek a vizsgálatnak az eredményei alapján a betegeknél leállítanánk a gyógyszer szedését.”

Mindhárom szakértő egyetértett abban, hogy olyan betegeknél, akik gastrooesophagealis reflux betegségtől (GERD) szenvednek, szükséges a protonpumpa-gátlók szedése.

A GERD esetében a gyomorsav tartósan visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami gyomorégést és nyelési nehézséget okozhat.

De sokan lényegesen kisebb probléma, például bizonyos ételek fogyasztását követő, alkalomszerűen jelentkező gyomorégés miatt szedik a protonpumpa-gátlókat. Az ő esetükben az étrend megváltoztatásával, fogyással és egyszerűbb savkötőkkel is jó eredményt lehetne elérni.

Cooke is egyetértett abban, hogy zavaró az a körülmény, hogy a protonpumpa-gátlók vény nélkül is hozzáférhetők. „Nyugtalanító, hogy az emberek valószínűleg helytelen indokokkal és túl hosszú ideig szedik ezt a típusú gyógyszert.”

„Ha valakinek szüksége van a protonpumpa-gátló szedésére, akkor is a tünetek enyhülésével megpróbálhatja elhagyni a gyógyszert.” – mondta Dr. Buckley. „Ilyen esetben gyakran le is tudjuk cserélni a gyógyszert H2-blokkolóra.”

Ha valaki már hosszú ideje szedi a gyógyszert, fel kellene tenni a kérdést az orvosának, hogy valóban szükséges-e annak folytatása.

A munkacsoport eredményeit a PLOS One júniusi számában publikálták.

Ezt olvastad már?

A bélflóra változása a gyógyszerek hatását is befolyásolja

A szülők 40 százaléka ad gyermekének olyan köhögés/megfázás elleni gyógyszert, amit nem szabadna

Egy új gyógyszer segíthet az alkoholproblémákkal küzdőknek

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Amerikai túrótorta recept tejszínnel

Amerikában a túrótorta legalább olyan népszerű sütemény, mint a muffin. Bemutatjuk, hogyan készítik a tengerentúlon a túrótortát.

Bővebben...

Ismerd meg a csokoládé eredetét

A csokoládé - ez a mára már hétköznapivá vált finomság, több volt egykoron: hatalmi eszköz! A csokoládét majszolva keveseknek jut eszébe, hogy vajon hogyan készül a csoki?

Bővebben...

Vidéken hódol az autós szexnek a magyar

 

Tízből hét magyar szeretkezett már az autójában, közülük minden második többször is hódolt már az élvezeteknek négy keréken – derült ki a VIASAT3 nem reprezentatív internetes kutatásából. A megkérdezettek többsége a hátsó ülésen esik egymásnak, helyszínnek pedig a természet lágy ölét, pontosabban az erdő jótékony félhomályát választja.

Bővebben...

A Class FM műsorvezetői a 103.9 Sláger FM-en

November 21-től új reggeli műsorral jelentkezik a 103.9 Sláger FM, "Sláger Reggel" címmel, melyben a két műsorvezető Vágó Piros és Abaházi Csaba lesz.

Bővebben...

5 dolog, amit soha ne tégy a könnyű fogyás érdekében!

Számos sikertelen diétán vagy túl? Úgy érzed, semmi nem használ, ezért ezúttal valami radikálisabb módszert szeretnél kipróbálni a gyors súlycsökkenés érdekében? Inkább ne tedd!

Bővebben...

Ha kihagyod ezt az étkezést, hízni fogsz!

Nem sikerül lefogynod? Kevesebbet eszel, mégis hízol? Lehetséges, hogy rosszul időzíted az étkezéseidet!

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Hogyan vedd férfiként a mindennapokat, ha tovább akarsz élni?

Az Oregoni Állami Egyetem legújabb kutatásából az derül ki, hogy azok az idősebb férfiak, akik hétköznapi gondok vagy súlyos életesemények sorozata következtében magas stressz-szintű életet élnek, nagyobb valószínűséggel halnak meg korábban, mint átlagos stressz-szintű kortársaik.

Bővebben...

Javul a memóriád, ha ezt iszod szundikálás előtt

A húszperces napközbeni alvás előtt érdemes meginni egy kávét – állítják japán és brit kutatók, akik szerint a koffeines pihenés javítja a memóriát.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Ha diétázunk, figyeljünk a vitaminokra

Évente több mint 30 milliárd dollárt költenek testsúlycsökkentő termékekre az Egyesült Államokban, mivel felmérések szerint minden harmadik felnőtt próbálkozik súlyleadással.

Bővebben...

D vitamin (kalciferol) Egyre nagyobb figyelmet kap a D vitamin

A D vitaminról ritkán hallunk, pedig épp oly fontos szervezetünk számára, mint a C vagy a B vitamin. A lakosság, sőt azt emberiség nagy része D vitaminhiányban szenved, amelynek az egyik oka, hogy D vitaminhoz csak nyáron jut hozzá a szervezet, amikor napfény éri.

Bővebben...

Hogyan kezdjünk vállalkozásba a mai világban?

Sajnos a válság nem enyhül hazánkban sem, így munkahelyek szűnnek meg, és emberek kerülnek az utcára. Mihez kezdjünk ebben a nehéz időben hogy pénzhez jussunk?

Bővebben...

Beköszön az ősz!

A nyárnak sajnos hivatalosan is vége, de van egy jó hírünk: itt az ősz! Ez a színes, változékony, de semmiképpen sem unalmas évszak, amit bár sokszor szürkének és egyhangúnak látunk, valójában rengeteg lehetőséget rejt akár bent, akár kint, a szabadban. A FittKlub oldala ezúttal is igyekszik meghozni a kedvet egy kis őszöléshez, programajánlóval, tippekkel, ötletekkel, hogy könnyebben túltehessük magunkat a nyár elmúlta felett érzett melankólián.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!