Nincs különbség a férfi és a női agy között?

Gina Rippon idegtudományi professzor szerint, el kell felejteni azt a közhelyet, miszerint a férfiak a Marsról, a nők pedig a Vénuszról származnak.

Valójában ugyanis születéskor semmi különbség nincsen a két nem agya között, és semmi sem támasztja alá azt a közkeletű vélekedést, miszerint a férfiak például jobban tudnak térképet olvasni, ellenben a nők hatékonyabban képesek egyszerre több dolgot is végezni.

A szakember szerint minden látszólagos különbség a társadalom nemekről alkotott felfogásából adódik, és nincs biológiai oka, az agyban kimutatható különbségek ugyanis mind annak eredményei, hogy a gyerekekbe születésüktől fogva beletápláljuk azokat a sztereotípiákat, melyek szerintünk a férfiakat, illetve a nőket meghatározzák.

 

Rippon professzor azt is kifejtette, hogy az emberi agy sokkal képlékenyebb, mint azt mi gondolnánk, és ezt alátámasztandó példaként felhozott egy kísérletet, mely során azoknak a nőknek, akikkel három hónapon át folyamatosan Tetrist játszattak, alapvető változások álltak be az agyfelépítésükben.

A kaliforniai kísérlet során kimutatták, hogy ennek a játéknak a hatására, melynek lényege, hogy különféle formákat kell logikus sorrendben elhelyezni, az agy azon területe indult növekedésnek, mely a térbeli tájékozódásért felelős. Mindez pedig arra utal, hogy az agy jóval gyakrabban esik át változáson, mint azt mit gondolnánk, és ezeket a változásokat a sztereotípiák, illetve az élet során mutatott hozzáállásaink idézik elő, nem pedig a természet. A professzor szerint nem szabad elfogadni azt a nézetet sem, miszerint a nők agyszerkezetük révén egyszerűen kevésbé érdeklődnek a tudományok iránt, mert ezzel rengeteg tehetséges tudósjelöltet veszít el a világ, és bár nézeteit sokan vitatják, ő kitart álláspontja mellett, miszerint a nők és a férfiak agya jóval több hasonlóságot mutat, mint különbséget.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Narancsos almás töltött csirke gyömbérrel

Hozzávalók: 1 csirke, 2 narancs, 2 alma, 2 zsemle, 3 dl tej, só, gyömbér, 5 dkg mazsola, 1 tojás, 3 dkg vaj, 1 csipetnyi majoránna, törött bors, pirospaprika.

Bővebben...

Így készítsünk gesztenyével töltött pulykasültet

Egyre több családnál kerül a karácsonyi asztalra a gesztenyés pulyka. Mi most megmutatjuk hogyan készítsünk el egy egész pulykát, megtöltve finom illatos gesztenyével.

Bővebben...

Öt tény, amit nem tudott Leonidász 300 fős seregéről

 

A történelemkönyveknek, hollywoodi filmeknek és képregényeknek hála a thermopülai csata az ókor egyik legismertebb ütközete, mégis megannyi hamis tény kering róla a köztudatban. Valóban 300 fős volt a spártai haderő?

Bővebben...

Átalakul az RTL Klub műsorrendje

A Konyhafőnök negyedik évadának végével átalakul az RTL Klub esti műsorrendje. A Fókusz újra az RTL Híradó után jelentkezik, emellett vadonatúj évadokkal tér vissza a Keresem a családom, a Válótársak és a Gyertek át! is.

Bővebben...

Diétába kezdenél? A bélflórád megnehezítheti a dolgod…

Az újévi fogyókúra türelmetlenül várt hatása eltarthat egy darabig, a bélflórád mikroorganizmusai ugyanis lelassíthatják a kívánt fogyási folyamatot.

Bővebben...

5 tipp, ami hízókúrához és fogyáshoz is hasznos

Mik lehetnek egyaránt hasznosak hízó- és fogyókúrához? Ha azt hisszük, hogy olyan nagy különbség van a két cél között, tévedünk.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Mit árulnak el gyermeked intelligenciájáról az első rajzai?

A legtöbb szülő gyermeke első rajzát azonnal büszkén kiteszi a hűtőre, és később is nagy becsben tartja ezeket a kezdeti irkafirkákat.

Bővebben...

Minden amit a zsírégető élelmiszerekről megtudhatsz

Táplálékunkban, amit megeszünk, vannak bizonyos anyagok, amelyek a zsírégetésben segítenek. Ismerjük meg ezeket a csodaszereket.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A kalcium vitamin fontossága!

A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

Bővebben...

Segíthet az asztma kezelésében a D-vitamin

A napfényben töltött idő hatással van az asztmások állapotára az immunrendszer változásának révén  – derül ki egy friss kutatásból, amelyet a londoni King’s College csapata végzett. Az eredmények alapján az alacsony D-vitamin szint a panaszok súlyosbodásához köthető.

Bővebben...

A gének az okai, ha félünk a matekórán vagy eltévedünk?

A King’s College London munkatársai szerint a génjeinknek fontos szerepe van abban, hogy mennyire érezzük rosszul magunkat, ha egy térképen kell kiigazodnunk, vagy ha éppen valamilyen matematikai feladatot kell megoldanunk.

Bővebben...

Így gondozzuk a mini rózsát

A mini rózsa az egyik legkedveltebb cserepes dísznövény, amelyet ajándékba vásárolunk vagy épp mi kapjuk ajándékba, de megfelelő gondozás hiányában sajnos a növény hamar elpusztul.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!