Ez a gyógymód nem enyhíti a krónikus térdfájdalmat

Szakértők kimutatták, hogy az akupunktúra a középkorú betegekben nem javítja a krónikus térdfájdalmat.

 

Az új ausztrál kutatásból az derült ki, hogy a tűvel és lézerrel végzett valódi akupunktúra nem segített többet a betegeken, mint az ál-(placebo)akupunktúra.

A Journal of the American Medical Association szaklapban publikált kutatás az akupunktúra a krónikus térdfájdalomra gyakorolt hatásait vizsgálta 50 éven felüli betegekben. Rana Hinman, a Melbourne-i Egyetem kutatásának vezetője elmondta, hogy az eredmények meglehetősen meglepték a kutatókat.

Számos 50 éven felüli ember szenved krónikus térdfájdalomtól, és sokan veszik igénybe az akupunktúrát vagy más alternatív kezeléseket. Az akupunktúrás szakemberek gyakran alkalmazzák a hagyományos kínai módszerek és a nyugati technikák ötvözetét, melyet tűk és alacsony intenzitású lézerrel végeznek.

 

Annak érdekében, hogy kiderítsék, hatékonyabb-e a tűvel és lézerrel végzett akupunktúra, mint az akupunktúra nem alkalmazása, a kutatók 282 ötven éven felüli beteget osztottak be négy csoportba. A résztvevők krónikus térdfájdalomtól és reggeli ízületi merevségtől szenvedtek. Az egyik csoport tagjai egyáltalán nem részesültek akupunktúrás kezelésben, a második tagjai tűs akupunktúrát, a harmadiké lézeres akupunktúrát, a negyediké pedig ál-(placebo)lézeres akupunktúrát kaptak. A betegek három hónap alatt 8-12 kezelésben részesültek, és az egyes kezelések körülbelül 20 percig tartottak.

A fájdalom „szerény javulását” tapasztalták a harmadik hónap végén a tűs és a lézeres akupunktúrás csoport tagjai az egyáltalán nem kezeltekhez képest, a placebo csoporthoz képest azonban nem. Egy év elteltével viszont semmilyen különbséget nem mutattak ki a csoportok között a térfájdalmat és térdműködést illetően.

A kutatók szerint ez arra utal, hogy a tűvel illetve lézerrel végzett akupunktúra nem gyakorolt „valós” vagy „közvetlen” hatást. A betegek által tapasztalt javulás valószínűleg csak a placebo hatásnak tudható be.

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Jamie Oliver: Így készítem a spárgát

A spárga nem csak finom, de nagyon egészséges is. Bemutatunk három spárgás receptet Jamie Oliver világhírű szakács tolmácsolásával!

Bővebben...

Fejtett bableves recept

A magyar konyha egyik kedvelt leves receptje a fejtett bableves, amely a füstölt hústól lesz igazán finom és zamatos. Ez a recept nem hiányozhat egyetlen magyar konyhából sem.

Bővebben...

Horányi Juli: „Próbáltam ráébreszteni a páromat, hogy baj van” YOULI a VIVA Push februári kedvence

Horányi Juli (YOULI) több mint három évvel ezelőtt megírta Wake Up című dalát, ám a szerzemény sokáig egy fiókban pihent, a nagy debütálás pedig tavaly októberig váratott magára.

Bővebben...

Tűzoltók szabadították ki a sorozatsztárt

Tűzoltót játszik a tévében, a mindennapokban azonban néha ő szorul a lánglovagok segítségére. Joe Minoso, a Lángoló Chicago című sorozat sztárja valószínűleg maga sem gondolta volna, hogy egy napon azok fogják megmenteni, akiket nap, mint nap alakít a vásznon.

Bővebben...

Drámai fogyás érhető el kalóriaszámlálás nélkül is

Bár sokak szerint a kalóriák szigorú számbavétele az, aminek segítségével komolyan fogyhatunk, egy friss kutatás ezt cáfolja. Új-zélandi szakemberek szerint ehetünk annyit, amennyi jólesik, csupán az a fontos, hogy a megfelelő ételek kerüljenek tányérunkra.

Bővebben...

Kiderült, miért nincs értelme sokszor a diétának

A legtöbb ember hiába diétázik, olykor-olykor azért enged a csábításnak: ezeket a kisebb-nagyon falatokat ugyanakkor említésre méltónak sem találja, ezért nem is listázza őket az elfogyasztott kalóriák között.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

3 növény amely jól viseli az árnyékot is!

Amikor egy erkély déli fekvésű, bizony gondot okoz, hogy milyen virágot ültessünk. Bemutatunk 3 gyönyörű egynyári virágot, amelyek a félárnyékban is remekül érzik magukat.

Bővebben...

A petúnia gondozása!

Az egynyári virágok egyik legkedveltebb növénye a petúnia. Színgazdagsága, és formavilága is igen gazdag. Ismerjük meg a petúnia igényeit.

Bővebben...

Így varázsoljunk oázist az erkélyünkre!

Sajnos sok lakásban látom, hogy az erkélyek üresen állnak nyáron, vagy épp tárolónak használják. Nincs is ennél szörnyűbb látvány.

Bővebben...

Magvetés és palántanevelés otthon házilag!

A tél végétől már érdemes tervezgetni az idei kertet, és a növényállományt, sőt már elkezdhetjük a palántanevelést akár az ablakpárkányon is!

Bővebben...

Egy éjszakányi rossz alvásnak is súlyos a hatása

Ha egyszer nem alusszuk ki magunkat, már az is roncsolja a biológiai óránk DNS-ét – derül ki egy friss kutatásból.

Bővebben...

Majdnem megvakult a kontaktlencséjétől egy fényképész

A 27 éves Lucy Garrod jobb szemében a kontaktlencse alatt bakteriális fertőzés alakult ki, aminek következtében kis híján megvakult.  Lucy már 15 éves kora óta visel kontaktlencsét, és soha semmilyen problémája nem volt vele, ám egy nap úgy ébredt, hogy a jobb szeme viszketett és valami irritálta.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!