Skizofréniával is lehet boldogan élni!

Bár a skizofrénia a mentális betegségek egyik legsúlyosabb formája, a legfrissebb kutatási adatok szerint a betegséggel küzdők közel 40 százaléka saját bevallása szerint boldog életet él.

 

A Kalifornia Egyetem tudósai összesen 72 skizofréniával küzdő, 23 és 70 év közti pácienst interjúvoltak meg, akiknek a 37 százaléka vallotta, hogy az ideje nagy részében boldog.

A páciensek elégedettsége nem volt összefüggésben a betegség súlyosságával, fennállásának idejével, és a mentális és fizikai állapottal, valamint a korral és az iskolázottsággal sem. A boldogság egyedül az olyan pozitív mentális és szociális tulajdonságoknak volt köszönhető, mint az optimizmus, a rugalmasság és az alacsonyabb stressz-szint.

A mostani adatok azért különösen fontosak, mert a fenti pozitív tulajdonságok taníthatók.

 

"Az emberek általában kizáró ellentétként gondolnak a skizofréniára és a boldogságra - nyilatkozta Dr. Dilip Jeste, az egyetem pszichiátriai és idegtudományi professzora - Pedig a vizsgálati eredmények alapján világosan látszik, hogy - a betegséggel járó szenvedést is figyelembe véve - a skizofréniával küzdő páciensek számára a boldogság minden tekintetben elérhető cél lehet."

Összehasonlításképpen, az egészséges emberek nagyjából 83 százaléka vallja, hogy elégedett az életével, és az egészségesek között általában nincs olyan, aki soha, vagy csak nagyon ritkán érezné magát boldognak. A skizofréniával küzdők esetében azonban ez az arány mintegy 15 százalék.

"A skizofréniások kevésbé boldogak, mint az átlag populáció tagjai, de ebben nincs is semmi meglepő - nyilatkozta Barton Palmer, a kutatás vezetője - Az azonban meglepő, hogy ezeknek a betegeknek a 40 százaléka teljes mértékben elégedett az életével, és hogy ez az elégedettség olyan pszichoszociális tulajdonságoknak köszönhető, amik fejleszthetők."

A skizofrénia egy krónikus, súlyos és az életminőséget komolyan befolyásoló mentális betegség. A skizofréniában szenvedők nem létező hangokat hallanak, és súlyos paranoiában szenvednek, emiatt gyakran visszahúzódóak vagy ellenségesek.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Sült csirke fehér borral és egy kevés mézzel

Unja már a rántott csirkét meg a csirkepörköltet? Akkor készítse el a hagymás mézes csirkét, borral és mézzel ízesítve.

Bővebben...

Készítsünk színes vidám húsvéti tortát

Hozzávalók: 14 deka vaj, 10 deka cukor, 1 csomag  vanillincukor, 3 tojássárga, 3 szelet puhított csokoládé, 5 deka liszt, 5 deka Gustin, 1/2 csomag  sütőpor, 10 deka mandula, 1/4 kg füge, 3 evőkanál tej, 3 tojásfehérjének habja; gyümölcsíz, húsvéti cukortojások.

Bővebben...

Hindu esküvőt tartott Lola és Bence

Lola és barátja, Bence hétfőn összeházasodtak, bár egyelőre nem hivatalosan. Az énekesnő és párja az Andrássy úti Ékszerpalotában, az Örök szerelem napján, hindu szertartás szerint fogadott örök hűséget.

Bővebben...

Ezért filmezik még Will Smith

Will Smith-t már nem érdekli a filmezés. Pontosabban: egész más érdekli benne, mint eddig.

Bővebben...

A fogyás minden életkorban jót tesz a szívnek és az érrendszernek

A fogyás a felnőttkor bármelyik szakaszában egészséges, hiszen hosszú távon előnyösen hat a szívre és az érrendszerre – olvasható egy friss tanulmányban, amely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című szakfolyóiratban jelent meg.

Bővebben...

Kiderült, miért nincs értelme sokszor a diétának

A legtöbb ember hiába diétázik, olykor-olykor azért enged a csábításnak: ezeket a kisebb-nagyon falatokat ugyanakkor említésre méltónak sem találja, ezért nem is listázza őket az elfogyasztott kalóriák között.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Így ültessünk cikláment a kertünkbe!

Sokan a cikláment csak cserepes dísznövényként ismerik, pedig van olyan ciklámen fajta, amely a kertben is gyönyörűen áttelel.

Bővebben...

A magnólia ültetése és gondozása

A magnólia a tavasz egyik legszebb virágzó fa. Különleges liliom formájú virágai már messziről virítanak kertünkben. Ismerjük meg ezt a különleges növényt.

Bővebben...

Tippek a pázsit gondozására szárasság idején!

Szárasság idején nehéz a pázsit megfelelő gondozása és ápolása. ehhez nyújtunk néhány ötletet és tippet.

Bővebben...

Így metsszük vissza a gyümölcsfákat!

A gyümölcsfákat már rögtön ültetés után érdemes metszeni, de nem mindegy hogyan és mikor metsszük gyümölcsfáinkat. Cikkünk bemutatja a metszés alapjait.

Bővebben...

Ezért érdemes a mediterrán diétát követni

A mediterrán diéta pont olyan jó, mint a vegán – derül ki egy friss kutatásból. A friss halban, olívaolajban és zöldségekben gazdag mediterrán diétáról régóta hallani, hogy a hosszú élet titka.

Bővebben...

A génjeibe van írva, ha valaki képtelen szoptatni?

A szakértők szerint egy mutáció akadályozza bizonyos nőkben az emlőmirigyeket abban, hogy elegendő anyatejet termeljenek.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!