Fogyni szeretne? Íme a megoldás!

Egy új kutatás szerint az elérhető gyorsétel-féleségek választékának visszaszorításával csökken a bevitt kalória mennyisége, de nem segít a fogyásban.

 

„A választási lehetőségek korlátozásával kevesebbet vettek magukhoz abból az ételfajtából, de úgy tűnt, hogy az étrend más összetevői terén kompenzálták a hiányt” – mondta el Hollie Raynor, a Tennessee Egyetem professzora, a kutatás vezetője. Más szóval az itt megspórolt kalóriákat más ételféleségekből veszik magukhoz. Az eredmények figyelmezetésképpen szolgálhatnak a fogyókúrázók számára, hogy figyeljék a bevitt összes kalória mennyiségét is.Korábbi kutatások kimutatták, hogy akik kevesebb ételféleséget illesztenek be a diétájukba, azok érik el a legnagyobb sikereket a fogyásban.

Raynor arra volt kíváncsi, ha a magas kalóriatartalmú de alacsony tápértékű ételeket (fagylalt, sütemény, chips) korlátozzák, akkor többet fogynak-e az emberek. 200 túlsúlyos és elhízott felnőttet kértek arra, hogy változtassanak életmódot. Ennek keretében csoportterápiára járhattak, ahol megvitatták az egészségtudatos viselkedés jellemzőit. A résztvevők felét arra is megkérték, hogy legfeljebb kétféle gyorsételt fogyasszanak Az American Journal of Clinical Nutrition hasábjain megjelent cikk beszámolt az eredeti elképzelésről, hogy ha egy étellel kapcsolatban fokozottan oda kell figyelni, akkor azt már nem is kívánja az ember. „Napnál világosabb: minél nagyobb a választék, annál többet eszünk” – jegyezte meg Alexandra Johnstone, a skót Aberdeeni Egyetem munkatársa, aki a kutatásban nem vett részt.

 

A kísérlet 18 hónapon át zajlott, és kiderült, hogy a korlátozott gyorsétel-fogyasztásra kért csoport tagjai kevesebb fajta nyalánksággal kényeztették magukat, és a bevitt kalóriamennyiségük is csökkent a többiekéhez képest. A kutatás 6. és 12. hónapjában az egyhangúbb étrenden élők napi 100 kalóriával kevesebbet tüntettek el, a végére pedig 80 kalóriával. Mindkét csoport tagjai fogytak, mégpedig nagyjából ugyanannyit (4,5 kg), ami azt mutatta, hogy a gyorsételek választékának visszaszorítása nem bizonyult hatásosabbnak, mint az eszközölt életmód-változtatás.

„Van értelme megpróbálni kevesebb féle ételt illeszteni az étrendbe, de az emberek szeretnek enni, ezért a korlátozott komponenst gyorsan helyettesíteni fogják valami mással” – magyarázta Johnstone. Ahhoz, hogy ez a módszer működhessen, az adagokat is szerényebben kell méretezni.

Raynor szerint nem derült ki egyértelműen, hogy a kompenzáció mely területen jött létre a többi ételcsoporton belül. Több kutatásra lenne szükség ahhoz, hogy megértsék, miként változik az emberek viselkedése, amikor mérsékelni igyekeznek, mondjuk a szénhidrát vagy a cukrozott üdítők fogyasztását. A tanulság pedig az, hogy aki fogyni akar ezzel az eljárással, annak gondosan meg kell fontolnia, mit választ helyette, hogy ne vesszen kárba az erőfeszítésük.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Süssünk finom gyümölccskenyeret aszalt gyümölcsökkel

Egy hétvégi teadélutánra kiváló vaníliás sütemény lehet ez az egyszerű és gyors recept, amely sárgabarackkal és rummal van ízesítve!

Bővebben...

Így süssünk bélszínt otthon

Angol bélszín hozzávalók: 1 kg bélszín, 4 dl olaj, só.

Bővebben...

A kistestvér nagy díja

Casey Affleck kezd felzárkózni a bátyjához: A régi város (Manchester by the Sea, hazai bemutató: február 23.) főszerepének eljátszásáért elnyerte élete első Golden Globe-díját!

Bővebben...

Fehér oroszlán nevelőszülei lettek a 4 for Dance tagjai

A Nyíregyházi Állatpark legújabb lakóját, a 6 hetes fehér oroszlán kölyköt fogadták örökbe a tánccsapat tagjai.

Bővebben...

Itt az új alacsony glikémiás indexű burgonya!

Frank Mitolo, a dél-ausztráliai termelő új burgonyafajtát kísérletezett ki, amelynek fajtársaival ellentétben alacsony a glikémiás indexe, tehát fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, valamint tovább nyújt teltségérzetet.

Bővebben...

Ezért veszélyes az Atkins-diéta és más, fehérjedús étrend

Amerikai kutatók szerint a túl sok fehérje fogyasztása a középkorú emberek számára ugyanolyan veszélyes lehet, mint a dohányzás.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A sétányrózsa ültetése és gondozása kertünkben!

A sétányrózsa (lantana camara) egyre népszerűbb nyári kerti dísznövény, amely kertbe vagy erkélyen dézsába ültetve is gyönyörű dísznövény.

Bővebben...

Így gondozzuk a fenyőfákat kertünkben!

A fenyők régóta kedvenc örökzöldek kertünkben, ám ők is igényelnek bizonyos gondozási munkálatokat.

Bővebben...

Gyepszőnyeg lerakása kertünkben!

Ha nem szeretnénk, a fűmaggal bajlódni vásároljunk kész gyepszőnyeget vagy gyeptéglát. Bemutatjuk, hogy kell szakszerűen lerakni.

Bővebben...

Készítsünk csüngő virágos kertet!

Nincs is szebb látvány, mint az erkélyen csüngő virágzó függő kosár, amely tele van színes illatos virágokkal.

Bővebben...

Így süssünk igazán szép piskótát

Jó piskótát sütni igazán nem nagy ördöngösség, akár kezdő háziasszonyok is nekiláthatnak, mindössze néhány alapvető szabályt kell betartani, ha igazán szép piskótát szeretnénk. Bemutatunk pár olyan fortélyt, amely segítségünkre lesz a piskótasütés folyamán.

Bővebben...

A fogyni vágyók igyanak vizet

Kutatók szerint a víz lehet a titkos fegyver a fogyókúrázók kezében, akik ugyanis keveset isznak, azoknál 50 százalékkal megnő az elhízás kockázata azokhoz képest, akik gondoskodnak az elegendő folyadékbevitelről.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!