Ön tudja, mi az a nyugdíjas-férj szindróma?

Mikor a férj nyugdíjba megy, végre férj és feleség stressztől és a munkás hétköznapok terhe nélkül tölthetnék együtt az időt.

A nyugodt elégedettség helyett azonban a nyugdíj valójában meglehetősen stresszes élmény lehet a házaspárok számára.

Sok feleség kezd el „nyugdíjas férj-szindrómában” szenvedni akkor, amikor a férjük nyugdíjba vonul. A kutatók kimutatták, hogy a nők közel fele panaszkodik a megnövekedett stressz-szintről, depresszióról és álmatlanságról azt követően, hogy házastársuk nyugdíjas lett. Az olasz kutatók ráadásul arra is rávilágítottak, hogy a férj minden nyugdíjban töltött évével egyre romlik a feleség állapota. A hatás ráadásul nem csak a háztartásbelieket érinti, hanem azokra a feleségekre még súlyosabb terhet róhat, akik még dolgoznak, amikor a férjük már a nyugdíjas éveit tölti.

A magasabb stressz-szintet a kutatók szerint részben a nőkre háruló több házimunka okozza. Ezt tetézi még a lecsökkent jövedelem terhe, amely mindkét házastárs számára gondot jelent.

 

Az Institute for the Study of Labor szakfolyóiratban Dr. Marco Bertoni és Dr. Giorgio Brunello, a Padovai Egyetem társadalomtudósai 840 interjút elemeztek japán nőkkel, amelyek 2008 és 2013 között készültek. A kutatók azért választották Japánt, mert ott rendkívül erősek a hagyományos nemi szerepek. A szakértők szerint azonban az eredmények sok más országra érvényesek, mert a hatás még kifejezettebb abban az esetben, amikor mindkét házastárs dolgozik.

A kutatás során mindegyik nőnek érzelmi problémáik mértéke alapján egy nyugdíjas férj-szindróma pontszámot adtak. A kutatók kimutatták, hogy minden újabb évvel, melyet a férj nyugdíjban töltött, ez a pontszám 6-14 százalékponttal nőtt.

A szerzők így foglalták össze a jelenséget: „A külön töltött élet és a fokozatos elidegenedés után sok japán házaspár rákényszerül arra, hogy újra együtt legyenek, miután a férj nyugdíjba megy. Ez rendkívül stresszes időszak lehet a feleségek számára, akiknek hirtelen szembe kell nézniük egy idegen állandó jelenlétével a házban, és kívánságaik plusz terhének vannak kitéve.”

A nyugdíjas férj-szindróma elméletét először egy amerikai orvos, Charles Clifford Johnson fogalmazta meg 30 évvel ezelőtt. 

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Így készül a karácsonyi mákos guba

A mákos guba egy hagyományos karácsonyi étel, amely ismét kezd divatba jönni. Nagyon könnyű elkészíteni, laktató, és nagyon finom,amely desszert ugyan, mégis főételnek is kínálható.

Bővebben...

Készítsünk joghurtos csokoládés kuglófot karácsonyra

A kuglóf igazi ünnepi sütemény, főleg ha finom csokoládét és joghurtot is tartalmazz. Hozzávalók: 35 cm kuglófforma, 50 g étcsokoládé, 350 g cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 250 g. Sütőmargarin, 5 dl natúr joghurt,

Bővebben...

Jön A szultána második évada

Összeesküvés, árulás, leszámolás és szövevényes szerelmi szálak. Folytatódik A szultána: keddtől láthatják a nézők a népszerű török sorozat második évadát a TV2 műsorán, új szereplőkkel.

Bővebben...

Az egészség szépsége

Mia Goth különleges színésznő. Kiismerhetetlen. Nem csak azért, mert három hónappal ezelőtt minden előzetes tervezés nélkül, hirtelen ötlettől vezérelve ment feleségül a nála hét évvel idősebb Shia LaBeouf-höz, méghozzá úgy, hogy az anyakönyvvezető egy Elvis-hasonmás volt: a színészetén is nehéz kiigazodni.

Bővebben...

7 tévhit a fogyásról, amely hátráltatja a kilók leadását

Tim Spector, a King’s College London professzora szerint az orvosok és a szakemberek egy sor egymásnak ellentmondó információval bombázzák a diétázókat, és ezért az emberekben több tévhit is él az egészséges étkezéssel kapcsolatban.

Bővebben...

A nők 32, a férfiak 31 évesen fogynak a legkönnyebben

A nők számára a 32 éves kor a legideálisabb, ha fogyókúrázni szeretnének, míg a férfiak a jelek szerint 31 évesen adják le a fölösleges kilóikat a legkönnyebben.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Ilyen egy működő vulkán látványa! Lenyűgöző

Tartson velünk kedves olvasó egy virtuális utazásra Guatemalába a pacaya vulkánhoz, amely egy ma is aktív és működő vulkán.

Bővebben...

Mediterrán étrenddel és olíva olajjal védjük a szívünket!

Egy nemrégiben végzett kutatás kimutatta, hogy az olívaolajban gazdag mediterrán étrend felerősíti a jó koleszterin kedvező hatásait.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Nem mindegy hogy milyen és mennyi vitamint szedünk!

A vitaminokra természetesen szükség van jó egészségi állapothoz, de az orvosok egy új jelenségre figyeltek fel mostanában, mégpedig az étrend-kiegészítők túladagolására.

Bővebben...

Miért érdemes B vitamint és folsavat szedni?

Ellentmondásos kutatási eredmények láttak napvilágot a B-vitamin és a folsav szerepére vonatkozóan – lehet, hogy nem is segítenek a szív- és érrendszeri panaszokkal szemben.

Bővebben...

Miért okoznak a vészhelyzetek tömeghisztériát?

Vészhelyzetben (terrortámadás, természeti katasztrófa, tűzvész) mindig megvan a tömeghisztéria kialakulásának a rizikója, ami szörnyű, tömeges halálhoz vezethet.

Bővebben...

10 ok, amiért fontos mazsolát enni rendszeresen

A mazsolát sokan csak akkor fogyasztják, ha megsütik süteményben, vagy belebotlanak egy-kettőbe a túrós táskában. Pedig egy igen értékes aszalt gyümölcsről van szó, melyből érdemes rendszeresen fogyasztani önmagában is egy-egy marékkal.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!