Hogyan teleltessük mediterrán növényeinket

Egy kertben egész évben bőven akad tennivaló. Ősszel kell elültetnünk a tavasszal virágzó hagymás és gumós növények szaporítóanyagát, az évelőket, a tűlevelű és örökzöld növényeket. Ilyenkor kell a rózsák tövét is betakargatni, hogy megvédjük a hideg ellen, és ez a fametszés ideje is.

Ám olyan növényeket is örömmel tartunk, melyek számára nem a mi mérsékelt övi éghajlatunk az ideális, és a téli hidegnek való kitettség a végüket jelentené. A Földközi-tenger térségéből származó mediterrán növények - a citrusfélék, a levendula, a kakukkfű, az oregánó, agávé, a pálmák, a murvafürt csodálatos hangulatot varázsolnak a kertbe. Télen azonban a kertben már nem gyönyörködhetünk a szépségükben, ilyenkor védelemre van szükségük. De hol teleltessük át őket, és hogyan gondoskodjunk róluk megfelelően, hogy tavasszal ismét kertünk ékévé válhassanak? Erről kérdeztük Boross Dávidot, az Oázis kertészeti Kft. marketing igazgatóját.

 

 

- Hazánkban mely mediterrán növények örvendenek a legnagyobb népszerűségnek?
- A legnépszerűbb egyértelműen a leánder, a papírvirág (Bougainvillea), a citrusfélék és a kefevirág (Callistemon).

- Mikor kell a szabadból behoznunk a dézsába ültetett mediterrán növényeket, és hová kerülhetnek? Milyen bajuk lehet egy fűtött, meleg lakásban? Milyen igényeik vannak ezeknek a növényeknek a teleltetésük során?

- Ezek a növények mind olyan helyen élnek, ahol a téli hőmérséklet nem süllyed fagypont alá, de a 15 fokot sem haladja meg. Tehát mikor az éjjeli hőmérsékletek hazánkban 5-10 fokra csökkennek, már időszerű őket védett helyre tenni. Télre egy világos, de maximum 15 fokos helyet kell keresnünk nekik (ablakos garázs, tároló helység, lépcsőház). Mivel nyugalmi állapotba kerülnek, öntözésre, tápanyagra csak nagyon ritkán, két-háromhetente lesz szükségük. Egy fűtött szobában túlságosan meleg van, a hideg és ezzel a nyugalmi állapot hiánya pedig a növény pusztulásához vezethet.

 

- A pálmafajokról köztudott, hogy fagyérzékenyek, ennek ellenére egyes pálmák a kerti kiültetésre is alkalmasak, s ezek télen is a szabadban maradnak. Melyek ezek a fajták, és hogyan óvjuk meg őket a hidegtől, fagytól?

- Valóban vannak "télálló pálmák" is, a Chamaerops és Trachicarpus félék fagypont alatti hőmérsékletet is elviselnek, de csak szárazon tartva. Ha ugyanis a víz (csapadék) becsurog a növény levéltövébe, és ott fagy meg, akkor a pálmánk sajnos elpusztul. Télire tehát be kell őket csomagolni, takarni, de legjobb egy fedett (nem fűtött) helyre vinni.

- Önöknél van lehetőség teleltetésre. Kiknek ajánlják ezt a szolgáltatást, illetve hogyan kell a tulajdonosnak előkészítenie a növényt, mielőtt Önökhöz kerül?

- Áruházaink vállalnak teleltetést, ezt elsősorban a nagyobb növények tulajdonosai veszik igénybe. A kisebb mediterrán növények téli tárolását általában megoldják "házilag", garázsban, télikertben. Megrendelőink közt sok nyári teraszt üzemeltető étterem, cégek, intézmények, és kisebb arányban magánszemélyek vannak. Magával a növénnyel nincs sok tennivaló, a szállításkor érdemes összekötözni, visszametszeni, de ezeket kérésre munkatársaink is elvégzik.

- Mikor lehet a növényeket újra kivinni a szabadba?

Amint a hajnali fagyok megszűnnek, a növények mehetnek is ki a szabadba, hiszen ők is ott érzik jól magukat, a napsütésben.

Boross Dávid, az Oázis Kertészeti Kft. marketing igazgatója

www.oazis.hu

Szerző: Jáksó Nóra

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

 

 

 

Kassai rostélyos készítése

Ha szereti a marhahúst, és kipróbálna valami igazán finom, mégis egészséges receptet, készítse el a Kassai rostélyost, nem fog csalódni benne.

Bővebben...

Így süssünk mézeskalács szíveket

Süssünk együtt a gyerekekkel finom illatos mézeskalács szíveket, amelyek akár karácsonykor, ajándékba is adhatók barátoknak, családtagoknak.

Bővebben...

Pirner Alma 15 éve dolgozik tökéletes testén

 

Pirner Almát legtöbben, Európa leghíresebb erotikus táncosnőjeként ismerik, számtalan nőnek tanította már meg az érzékiség és csábítás minden csínját-bínját. Tökéletes alakja van, óriási energiája még a televízióból is sugárzik, ráadásul még szerető anyuka és feleség is.

Bővebben...

A régi város színésznője

Emlékezetes alakításokhoz nem kell sok idő. Ha az idei díjszezon esélyeseiről van szó, Michelle Williams neve mindenképpen szóba kerül.

Bővebben...

Sikeres fogyás, rásegítéssel!

Sajnos mindannyian tapasztalhattuk, hogy a testsúlyból határozottan nehezebb leadni, mint felszedni. Sőt, vannak helyek, ahonnan szinte lehetetlen…

Bővebben...

Ismerje meg a fogyási ciklusát!

Az alvási ciklushoz hasonlóan fogyási ciklusok is léteznek – állítják amerikai kutatók, akik szerint a hétköznapokon fogyasztott élelmiszerek játsszák a legnagyobb szerepet a testsúly alakulásában.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A varjúháj imádja a napos meleg sziklakerteket!

A sziklakertek egyik jellegzetes növénye a varjúháj, amely számtalan formában és színben előfordul, sőt nagyon kedveli a napos homokos talajú kereteket is.

Bővebben...

Így ültessünk cikláment a kertünkbe!

Sokan a cikláment csak cserepes dísznövényként ismerik, pedig van olyan ciklámen fajta, amely a kertben is gyönyörűen áttelel.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Katicabogár a hasznos kertész

A katicabogár mindenki által ismert és kedves kis élőlény. A kertünkben a levéltetvek egyik fő ellensége ez a piros és pöttyös pöttömke, ami igen nagy segítség növényeink számára.

Bővebben...

Így lesz sok növény kertünkben: Tőosztás!

Megérkezett a tavaszi jó idő, számtalan kerti munka vár ránk, köztük most érdemes elvégezni az évelő növények tőosztását is.

Bővebben...

Hogyan teleltessük mediterrán növényeinket

Egy kertben egész évben bőven akad tennivaló. Ősszel kell elültetnünk a tavasszal virágzó hagymás és gumós növények szaporítóanyagát, az évelőket, a tűlevelű és örökzöld növényeket. Ilyenkor kell a rózsák tövét is betakargatni, hogy megvédjük a hideg ellen, és ez a fametszés ideje is.

Bővebben...

Ezért nem szabad este 7 után enni

Késő este, gyakran éjszaka több millió ember eszik szívesen, márpedig ez az ártalmatlannak tűnő szokás jelentősen növeli a szívinfarktus, a stroke és egy sor egyéb szív- és érrendszeri betegség kockázatát.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!