Ezek a tünetek jelzik ha penész van otthonában

Naponta több száz gombafajjal találkozik szervezetünk, otthonunkban pedig akár 50 fajta gomba is megtelepedhet. Leggyakrabban az Alternaria, Aspergillus, Cladosporium és Penicillium fajok találhatók meg a lakás levegőjében.

Sokan lebecsülik a penész jelentőségét, úgy gondolják, a falon megjelenő gombatelepek főként esztétikai problémát jelentnek, illetve a lakás rossz szigetelésére utalnak. Csakhogy a penészgombák igen jelentős hatással vannak egészségünkre, különösen nagy veszélyt jelentenek a gyerekekre és az asztmás betegekre, akiknél akár végzetes rohamot is kiválthatnak.

Télen a köhögés, tüsszögés, légzési nehézség, orrdugulás, orrfolyás, könnyező szemek és torokfájás esetén máris megfázásra gondolunk, holott egyáltalán nem biztos, hogy a tüneteket vírus vagy baktérium okozza, nagyon is lehetséges, hogy a penész váltja ki. Ám ennél jóval súlyosabb tüneteink is lehetnek: ha gyakori fejfájás, hányinger, fáradtság gyötör, akkor is a penészre gyanakodhatunk. A gombaspórák tömegesen terjednek szét otthonunkban, s nem csak ezek, hanem a gombák által kiváltott mérgező vegyületek, ún mikotoxinok is súlyos betegségeket okozhatnak, például tüdőgyulladást, de ízületi gyulladás kialakulását illetve romlását is kiválthatják.

A szervezetbe többféle módon kerülnek: belélegzéssel vagy a bőrön át felszívódva, de könnyen meg is ehetjük az ételeinkre telepedő spórákat. Mivel a szervezet teljes működésére negatívan hatnak, és befolyásolják az idegrendszer, a hormonháztartás és az immunrendszer működését is, súlyos esetben akár daganatos betegségek kialakulásáért is felelőssé tehetők. És ne feledjük, hogy háziállatainkra éppen olyan veszélyesek, mint ránk!

 

 

Hogyan védekezhetünk ellenük?

A leggyakoribb házi módszerek közé tartozik a penész ecetes vagy klóros vízzel történő eltávolítása. Mindkét eljárás kellemetlenül büdös, mérgező és irritáló, ráadásul csak ideig-óráig hatásosak, mert a lemosott penész gyakran még agresszívabban tér vissza. Ennél sokkal hatásosabb módszer, ha olyan speciális kézmosót vásárolunk, mely nem csak vírus- és baktériumölő, hanem gombaölő hatással is rendelkezik – ezt jelzi a fungicid felirat. Ilyen gombaölő szer tömény vizes oldatával, egy szivacs segítségével áttörölhetjük a falat, illetve letörölhetjük a penészt. Közben persze viseljünk védőmaszkot. Ez már észrevehetően hatásosabb a gomba visszaszorításban, igaz, a fekete falat nem fehéríti ki, mint a klór.

Ez még mindig a házi módszerek közé tartozik.

Ám ha valaki profi, környezetbarát segítséget szeretne igénybe venni, kipróbálhatja az ózonos penészölő eljárást. Erről a módszerről kérdeztük Cirják Attilát, az Ozon Clean Kft. ügyvezetőjét.

- Hogyan történik az ózonos penészölő eljárás, és mennyire hatásos módszer? A fal repedéseiben lévő gombákat is elpusztítja?

- Az ózonos penészölő eljárás során a fertőtlenítés nagyteljesítményű ipari ózongenerátor segítségével történik. A penészes helyiséget nagy koncentrációjú ózon gáz tölti ki, amely jóval erősebb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Az ózon elpusztítja még a levegőben lévő spórákat is, vegyszer felhasználása nélkül. A folyamat végén az ózont visszaalakítjuk oxigénné, így biztosítva, hogy semmilyen egészségre káros anyag ne maradjon a helyiségben, és szinte azonnal használatba vehető legyen. 
Az ózonos tisztítás a dohszagot is megszünteti, és segít helyreállítani a lakás mikroklímáját, ami folyamatosan hatással van légzőszerveinkre, vérkeringésünkre, immunrendszerünkre, valamint nagymértékben befolyásolja alvásunk minőségét is. 

Az ózon nemcsak az egyik legerősebb fertőtlenítő szer, de a mikroorganizmusok az ózonnal szemben nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint, ahogy az a hagyományos vegyszerekkel szemben előfordulhat, ezért kezdik egyre elterjedtebben használni a legkülönbözőbb területeken, mint ivóvíz fertőtlenítés, szennyvíz kezelés, élelmiszerek fertőtlenítése. 

Ugyanakkor az ózon nem képes mélyen bejutni a fal pórusaiba, ahova az erősen penészedett fal esetén a gombafonal eljut, ezért a tartós eredmény érdekében, a falakat le kell kezelni valamilyen folyékony penészölő szerrel. Ez lehet akár klóros, vagy klórmentes szer is, sokfélét lehet kapni a boltokban, de a legdrágább nem mindig a legjobb. Van olyan szórófejes flakonban forgalmazott szer, aminek a literre számított ára 4-5000 forint, és hatásában alulmúlja a kb. 70 forintos hipót.

- Veszélyes-e ez a módszer emberi vagy állati szervezetre?

Az ózon egy rendkívül agresszív anyag, a fertőtlenítés közben olyan koncentrációban van jelen, ami már az egészségre káros, ezért kezelés alatt nem tartózkodhat senki abban a helyiségben, minden állatot és növényt is el kell távolítani. A készülék a folyamat végén az ózont visszaalakítja oxigénné, így utána rögtön be lehet menni, és egy rövid szellőztetést követően még kisgyermekek számára is biztonságos bent tartózkodni. 
A legnagyobb veszélyt inkább az jelenti, ha nem teszünk a penész, és annak spórái ellen, a gomba hatása sokszor csak évek múlva jelentkezik, a gyakori megfázáshoz hasonló kezdeti tünetek alapján hideg időben csak nehezen ismerhető fel a valós baj.


-  Az ózonos eljárás ára kedvezőbb vagy drágább a vegyszeres penészölő eljárásokhoz képest?

- A folyékony vegyszerek képesek behatolni a fal pórusaiba is, ahol akár el tudják pusztítani a gombafonalakat is. A levegőben ilyenkor nagy mennyiségben lebegő, valamint a tárgyak felületére rakódó spórákat, melyek akár több ezer évig életképesek maradhatnak, viszont nem tudjuk vegyszeresen megölni.

A légnemű ózon ezeket is elpusztítja, bejut a nehezen elérhető helyekre is, viszont nem képes mélyen bejutni a fal pórusaiba, ezért a két eljárást együtt célszerű alkalmazni. A vegyszeres kezelést mindenki el tudja végezni házilag, azután jöhet az ózon.

- A penész legfőbb ellensége a száraz környezet. Ha a penészmentesítés sikeresen megtörtént, akkor sem garantált, hogy nem újul ki a probléma, ha nem tudunk olyan feltételeket megteremteni, mely nem kedvez a penészgombáknak. Hogyan tartsuk szárazon a falakat, felületeket otthonunkban, hogy ne telepedjen meg rajta újra a gomba, mely ajtón-ablakon át folyamatosan bekerül a lakásba?

- A lakóhelyiségekben a normális életvitellel, illetve a vizes helyiségekben zajló tevékenységgel (pl. főzés, mosás, mosogatás, zuhanyozás) együtt jár a páratartalom növekedése. A hermetikusan lezárt lakásokban megszűnnek a belső páralecsapódásokat megelőző légmozgások. Sokan tartanak a vastag hőszigeteléstől, mert úgymond „nem lélegeznek” a falak. Pedig a tény az, hogy pára körülbelül 1%-a megy át a falakon keresztül, a hőszigetelő anyag fajtájától függetlenül, a távozó nedvesség szinte teljes egészében a szellőző levegővel jut (jutna ki, ha tudna) a szabadba. A tökéletesen tömítő modern nyílászárók esetében sajnos mindegy, hogy fa vagy műanyag, ma már az új fa nyílászárók is gyárilag több réteg tökéletesen légzáró lakkréteget kapnak, így megszűnt a természetes szellőzés. 

Legfontosabb a napi legalább két-háromszori maximum 5 perces szellőztetés, minél nagyobb légcserével, minél gyorsabban. Kerülni kell az ablak túl hosszan nyitva tartását, inkább 5-ször 2 perc, mint egyszer 10 perc legyen. A kinti levegő télen 1-2 gramm vizet tartalmaz, a szoba levegője viszont akár 16-18 grammot. Szellőztetésnél gyakorlatilag kicseréljük a levegő víztartalmát. A magasabb páratartalmú kimegy a szabadba, helyette bejut az alacsony páratartalmú, de hideg levegő. Az ablak becsukása után felveszi a falaktól és a tárgyaktól a bennük tárolt hőt, gyorsan visszaáll a szobahőmérséklet, és mivel szárazabb, felveszi a falak külső felületéről a felesleges nedvességet. A szellőztetés után kb. 1 órával a páratartalom ismét hasonló értékű lehet, mint a szellőztetés előtt, hiszen átvette a falaktól a nedvességet. Ilyenkor érdemes újra szellőztetni. Bár esőben a kinti relatív páratartalom meghaladhatja a 75%-ot, szellőztetni akkor is kell, mert a hideg kinti levegő relatív páratartalma a szobában átmelegedve csökken. Egy néhány ezer forintért vásárolható páratartalom mérő sokat tud segíteni a pára megfelelő szinten tartása érdekében.

Ha a magas páratartalom a gondos szellőztetés mellett is megmarad, annak egy nem látható vízszivárgás, hibás vízelvezetés is állhat a hátterében. Ilyenkor a hiba elhárításán, és a penész elpusztításán túl a falak kiszárítására egy ipari falszárító gépet célszerű bérelni, ami képes akár napi több vödör vizet is összegyűjteni.

Czirják Attila
Ozon Clean Kft.

www.ozonclean.hu

Szerző: Jáksó Nóra

Kövess minket a Facebookon is, ahol még több érdekes cikket olvashatsz naponta! Kattints most!

 

 

Gesztenyés muffin karácsonyra Gordon Ramsay-tól!

Ha szeretné egy finom illatos muffinnal meglepni karácsonyra a családot, próbálja ki Gordon Ramsay gesztenyés muffin receptjét!

Bővebben...

Vargabéles recept rétestésztával

Hozzávalók: 2 csomag réteslap, 20 dkg cérnametélt, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 4 dl tejföl, 4 egész tojás, 10 dkg mazsola, 10 dkg vaj, 8-10 dkg porcukor, 2 teáskanál vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só.

Bővebben...

Gyors vacsora recept: Csípős burgonyasaláta

Szeretne egy gyors könnyű ,mégis finom vacsorát? Készítse el ezt a csípős mégis könnyű zöldséges krumpli salátát!

Bővebben...

Bebe nagykövet lett

Bebe a Magyar Afrika Társaság új jószolgálati nagykövete. Az énekes arra szeretné felhívni a lakosság figyelmét jószolgálati nagykövetként, hogy nem pusztán itthon vannak nehézségek, hanem világszerte sok helyen elkél a segítség.

Bővebben...

Az Érkezés óriási siker

A makacsság kifizetődő. Eric Heisserer forgatókönyvíró több mint 10 évvel ezelőtt látott neki, hogy egy különös hangulatú, alig tíz oldalas sci-fi novellából nagyjátékfilmet írjon.

Bővebben...

James Franco a jolly joker

James Franco mindent tud. A harmincnyolc éves színész már egy hollywoodi veteránhoz méltó életrajzot gyűrt maga mögé: őrült vígjátékban és komoly drámában is megállta a helyét… és talán ő lesz Arnold Schwarzenegger utódja.

Bővebben...

Ha fogyni akarsz, egyél mandulát!

Naponta egy maréknyi mandula fogyasztása távol tartja az éhséget, és felváltja az egészségtelen ételekből származó üres kalóriákat. Sokunknak jelent nehézséget a kiegyensúlyozott étrend követése.

Bővebben...

Fogyjunk fűzővel?

Létezik egy különös fogyókúrás módszer, mellyel több centit is lefaraghatunk derékbőségünkből anélkül, hogy kés alá feküdnénk, vagy akár egy percig is éheznénk, a gyártók szerint ugyanis segítségével csökken az éhségérzetünk.

Bővebben...

Kalóriák helyett a makroelemeket számolja az, aki fogyni szeretne

Aki fogyni szeretne, a legtöbbször a kalóriabevitelt csökkenti, és többet kezd mozogni: elviekben ez a legtökéletesebb módszer arra, hogy az extra kilóktól megszabaduljunk. Ugyanakkor jobban járunk, ha a kalóriák helyett inkább a makroelemeket tartjuk számon.

Bővebben...

Így gondozd a lepkeorchideádat, hogy szép maradjon!

Szeretnéd tudni mi a titka, hogy a lepkeorchidea szép maradjon, és virágozzon? Mi segítünk neked! Íme néhány jó tanács az egyik legszebb orchidea gondozásához! Katt ide!

Így kerüld el az ételmérgezést a nagy hőségben!

A nagy melegben az élelmiszereken pillanatok alatt elszaporodnak a baktériumok, ezért érdemes odafigyelni, hogy a családi piknik és kerti sütögetés valóban élmény legyen, és ne ételmérgezés koronázza meg.

Bővebben...

A sajtos melegszendvics szerelmeseinek kiegyensúlyozottabb a szexuális élete

Azok, akik rendszeresen fogyasztanak sajtos melegszendvicset, harmonikusabb szexuális életről számolnak be, ráadásul nagyobb hajlamot mutatnak az adakozásra – derül ki az amerikai Skout társkereső portál felméréséből.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Ha diétázunk, figyeljünk a vitaminokra

Évente több mint 30 milliárd dollárt költenek testsúlycsökkentő termékekre az Egyesült Államokban, mivel felmérések szerint minden harmadik felnőtt próbálkozik súlyleadással.

Bővebben...

A kalcium és D vitamin hatása csontjainkra!

Bár sokan szednek kalcium- és D-vitamin étrend-kiegészítőt az erősebb csontok reményében, az amerikai kormány megbízásából készült legfrissebb szakvélemények szerint az egészséges korosabb hölgyeknek nincs szükségük alacsony dózisú tablettákra.

Bővebben...

Mire használja a szervezet az E-vitamint?

A bőrre dörzsölve csökkenti az öregedés jeleit, a sportolók pedig az állóképesség fokozására használják, de a kutatók most bizonyítékot találtak az E-vitamin egyik természetes funkciójára is a szervezetben.

Bővebben...

Mini fánk recept mákkal, dióval

Akár Valentin napra akár farsangra is elkészíthető ez a finom mini fánk sütemény.

Bővebben...

Már napi 1 szál cigi is okozhat tüdőrákot és szívbetegséget

A Brit Szív Alapítvány (BHF) szerint már napi egyetlen szál cigaretta is háromszorosára növeli a szívbetegség eredetű halálozás kockázatát azokhoz az emberekhez képest, akik sosem dohányoztak.

Bővebben...

Jót tesz az agynak, ha idegennyelvet tanulunk

Egy friss tanulmány szerint minél több idegennyelvet beszélünk, annál hatékonyabban dolgozza fel agyunk a tanulási folyamat során felhalmozott adatokat, és annál könnyebben reagál is azokra – derül ki a Helsinki Egyetem friss kutatásából.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!