Ezek a tünetek jelzik ha penész van otthonában

Naponta több száz gombafajjal találkozik szervezetünk, otthonunkban pedig akár 50 fajta gomba is megtelepedhet. Leggyakrabban az Alternaria, Aspergillus, Cladosporium és Penicillium fajok találhatók meg a lakás levegőjében.

Sokan lebecsülik a penész jelentőségét, úgy gondolják, a falon megjelenő gombatelepek főként esztétikai problémát jelentnek, illetve a lakás rossz szigetelésére utalnak. Csakhogy a penészgombák igen jelentős hatással vannak egészségünkre, különösen nagy veszélyt jelentenek a gyerekekre és az asztmás betegekre, akiknél akár végzetes rohamot is kiválthatnak.

Télen a köhögés, tüsszögés, légzési nehézség, orrdugulás, orrfolyás, könnyező szemek és torokfájás esetén máris megfázásra gondolunk, holott egyáltalán nem biztos, hogy a tüneteket vírus vagy baktérium okozza, nagyon is lehetséges, hogy a penész váltja ki. Ám ennél jóval súlyosabb tüneteink is lehetnek: ha gyakori fejfájás, hányinger, fáradtság gyötör, akkor is a penészre gyanakodhatunk. A gombaspórák tömegesen terjednek szét otthonunkban, s nem csak ezek, hanem a gombák által kiváltott mérgező vegyületek, ún mikotoxinok is súlyos betegségeket okozhatnak, például tüdőgyulladást, de ízületi gyulladás kialakulását illetve romlását is kiválthatják.

A szervezetbe többféle módon kerülnek: belélegzéssel vagy a bőrön át felszívódva, de könnyen meg is ehetjük az ételeinkre telepedő spórákat. Mivel a szervezet teljes működésére negatívan hatnak, és befolyásolják az idegrendszer, a hormonháztartás és az immunrendszer működését is, súlyos esetben akár daganatos betegségek kialakulásáért is felelőssé tehetők. És ne feledjük, hogy háziállatainkra éppen olyan veszélyesek, mint ránk!

 

 

Hogyan védekezhetünk ellenük?

A leggyakoribb házi módszerek közé tartozik a penész ecetes vagy klóros vízzel történő eltávolítása. Mindkét eljárás kellemetlenül büdös, mérgező és irritáló, ráadásul csak ideig-óráig hatásosak, mert a lemosott penész gyakran még agresszívabban tér vissza. Ennél sokkal hatásosabb módszer, ha olyan speciális kézmosót vásárolunk, mely nem csak vírus- és baktériumölő, hanem gombaölő hatással is rendelkezik – ezt jelzi a fungicid felirat. Ilyen gombaölő szer tömény vizes oldatával, egy szivacs segítségével áttörölhetjük a falat, illetve letörölhetjük a penészt. Közben persze viseljünk védőmaszkot. Ez már észrevehetően hatásosabb a gomba visszaszorításban, igaz, a fekete falat nem fehéríti ki, mint a klór.

Ez még mindig a házi módszerek közé tartozik.

Ám ha valaki profi, környezetbarát segítséget szeretne igénybe venni, kipróbálhatja az ózonos penészölő eljárást. Erről a módszerről kérdeztük Cirják Attilát, az Ozon Clean Kft. ügyvezetőjét.

- Hogyan történik az ózonos penészölő eljárás, és mennyire hatásos módszer? A fal repedéseiben lévő gombákat is elpusztítja?

- Az ózonos penészölő eljárás során a fertőtlenítés nagyteljesítményű ipari ózongenerátor segítségével történik. A penészes helyiséget nagy koncentrációjú ózon gáz tölti ki, amely jóval erősebb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Az ózon elpusztítja még a levegőben lévő spórákat is, vegyszer felhasználása nélkül. A folyamat végén az ózont visszaalakítjuk oxigénné, így biztosítva, hogy semmilyen egészségre káros anyag ne maradjon a helyiségben, és szinte azonnal használatba vehető legyen. 
Az ózonos tisztítás a dohszagot is megszünteti, és segít helyreállítani a lakás mikroklímáját, ami folyamatosan hatással van légzőszerveinkre, vérkeringésünkre, immunrendszerünkre, valamint nagymértékben befolyásolja alvásunk minőségét is. 

Az ózon nemcsak az egyik legerősebb fertőtlenítő szer, de a mikroorganizmusok az ózonnal szemben nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint, ahogy az a hagyományos vegyszerekkel szemben előfordulhat, ezért kezdik egyre elterjedtebben használni a legkülönbözőbb területeken, mint ivóvíz fertőtlenítés, szennyvíz kezelés, élelmiszerek fertőtlenítése. 

Ugyanakkor az ózon nem képes mélyen bejutni a fal pórusaiba, ahova az erősen penészedett fal esetén a gombafonal eljut, ezért a tartós eredmény érdekében, a falakat le kell kezelni valamilyen folyékony penészölő szerrel. Ez lehet akár klóros, vagy klórmentes szer is, sokfélét lehet kapni a boltokban, de a legdrágább nem mindig a legjobb. Van olyan szórófejes flakonban forgalmazott szer, aminek a literre számított ára 4-5000 forint, és hatásában alulmúlja a kb. 70 forintos hipót.

- Veszélyes-e ez a módszer emberi vagy állati szervezetre?

Az ózon egy rendkívül agresszív anyag, a fertőtlenítés közben olyan koncentrációban van jelen, ami már az egészségre káros, ezért kezelés alatt nem tartózkodhat senki abban a helyiségben, minden állatot és növényt is el kell távolítani. A készülék a folyamat végén az ózont visszaalakítja oxigénné, így utána rögtön be lehet menni, és egy rövid szellőztetést követően még kisgyermekek számára is biztonságos bent tartózkodni. 
A legnagyobb veszélyt inkább az jelenti, ha nem teszünk a penész, és annak spórái ellen, a gomba hatása sokszor csak évek múlva jelentkezik, a gyakori megfázáshoz hasonló kezdeti tünetek alapján hideg időben csak nehezen ismerhető fel a valós baj.


-  Az ózonos eljárás ára kedvezőbb vagy drágább a vegyszeres penészölő eljárásokhoz képest?

- A folyékony vegyszerek képesek behatolni a fal pórusaiba is, ahol akár el tudják pusztítani a gombafonalakat is. A levegőben ilyenkor nagy mennyiségben lebegő, valamint a tárgyak felületére rakódó spórákat, melyek akár több ezer évig életképesek maradhatnak, viszont nem tudjuk vegyszeresen megölni.

A légnemű ózon ezeket is elpusztítja, bejut a nehezen elérhető helyekre is, viszont nem képes mélyen bejutni a fal pórusaiba, ezért a két eljárást együtt célszerű alkalmazni. A vegyszeres kezelést mindenki el tudja végezni házilag, azután jöhet az ózon.

- A penész legfőbb ellensége a száraz környezet. Ha a penészmentesítés sikeresen megtörtént, akkor sem garantált, hogy nem újul ki a probléma, ha nem tudunk olyan feltételeket megteremteni, mely nem kedvez a penészgombáknak. Hogyan tartsuk szárazon a falakat, felületeket otthonunkban, hogy ne telepedjen meg rajta újra a gomba, mely ajtón-ablakon át folyamatosan bekerül a lakásba?

- A lakóhelyiségekben a normális életvitellel, illetve a vizes helyiségekben zajló tevékenységgel (pl. főzés, mosás, mosogatás, zuhanyozás) együtt jár a páratartalom növekedése. A hermetikusan lezárt lakásokban megszűnnek a belső páralecsapódásokat megelőző légmozgások. Sokan tartanak a vastag hőszigeteléstől, mert úgymond „nem lélegeznek” a falak. Pedig a tény az, hogy pára körülbelül 1%-a megy át a falakon keresztül, a hőszigetelő anyag fajtájától függetlenül, a távozó nedvesség szinte teljes egészében a szellőző levegővel jut (jutna ki, ha tudna) a szabadba. A tökéletesen tömítő modern nyílászárók esetében sajnos mindegy, hogy fa vagy műanyag, ma már az új fa nyílászárók is gyárilag több réteg tökéletesen légzáró lakkréteget kapnak, így megszűnt a természetes szellőzés. 

Legfontosabb a napi legalább két-háromszori maximum 5 perces szellőztetés, minél nagyobb légcserével, minél gyorsabban. Kerülni kell az ablak túl hosszan nyitva tartását, inkább 5-ször 2 perc, mint egyszer 10 perc legyen. A kinti levegő télen 1-2 gramm vizet tartalmaz, a szoba levegője viszont akár 16-18 grammot. Szellőztetésnél gyakorlatilag kicseréljük a levegő víztartalmát. A magasabb páratartalmú kimegy a szabadba, helyette bejut az alacsony páratartalmú, de hideg levegő. Az ablak becsukása után felveszi a falaktól és a tárgyaktól a bennük tárolt hőt, gyorsan visszaáll a szobahőmérséklet, és mivel szárazabb, felveszi a falak külső felületéről a felesleges nedvességet. A szellőztetés után kb. 1 órával a páratartalom ismét hasonló értékű lehet, mint a szellőztetés előtt, hiszen átvette a falaktól a nedvességet. Ilyenkor érdemes újra szellőztetni. Bár esőben a kinti relatív páratartalom meghaladhatja a 75%-ot, szellőztetni akkor is kell, mert a hideg kinti levegő relatív páratartalma a szobában átmelegedve csökken. Egy néhány ezer forintért vásárolható páratartalom mérő sokat tud segíteni a pára megfelelő szinten tartása érdekében.

Ha a magas páratartalom a gondos szellőztetés mellett is megmarad, annak egy nem látható vízszivárgás, hibás vízelvezetés is állhat a hátterében. Ilyenkor a hiba elhárításán, és a penész elpusztításán túl a falak kiszárítására egy ipari falszárító gépet célszerű bérelni, ami képes akár napi több vödör vizet is összegyűjteni.

Czirják Attila
Ozon Clean Kft.

www.ozonclean.hu

Szerző: Jáksó Nóra

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

 

 

Zelleres almás sertésragu

Ezt a finom receptet Kosztelnik Lászlóné nevű kedves olvasónk küldte be köszönjük.

Bővebben...

3 karácsonyi halas recept

Nincs karácsony hal nélkül. Aki szeretne valami új halas receptet az ünnepekre, próbálja ki az alábbi három recept egyikét.

Bővebben...

Sziget: Itt volt a fél világ

Több teltházas nappal és majd’ félmilliós látogatószámmal zárt a 24. fesztivál. Itt volt a fél világ és mindenki szerette a Szigetet.

Bővebben...

Oláh Gergő a Got Talent színpadán

A Hungary’s Got Talent első élő elődöntő adásának extra produkciójaként az X-Faktor 2012-es győztese, Oláh Gergő énekli majd az RTL Klub vadonatúj filmsorozatának, a Válótársaknak a főcímdalát.

Bővebben...

Ne számold a kalóriákat, inkább csökkentsd a cukorbevitelt!

Sokan salátaevéssel és futópaddal próbálják megőrizni az egészségüket. A szakértők szerint azonban a cukorfogyasztás csökkentésével mérsékelhető a betegségek kockázata.

Bővebben...

Koplalás helyett a spirituális fogyókúra az új divat

Tavasszal még gluténmentes diétával sanyargatta magát Cate Blanchett és Julia Roberts, hogy a legjobb formájában mehessen az Oscar-gálára, mára már Hollywoodban is a spirituális diéta a legnagyobb divat.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Majdnem megvakult a kontaktlencséjétől egy fényképész

A 27 éves Lucy Garrod jobb szemében a kontaktlencse alatt bakteriális fertőzés alakult ki, aminek következtében kis híján megvakult.  Lucy már 15 éves kora óta visel kontaktlencsét, és soha semmilyen problémája nem volt vele, ám egy nap úgy ébredt, hogy a jobb szeme viszketett és valami irritálta.

Bővebben...

Íme a tökéletes smink készítés titka

A tökéletes smink elkészítéséhez idő és némi türelem, valamint jó kozmetikai szerek kellenek. De természetesen időből nem mindig álunk jól, így néha csak pár percünk van arra, hogy kisminkeljük magunkat.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Bőrbetegség ellen együnk D vitamin!

A D-vitamin segít csökkenteni a gyakori bőrbetegséggel, a pikkelysömörrel járó gyulladást. A betegség miatt viszkető, vörös kiütések jelennek meg a bőrön.

Bővebben...

Ezt is a D vitaminnak köszönhetjük

A vérből kimutatható magas „aktív” D-vitamin-szint növeli az izomerőt, derül ki egy friss kutatásból – derül ki a University of Birmingham friss kutatásából.

Bővebben...

Vércukormérés 8+1 lépésben

A cukorbetegség diagnosztizálásával a vércukormérő mindennapi társunkká válik. Nem csak azért, mert a kezelőorvos így utasított bennünket,

Bővebben...

Bélbaktériumaink befolyásolják döntéseinket?

Elsőre tudományos fantasztikumnak tűnhet, hogy a saját sejtjeinket százszorosan meghaladó mennyiségben jelen lévő mikrobák határozhatják meg vágyainkat és hangulatunkat.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!