Ezek a tünetek jelzik ha penész van otthonában

Naponta több száz gombafajjal találkozik szervezetünk, otthonunkban pedig akár 50 fajta gomba is megtelepedhet. Leggyakrabban az Alternaria, Aspergillus, Cladosporium és Penicillium fajok találhatók meg a lakás levegőjében.

Sokan lebecsülik a penész jelentőségét, úgy gondolják, a falon megjelenő gombatelepek főként esztétikai problémát jelentnek, illetve a lakás rossz szigetelésére utalnak. Csakhogy a penészgombák igen jelentős hatással vannak egészségünkre, különösen nagy veszélyt jelentenek a gyerekekre és az asztmás betegekre, akiknél akár végzetes rohamot is kiválthatnak.

Télen a köhögés, tüsszögés, légzési nehézség, orrdugulás, orrfolyás, könnyező szemek és torokfájás esetén máris megfázásra gondolunk, holott egyáltalán nem biztos, hogy a tüneteket vírus vagy baktérium okozza, nagyon is lehetséges, hogy a penész váltja ki. Ám ennél jóval súlyosabb tüneteink is lehetnek: ha gyakori fejfájás, hányinger, fáradtság gyötör, akkor is a penészre gyanakodhatunk. A gombaspórák tömegesen terjednek szét otthonunkban, s nem csak ezek, hanem a gombák által kiváltott mérgező vegyületek, ún mikotoxinok is súlyos betegségeket okozhatnak, például tüdőgyulladást, de ízületi gyulladás kialakulását illetve romlását is kiválthatják.

A szervezetbe többféle módon kerülnek: belélegzéssel vagy a bőrön át felszívódva, de könnyen meg is ehetjük az ételeinkre telepedő spórákat. Mivel a szervezet teljes működésére negatívan hatnak, és befolyásolják az idegrendszer, a hormonháztartás és az immunrendszer működését is, súlyos esetben akár daganatos betegségek kialakulásáért is felelőssé tehetők. És ne feledjük, hogy háziállatainkra éppen olyan veszélyesek, mint ránk!

 

 

Hogyan védekezhetünk ellenük?

A leggyakoribb házi módszerek közé tartozik a penész ecetes vagy klóros vízzel történő eltávolítása. Mindkét eljárás kellemetlenül büdös, mérgező és irritáló, ráadásul csak ideig-óráig hatásosak, mert a lemosott penész gyakran még agresszívabban tér vissza. Ennél sokkal hatásosabb módszer, ha olyan speciális kézmosót vásárolunk, mely nem csak vírus- és baktériumölő, hanem gombaölő hatással is rendelkezik – ezt jelzi a fungicid felirat. Ilyen gombaölő szer tömény vizes oldatával, egy szivacs segítségével áttörölhetjük a falat, illetve letörölhetjük a penészt. Közben persze viseljünk védőmaszkot. Ez már észrevehetően hatásosabb a gomba visszaszorításban, igaz, a fekete falat nem fehéríti ki, mint a klór.

Ez még mindig a házi módszerek közé tartozik.

Ám ha valaki profi, környezetbarát segítséget szeretne igénybe venni, kipróbálhatja az ózonos penészölő eljárást. Erről a módszerről kérdeztük Cirják Attilát, az Ozon Clean Kft. ügyvezetőjét.

- Hogyan történik az ózonos penészölő eljárás, és mennyire hatásos módszer? A fal repedéseiben lévő gombákat is elpusztítja?

- Az ózonos penészölő eljárás során a fertőtlenítés nagyteljesítményű ipari ózongenerátor segítségével történik. A penészes helyiséget nagy koncentrációjú ózon gáz tölti ki, amely jóval erősebb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Az ózon elpusztítja még a levegőben lévő spórákat is, vegyszer felhasználása nélkül. A folyamat végén az ózont visszaalakítjuk oxigénné, így biztosítva, hogy semmilyen egészségre káros anyag ne maradjon a helyiségben, és szinte azonnal használatba vehető legyen. 
Az ózonos tisztítás a dohszagot is megszünteti, és segít helyreállítani a lakás mikroklímáját, ami folyamatosan hatással van légzőszerveinkre, vérkeringésünkre, immunrendszerünkre, valamint nagymértékben befolyásolja alvásunk minőségét is. 

Az ózon nemcsak az egyik legerősebb fertőtlenítő szer, de a mikroorganizmusok az ózonnal szemben nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint, ahogy az a hagyományos vegyszerekkel szemben előfordulhat, ezért kezdik egyre elterjedtebben használni a legkülönbözőbb területeken, mint ivóvíz fertőtlenítés, szennyvíz kezelés, élelmiszerek fertőtlenítése. 

Ugyanakkor az ózon nem képes mélyen bejutni a fal pórusaiba, ahova az erősen penészedett fal esetén a gombafonal eljut, ezért a tartós eredmény érdekében, a falakat le kell kezelni valamilyen folyékony penészölő szerrel. Ez lehet akár klóros, vagy klórmentes szer is, sokfélét lehet kapni a boltokban, de a legdrágább nem mindig a legjobb. Van olyan szórófejes flakonban forgalmazott szer, aminek a literre számított ára 4-5000 forint, és hatásában alulmúlja a kb. 70 forintos hipót.

- Veszélyes-e ez a módszer emberi vagy állati szervezetre?

Az ózon egy rendkívül agresszív anyag, a fertőtlenítés közben olyan koncentrációban van jelen, ami már az egészségre káros, ezért kezelés alatt nem tartózkodhat senki abban a helyiségben, minden állatot és növényt is el kell távolítani. A készülék a folyamat végén az ózont visszaalakítja oxigénné, így utána rögtön be lehet menni, és egy rövid szellőztetést követően még kisgyermekek számára is biztonságos bent tartózkodni. 
A legnagyobb veszélyt inkább az jelenti, ha nem teszünk a penész, és annak spórái ellen, a gomba hatása sokszor csak évek múlva jelentkezik, a gyakori megfázáshoz hasonló kezdeti tünetek alapján hideg időben csak nehezen ismerhető fel a valós baj.


-  Az ózonos eljárás ára kedvezőbb vagy drágább a vegyszeres penészölő eljárásokhoz képest?

- A folyékony vegyszerek képesek behatolni a fal pórusaiba is, ahol akár el tudják pusztítani a gombafonalakat is. A levegőben ilyenkor nagy mennyiségben lebegő, valamint a tárgyak felületére rakódó spórákat, melyek akár több ezer évig életképesek maradhatnak, viszont nem tudjuk vegyszeresen megölni.

A légnemű ózon ezeket is elpusztítja, bejut a nehezen elérhető helyekre is, viszont nem képes mélyen bejutni a fal pórusaiba, ezért a két eljárást együtt célszerű alkalmazni. A vegyszeres kezelést mindenki el tudja végezni házilag, azután jöhet az ózon.

- A penész legfőbb ellensége a száraz környezet. Ha a penészmentesítés sikeresen megtörtént, akkor sem garantált, hogy nem újul ki a probléma, ha nem tudunk olyan feltételeket megteremteni, mely nem kedvez a penészgombáknak. Hogyan tartsuk szárazon a falakat, felületeket otthonunkban, hogy ne telepedjen meg rajta újra a gomba, mely ajtón-ablakon át folyamatosan bekerül a lakásba?

- A lakóhelyiségekben a normális életvitellel, illetve a vizes helyiségekben zajló tevékenységgel (pl. főzés, mosás, mosogatás, zuhanyozás) együtt jár a páratartalom növekedése. A hermetikusan lezárt lakásokban megszűnnek a belső páralecsapódásokat megelőző légmozgások. Sokan tartanak a vastag hőszigeteléstől, mert úgymond „nem lélegeznek” a falak. Pedig a tény az, hogy pára körülbelül 1%-a megy át a falakon keresztül, a hőszigetelő anyag fajtájától függetlenül, a távozó nedvesség szinte teljes egészében a szellőző levegővel jut (jutna ki, ha tudna) a szabadba. A tökéletesen tömítő modern nyílászárók esetében sajnos mindegy, hogy fa vagy műanyag, ma már az új fa nyílászárók is gyárilag több réteg tökéletesen légzáró lakkréteget kapnak, így megszűnt a természetes szellőzés. 

Legfontosabb a napi legalább két-háromszori maximum 5 perces szellőztetés, minél nagyobb légcserével, minél gyorsabban. Kerülni kell az ablak túl hosszan nyitva tartását, inkább 5-ször 2 perc, mint egyszer 10 perc legyen. A kinti levegő télen 1-2 gramm vizet tartalmaz, a szoba levegője viszont akár 16-18 grammot. Szellőztetésnél gyakorlatilag kicseréljük a levegő víztartalmát. A magasabb páratartalmú kimegy a szabadba, helyette bejut az alacsony páratartalmú, de hideg levegő. Az ablak becsukása után felveszi a falaktól és a tárgyaktól a bennük tárolt hőt, gyorsan visszaáll a szobahőmérséklet, és mivel szárazabb, felveszi a falak külső felületéről a felesleges nedvességet. A szellőztetés után kb. 1 órával a páratartalom ismét hasonló értékű lehet, mint a szellőztetés előtt, hiszen átvette a falaktól a nedvességet. Ilyenkor érdemes újra szellőztetni. Bár esőben a kinti relatív páratartalom meghaladhatja a 75%-ot, szellőztetni akkor is kell, mert a hideg kinti levegő relatív páratartalma a szobában átmelegedve csökken. Egy néhány ezer forintért vásárolható páratartalom mérő sokat tud segíteni a pára megfelelő szinten tartása érdekében.

Ha a magas páratartalom a gondos szellőztetés mellett is megmarad, annak egy nem látható vízszivárgás, hibás vízelvezetés is állhat a hátterében. Ilyenkor a hiba elhárításán, és a penész elpusztításán túl a falak kiszárítására egy ipari falszárító gépet célszerű bérelni, ami képes akár napi több vödör vizet is összegyűjteni.

Czirják Attila
Ozon Clean Kft.

www.ozonclean.hu

Szerző: Jáksó Nóra

Kövess minket a Facebookon is, ahol még több érdekes cikket olvashatsz naponta! Kattints most!

 

 

Így készíts egészséges pizzát

A pizza világszerte óriási karriert futott be, ám a pizzériák kínálata jócskán tartalmaz olyan pizzákat is, amelyek nem előnyösek az egészségünkre nézve.

Bővebben...

Répatorta recept

Sokan a répa és a torta szó egy mondatban való használatától ódzkodnak. Szüleim, barátaim is így voltak ezzel, de miután megkóstolták, a következőnek is répa tortát kértek :) Mindenkinek ajánlani tudom :) Muszáj kipróbálni!

Bővebben...

Csípős joghurtos csirkemell

Hozzávalók: 2 kisebb csirkemell, 2 dl joghurt (vagy kefir, házi aludttej), 3 gerezd fokhagyma, 1 hosszú csöves csípős paprika, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál liszt, ízlés szerint só és törött fehér bors.

Bővebben...

Kertvarázs Magazin

Ön beszélgetett ma már a növényeivel?

Hiába vesz minden hónapban új növényt, valamiért önnél egyik sem marad meg? >>>>>

Az orchideák ápolása hónapról hónapra

Bemutatjuk az egész éves orchideák ápolását hónapról, hónapra. Ismerje meg ön is hogy milyen teendők vannak, januártól decemberig ezekkel a különleges gyönyörű növényekkel. >>>>>

Ezt tette Haddaway Pordán Petrával

Nem mindennapi élményben lehetett része Pordán Petrának, a Sláger TV Angyalának. A műsorvezető egy fesztiválon futott össze a világhírű énekessel, Haddaway-jel, akiért gyerekként egyenesen rajongott. A férfi nagyon közvetlen volt a műsorvezetővel: váratlanul még ölbe is kapta!

Bővebben...

A Marstól egészen Manchesterig

Hogy függ össze Manchester a Marssal? Hát úgy, hogy Matt Damon kitalált egy történetet magának, amit eljátszhatna és megrendezhetne.

Bővebben...

Rió kenyere – első kézből Mit együnk reggelire Brazíliában?

A Riói olimpia egyetlen magyar koordinátorát, Hegedüs Márkot kérdezte a Ceres Sütő, hogy első kézből tudja meg: milyen kenyérféleséget fogyasztanak a brazilok.

Bővebben...

A fülakupunktúra akár nyolc hét alatt lefogyaszthat

Egy friss kutatás során kiderült, hogy az elhízott résztvevők testtömegindexe akár hat százalékkal is csökkenhet a kéthónapos akupunktúrás kezelés hatására.

Bővebben...

Így diétáznak az ikrek!

Ha az ember kerüli a tükröket és a mérleget, ideig-óráig becsaphatja magát a súlyával kapcsolatban, mindezt azonban jelentősen megnehezíti, ha valakinek van egy egypetéjű ikertestvére, akivel naponta össze tudja vetni magát. 

Bővebben...

Diétába kezdenél? A bélflórád megnehezítheti a dolgod…

Az újévi fogyókúra türelmetlenül várt hatása eltarthat egy darabig, a bélflórád mikroorganizmusai ugyanis lelassíthatják a kívánt fogyási folyamatot.

Bővebben...

Utazás Magazin

Spanyolország :Sagrada Família

A méretét és részletei a középkori katedrálisokhoz hasonlító „A Szent Család engesztelő templomán” nem lehet csak úgy végigrohanni. >>>>>

New York (USA) : Ground Zero

Többéves vitát követően végül felépülhetett az emlékmúzeum a Világkereskedelmi Központ romjainak helyén. >>>>>>

Így gondozd a lepkeorchideádat, hogy szép maradjon!

Szeretnéd tudni mi a titka, hogy a lepkeorchidea szép maradjon, és virágozzon? Mi segítünk neked! Íme néhány jó tanács az egyik legszebb orchidea gondozásához! Katt ide!

Abu Dhabi luxus világa

Az egyesült Arab Emírség fővárosa Abu Dhabi, amely a Perzsa öböl déli partjának közvetlen közelében egy homokos szigeten épült.

Bővebben...

Cukros tea a stresszoldás tökéletes eszköze

A legújabb kutatás szerint a cukorfogyasztás elnyomhatja a stressz megtapasztalásakor felszabaduló kortizol hormont. Amerikai kutatók 19 tizennyolc és negyven év közötti nőben vizsgálták az édesített italok hatását.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Így ápold a lepkeorchideád hogy szép legyen!

A lepkeorchidea hazánk egyik legkedveltebb orchidea fajtája, hiszen gondozása a többi orchidea fajtához mérten egyszerűbb, és különleges pillangó formájú virágával kiemelt díszévé válhat. >>>>>>>>>>

Hogyan lehet megelőzni a B-12-vitamin-hiányt?

Az időseknek, vegetáriánusoknak és vegánoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk rá, hogy étkezési szokásaik megváltoztatásával elegendő B-12 vitamint juttassanak a szervezetükbe.

Bővebben...

10 természetes vitaminpótló növény!

A vitamin pótlása fontos szervezetünk működéséhez. Bemutatjuk a legjobb 10 természetes vitaminforrást,és gyógynövényt, amelyek különleges gyógyító hatással bírnak.

Bővebben...

A különböző vitaminok hiányának tünetei

Minden évszakban fontos, hogy elegendő mennyiségű vitamint vigyünk be szervezetünkbe. Viszont  télen, amikor  jóval kevesebb gyümölcshöz és zöldséghez jutunk hozzá, különösen ügyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre.

Bővebben...

Ezt eszik a japánok, hogy jól aludjanak

Ha éjszaka nehezére esik elaludni, lehet, hogy az első dolog, amin változtatnia kell, az az étrendje.

Bővebben...

Szilvás gombóc készítése

Hozzávalók: 70 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 25 dkg magvaváló szilva, 15 dkg zsemlemorzsa, 4 evőkanál olaj, 1 egész tojás, 1 dkg vaj, 2 evőkanál kismokka-cukor, 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj, csipetnyi só, a tetejére fahéjas porcukor.

Bővebben...

A pattanásos bőr önbizalom hiányt okoz!

Egy új, 16 tanulmányt feldolgozó elemzés megerősítette a régóta fennálló feltételezést, miszerint a pattanásos bőr, az önbizalomhiány és a depresszió gyakran kéz a kézben járnak.

Bővebben...

Ilyen egyszerűen javíthatod gyermeked iskolai teljesítményét!

Egy friss kutatás szerint, azok a gyerekek, akik iskola után legalább egy órát mozognak, a nap többi részében sokkal jobban tudnak koncentrálni. 

Bővebben...

Sok kockázatot rejtenek a mesterséges édesítőszerek!

Milliók használják a diétás termékekben lévő kalóriaszegény édesítőszereket karcsúságuk megőrzésére, a kutatók azonban attól tartanak, hogy ezek az anyagok valójában növelhetik az elhízás kockázatát.

Bővebben...

Ártalmas a fültisztító pálcika?

Egy a Henry Ford Kórházban készült tanulmány közvetlen összefüggést mutatott ki a fülpiszkáló pálcika használata és a dobhártyasérülések között.

Bővebben...

Szépüljünk otthon gyümölcsös peeling segítségével

A peeling, vagy más néven arcradír eltávolítja a bőr felső rétegeit, így bőrünk puha selymes lesz. Bemutatunk két házilag is elkészíthető peelinget, gyümölcsökből.

Bővebben...

3 különleges lekvár recept amelynek a nagymama is örülne!

Nincs is finomabb, mint a Nagymama által készített finom házi lekvár. De most ön is megtanulhatja, hogyan kell lekvárt készíteni otthon.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!