Ezt csinálja az agyunk, míg alszunk

Agyunk alvás közben is aktív, sőt, a legtöbb ember még öntudatlan állapotban is tud szavakat csoportosítani.

 

Cambridge-i és párizsi kutatók különböző kísérleteket végeztek ébren lévő páciensekkel, majd rájöttek, hogy azok alvás közben továbbra is kiválóan képesek teljesíteni a feladatot.

Az alvó agy ugyanis képes akár összetett feladatokat is végrehajtani, különösen akkor, ha az a feladat amúgy automatikusan megy. A mostani kísérletek során a tudósok elektroencefalogrammal (EEG) rögzítették a résztvevők agyi aktivitását, miközben hallott szavakat kellett csoportosítaniuk (állat vagy tárgy) gombnyomás segítségével.

A résztvevőknek a jobb kezüknél lévő gombot kellett megnyomniuk, ha egy állat nevét hallották, és a bal kezüknél lévőt, ha egy tárgyét. Ez a módszer lehetővé tette a kutatóknak, hogy a reakciókat pontosan megfigyelhessék, és hogy feltérképezhessék, az egyes szavak és kategóriák mely agyi területeket aktiválják.

 

A résztvevőket az éber kísérlet után megkérték, hogy feküdjenek le egy elsötétített szobában, majd elalvás közben is folytassák a szavak osztályozását. Miután a résztvevők elaludtak, a tudósok teljesen új szavakat játszottak le nekik, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy az agyuk aktívan dolgozik az osztályozásukon. Az agyi aktivitás alapján világosan látszott, hogy a résztvevők továbbra is megfelelően reagáltak a szavakra, bár jóval lassabban, mint éber állapotban.

"Ebből is látszik, hogy agyunk alvás közben jóval aktívabb, mint azt elsőre gondolnánk. Ez segíthet megmagyarázni, hogy miért reagálunk hevesebben olyan dolgokra alvás közben, mint például a nevünk kimondása, vagy az ébresztőnk hangja a kevésbé releváns, de hasonló hangerejű zajokhoz képest - nyilatkozta Sid Koudier, a párizsi Ecole Normale Superieure munkatársa - A legtöbb ember emiatt képes egyszerűbb számításokat elvégezni elalvás közben, majd az eredmények helyességét alvás közben ellenőrizni."

A kutatás részletes leírása a Current Biology című tudományos szaklapban olvasható.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Narancsos túrós rétes

A túrós rétesből nem elég egy rudat készíteni, mert általában pillanatok alatt elfogy az asztalról. most egy narancsos, túrós rétest mutatunk be, amely akár karácsonyra is remek desszert lehet a vendégeknek.

Bővebben...

Aszpikos sonkatekercs a hidegtálhoz

Hozzávalók: 40 dkg készen vásárolt franciasaláta, 8 vékony, nagy szelet gépsonka, 5 dkg juhtúró, 2 dl tartármártás, 1 szál tormagyökér, 1 teáskanál tejföl, 2 húsleveskocka, fél citrom leve, 2 púpozott evőkanál zselatinpor, 1 mokkáskanál porcukor, csipetnyi só.

Bővebben...

A piramisok rejtélye: a Clemmons elmélet

Több száz elmélet született már arról, hogyan is épültek a piramisok – egyesek szerint faszánokon mozgatták az óriási köveket, de áltudományos források a földönkívüli erőket sem zárják ki a lehetőségek közül.

Bővebben...

Radics Gigi hisz a földöntúli dolgokban

Átvették a csajok a szellemirtó business-t: huszonhét év után végre megérkezett a „sorozat” harmadik része. A Sony Pictures Magyarországon is bemutatta az új Szellemirtókat, amely garantálja a szellemes poénokat és a rengeteg kísértetet. Radics Gigi szerint a természetfeletti erők igenis léteznek.

Bővebben...

Kalóriák helyett a makroelemeket számolja az, aki fogyni szeretne

Aki fogyni szeretne, a legtöbbször a kalóriabevitelt csökkenti, és többet kezd mozogni: elviekben ez a legtökéletesebb módszer arra, hogy az extra kilóktól megszabaduljunk. Ugyanakkor jobban járunk, ha a kalóriák helyett inkább a makroelemeket tartjuk számon.

Bővebben...

Kiderült, miért nincs értelme sokszor a diétának

A legtöbb ember hiába diétázik, olykor-olykor azért enged a csábításnak: ezeket a kisebb-nagyon falatokat ugyanakkor említésre méltónak sem találja, ezért nem is listázza őket az elfogyasztott kalóriák között.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A közösségi média miatt lesznek depressziósak a fiatal nők?

Egyes vélemények szerint elképzelhető, hogy az elmúlt 20 évben azért növekedett az önmagukat bántalmazó fiatal nők száma, mert a közösségi médiafelületek hatására egyre több a szorongó, depressziós ember, különösen nő.

Bővebben...

Hogyan ismerjük fel a hamis mézet?

A természet egyik legnagyobb ajándéka a méz. A szorgos méhek munkájának gyümölcsét emberemlékezet óta használjuk gyógyító tulajdonságaiért. Csakhogy a hamisított méztől nem várhatunk egészségjavító hatást! 2007-ben a multicégek nagyáruházainak polcain lévő mézek hetven százaléka bizonyult hamisnak!

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A különböző vitaminok hiányának tünetei

Minden évszakban fontos, hogy elegendő mennyiségű vitamint vigyünk be szervezetünkbe. Viszont  télen, amikor  jóval kevesebb gyümölcshöz és zöldséghez jutunk hozzá, különösen ügyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre.

Bővebben...

Amit a jódról tudni érdemes!

A jód a pajzsmirigy alkotóeleme, amely létfontosságú az egész szervezet normális hormonális működése számára.

Bővebben...

A vény nélkül kapható fejtetű elleni szerekhez ne sok reményt fűzzünk

Nem igazán hatékonyak az Egyesült Államokban kapható tetűirtó szerek, mivel az elmúlt 30 évben ezeket olyan széles körben alkalmazták, hogy már rezisztencia alakult ki velük szemben.

Bővebben...

Újabb sikereses kutatási eredmény a rák elleni harcban

A Thomas Jefferson Egyetem (Philadelphia) egy eddig nem ismert mechanizmust írtak le, mely alapvetően befolyásolja a daganatsejtek áttétképzését.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!