Ez is befolyásolja a csecsemőkori beszédfejlődést

A kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a genetikai tényezők hozzájárulhatnak a nyelv csecsemőkori fejlődéséhez.

 

A Bristoli Egyetem kutatói egy nemzetközi kutatócsoporttal együttműködve jelentős összefüggést felfedeztek fel a ROBO2 gén környékén végbemenő genetikai változások és a gyermekek által a nyelvi fejlődés korai szakaszaiban kiejtett szavak száma között.

A gyerekek 10-15 hónapos koruk körül kezdenek szavakat alkotni, és szókincsük a növekedésükkel párhuzamosan bővül a 15-18 hónapban mérhető 50 szóról a 18-30 hónapos 200 szóra, majd a hat éves korban jellemző 14000 szóra, és végül a több mint 50000 szóra az érettségi környékén.

A kutatók a genetikai összefüggést a 15-18 hónapos életkorban fedezték fel, amikor a gyerekek jellemzően egyszavas mondatokkal kommunikálnak, még mielőtt nyelvi készségeik továbbfejlődnének a kétszavas kombinációkra és az összetettebb nyelvtani szerkezetekre.

 

A ROBO2 gén tartalmazza a ROBO2 fehérje termelésére vonatkozó utasításokat. Ez a fehérje irányítja azokat a vegyületeket az agysejtekben, valamint a többi olyan idegsejt formációkat, amelyek a csecsemőket a nyelv fejlesztésében és a hangképzésben is segítik. AROBO2 fehérje más olyan ROBO fehérjékkel is kölcsönhatásba kerül, amelyekről korábban már kimutatták, hogy az olvasási zavarokkal és a beszédhangok raktározásának problémáival állnak kapcsolatban.

Dr. Beate St Pourcain, aki Davey Smith professzorral együtt a nemzetközi kutatást vezette, így foglalta össze az eredményeket:

„A kutatás segít alaposabban megérteni azokat a genetikai tényezőket, amelyek szerepet játszanak az egészséges gyermekek korai nyelvi fejlődésében, különösen abban az időszakban, amikor a gyerekek csak egyszavas mondatokban beszélnek. Az eredmények alátámasztják az összefüggést a ROBO fehérjék és az emberek különféle nyelvi készségei között.”

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Almás sajtos csirkevagdalt recept

Hozzávalók: 2 kisebb csirkemell (45-50 dkg), 1 dl tejszín, 2 tojássárga, 1 nagy alma, 10 dkg reszelt ementáli jellegű sajt, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés zsemlemorzsa, 1 púpozott mokkáskanál só, ízlés szerint őrölt fehér bors, olaj a sütéshez.

Bővebben...

Süssünk almás pitét

Finom almás pite receptet kínálunk, amely kiváló ünnepi vagy hétvégi sütemény lesz.

Bővebben...

Bébi és az Oscar-díjasok

Edgar Wright-nak kultusza van. A rendező, aki a Haláli hullák hajnalá-t, a Vaskabátok-at és a Világvégé-t is rendezte.

Bővebben...

Az RTL Klub mutatja be a Saul fiát elsőként

Az idei Oscar-díj legjobb külföldi filmje, Nemes Jeles László Arany Glóbusz díjas alkotása, a Saul fia szeptember 24-én, szombat este kerül elsőként televíziós képernyőre, köszönhetően az RTL Klubnak.

Bővebben...

Itt az új alacsony glikémiás indexű burgonya!

Frank Mitolo, a dél-ausztráliai termelő új burgonyafajtát kísérletezett ki, amelynek fajtársaival ellentétben alacsony a glikémiás indexe, tehát fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, valamint tovább nyújt teltségérzetet.

Bővebben...

Ha fogyni szeretnénk, muszáj takarítani

Akár kétszer is többet eszünk, ha rendetlenség van körülöttünk a konyhában, mivel ilyenkor stressz hatása alatt állunk – derül ki a Cornell Food and Brand Lab friss kutatásából.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A Twitter kiterjeszti a halálról és a gyászról folytatott beszélgetéseket

A 20. században a halált és a gyászt többnyire magánügynek tekintették, és a régebben szokásos nyilvános megemlékezéseket felváltották a zárt ajtók mögött, a család otthonában megrendezett bensőséges összejövetelek.

Bővebben...

Ismerjük meg az alacsony szénhidrát tartalmú diéta lényegét

Az alacsony szénhidrát tartalmú diéták közül kiválasztani a számunkra megfelelőt, nem könnyű feladat.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Nem mindegy hogy milyen és mennyi vitamint szedünk!

A vitaminokra természetesen szükség van jó egészségi állapothoz, de az orvosok egy új jelenségre figyeltek fel mostanában, mégpedig az étrend-kiegészítők túladagolására.

Bővebben...

Amit a jódról tudni érdemes!

A jód a pajzsmirigy alkotóeleme, amely létfontosságú az egész szervezet normális hormonális működése számára.

Bővebben...

Remek feszültségoldó a levendula

A levendula illata képes arra, hogy ellentétes hatásokat egyesítsen magában, így egyszerre feszültségoldó és élénkítő, mindezek mellett a jó közérzet és a belső harmónia megteremtését eredményezi

Bővebben...

Hogyan befolyásolja az ondó a nők viselkedését

Először azt hallhattuk, hogy az ondó talán segíthet a depresszió elleni küzdelemben, most pedig arról számoltak be a kutatók, hogy a férfi ondó más módokon is befolyásolhatja a nők génjeit és viselkedését.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!