Miért olyan különleges ital a whiskey

Azt hogy melyik whisky a legjobb döntse el mindenki saját maga, már aki rajong ezért a különleges italért. De a whisky története igazán egyedi és különleges, ismerje meg kedves olvasó ennek a nem mindennapi italnak a történetét.

A whisky eredete és hogy melyik az igazi whisky örök vita téma marad a rajongók és a gyártók körében is. 1908-ban a királyi bizottság tagjai határozatot hoztak miszerint a blend nem méltó a whisky elnevezésre. Ez a határozat igen nagy felzúdulást hozott a blendfőzők körében, akik fellebbeztek az ítélet ellen.

Tizennyolc hónapi vizsgálódás után Skócia valamennyi szeszfőzdéjét végig látogatva a magas rangú magisztrátus meghozta az új ítéletet miszerint a whisky olyan alkohol, amely gabonacefre lepárlásával készül, vagyis a blend igen whisky. Azt azért tudni kell hogy ő maga is nagy rajongója volt az italnak, így érthető a döntés.

Így indult el a whisky világhódító útjára, amely ma már egy különleges italnak számít a világ bármely országában.

Azt hogy a skót vagy az ír whisky a jobb, döntse el mindenki saját maga, de egy biztos maga az ital kelta eredetű. Az első írásos emlék 1494 ből származik, amely ma a Skóciai királyi kincstár birtokában található.

1823 -ban az illegális szeszfőzdék ellen megszavazták a Skót parlamentben a szesztörvényt, amelyben levitték az adót, így az engedély nélküli szeszfőzdéket is illegális működésre bírták. A törvény előtt mintegy 14000 szeszfőzde működött a törvény után már csak 700 illegális üzem volt.

1826 ban a skót Kilbagie lepárló tulajdonosa egy új lepárló készüléket kísérletezett ki, amely lehetővé tette a folyamatos lepárlást. 1832-ben ezt a készüléket tovább fejlesztették, így kapta a szabadalmaztatott lepárló készülék nevet.

 

1853-ban Andrew Usher kereskedő először hoz forgalomba egy olyan whiskyt, amely malátából és gabonából készült ez volt a blend.

1877-ben megalakul a DCL, amely segítéségével a whisky ipar fellendül és virágzó gazdasági ággá válik. A Guinness cég 1897-ben kivásárolja a DCL-t így születi meg az United Distillers csoport.

A single malt egy olyan whisky, amelyet kizárólag árpából állítanak elő, mégpedig egyetlen lepárló üzembe.

A scotch csak Skóciában készült és érlelt whisky, vagyis minimum 3 évig készül.

A gabonawhisky nem csupán árpából, hanem más gabonából és kukoricából, rozsból és búzából is készülhet.

Végül a blendek a single maltok és a single grainek keveréke.

Egy blend 15-50 különböző malátát és 3-4 féle gabonawhiskyt tartalmazz. A blendek 12-15-18 éves malátawhiskyből keverik ki így 12 éves lesz. Egyes szakértők a mai napig kételkednek, hogy valóban befolyásolja –e a whisky minőségét a származása.

A legfőbb Skót whisky termelők:

Íslay, Skócia nyugati részén található.

Lowlands a Skót alföldön található.

Highlands a Skót felföldön található.

Speyside a Skót felföldön található.

Western Highlands: A nyugati felföldön található.

Eastern Highlands Keleti felföldön található.

Bár ma már Kanadában, Angliában és Amerikában is gyártanak whiskyt mégis az eredeti Skót és Ír whisky az igazi szakértők és a whisky rajongók szerint. Ma már a whisky gyártásnak hagyománya van, és híres lepárló mesterek félte őrzött receptek alapján készítik ezt a nemes italt.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

 

Fokhagymás zöldséges tőkehal grillezve

Ha a grillen nem csak egy finom, de egészséges ételt is szeretne egyben elkészíteni, próbálja ki ezt a remek receptet, amely halból és zöldségekből tevődik össze.

Bővebben...

Készítsünk nyári vitamindús salátákat

Itt a nyár a számtalan finom és vitamindús gyümölcs szezonja, amelyekből finom és vitamindús, saláták készíthetők pillantok alatt.

Bővebben...

Egy igazán dögös vámpírvadász

Kate Beckinsale elképesztő formában van. A 41 éves színésznőt a People többször beválasztotta a világ 100 legszexibb nőjét tartalmazó listájába, és az Esquire is megszavazta neki A világ legszexibb nője címet.

Bővebben...

Decemberben visszatér Máté Kriszta és Pimasz úr

A ValóVilág powered by Big Brother december 11-ei fináléja után sem maradnak új, saját gyártású tartalmak nélkül az RTLII nézői. December 16-án, pénteken jön Az első millióm vadonatúj évada Máté Krisztával, december 22-én, csütörtökön pedig érkezik a Pimaszúr átcuccol legújabb epizódja.

Bővebben...

Fehérjével a legkönnyebb fogyni, de tilos túlzásba vinni!

A kalóriák számolgatása helyett a legjobb, ha a fogyni vágyók fehérjegazdag étrendre térnek át, és sok halat, tojást és húst vesznek magukhoz – derül ki a University of Sydney munkatársainak friss kutatásából, amely a manchesteri Annual Meeting of the Society for Experimental Biology konferencia keretében került publikálásra június végén.

Bővebben...

Így fogyott le 57 kilót egy édesanya!

Egy kétgyermekes anya 57 kg-tól szabadult meg, amit annak köszönhetően szedett magára, hogy éveken át napi 4000 kalóriát fogyasztott.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Íme a jojóeffektus valódi oka

Hazánkban sok nő már túl van a fogyókúrák és a csodadiéták egész során, ám közülük csak kevés embernek sikerül véglegesen megszabadulni a túlsúlytól.

Bővebben...

Ennyi mindenre jó a mindenre jó a rágógumi rendszeres rágcsálása

A rágózás számos pozitív hatással lehet egészségünkre. Ezeket az előnyöket nem a rágógumi, hanem maga a rágás váltja ki, s meglepően sok mindenben lehet segítségünkre. Ha eddig csak élvezetből rágóztunk, itt az ideje, hogy megtudjuk, mi mindenre jó a rágógumi rendszeres rágcsálása!

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Ezt is a D vitaminnak köszönhetjük

A vérből kimutatható magas „aktív” D-vitamin-szint növeli az izomerőt, derül ki egy friss kutatásból – derül ki a University of Birmingham friss kutatásából.

Bővebben...

A kalcium vitamin fontossága!

A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

Bővebben...

Szoptatás vagy cumisüveg? Összezavarják az anyákat

A Legjobb? Az Egyesült Államok újdonsült édesanyái egymásnak ellentmondó üzeneteket kapnak arról, hogy a szoptatás, vagy a tápszeres táplálás jobb a kisbabáiknak. Szülés után az amerikai kórházakban azzal az üzenettel bocsátják haza a kismamát, hogy a gyermekének a szoptatás a legjobb, ugyanakkor ingyenes tápszermintát is kapnak, továbbá kedvezményes tápszervásárlási kupont is.

Bővebben...

Ne tegyünk tv-t a gyerekszobába

A legújabb adatok azt mutatják, hogy a gyermekkori elhízás gyakorisága a kisgyermekek körében több mint duplájára, a kamaszok között pedig négyszeresére nőtt az elmúlt három évtizedben. Egy friss kutatás szerint pedig azok a gyerekek, akiknek szobájában van TV, nagyobb valószínűséggel híznak meg, mint azok a társaik, akiknek nincs.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!