Drámai fordulat az idősebb anyák gyermekeinek kognitív képességeivel kapcsolatban

40 évvel ezelőtthöz képest most úgy tűnik, az idősebb korban szülő édesanyák gyermekei jobb kognitív képességeket mutatnak, mint a fiatalabb korunkban gyermeket vállaló anyákéi, állapította meg legújabb közös tanulmányában a London School of Economics and Political Sccience (LSE) és a Max Plank Institute for Demographic Research (MPIDR).

Az idősebb korú édesanyák általában jobban képzettek, műveltebbek, egészségükre jobban odafigyelnek, és kisebb valószínűséggel dohányoznak terhességük alatt, mint fiatalabb társaik. Ez a régebbi korokra nem igazán volt jellemző.

Mindemellett manapság egyre inkább kitolódik az első gyermekvállalás időpontja, és az elsőszülött gyermekeknek általában jobbak a kognitív képességei. Valószínűleg ennek az lehet az oka, hogy a szülők első gyermeküknek általában nagyobb figyelmet és türelmet szentelnek. Ezzel összehasonlítva régebben az idősebb korosztályú nők ilyenkor már a harmadik vagy negyedik gyermekükkel voltak terhesek.

 

Jelen kutatás eredményei három, az Egyesült Királyságban végzett hosszmetszeti kutatás adataiból tevődtek össze. Az 1958-as és 1970-es kohort vizsgálatokban a 25-29 éves kor közötti édesanyák gyermekei jobban teljesítettek a kognitív képességek felmérése során, mint a 35-39 éves kor közötti anyák gyermekei. A 2001-ben zajló kutatás ezzel ellentétes eredményeket hozott. Az édesanyák társadalmi és gazdasági helyzetét is figyelembe véve ez a különbség viszont teljesen eltűnt, ami arra enged következtetni, hogy a differencia az idősebb korú édesanyák életvitelének, társadalmi szerepének utóbbi időben történő változásában keresendő.

Dr. Alice Goisis, az LSE egyik kutatója és jelen kutatás vezetője szerint fontos tudnunk, hol állnak a mai gyermekek a kognitív képességek terén, ezek a funkciók ugyanis nagyban meghatározzák a jelen felnövekvő generáció iskolázottságát, szakmai eloszlását és általános egészségi állapotát egyaránt.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Cserepes sonka vörösborral

Hozzávalók: 70-80 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (egy darabban), tej az áztatáshoz, 25 dkg vegyes leveszöldség, 4 dl száraz vörösbor, 1 szál torma, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kis babérlevél, mokkáskanálnyi törött fekete bors, 2 szem összetört szegfűszeg.

Bővebben...

A habcsók készítése nem is olyan nehéz

A habcsók régen a fenyőfák egyik legszebb dísze volt, és mára újra divatba jön karácsonykor. Próbálja ki ön is a habcsók készítését, mert nem is olyan nehéz.

Bővebben...

Ábrahám Edit színésznő újra színpadon, méghozzá Farkasházi Rékával!

A színésznők játékát a darab szerzője, a világhírű finn író Bengt Ahlfors is megnézi az Ivancsics Ilona és Színtársai alkotóműhely premierjén.

Bővebben...

A kaptár családja

 

Néhány zombi körüláll egy véres, mocskos anyukát, aki a kisbabáját szoptatja – majd elolvadnak a gyönyörűségtől, mind nagyon aranyosnak találják a félévest, és nem fukarkodnak a dicséretekkel.

Bővebben...

5 dolog, amit soha ne tégy a könnyű fogyás érdekében!

Számos sikertelen diétán vagy túl? Úgy érzed, semmi nem használ, ezért ezúttal valami radikálisabb módszert szeretnél kipróbálni a gyors súlycsökkenés érdekében? Inkább ne tedd!

Bővebben...

Ezeket a zöldségeket kerülje ha fogyni szeretne!

A zöldborsó, a kukorica és a burgonya mind kerülendő – állítják a szakértők, akik inkább karfiolt, aszalt szilvát és áfonyát javasolnak.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A szarkaláb ültetése és gondozása

Fenséges égszínkék színű évelő növény(Delphinium), amely szinte uralja kertünket. Ismerjük meg közelebbről ezt a nemes virágot.

Bővebben...

Íme, három színes és vidám növény az erkélyre!

Unja már a muskátlit évente újra ültetni a balkonládákba az erkélyére? Akkor idén ültessen a következő három izgalmas és vidám egynyári növény közül párat a balkonládába, vagy cserépbe, hiszen ezek a könnyen gondozható dísznövények csupa vidámságot hoznak a mindennapjainkba.

Bővebben...

Nem mindegy melyik ablakba tesszük a növényeket!

A növények számára a fény az egyik legfontosabb életfeltétel. Ám nem mindegy, melyik növényt melyik ablakba tesszük, és milyen fényt biztosítunk számára.

Bővebben...

Spóroljunk a vízdíjjal kertünkben!

Magyarországon egyre kevesebb olyan élővíz van, amely alkalmas az öntözésre. Ahol van vízvezeték ott az ívó vízzel locsoljuk a kertet, ami tulajdonképp egy luxus a mai világban.

Bővebben...

Az alkohol és a magas vérnyomás együtt szívbetegséget is okozhat

Már napi 30 ml alkohol is módosíthatja a szívműködést, ha valaki magas vérnyomásban szenved. Egy új olasz kutatásból az derül ki, hogy a magas vérnyomásban szenvedő emberekben már a kis mennyiségű alkohol fogyasztása is ronthatja a szív bal kamrájának működését, amely vért pumpál a test többi részébe.

Bővebben...

10 tipp, hogy kibontakoztassuk a bennünk élő zsenit

Egészen meghökkentő dolgok hatására törhet felszínre a bennünk rejtőző zseni. Ki gondolná, hogy segít, ha cuki kisállatokról nézegetünk videókat, rendetlenség van az íróasztalunkon, ahogyan az írás is pozitív hatással van képességkészletünk kibontakoztatására? Tíz tipp, hogy mindez még könnyebb legyen.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!