Finom disznóságok helyett egészséges finomságok

Disznótoros, ölés nélkül…A nyugati világ disznóevő nemzetnek ismer bennünket. A disznóhúsból készült termékek közül nem egy hungarikumnak számít.

A Herz és a Pick téliszalámi, a Gyulai kolbász nem csak Szegednek és Gyulának, hanem az országnak a hírnevét is öregbíti.

 

Disznóevő hírünket a török hódoltság idején alapoztuk meg, amikor a török mindenféle kétlábú és négylábú jószágot összeszedett kivéve a disznót, mert az a Korán szerint tisztátalan állat.

Mi pedig azóta is élünk a finom disznóságok nyújtotta gasztronómiai élvezetekkel. Az is tény, hogy ennek az árát keményen megfizetjük a mortalitási statisztikánkkal. Amíg a középkorban a „morbus hungaricus” a kiütéses tífusz fedőneve volt, az első világháború után a TBC, azaz a tüdőbaj számított annak, mára a rák, valamint a szív-, és érrendszeri betegségek terén állunk az élen, s ennek oka a táplálkozásban kereshető.

Táplálkozáskutatók, orvosok, biokémikusok és még sokan mások tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy a disznó izomrostjai között mindenhol megtalálható a zsírszövet. A disznóhús tulajdonképpen a saját zsírjában is megsüthető, hozzáadott zsír nélkül.

Mint minden állati zsiradék ez is telítettnek tekinthető, vagyis hideg állapotban majdnem szilárd halmazállapotú, nem folyékony.

A szervezetbe kerülve az emésztőcsatornán keresztül a véráramba jut. Egy része lerakódik az erek falára, a vérsejtekkel csomócskákat alkot, ami a beszűkült erekben elakadva trombózist okozhat a test különböző pontjain a lábujjtól a fej búbjáig. A szív koszorúereiben és az agyban létrejött elzáródás azonnali halált is okozhat, de maradandó károsodással is járhat, miközben elszenvedője életben marad. A többi zsiradék a sejt közötti állományban rakódik le.

ALTERNATÍV DISZNÓS-ÍZEK NÖVÉNYEKBŐL

Dietetikusok és a reformkonyha hívei a disznóhúst baromfira váltották. Így született meg a

pulykaszalámi és a kakaskolbász, valamint számtalan más húsipari termék. Voltak mások, akik ezt is soknak találták, hiszen a kíméletlen állattartás, majd a baromfiak lemészárlása környezet-, és természetvédelmi, valamint etikai problémákat okozott.

Végezetül valódi, vagy műbélbe tölthető a gombafélék, az olajos magok, a hüvelyesek, és gabonák, valamint friss fogyasztásra a zöldségfélék is. Mivel e növények többsége egynyári, amúgy is elpusztulnának: nincs idegrendszerük, nem tartalmaznak stresszhormonokat, sokuk összetételénél fogva gyógyhatású, könnyen emészthető, nincs koleszterin tartalmuk.

Ízviláguk a fűszerezésnek köszönhetően megfelel a magyaros ízlésnek, változatossá teszi a feldolgozást és felhasználást, az ember biodiverzitásának jobban megfelel. Ennek következtében a diétára szoruló ember több lehetőség közül választhat.

A gabonák mellett szól, hogy viszonylag olcsó az áruk és szinte túltermelési válsággal küzdenek a termelők. Az eddig ismert régészeti leletek alapján a gabonafélék 5-10 ezer éve szolgálhatják a mérsékelt égöv alatt élő emberek fő táplálékát. A halászó, vadászó, gyűjtögető életmódot folytató ember mindennapjaihoz hozzátartozott a gabonafélék és más pázsitfűfélék fogyasztása.

Európában körülbelül, Kr.e. 5000-re tehető a neolitikum (új kőkorszak) kezdete, s ettől kezdve beszélhetünk a tudatos földművelés, a növénytermesztés és állattenyésztés kialakulásáról.

Az egyszerű ásóbottól, a fából készült és kővel erősített kapák, ekék után a fémszerszámok következtek. A helyben csépelt gabona szétszóródott szemei képezték a következő vetést.

Európában árpát, búzát, rozsot később zabot, Ázsiában hajdinát, rizst, Afrikában kölest és cirkot, valamint muhart, Amerikában pedig amarantot, kukoricát, quinoát termesztettek…

Ezeket összefoglaló néven gabonának nevezzük.

Valamennyi gabonának a keményítőben gazdag szemtermését fogyasztjuk. Ezek általában

60-80 százalék keményítőt, 8-15 százalék fehérjét, 1-3 százalék növényi zsírt, és

10-14 százalék vizet, valamint 1-2 százalék nyers rostot (ami 5-10 százalék élelmi rostnak felel meg), továbbá vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

A gabonaszemeket a külső pelyvalevél megvédi a környezeti szennyeződésektől (például a légkörből származó ipari eredetű és radioaktív szennyezőanyagok, növényvédő szerek maradványaitól). A pelyvalevél alatt található a maghéj, amit őrlés után korpaként választhatunk szét a liszttesttől és a csírától. A korpa tartalmazza az élelmi rostokat és ásványi anyagokat, a csíra pedig a vitaminokat. A keményítő tartalék tápanyag a fejlődő mag számára. Az ember számára üres szénhidrát, ami a másik kettővel együtt jelent teljes értékű táplálékot.

A hántolás megtakarítása érdekében tar gabonafajtákat nemesítettek. Ezeknél az előbb említett környezeti szennyeződések közvetlenül a maghéjon rakódnak le, amit koptatással távolítanak el. Ezért fontos, hogy a gabonaféle bio-termesztésből származó legyen, valamint,

hogy a teljes szem szolgáljon táplálékul, mert élettani szempontból így hasznosul a legjobban.

A gabonaféléket osztályozzák: kenyérgabonákra (ezek lisztje jól keleszthető, magas sikértartalmuknak köszönhetően: közönséges búza, durumbúza, tönkölybúza, valamint az árpa és a rozs melyeket búzával kevernek) és kásagabonákra (ezek nem tartalmaznak sikért, nem keleszthetők, kásaként fogyasztják, de adalékként előfordulhatnak a kenyérben).

Mindkét gabonaféle feldolgozható kolbásznak és szaláminak, vagy hurkafélének. A megszokott ízek mellett egészséges finomság a végeredmény.

BIO-GABONAKOLBÁSZ

Egy kilogramm árpát, közönséges-, durum, vagy tönkölybúzát, rozsot jól megmosunk és beáztatjuk annyi vízbe, ami négyujjnyira ellepi. 8-10 óra áztatás után leszűrjük és feltesszük annyi tiszta vízben főni, ami kétszerese a megduzzadt gabonának. (Csak egyféle gabonát használjunk, mert különböző a puhulási idejük.)

A főzővízbe félidőben tegyünk egy púpozott kávéskanálnyi nátrium klorátumot (gyógyszertárban kapható tiszta konyhasó). Amikor megfőtt hozzákeverünk három fej (30-35 gerezd) zúzott fokhagymát, 3 evőkanál lisztfinomságúra őrölt köménymagot, egy teáskanálnyi őrölt zöldborsot, (kímélő étrend esetén, vagy gyermeknek egy púpozott evőkanálnyi őrölt borsikafüvet, csombort használunk), valamint három evőkanálnyi édesnemes fűszerpaprikát (aki kedveli a pikáns ízeket, az tehet hozzá egy teáskanálnyi csípős fűszerpaprikát is.), majd 3 deciliter hidegen sajtolt napraforgóolajat. Az egészet jól összegyúrjuk, és egy-két órára hideg helyen állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Előnedvesített műbelet ráhúzunk a hurkatöltőre és beletöltjük a masszát. Az elejét megcsavarjuk, hogy a massza ne folyjon ki. 30-40 centiméterenként megcsavarjuk a kolbászt, ezek a hajlítási pontok.

 

Két egymásnak háttal állított szék támlájára felteszünk egy rudat amire felakasztjuk a kolbászt cikk-cakk alakban hajlítva. A rúddal együtt felakasztjuk a bükkfaforgáccsal működő füstölőbe.

A forgácsot megszórhatjuk borókabogyóval és korianderrel, ami érdekesebbé teheti a fűst ízét. Háromnapi füstölés után készen van a kolbász, amit hűvös kamrában felakasztva tárolhatunk, hiszen a füst tartósít. (Aki nem tud bükkforgácsot szerezni, az használhat akácot is.)

A kolbász készítését célszerű a téli hónapokra időzíteni. Melegben az áztatott gabona megerjedhet, vagy megsavanyodhat. Ha nagy hűtőszekrény áll rendelkezésre, akkor az áztatást ott is lehet végezni. A fűszerezést és a mennyiséget ki-ki ízlése szerint változtathatja.

A gabonakolbászt sütni nem célszerű, hiszen így beltartalmi értékeiből veszít. A gabonakolbászban a gabonaszemek nem fognak összeállni, így arra ne számítsunk, hogy felvágás után kolbászkarikák lesznek belőle.

SZÓJAKOLBÁSZ

Fejenként 5-6 dekagramm szója-granulátumot beáztatunk egy deciliter teába, amit bazsalikom, csombor, kakukkfű 1 teáskanálnyi keverékével, 1 teáskanálnyi zöldségporral, és ugyanennyi köménymag, koriander, kardamon őrölt keverékével készítettünk. 20 percnyi állás után leszűrjük a teát, és a granulátumra öntjük 5 gerezd zúzott fokhagymával együtt, majd

1-2 órai áztatás után megpároljuk. A végén 1 teáskanálnyi fűszerpaprikával és ugyanennyi hidegen sajtolt napraforgó, vagy tökmagolajjal keverjük össze. Tálalhatjuk, vagy süthetjük.

 

MÁJASHURKA MÁJ NÉLKÜL

Személyenként 10 dkg hajdinakását számítva 1 rész hajdinát (mosás és szárítás után) lábasban hevítünk, majd 2 rész hideg vízzel felöntjük. Teszünk hozzá 1 teáskanál szárított zöldségport, 1 teáskanál bazsalikom, csombor, kakukkfű keverékét és 1 evőkanálnyi majoránnát morzsolva, vagy őrölve, s végül 0,5 dl vízben elkevert 1 teáskanál kukorica vagy burgonyakeményítőt. Felforraljuk. Amikor a víz fele elfő megsózzuk, a gázt elzárva fedő alatt hagyjuk, hogy az összes vizet magába szívja a hajdina. Tálalhatjuk önálló kásaként, vagy celofánba göngyölve, tepsiben sütőpapíron a többivel együtt megsütve, esetleg rizsvagy fagylaltadagolóval tálaljuk. Friss zöld salátával és csírákkal, vagy savanyú káposztával fogyaszthatjuk. (Lisztérzékenyek is fogyaszthatják)

VÉRESHURKA VÉR NÉLKÜL

Személyenként 10 dekagramm lila káposztát apróra reszelünk almareszelőn, s annyi vízzel

öntjük fel amennyi ellepi. Fűszerezzük bazsalikom, kakukkfű, csombor keverékével, egy teáskanálnyi őrölt köménymaggal, továbbá 3 teáskanálnyi őrölt majoránnával. Amikor megpuhult hozzáadhatunk 10 dkg apró kockára vágott teljes kiőrlésű rozskenyeret, amit előáztattunk. Készíthetjük fejenként 10 dekagramm, előfőzött barna rizzsel is.

 

VEGIPECSENYE

Személyenként 2-2 szelet rozskenyeret enyhén megpirítunk és meglocsoljuk hidegen sajtolt tökmagolajjal. Meghintjük késhegynyi piros fűszerpaprikával és sörélesztőpehellyel, letakarjuk fokhagymaszeletekkel (március-áprilisban medvehagyma levelekkel). Lila hagymát reszelünk a tetejére, vagy karikákat gyalulunk rá. Grillezhetjük is.

Kozmetikumok, gyógyreceptek: növényekből házilag. Herbáció népigyógyászati receptmagazin: kérje újságárusától!

www.herbacio.hu

Kövess minket a Facebookon is, ahol még több érdekes cikket olvashatsz naponta! Kattints most!

 

Süssünk vajas aprósüteményt

Hozzávalók kb. 70 darab süti elkészítéséhez: 25 dkg vaj, 36 dkg Graham liszt, 20 dkg barna cukor, két tojás, egy teáskanál fahéj, egy kávéskanál sütőpor, egy kevés tej az aprósütemény bekenéséhez, mandula és kandírozott gyümölcsdarabok a díszítéshez.

Bővebben...

Gyors sütemény recept

Hozzávalók kb. 40 db-hoz: 175 g vaj vagy margarin, 175 g cukor, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 350 g liszt, 1 csomag sütőpor (20 g), 3 ek. kakaópor (minél sötétebb, annál jobb), kevés felvert tojásfehérje.

Bővebben...

Íme az igazi házi majonéz receptje

Hozzávalók: 3 dl étolaj, 2 tojássárgája, só, citromlé, , ízlés szerint. A tojások sárgáját keverőtálba tesszük, megsózzuk, és a szűrt citromlé egy részét hozzáadva,

Bővebben...

Kertvarázs Magazin

Ön beszélgetett ma már a növényeivel?

Hiába vesz minden hónapban új növényt, valamiért önnél egyik sem marad meg? >>>>>

Az orchideák ápolása hónapról hónapra

Bemutatjuk az egész éves orchideák ápolását hónapról, hónapra. Ismerje meg ön is hogy milyen teendők vannak, januártól decemberig ezekkel a különleges gyönyörű növényekkel. >>>>>

Legendás Colin Farrell, és megfigyelései

Colin Farrell el van ájulva. Az új Harry Potter-filmben, a Legendás állatok és megfigyelésük-ben (Fantastic Beasts and Where to Find Them, hazai bemutató: november 17.) ő alakítja Parcival Gravest, a MACUSA, az Amerikai Egyesült Államok Varázslókongresszusa biztonsági főnökét.

Bővebben...

Vidéken hódol az autós szexnek a magyar

 

Tízből hét magyar szeretkezett már az autójában, közülük minden második többször is hódolt már az élvezeteknek négy keréken – derült ki a VIASAT3 nem reprezentatív internetes kutatásából. A megkérdezettek többsége a hátsó ülésen esik egymásnak, helyszínnek pedig a természet lágy ölét, pontosabban az erdő jótékony félhomályát választja.

Bővebben...

Kórházba vitték valóságshow versenyzőjét

 

Nem várt fordulatok nehezítették a Flúgos Futam ma esti adásának forgatását: a VIASAT3 autós reality showjának egyik versenyzőjét verseny közben kellett bevinni a sürgősségi osztályra.

Bővebben...

Fogyni szeretnél? Egyél szőlőt!

A szőlőfogyasztástól sok fogyókúrázó ódzkodik, mondván, túl sok cukrot tartalmaz, de a legújabb kutatások szerint napi egy marék szőlő akár a fogyást is elősegíti, és nem mellékesen a szexuális életünkre is pozitív hatással lehet.

Bővebben...

7 súlyos hiba, amivel gátolod a fogyókúra sikerét

Ha fogyni szeretnénk, gyakran teszünk olyan logikusnak tűnő dolgokat, melyekről azt gondoljuk, segítik a súlycsökkenést, pedig valójában nem a fogyáshoz, hanem inkább súlyunk gyarapodásához járulnak hozzá.

Bővebben...

Ezért veszélyes az Atkins-diéta és más, fehérjedús étrend

Amerikai kutatók szerint a túl sok fehérje fogyasztása a középkorú emberek számára ugyanolyan veszélyes lehet, mint a dohányzás.

Bővebben...

Utazás Magazin

Spanyolország :Sagrada Família

A méretét és részletei a középkori katedrálisokhoz hasonlító „A Szent Család engesztelő templomán” nem lehet csak úgy végigrohanni. >>>>>

New York (USA) : Ground Zero

Többéves vitát követően végül felépülhetett az emlékmúzeum a Világkereskedelmi Központ romjainak helyén. >>>>>>

Így gondozd a lepkeorchideádat, hogy szép maradjon!

Szeretnéd tudni mi a titka, hogy a lepkeorchidea szép maradjon, és virágozzon? Mi segítünk neked! Íme néhány jó tanács az egyik legszebb orchidea gondozásához! Katt ide!

A gyerekeknek felesleges naponta fürdeniük

A Washington Egyetem orvosi karának munkatársai jó hírrel szolgálnak azon szülők számára, akik naponta küzdenek a gyerekeikkel, hogy menjenek el végre fürdeni, véleményük szerint ugyanis a gyerekeknek egyáltalán nincs szükségük a mindennapos fürdésre.

Bővebben...

Ismerje meg a C vitamin legfontosabb egészségvédő hatását

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott vitaminunk, aminek a pótlására a megfázásos időben szinte mindannyian elsőként gondolunk.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Így ápold a lepkeorchideád hogy szép legyen!

A lepkeorchidea hazánk egyik legkedveltebb orchidea fajtája, hiszen gondozása a többi orchidea fajtához mérten egyszerűbb, és különleges pillangó formájú virágával kiemelt díszévé válhat. >>>>>>>>>>

D vitamin (kalciferol) Egyre nagyobb figyelmet kap a D vitamin

A D vitaminról ritkán hallunk, pedig épp oly fontos szervezetünk számára, mint a C vagy a B vitamin. A lakosság, sőt azt emberiség nagy része D vitaminhiányban szenved, amelynek az egyik oka, hogy D vitaminhoz csak nyáron jut hozzá a szervezet, amikor napfény éri.

Bővebben...

A B 12 vitamin megelőzi a hasfájást a babáknál!

Tudósok felfedezték, hogy ha a terhesség korai szakaszában a B12 vitamin szintje kellően magas az anyában, akkor háromszor nagyobb esélye van arra, hogy csendes, nyugodt gyermeke fog születni.

Bővebben...

A különböző vitaminok hiányának tünetei

Minden évszakban fontos, hogy elegendő mennyiségű vitamint vigyünk be szervezetünkbe. Viszont  télen, amikor  jóval kevesebb gyümölcshöz és zöldséghez jutunk hozzá, különösen ügyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre.

Bővebben...

Újfajta hangterápiával kezelhető a magas vérnyomás és a migrén?

Az Amerikai Szív Társaság idei konferenciáján két ígéretes tanulmány eredményeit tárták a nyilvánosság elé, melyek forradalmi változásokat hozhatnak mind a magas vérnyomás, mind a migrén kezelése terén.

Bővebben...

Ezért veszélyes a tetoválás

Tízből egy felnőtt, aki tetoválást készített testére, fertőzést kap, húszból egy pedig négy hónapnál hosszabb ideig tartó komplikációkkal kénytelen szembenézni. A leginkább a piros és a fekete tetoválások okoznak gondot – derül ki egy amerikai kutatásból.

Bővebben...

Krémes fagylalt, vagy ropogós müzli szelet?

Krémes fagylalt, vagy ropogós müzli szelet? A legújabb kutatás szerint az élelmiszerek textúrája befolyásolja az emberek étrendi választásait.

Bővebben...

Mit árulhat el a szülőkről egy játékbaba?

Rendkívül beszédes, ahogy a gyermeket váró párok egy játékbabával bánnak – olyannyira, hogy közben napvilágra kerülnek azok a minták, amelyet konfliktust okozhatnak közöttük a későbbi nevelés során.

Bővebben...

Illatos teasütemény recept

Mint a neve is mutatja, egy finom illatos vaníliás süteményt takar ez a recept, amely 20 perc alatt elkészíthető.

Bővebben...

Mihez kezdjünk egy makacs folttal? (2)

Gyakran történnek olyan kisebb balesetek otthon, amikor egy ruhán, vagy a Nagyi kedvenc terítőjén egy makacs folt keletkezik, amelyet sehogy sem tudunk kiszedni, vagy kimosni. Ilyenkor érdemes a házi praktikákat bedobni, amelyek néha fillérekből otthon is megoldják a gondot.

Bővebben...

Hogyan születtek meg az Euro bankjegyek?

Robert Kalina osztrák művész. A képek az európai művészettörténet hét korszakát jelenítik meg: az 5 eurós a klasszikus, a 10 eurós a román, a 20 eurós a gótikus, az 50 eurós a reneszánsz

Bővebben...

Így dobjuk fel a konyhát sárga színnel!

Ha úgy érezzük kissé unalmas a konyhánk, dobjuk fel egy napsütötte vidám sárga színnel, amely mediterrán hangulatot teremt még a legborúsabb napokon is. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy a konyhában kombináljuk a zöld, a citrom, és a narancs, különböző árnyalatit, lakberendezési tárgyakkal és kiegészítőkkel.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!