Népszerű gyomorégés elleni gyógyszerek növelhetik a szívroham kockázatát

Azoknál az embereknél, akik hosszú ideig szednek bizonyos gyomorégés elleni gyógyszereket, kis mértékben nőhet a szívinfarktus kockázata – állítja egy új tanulmány.

 

 

Az orvosi feljegyzések alapján 300.000 amerikait kezelnek savas refluxbetegség (közismertebb nevén gyomorégés) miatt. A kutatók megállapították, hogy nőtt a szívroham kockázata azoknál, akik protonpumpa-gátlót szedtek.

A protonpumpa-gátlók csoportjába olyan savcsökkentő gyógyszerek tartoznak, mint például a Prevacid, a Prilosec és a Nexium. A kutatók szerint ezek voltak a harmadik leggyakrabban használ gyógyszerek az Egyesült Államokban.

 

A vizsgálat nem bizonyította, hogy ezek a típusú gyógyszerek okozzák a szívrohamot. A szakértők véleménye is megoszlott abban, hogy vajon mi okozhatja ezt az összefüggést.

A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy egy másik gyomorégés elleni gyógyszercsaládnál, a H2-blokkolóknál nem igazolódott, hogy növelné a szívinfarktus kockázatát. Ilyen gyógyszer például a Zantac, a Pepcid és a Tagamet.

„Ezek erős gyógyszerek és ma már tudjuk, hogy vannak negatív hatásaik is.” – mondta Dr.. F. Paul Buckley III, a texasi Scott & White Heartburn and Acid Reflux Center sebész igazgatója.

„Ezeknek a gyógyszereknek a legtöbb hosszútávú, kockázatot fokozó hatása azzal van összefüggésben, hogy tartósan csökkentik a gyomorsav elválasztást.” – mondta Dr. Buckley, aki nem vett részt a vizsgálatban.

Ha a gyomorsav-elválasztást gátoljuk, akkor a szervezetben kevésbé tudnak felszívódni bizonyos tápanyagok, például a kalcium, a magnézium és a B12 vitamin. A protonpumpa-gátlók tartós szedése így a csontsűrűség csökkenéséhez, és gyakoribb csonttörésekhez vezethet.

Egyes kutatási eredmények azt sugallják, hogy ezek a gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a vérrögképződést gátló Plavix-szal, így csökkentik annak hatékonyságát.

„Ebben a tanulmányban a protonpumpa-gátlók szedése és a szívinfarktus kockázata közötti kapcsolat független volt a Plavix szedésétől.” – mondta Dr. John Cooke, a Houston Methodist Research Institute szív-érrendszeri kutatásokat vezető elnöke.

A munkacsoport becslése szerint a protonpumpa-gátlókat szedők körében 16-21%-kal nagyobb a szívinfarktus kockázata azokhoz képest, akik a krónikus savas reflux miatt nem szednek gyógyszert.

Dr. Cooke elismerte, hogy az eredmények nem bizonyítanak ok-okozati összefüggést. „Óvatosan kell kezelni az ilyen megfigyeléses vizsgálatoknak az eredményeit. Elképzelhető, hogy ennek az összefüggésnek más lesz a magyarázata.”

Előfordulhat, hogy egy olyan ember, aki protonpumpa-gátlót szed, rosszabb egészségi állapotban van, mint aki nem használja ezt a gyógyszert. Dr. Cooke elmondta, hogy a munkacsoport nem vette számításba, hogy a vizsgált személyek túlsúlyosak voltak-e, illetve elképzelhető, hogy valakinek szív eredetű mellkasi fájdalma van, és tévedésből savas reflux ellen kap gyógyszert.

A jelenlegi laboratóriumi vizsgálatok felvetették annak lehetőségét, hogy a protonpumpa-gátlók hatással vannak az érfal működésére, ami egy lehetséges magyarázat lenne arra, hogyan növeli a gyógyszer a szívinfarktus kockázatát.

Egy kardiológus szerint bár a vizsgálat eredményei érdekesek, de nem elég meggyőzőek az adatok azzal kapcsolatban, hogy a protonpumpa-gátlók növelnék a szívinfarktus kockázatát.

„Ez egy összefüggés és nem ok-okozati kapcsolat.” – mondta Dr. Venu Menon, a Cleveland Clinic orvosa. „Azt gondolom, hogy a megfigyelés inkább egyéb zavaró tényezőkből adódik.”

„Zavaró tényező” alatt olyan lehetséges magyarázatokat ért, mint például azt, hogy a protonpumpa-gátlókat szedők rosszabb egészségi állapotban lehetnek.

„Az egyik fontos részlet a vizsgálattal kapcsolatban, – tette hozzá Dr. Menon – hogy a következtetéseket a betegek adatai, az orvos feljegyzései alapján vonták le. Az ilyen jellegű információ pedig nem a legjobb forrás arra, hogy abból a gyógyszerek káros hatására következtessünk.”

„Egy olyan követéses vizsgálat, amit protonpumpa-gátlókat szedők körében végeznének, és kifejezetten a szívinfarktus kockázatára fókuszálnának, az hatékonyabb bizonyítékot szolgáltatna.”

„Nem lenne ésszerű, ha ennek a vizsgálatnak az eredményei alapján a betegeknél leállítanánk a gyógyszer szedését.”

Mindhárom szakértő egyetértett abban, hogy olyan betegeknél, akik gastrooesophagealis reflux betegségtől (GERD) szenvednek, szükséges a protonpumpa-gátlók szedése.

A GERD esetében a gyomorsav tartósan visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami gyomorégést és nyelési nehézséget okozhat.

De sokan lényegesen kisebb probléma, például bizonyos ételek fogyasztását követő, alkalomszerűen jelentkező gyomorégés miatt szedik a protonpumpa-gátlókat. Az ő esetükben az étrend megváltoztatásával, fogyással és egyszerűbb savkötőkkel is jó eredményt lehetne elérni.

Cooke is egyetértett abban, hogy zavaró az a körülmény, hogy a protonpumpa-gátlók vény nélkül is hozzáférhetők. „Nyugtalanító, hogy az emberek valószínűleg helytelen indokokkal és túl hosszú ideig szedik ezt a típusú gyógyszert.”

„Ha valakinek szüksége van a protonpumpa-gátló szedésére, akkor is a tünetek enyhülésével megpróbálhatja elhagyni a gyógyszert.” – mondta Dr. Buckley. „Ilyen esetben gyakran le is tudjuk cserélni a gyógyszert H2-blokkolóra.”

Ha valaki már hosszú ideje szedi a gyógyszert, fel kellene tenni a kérdést az orvosának, hogy valóban szükséges-e annak folytatása.

A munkacsoport eredményeit a PLOS One júniusi számában publikálták.

Ezt olvastad már?

A bélflóra változása a gyógyszerek hatását is befolyásolja

A szülők 40 százaléka ad gyermekének olyan köhögés/megfázás elleni gyógyszert, amit nem szabadna

Egy új gyógyszer segíthet az alkoholproblémákkal küzdőknek

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Velencei álom sütemény

Ez a finomság saját receptem. Páromnak és két éves kisfiamnak ügyeskedtem össze mert imádják Velencei álom fagyit.

Bővebben...

Tejszínes kapros spagetti recept

Hozzávalók: 25 dkg spagetti, 2 dl tej (vagy tejszín), 2 dl tejföl (vagy kefir), 2 dkg vaj (vagy Rama margarin), 2 csokor friss kapor, 1 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál só.

Bővebben...

Trónok harca Új fotók az HBO nagysikerű sorozatának 7. évadához

Július 17-én, az amerikai premierrel egy időben az HBO GO-n és az HBO-n is folytatódik napjaink legnézettebb, az Emmy történetének legtöbbet díjazott fantasy sorozata, a Trónok harca.

Bővebben...

Vándorsólyom kisasszony városa

Ki járt már Blackpoolban? A 140 ezres lakosú, csendes tengerparti városka eddig nem nagyon hívta fel magára a figyelmet, de ez most megváltozik: valószínűleg filmtörténeti jelentőségre tesz szert.

Bővebben...

Fogyjunk fűzővel?

Létezik egy különös fogyókúrás módszer, mellyel több centit is lefaraghatunk derékbőségünkből anélkül, hogy kés alá feküdnénk, vagy akár egy percig is éheznénk, a gyártók szerint ugyanis segítségével csökken az éhségérzetünk.

Bővebben...

4 tipp, amivel garantáltan csökkentheted az étvágyad!

Választhatsz akármilyen divatos kúrát, ha nincs akaraterőd betartani, nem fogja siker koronázni az erőfeszítésed! És mi töri meg legkönnyebben az elszántságot? A korgó gyomor!

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Ültessünk eukaliptuszt a kertbe!

Az eukaliptuszról szinte mindenkinek Ausztrália és a koala maci jut az eszébe. De ezt a különleges ezüstös illatos növényt akár a kertünkben is nevelhetjük.

Bővebben...

A leander gondozása és metszése!

Az egyik legszebb mediterrán dísznövényünk a leander amely szinte egész nyáron át díszíti kertünket a szebbnél szebb színes virágokkal!

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Tippek a városi kertépítéshez!

Egy városban mindig is nagy kihívást, jelent a kertépítés, hiszen itt nehezebb egy tágas szép kert látványát kelteni, amikor falakba és kerítésekbe ütközünk.

Bővebben...

Négy évszakos kerti kalendárium

Egy kert tervezése során nem árt, ha figyelembe vesszük a négy évszak szezonális növényeit, és az aktuális kerti munkákat.

Bővebben...

A dán dog segít a fogyásban

A többség számára komoly előrelépést jelent az extra kilók leadásában, ha beszerez egy kutyát, amelyet gyakran sétáltathat. Úgy tűnik azonban, hogy a legbiztosabb módszer erre a dán dog: minél nagyobb ugyanis a kutya, annál jobban átmozgatja az embert sétáltatás közben.

Bővebben...

Nők, akiknek nem jelent kifogást a koruk Hallottál már a 95 éves tiniről?

Egyre több olyan embert ismerhetünk meg a nagyvilágból, akik korukat meghazudtolva élik mindennapjaikat. Olyan idős emberek ők, akik nem mondanak nemet az életre, és élvezik az újabbnál újabb lehetőségeket. Most bemutatunk négy szépkorú hölgyet, akik számára nem jelent gondot a hatodik „x” sem és fiatalokat megszégyenítő módon élik életüket.  

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!