Egy illat felidézhet egy régi emléket

A frissen vágott fű illata sokak számára a kellemes nyári napokat idézi fel. Bizonyos illatok az összes többi érzékünknél nagyobb erővel segíthetnek a távoli emlékek visszaidézésében.

 

A legújabb norvég kutatás most azt a folyamatot is azonosította, ahogyan az agyban lévő hullámok az illatokat a régi emlékekhez és „belső térképekhez” társítják.

„Az orrunkból származó jelzések a jelzések hangszerelt szimfóniájaként alakulnak át és kapcsolódnak az emlékekhez” – magyarázták a kutatók. A trondheimi Kavli Institute for Systems Neuroscience szakértői szerint ezeknek az emlékeknek mindegyike egy helyhez kapcsolódik, ami egy belső térképen van kijelölve az agyban. Az agy egy olyan folyamat keretében kapcsolja összes az illatokat az emlékekkel, amelyben az idegi hálózatok körülbelül 20-40 Hz-en csatlakoznak az agyhullámokhoz.

„Tudjuk, hogy az illat kapcsolatban áll az emlékekkel” – mondta a kutatás vezetője, Kei Igarashi. „Azt is tudjuk, hogy a különböző agyi területeken lévő idegsejteknek szinkronban kell rezegniük ezeken a területeken, hogy hatékonyan kommunikálhassanak egymással. Eddig mégsem értettük a területek közötti kapcsolódást és az emléknyomok kialakulását.”

 

A kutatók egy labirintust építettek patkányoknak, amelyben az állatok egy lyukba dughatták be a fejüket. Amikor bedugták a fejüket a lyukba, két illat egyikét érezhették. Az egyik illat azt jelezte a patkányoknak, hogy táplálékot találnak a mögöttük lévő bal oldali edényben, a másik illat pedig azt, hogy a táplálék a jobb oldali edényben lesz. Három hét tanulást követően a patkányok az esetek több mint 85 százalékában az étellel járó lyukat választották.

Az agyműködés követése érdekében 16 pár elektródát ültettek be az agyuk hippokampusz területére, valamint az entorhinális kéreg különböző területeire. Az entorhinális kéreg – hippokampusz rendszer vélhetően jelentős szerepet játszik a helyszínekre vonatkozó emlékek visszahívásában. Miután sikerült meghatározni az illat és a helyszín összefüggéseit, a kutatók az agyhullámok egy bizonyos mintáját mutatták ki ezeken a területeken.

„Amint a patkány ki van téve az illatnak, a 20 Hz-es hullámok aktivitásának megugrása tapasztalható” – magyarázta Igarashi professzor.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Jamie Oliver: Így készítem a spárgát

A spárga nem csak finom, de nagyon egészséges is. Bemutatunk három spárgás receptet Jamie Oliver világhírű szakács tolmácsolásával!

Bővebben...

Finom banános édesség

Tészta: 1/2 csésze liszt, 3 ek. vaj, 1 tk. olaj, 1/2 tk. só, 1 tk. cukor. Jól összekeverjük és 1 ek. tejet adunk hozzá.

Bővebben...

Öt tény, amit nem tudott Leonidász 300 fős seregéről

 

A történelemkönyveknek, hollywoodi filmeknek és képregényeknek hála a thermopülai csata az ókor egyik legismertebb ütközete, mégis megannyi hamis tény kering róla a köztudatban. Valóban 300 fős volt a spártai haderő?

Bővebben...

Zsinórban három hete A mi kis falunk a legnézettebb műsor

Harmadik hete az RTL Klub fikciós sorozata, A mi kis falunk vezeti a legnézettebb műsorok top50-es listáját a kereskedelmi célcsoportban.

Bővebben...

Lenyelnél egy mini lufit a fogyásért?

A fogyni kívánó emberek számára egy új megoldás alternatívát jelenthet a műtét helyett. A gyomorba beültetett apró ballon új reménnyel kecsegtethet az elhízás elleni küzdelemben.

Bővebben...

A fülakupunktúra akár nyolc hét alatt lefogyaszthat

Egy friss kutatás során kiderült, hogy az elhízott résztvevők testtömegindexe akár hat százalékkal is csökkenhet a kéthónapos akupunktúrás kezelés hatására.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Hazánkba is betört a Kumquat!

A törpe mandarin vagy más néven Kumquat ( fortunella margarita) egyre nagyobb sikernek örvend a hazai növénybarátok körében.

Bővebben...

Így szaporítsuk a rózsákat!

A rózsakedvelők bő választékot találnak a kertészetekben az új fajtákból mégis érdemes saját kertünkben is szaporítani a rózsákat.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Így rendezzük be az erkélyt tavasszal!

Megérkezett a tavasz ideje megtervezni az erkély berendezését és virágait. Még a legkisebb erkélyt is valódi oázissá varázsolhatjuk, néhány ügyes praktika segítségével.

Bővebben...

Hasznos segítő társ lesz kertünkben a vakond!

Egyik kertbarát sem örül a jelenlétének, pedig a vakond akár hasznos állatként is beillik kertünkbe.

Bővebben...

Ilyen egyszerű áttérni az egészséges étkezésre!

A Nutrition & Diabetes oldalain közölt cikk szerint tudatosan csökkenteni lehet az egészségtelen élelmiszerek addiktív hatását.

Bővebben...

Csirkemell saslik gombával és szalonnával

Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 4 fej gomba, 2 fej lilahagyma, 30 dkg füstölt szalonna, 2 pár baromfivirsli, 3 nagy szem burgonya, 1 evőkanál olaj, szárnyas-fűszerkeverék, só, bors, pirospaprika, 4 db fél kihegyezett hurkapálca.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!