Ön tudja, mi az a nyugdíjas-férj szindróma?

Mikor a férj nyugdíjba megy, végre férj és feleség stressztől és a munkás hétköznapok terhe nélkül tölthetnék együtt az időt.

A nyugodt elégedettség helyett azonban a nyugdíj valójában meglehetősen stresszes élmény lehet a házaspárok számára.

Sok feleség kezd el „nyugdíjas férj-szindrómában” szenvedni akkor, amikor a férjük nyugdíjba vonul. A kutatók kimutatták, hogy a nők közel fele panaszkodik a megnövekedett stressz-szintről, depresszióról és álmatlanságról azt követően, hogy házastársuk nyugdíjas lett. Az olasz kutatók ráadásul arra is rávilágítottak, hogy a férj minden nyugdíjban töltött évével egyre romlik a feleség állapota. A hatás ráadásul nem csak a háztartásbelieket érinti, hanem azokra a feleségekre még súlyosabb terhet róhat, akik még dolgoznak, amikor a férjük már a nyugdíjas éveit tölti.

A magasabb stressz-szintet a kutatók szerint részben a nőkre háruló több házimunka okozza. Ezt tetézi még a lecsökkent jövedelem terhe, amely mindkét házastárs számára gondot jelent.

 

Az Institute for the Study of Labor szakfolyóiratban Dr. Marco Bertoni és Dr. Giorgio Brunello, a Padovai Egyetem társadalomtudósai 840 interjút elemeztek japán nőkkel, amelyek 2008 és 2013 között készültek. A kutatók azért választották Japánt, mert ott rendkívül erősek a hagyományos nemi szerepek. A szakértők szerint azonban az eredmények sok más országra érvényesek, mert a hatás még kifejezettebb abban az esetben, amikor mindkét házastárs dolgozik.

A kutatás során mindegyik nőnek érzelmi problémáik mértéke alapján egy nyugdíjas férj-szindróma pontszámot adtak. A kutatók kimutatták, hogy minden újabb évvel, melyet a férj nyugdíjban töltött, ez a pontszám 6-14 százalékponttal nőtt.

A szerzők így foglalták össze a jelenséget: „A külön töltött élet és a fokozatos elidegenedés után sok japán házaspár rákényszerül arra, hogy újra együtt legyenek, miután a férj nyugdíjba megy. Ez rendkívül stresszes időszak lehet a feleségek számára, akiknek hirtelen szembe kell nézniük egy idegen állandó jelenlétével a házban, és kívánságaik plusz terhének vannak kitéve.”

A nyugdíjas férj-szindróma elméletét először egy amerikai orvos, Charles Clifford Johnson fogalmazta meg 30 évvel ezelőtt. 

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Ezt ehetjük a fogyókúra ideje alatt is: Garnélával töltött avokádó

Ha nincs ötlete mit egyen a fogyókúra és a diéta alatt itt a finom ízletes tápláló töltött avokádó!

Bővebben...

Karácsonyi fahéjas csillagocskák

A karácsonyi hangulathoz hozzá tartozik a fahéj, és a szegfűszeg illata. Ezt a finom süteményt gyorsan elkészíthetjük, akár a gyerekekkel együtt, és fém dobozba téve sokáig eltartható.

Bővebben...

Titkok és hazugságok: premier az AXN műsorán

Két premierrel zárja az augusztust az AXN: Magyarországra érkezik a Titkok és hazugságok második évada, valamint bemutatkozik a Gyilkos elmék: Túl minden határon című sorozat is.

Bővebben...

Hódi Pamela tanácsaival fogynak az anyukák

Hódi Pamelát megrohamozták a fogyni vágyó édesanyák a Bombanő Projekt csoportban. A modell igazi példakép a nők számára, hiszen a Nagy Duett, modell munkái és gyereknevelés mellett tökéletes testtel rendelkezik.

Bővebben...

Itt az új alacsony glikémiás indexű burgonya!

Frank Mitolo, a dél-ausztráliai termelő új burgonyafajtát kísérletezett ki, amelynek fajtársaival ellentétben alacsony a glikémiás indexe, tehát fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, valamint tovább nyújt teltségérzetet.

Bővebben...

A fogyókúra sikere fejben dől el!

Az, ahogyan étkezési szokásainkra gondolunk, igenis meghatározza azt, hogy képesek vagyunk-e fogyni. Aki úgy tekint magára, hogy alapvetően egészségesen táplálkozik, nagyobb eséllyel szabadul meg könnyen a fölösleges kilóktól, mint az, aki bűntudatot érez a témával kapcsolatban – tudjuk meg a Winina State University friss kutatásából.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A lobélia gondozása

A kecses apró virágú lila lobélia valódi romantikus hangulatot ad a kertnek vagy a balkonnak. Egyszerűen gondozható egynyári dísznövény, amely szinte egész nyáron át ontja magából a gyönyörű mély lila apró kis virágokat.

Bővebben...

A kaliforniai kakukkmák ültetése és gondozása

Ha egy szép színes egynyári virágra vágyunk kertünkbe ültessünk kaliforniai kakukkmákot (Eschscholzia californica) amely selymes fényű színes virágaival szebbé varázsolják kertünket.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Akár a teraszon is lehet fűszerkertünk

Aki nem rendelkezik nagy alapterületű kerttel, csak egy nagyobb terasszal vagy erkéllyel, annak sem kell lemondania a fűszernövények termesztéséről. Szerencsére a fűszernövények egy nagyobb dézsában, cserépben, vagy balkonládában is megélnek.

Bővebben...

A föld legnagyobb virága 3 méter magasra is megnőhet!

A föld legnagyobb és legbüdösebb virága a titán buzogány, (Amorphophallus titanum) amely akár 3 méter magasra is megnőhet és a szaga…..

Bővebben...

így készül a házirétestészta

Ha szeretnéd megtanulni az igazi házi rétestészta receptet, bizony kell egy kis gyakorlás hozzá, ám nincs finomabb mint a saját sütésű házi  rétes.

Bővebben...

Szeretne ragyogni? Igyon almaecetet

Szeretné, ha bőre haja még szebb és ragyogóbb lenne? Akkor próbálja ki az almaecetet, amely kívül belül megszépíti önt!

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!