Így állítsuk össze a helyes étrendünket!

Mind a túlsúly, mind a kórós soványság néhány kivételtől eltekintve a mi felelősségünk és hibánk is egyben. Rá lehet fogni az elhízást a génekre, vagy a túl rossz élelmiszerekre, ám mi magunk is felelősek vagyunk testünkért!

 

Ha helyesen állítjuk össze étrendünket, és annyit valamint azt esszük, amire szervezetünknek szüksége van, testsúlyunk is beáll a normál szintre.

A képlet egyszerű, ha túl keveset eszünk, kórós soványság áll be, ha pedig túl sokat, elhízunk. Természetesen a túlsúly esetében a túl kevés mozgás is gondot okoz, mégpedig azért mert a normál táplálék bevitel mellett a túl kevés mozgás szintén túl súlyt fog okozni. Hiába érezzük, úgy hogy alig eszünk valamit egész nap, ha mellette nem mozgunk és szervezetünknek még ennél is kevesebb táplálékra lenne szüksége.


Ha szeretnénk a helyes étrendünket összeállítani, a legfontosabb hogy olyan étrendet alakítsunk ki, amely testünk energia igényének felel meg. Egy felnőtt ember energiaszükséglete nemtől, kortól és magasságtól függetlenül kb. 2000-2500 kalória között mozog, de ettől eltér a fiatalok és az idősen kalória igénye.

Az étkezéseket úgy osszuk el, hogy a felvett energia 25 %-a reggeli,10-10 %-a az uzsonna és a köztes étkezés,30%-a az ebéd és 25%-a a vacsora legyen. Azt hogy a napi három nagyobb illetve a napi öt kisebb étkezés az egészségesebb, még ma is vita tárgyát képezi a szakemberek között.


A fogyni vágyóknak tehát a legfontosabb feladata, hogy figyeljék testük energiaszükségletét, és ennek megfelelően állítsák össze a napi étrendjüket is. Az energia szükséglet pedig az alapanyag cseréből és a munkacseréből tevődik össze.

Tehát az első szám az alapanyagcsere, az, amikor otthon fekszünk, pihenünk, vagy betegen az ágyban vagyunk, és így alap energiát használunk fel, míg a munkacsere értelem szerűen az az energiamennyiség, amit munka vagy a mindennapi teljesítés során használunk fel.

Egy 70 kilós embernek, aki többnyire ülőmunkáét végez így néz ki az energiaigénye:

Alapanyagcsere: Kg-ban mért testsúly x 24 órával: 1680 kcal.

Teljesítményfüggő anyagcsere: Az alapanyagcserre 1/3-da=560 kcal.

Energia szükségelte: 2240 kcal.

Azoknak, akik többségében ülőmunkát végeznek a munkahelyükön és mellette nem vagy alig végeznek testmozgást, csak úgy tudják megőrizni normál testsúlyukat, ha kevesebb kalóriát, visznek be szervezetükbe.

 

Bár sok csodadiéta taglalja, hogy mit érdemes nézni a tápláléknál, zsír, szénhidrát, vagy fehérje, de az igazság az, hogy ezek aránya is fontos, hogy összhangban legyen. A csodadiéták gyakran károsabbak mintsem gondolnák. Egy szénhidrát mentes diéta, könnyen depressziót és rosszkedvet okozhat, és nem is tudjuk ennek az okát.

Tehát a lényeg hogy vagy együnk normál mennyiséget, de kezdjünk el mozogni, vagy számoljuk a kalóriákat, és csak annyit fogyasszunk, ennyire szervezetünknek szüksége van.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

 

5 finom karácsonyi koktél recept

Szeretné vendégeit elkápráztatni karácsonykor? Akkor keverjen nekik egy különleges koktélt  a szemük láttára! Öt koktélt mutatunk be, amelyek nagyban növelik az ünnep hangulatát!

Bővebben...

Zsályás csirkés metélt

Ha egy egyszerű finom, de gyors vacsora receptet keres, íme, a gombás csirkés metélt, amely pillanatok alatt elkészül.

Bővebben...

Az elválaszthatatlan sztárpár

Dax Shepard és Kristen Bell elválaszthatatlanok – de annyira, hogy az két sztárszínészből álló pár esetében már szinte túlzás: mindenhova együtt mennek, és lehetőleg interjút is közösen adnak.

Bővebben...

Király Linda sóbarlangban tölti a karácsonyt

Zsúfolásig megtelt játékokkal a „Legyél Te is MINI angyal” kezdeményezés alkalmával a Wallis Motor Pest Hungária körúti szalonja elé kiállított MINI Clubman. A karácsonyi dekorációval ellátott autót a márka nagykövetei - Király Linda, Tücsi és Dr Brs - személyesen vitték el a Heim Pál Gyermekkórházba, hogy az ott lévő kisbetegek számára örömet okozhassanak.

Bővebben...

5 dolog, amit soha ne tégy a könnyű fogyás érdekében!

Számos sikertelen diétán vagy túl? Úgy érzed, semmi nem használ, ezért ezúttal valami radikálisabb módszert szeretnél kipróbálni a gyors súlycsökkenés érdekében? Inkább ne tedd!

Bővebben...

Nem véletlenül álmodunk csokitortákról

Oka van annak, hogy a legtöbb ember ellenállhatatlan vágyat érez, hogy néha egészségtelen, hizlaló finomságokkal tömje tele a fejét. Ilyenkor azonban nem az étel íze vagy illata vonz minket elsősorban, hanem az a tény, hogy veszélyes, tiltott gyümölcsöt eszünk.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Így csökkenthető felére a rizs kalóriatartalma

Oda vagy a rizsért, de aggódsz a testsúlyod miatt? A kutatók rájöttek, hogy pusztán a főzési móddal akár 60 százalékkal csökkenthető a rizs kalóriatartalma.

Bővebben...

Cukros tea a stresszoldás tökéletes eszköze

A legújabb kutatás szerint a cukorfogyasztás elnyomhatja a stressz megtapasztalásakor felszabaduló kortizol hormont. Amerikai kutatók 19 tizennyolc és negyven év közötti nőben vizsgálták az édesített italok hatását.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Miért érdemes B vitamint és folsavat szedni?

Ellentmondásos kutatási eredmények láttak napvilágot a B-vitamin és a folsav szerepére vonatkozóan – lehet, hogy nem is segítenek a szív- és érrendszeri panaszokkal szemben.

Bővebben...

A B 12 vitamin megelőzi a hasfájást a babáknál!

Tudósok felfedezték, hogy ha a terhesség korai szakaszában a B12 vitamin szintje kellően magas az anyában, akkor háromszor nagyobb esélye van arra, hogy csendes, nyugodt gyermeke fog születni.

Bővebben...

Epekő betegség kezelése vadcikóriával

Már az egyiptomiak is bíztak a katángkóró, más néven vadcikória gyógyító erejében. Az égszínkék virág szirmait csak akkor nyitja ki, amikor süt a nap.

Bővebben...

Így ehetjük egészségesre magunkat gyerekeinkkel

Szülőként életünk fő – ha nem a legfőbb- rendezőelve, hogy gyermekeink számára mindent megadjunk. Anyagi javakon túl itt elsősorban egészségükre fontos gondolnunk, főként, hogy hazánkban is egyre rémisztőbb statisztikák látnak napvilágot a gyermekek mozgásszegény életmódjával, helytelen táplálkozásával és az ebből eredő túlsúlyukkal és rossz egészségi állapotukkal kapcsolatosan.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!