A keleti konyha jellegzetes hozzávalói és fűszerei

A keleti konyha ételei nem csak egészségesek, de nagyon finomak is. Ha ön is szeretné megismerni ezt a különleges gasztronómiai világot, szerezze be az alapvető hozzávalókat és fűszereket!


A keleti konyha legfontosabb hozzávalói:
Kuszkusz és bulgur:
Mindkét élelmiszer sajátos módon előkezelt, durvára őrölt búzadara. Török üzletekben, reformélelmiszer boltokban és bioboltokban is megvásárolható mindkét termék, és rendkívül könnyen elkészíthetők.

Gránátalma:
A gránátalmát számtalan keleti receptben megtaláljuk, mint hozzávalót. A szár tövét ék alakban vágjuk ki, majd a gyümölcsöt félbevágva a magokat kanállal kaparjuk ki, és a gyümölcs levét hasonlóan, mint a narancsnál egyszerűen facsarjuk ki.


Yufka-tészta:
A yufka a mi rétestésztánkhoz hasonlít a leginkább, felületét sütés előtt olvasztott vajjal kenik meg. A tésztát kiterítés után mindig nedves terítővel kell lefedni, hogy ne száradjon ki.  Görög és török üzletekben fellelhető.
Rózsa és narancsvirágvíz:
Édes süteményekhez, de savanyú ételekhez is gyakran használják ezt a különleges illatos vizet, amelyet nem szabad főzni, mert akkor elveszti aromáját. Hazánkban ritkaságnak számít, de néhány török és arab kereskedésben megtalálhatók.
Csicseriborsó és lencse:
A csicseriborsó szerencsére szinte bárhol beszerezhető a lencsével együtt.
A csicseriborsót érdemes egy éjszakára beáztatni, míg a lencse áztatás nélkül is hamar megpuhul.

 

Joghurt:
Az arab ételekbe gyakran felhasználják a joghurtot, ám nem a mi általunk ismert joghurtot, hanem a görög kissé zsírosabb joghurtot, amely nem tartalmazz zselatint. Erre a célra a már nálunk is kapható 10 % zsírtartalmú görög joghurt, vagy a tejszínes joghurt az ideális.
A keleti konyha fűszerei:
Koriander:

A koriander magokat a keleti konyhában leginkább őrölt formában használják, de a növény erőteljes zöld leveleit is gyakran belefőzik az ételekbe.
A koriander ma már minden nagyobb bevásárlóközpontban beszerezhető, de mi magunk is ültethetjük magról a kertünkbe.


Sáfrány:
A sáfrány egy krókuszfaj, amely ma a világ egyik legdrágább fűszernövénye, de a keleti konyha egyik jellegzetes fűszere. 200-300 ft.-ért már mi is vehetünk sáfrányt, de csak kis mennyiségben érdemes az ételhez adni, mert erősen színez és elviheti az étel jellegzetes íz világát.
Római kömény:
Bár a római kömény hasonlít kinézetre a normális köményhez, mégis íz világában teljesen más. Enyhén fanyar íze pörkölés hatására még erőteljesebbé válik, ma már nálunk is megvásárolható.
Harissa:
A harissa egy ördögien csípős Afrikai fűszerkrém, amely chiliből, fokhagymából, fűszerekből és olajból áll, de nagyon óvatosan kell vele bánni. Egyes keleti fűszerboltokban ritkán felfedezhető, aki szereti a csípős ételt próbálja ki.
Fahéj:
A fahéj nálunk leginkább karácsonykor kerül le a fűszerpolcról, vagy ha almás rétest sütünk. A keleti ételeknél ennél jóval gyakrabban használják, és nem csupán édes ételekhez adják. Bátran használják zöldséges ételek és húsételek mellé. Egész fahéj rudat vagy őrleményt használnak.

Cikkünk Tanja Dusy: Keleti konyha című könyve alapján készült amely  a Holló és Társa Kiadó gondozásában jelent meg.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Bajor sörleves

Hozzávalók: 1 dl fehérbor, 2 g fahéj, 2 g szegfűszeg, fél citrom, 1 liter világos sör, 3 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 g fehér bors, 1 dkg cukor, 1 dl tejszín, 1 db tojássárga, só.

Bővebben...

Készítsünk báránylevest húsvétra

(7-8 személyre) Hozzávalók: 1 kg bárányaprólék, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 evőkanál olaj, 1 nagy csokor friss kapor, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Bővebben...

A kaptár családja

 

Néhány zombi körüláll egy véres, mocskos anyukát, aki a kisbabáját szoptatja – majd elolvadnak a gyönyörűségtől, mind nagyon aranyosnak találják a félévest, és nem fukarkodnak a dicséretekkel.

Bővebben...

Kandech Evelyne ma este visszatér a képernyőre

A VIASAT3 ma esti para-karaokéjában az egykori tehetségkutató versenyző, Kandech Evelyne is feltűnik majd, aki élete egyik legnagyobb félelmével küzdött meg a műsorban.

Bővebben...

A zsírszegény diéta nem jobb a többi fogyókúránál

Egy új áttekintésből az derült ki, hiába hirdetik, hogy a zsírszegény diéták a legjobbak a fogyáshoz, valójában azonban semmivel sem hatékonyabbak, mint a más típusú diéták.

Bővebben...

7 súlyos hiba, amivel gátolod a fogyókúra sikerét

Ha fogyni szeretnénk, gyakran teszünk olyan logikusnak tűnő dolgokat, melyekről azt gondoljuk, segítik a súlycsökkenést, pedig valójában nem a fogyáshoz, hanem inkább súlyunk gyarapodásához járulnak hozzá.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Salamonpecsét virág ültetése és gondozása

Az árnyas hűs kertek egyik kedvelt lakója a salamonpecsét virág (polygonatum hybridum), amely akár 1 méter magasra is megnőhet.

Bővebben...

Íme egy csokoládé illatú növény!

Egy újabb szenzációs növény, amely GOMBÓC ARTÚR kedvence lehetne, ez a csokoládé virág, amelynek virága valódi kellemes csokoládé illatot áraszt.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Kertépítés és kerttervezés házilag ügyesen!

A saját kertünk olyan számunkra, mint egy kis édenkert, legyen szó veteményesről, díszkertről, vagy gyümölcsösről.

Bővebben...

8+1 tipp a komposztáláshoz kiskertben

Mit is jelent a komposztálás pontosan? Organikus eredetű háztartási és kerti hulladék felhasználásával és a természetes korhadási folyamat segítségével a föld számára tápláló humuszt készítünk. A biológiai folyamat során a hulladékok, melléktermékek szerves anyagai humuszszerű anyaggá alakul át.

Bővebben...

Az anafilaxia kialakulásának okai

Az anafilaxia nevű betegség oka egyelőre ismeretlen, de annyi bizonyos, hogy olyanoknál fordul elő, akik allergiások valamire.

Bővebben...

Szeretne ragyogni? Igyon almaecetet

Szeretné, ha bőre haja még szebb és ragyogóbb lenne? Akkor próbálja ki az almaecetet, amely kívül belül megszépíti önt!

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!