Ezek a tünetek jelzik ha penész van otthonában

Naponta több száz gombafajjal találkozik szervezetünk, otthonunkban pedig akár 50 fajta gomba is megtelepedhet. Leggyakrabban az Alternaria, Aspergillus, Cladosporium és Penicillium fajok találhatók meg a lakás levegőjében.

Sokan lebecsülik a penész jelentőségét, úgy gondolják, a falon megjelenő gombatelepek főként esztétikai problémát jelentnek, illetve a lakás rossz szigetelésére utalnak. Csakhogy a penészgombák igen jelentős hatással vannak egészségünkre, különösen nagy veszélyt jelentenek a gyerekekre és az asztmás betegekre, akiknél akár végzetes rohamot is kiválthatnak.

Télen a köhögés, tüsszögés, légzési nehézség, orrdugulás, orrfolyás, könnyező szemek és torokfájás esetén máris megfázásra gondolunk, holott egyáltalán nem biztos, hogy a tüneteket vírus vagy baktérium okozza, nagyon is lehetséges, hogy a penész váltja ki. Ám ennél jóval súlyosabb tüneteink is lehetnek: ha gyakori fejfájás, hányinger, fáradtság gyötör, akkor is a penészre gyanakodhatunk. A gombaspórák tömegesen terjednek szét otthonunkban, s nem csak ezek, hanem a gombák által kiváltott mérgező vegyületek, ún mikotoxinok is súlyos betegségeket okozhatnak, például tüdőgyulladást, de ízületi gyulladás kialakulását illetve romlását is kiválthatják.

A szervezetbe többféle módon kerülnek: belélegzéssel vagy a bőrön át felszívódva, de könnyen meg is ehetjük az ételeinkre telepedő spórákat. Mivel a szervezet teljes működésére negatívan hatnak, és befolyásolják az idegrendszer, a hormonháztartás és az immunrendszer működését is, súlyos esetben akár daganatos betegségek kialakulásáért is felelőssé tehetők. És ne feledjük, hogy háziállatainkra éppen olyan veszélyesek, mint ránk!

 

 

Hogyan védekezhetünk ellenük?

A leggyakoribb házi módszerek közé tartozik a penész ecetes vagy klóros vízzel történő eltávolítása. Mindkét eljárás kellemetlenül büdös, mérgező és irritáló, ráadásul csak ideig-óráig hatásosak, mert a lemosott penész gyakran még agresszívabban tér vissza. Ennél sokkal hatásosabb módszer, ha olyan speciális kézmosót vásárolunk, mely nem csak vírus- és baktériumölő, hanem gombaölő hatással is rendelkezik – ezt jelzi a fungicid felirat. Ilyen gombaölő szer tömény vizes oldatával, egy szivacs segítségével áttörölhetjük a falat, illetve letörölhetjük a penészt. Közben persze viseljünk védőmaszkot. Ez már észrevehetően hatásosabb a gomba visszaszorításban, igaz, a fekete falat nem fehéríti ki, mint a klór.

Ez még mindig a házi módszerek közé tartozik.

Ám ha valaki profi, környezetbarát segítséget szeretne igénybe venni, kipróbálhatja az ózonos penészölő eljárást. Erről a módszerről kérdeztük Cirják Attilát, az Ozon Clean Kft. ügyvezetőjét.

- Hogyan történik az ózonos penészölő eljárás, és mennyire hatásos módszer? A fal repedéseiben lévő gombákat is elpusztítja?

- Az ózonos penészölő eljárás során a fertőtlenítés nagyteljesítményű ipari ózongenerátor segítségével történik. A penészes helyiséget nagy koncentrációjú ózon gáz tölti ki, amely jóval erősebb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Az ózon elpusztítja még a levegőben lévő spórákat is, vegyszer felhasználása nélkül. A folyamat végén az ózont visszaalakítjuk oxigénné, így biztosítva, hogy semmilyen egészségre káros anyag ne maradjon a helyiségben, és szinte azonnal használatba vehető legyen. 
Az ózonos tisztítás a dohszagot is megszünteti, és segít helyreállítani a lakás mikroklímáját, ami folyamatosan hatással van légzőszerveinkre, vérkeringésünkre, immunrendszerünkre, valamint nagymértékben befolyásolja alvásunk minőségét is. 

Az ózon nemcsak az egyik legerősebb fertőtlenítő szer, de a mikroorganizmusok az ózonnal szemben nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint, ahogy az a hagyományos vegyszerekkel szemben előfordulhat, ezért kezdik egyre elterjedtebben használni a legkülönbözőbb területeken, mint ivóvíz fertőtlenítés, szennyvíz kezelés, élelmiszerek fertőtlenítése. 

Ugyanakkor az ózon nem képes mélyen bejutni a fal pórusaiba, ahova az erősen penészedett fal esetén a gombafonal eljut, ezért a tartós eredmény érdekében, a falakat le kell kezelni valamilyen folyékony penészölő szerrel. Ez lehet akár klóros, vagy klórmentes szer is, sokfélét lehet kapni a boltokban, de a legdrágább nem mindig a legjobb. Van olyan szórófejes flakonban forgalmazott szer, aminek a literre számított ára 4-5000 forint, és hatásában alulmúlja a kb. 70 forintos hipót.

- Veszélyes-e ez a módszer emberi vagy állati szervezetre?

Az ózon egy rendkívül agresszív anyag, a fertőtlenítés közben olyan koncentrációban van jelen, ami már az egészségre káros, ezért kezelés alatt nem tartózkodhat senki abban a helyiségben, minden állatot és növényt is el kell távolítani. A készülék a folyamat végén az ózont visszaalakítja oxigénné, így utána rögtön be lehet menni, és egy rövid szellőztetést követően még kisgyermekek számára is biztonságos bent tartózkodni. 
A legnagyobb veszélyt inkább az jelenti, ha nem teszünk a penész, és annak spórái ellen, a gomba hatása sokszor csak évek múlva jelentkezik, a gyakori megfázáshoz hasonló kezdeti tünetek alapján hideg időben csak nehezen ismerhető fel a valós baj.


-  Az ózonos eljárás ára kedvezőbb vagy drágább a vegyszeres penészölő eljárásokhoz képest?

- A folyékony vegyszerek képesek behatolni a fal pórusaiba is, ahol akár el tudják pusztítani a gombafonalakat is. A levegőben ilyenkor nagy mennyiségben lebegő, valamint a tárgyak felületére rakódó spórákat, melyek akár több ezer évig életképesek maradhatnak, viszont nem tudjuk vegyszeresen megölni.

A légnemű ózon ezeket is elpusztítja, bejut a nehezen elérhető helyekre is, viszont nem képes mélyen bejutni a fal pórusaiba, ezért a két eljárást együtt célszerű alkalmazni. A vegyszeres kezelést mindenki el tudja végezni házilag, azután jöhet az ózon.

- A penész legfőbb ellensége a száraz környezet. Ha a penészmentesítés sikeresen megtörtént, akkor sem garantált, hogy nem újul ki a probléma, ha nem tudunk olyan feltételeket megteremteni, mely nem kedvez a penészgombáknak. Hogyan tartsuk szárazon a falakat, felületeket otthonunkban, hogy ne telepedjen meg rajta újra a gomba, mely ajtón-ablakon át folyamatosan bekerül a lakásba?

- A lakóhelyiségekben a normális életvitellel, illetve a vizes helyiségekben zajló tevékenységgel (pl. főzés, mosás, mosogatás, zuhanyozás) együtt jár a páratartalom növekedése. A hermetikusan lezárt lakásokban megszűnnek a belső páralecsapódásokat megelőző légmozgások. Sokan tartanak a vastag hőszigeteléstől, mert úgymond „nem lélegeznek” a falak. Pedig a tény az, hogy pára körülbelül 1%-a megy át a falakon keresztül, a hőszigetelő anyag fajtájától függetlenül, a távozó nedvesség szinte teljes egészében a szellőző levegővel jut (jutna ki, ha tudna) a szabadba. A tökéletesen tömítő modern nyílászárók esetében sajnos mindegy, hogy fa vagy műanyag, ma már az új fa nyílászárók is gyárilag több réteg tökéletesen légzáró lakkréteget kapnak, így megszűnt a természetes szellőzés. 

Legfontosabb a napi legalább két-háromszori maximum 5 perces szellőztetés, minél nagyobb légcserével, minél gyorsabban. Kerülni kell az ablak túl hosszan nyitva tartását, inkább 5-ször 2 perc, mint egyszer 10 perc legyen. A kinti levegő télen 1-2 gramm vizet tartalmaz, a szoba levegője viszont akár 16-18 grammot. Szellőztetésnél gyakorlatilag kicseréljük a levegő víztartalmát. A magasabb páratartalmú kimegy a szabadba, helyette bejut az alacsony páratartalmú, de hideg levegő. Az ablak becsukása után felveszi a falaktól és a tárgyaktól a bennük tárolt hőt, gyorsan visszaáll a szobahőmérséklet, és mivel szárazabb, felveszi a falak külső felületéről a felesleges nedvességet. A szellőztetés után kb. 1 órával a páratartalom ismét hasonló értékű lehet, mint a szellőztetés előtt, hiszen átvette a falaktól a nedvességet. Ilyenkor érdemes újra szellőztetni. Bár esőben a kinti relatív páratartalom meghaladhatja a 75%-ot, szellőztetni akkor is kell, mert a hideg kinti levegő relatív páratartalma a szobában átmelegedve csökken. Egy néhány ezer forintért vásárolható páratartalom mérő sokat tud segíteni a pára megfelelő szinten tartása érdekében.

Ha a magas páratartalom a gondos szellőztetés mellett is megmarad, annak egy nem látható vízszivárgás, hibás vízelvezetés is állhat a hátterében. Ilyenkor a hiba elhárításán, és a penész elpusztításán túl a falak kiszárítására egy ipari falszárító gépet célszerű bérelni, ami képes akár napi több vödör vizet is összegyűjteni.

Czirják Attila
Ozon Clean Kft.

www.ozonclean.hu

Szerző: Jáksó Nóra

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

 

 

Pikáns csokoládétorta céklával ízesítve

24 cm-es tortaforma tészta hozzávalói: 10 dkg csokoládé (nálam 46%-os), 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 cs vaníliás cukor, 2 db tojás, 20 dkg liszt, 1,5 tk sütőpor, 10 dkg főtt, pépesített cékla.

Bővebben...

Süssünk mandarinos habos túrótortát

Hozzávalók: 4 tojásból piskóta, 25 dkg túró, 1 citrom leve, 1 étkezési zselatin, 2 habtejszínpótló por, 10 evőkanál porcukor, 1-2 mandarin .

Bővebben...

Rekordot döntöttek az öngyilkosok

Az öngyilkos osztag tarolt. A világ leggonoszabb szuperhőseit összehozó, megdöbbentően látványos szuperhősfilm, a Suicide Squad – Öngyilkos osztag ezen a héten került a mozikba, és bebizonyította, milyen szexi a rosszaság: a premierjét követő első hétvégén az Egyesült Államokban több mint 135 millió dollárért vettek rá jegyet!

Bővebben...

Legendás Colin Farrell, és megfigyelései

Colin Farrell el van ájulva. Az új Harry Potter-filmben, a Legendás állatok és megfigyelésük-ben (Fantastic Beasts and Where to Find Them, hazai bemutató: november 17.) ő alakítja Parcival Gravest, a MACUSA, az Amerikai Egyesült Államok Varázslókongresszusa biztonsági főnökét.

Bővebben...

3 zsírégető recept tavaszra

Tavasszal megújul a természet. Rajtunk is kevesebb ruha takarja a télen felszedett kilókat. Nem csoda, ha szeretnénk kicsit leadni. Itt van három könnyű zsírégető recept, pillanatok alatt, kevés hozzávalóval!

Bővebben...

Nem véletlenül álmodunk csokitortákról

Oka van annak, hogy a legtöbb ember ellenállhatatlan vágyat érez, hogy néha egészségtelen, hizlaló finomságokkal tömje tele a fejét. Ilyenkor azonban nem az étel íze vagy illata vonz minket elsősorban, hanem az a tény, hogy veszélyes, tiltott gyümölcsöt eszünk.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Így ültessünk cikláment a kertünkbe!

Sokan a cikláment csak cserepes dísznövényként ismerik, pedig van olyan ciklámen fajta, amely a kertben is gyönyörűen áttelel.

Bővebben...

Hogyan tápoldatozuk a muskátlit?

Sokan nem is tudják mennyire fontos a megfelelő és folyamatos tápanyag után pótlás a muskátlinak. Pedig ha nem adunk elég utánpótlást a muskátlinak, hiába várjuk a virágzást.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Fűmagvetés 1x1

Egy szépen ápolt zöld gyep, a legkisebb kertben is elfér. Akár egy méteres területre is vethetünk fűmagot. Ismerjük meg a füvesítés titkait, hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb!

Bővebben...

Az erkély dísze a dézsakert!

Azoknak, akik nem rendelkeznek nagy kerttel, érdemes a dézsakert megoldást választani, hiszen kis helyen is fantasztikusan szép színes illatos kertet lehet kialakítani a legkisebb helyen is.

Bővebben...

A gyerekek agya „felragyog” édesanyjuk hangjára

Egy agyi képalkotó vizsgálatot alkalmazó kutatás azt mutatta, hogy amikor az édesanyák megszólaltak, gyermekük több agyi területe, köztük az érzelmek és a jutalom feldolgozásért, a szociális funkciókért, az arcfelismerésért és a személyesen releváns dolgok észleléséért felelős területek is aktiválódtak.

Bővebben...

A szaglás romlása az Alzheimer-kór korai jele lehet

Az, hogy mennyire vagyunk képesek felismerni és egymástól elkülöníteni bizonyos szagokat, segít következtetni arra is, hogy mennyire számítunk veszélyeztetettnek Alzheimer-kór szempontjából – derül ki egy friss kutatásból.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!