Száműzzük a tévét és a videót – olvassunk mesét a gyermekeknek!

A meseolvasás vagy fejből mesélés elengedhetetlen része volt a gyermekkoromnak. Azonban, amióta felnőttem, sok minden megváltozott. Nem csak a videó kazettán és DVD-n kiadott rajzfilmek száma nőtt meg, hanem ezzel egyenesen arányosan alakult ki az is, hogy a szülőknek egyre kevesebb idejük jut csemetéikre.

A meseolvasás pedig nem csak a gyermek személyi fejlődésére, leendő olvasási és írási készségére van hatással, hanem a családon belüli kapcsolatokat is pozitívan befolyásolja.

 

Mese, mese, mátka

„Minek olvassak mesét a gyereknek? Se időm, sem türelmem nincs hozzá. Minden este fáradt vagyok. Inkább betolom a gyereknek a mese DVD-t, az hosszú távon leköti. Addig én is meg tudom csinálni az itthoni teendőimet.” Általában ez egy „modern anyuka” kibúvója az esti meseolvasás alól. Se ideje, se türelme. Pedig a gyermekkel való kontaktus nem csak a meglévő családi kapcsolatok harmonikusságának tesz jót, hanem hosszú távon fejleszti a csemete fantáziakészségét és rajzkészségét is. Amikor pedig a szülő saját szavaival adja elő a mesét, könyv használata nélkül, élményszerűbbnek és természetesebbnek hat, és ezáltal sokkal közvetlenebb kapcsolatot teremt a mese a szülő és a gyermek között.

A régi mesék (is) brutálisak?

Egészen kicsi korban a gyerekek még nem tudják elkülöníteni a valóságot a mesétől, éppen ezért jó, ha valamit nem ért a hallgatás közben, megkérdezhesse a felnőttől. Sok szülő vitatkozik arról, vajon szabad-e mesét olvasni a gyereknek, hiszen az abban lévő szereplők fiktívek, gonoszok, kegyetlenek és félelemkeltőek. Grimm és Andersen meséi, a Piroska és a farkas, Jancsi és Juliska, Hófehérke és még megannyi mese szereplői közt találunk boszorkákat, manókat, koboldokat, félelmetes királynőket és mostohákat.

A kitalált negatív szereplők azonban nem befolyásolják a gyermekek rossz irányba való fejlődését. Teljesen más egy mesében megjelenített gonosz királynő képe, mint ugyanennek rajzfilmbeli változata. A gyermeki „brutalitás” az erőszak kultúrájának negatív irányú megváltozásával magyarázható. Mivel mindennapossá vált a kegyetlenség képi mutatása, és a gyerekek egyre inkább a televízióban élik ki rajzfilm iránti igényeiket, ezért az ez irányú fejlődés már-már visszafordíthatatlannak tűnik. Kutatások bizonyítják például azt is, hogy az a gyermek, aki naponta videojátékozik, vagy minden nap „harcos” meséket néz, sokkal magasabbra szökik az erőszakkal szembeni ingerküszöbe, valamint kevésbé lesz együttérző és segítőkész. A gyermeki változás tényével kapcsolatban egy régi rajzfilm-sorozat áll előttünk példaként: az 1940-es évektől megrajzolt Tom és Jerry a klasszikus macska-egér harcot állítja a középpontba. Ettől független a részek nagy százalékában erős brutalitás mutatkozik. Kezdjük csak a nagy konyhakés ábrázolásától egészen a bomba használatáig az egérlyukban. Ám egyik részben sincs véres jelenet, nem durvák, inkább humorosak – köszönhető a karakterek mimikáinak és az aláfestő zenének. Valóban, mikor annak idején én is előszeretettel néztem ezt a rajzfilmet, meg sem fordult a fejemben bombát dobni egy állatra, meg lecsupaszítani egy macskát. Mert nem mutattak annyi erőszakot és a gyermek tudta, hogy ez csak egy mese, nem a valóság.

Életkortól függ a meseválasztás is

 

A bölcsődésnek, az óvodásnak és a kisiskolás gyermeknek is más-más fajta mesét érdemes olvasni. A kisebbek kevesebb ideig tudnak figyelni, éppen ezért nekik rövidebb meséket, mondókákat, verseket érdemes mondani. A négysoros versikékkel pedig memóriájukat is fejleszthetjük, ha sokszori felmondás után szépen lassan meg is tanítjuk nekik. A nap bármely szakában, együtt elmondott versike nem csak mindkét fél közérzetére hat pozitívan, hanem a kapcsolat is erősebb lesz a szülő és gyermeke között.

Három kedvenc versike:

Almát eszem

Almát eszem, ropogtatom,
Fogaim közt morzsolgatom.
Olyan finom, mint a méz
Mind elfogyott idenézz,
Hammm!

Cirmos cica

Cirmos cica dorombol.
Hallgatja a komondor.
Azt gondolja magába,
szebb az ő nótája.
Rá is kezdi: vau, vau,
fut a cica: nyau, nyau!

Hüvelykujjam almafa

Hüvelykujjam almafa,
Mutatóujjam megrázta,
Középső ujjam összeszedte,
Gyűrűsujjam hazavitte.
A kisujjam mind megette,
Megfájdult a hasa tőle.

A kisiskolások pedig a sokszor hallott, hosszabb verseket és meséket is könnyen megtanulhatják. Ilyen lehet a klasszikusnak számító Öreg néne őzikéje, valamint Móricz Zsigmond: A török és a tehenek című verse.

A gyerekek számára fontos, hogy a hallott meséket, verseket saját kis világába be tudják építeni, így érzelemgazdagságuk fejlődik. Az állatmesék nem csak az állatok és a természet szeretetét jelenítik meg a kisgyermek számára, hanem tanulsággal is szolgálnak: ez segíti összefoglalni és megértetni az egész történetet.

Lényeges, hogy a mesékben elkülönítsük a jó és a rossz fogalmát. A rossz hétfejű sárkányt mindig legyőzi a jóságos királyfi, és a talán félelmet kiváltott sárkány elpusztulása után a jó elnyeri jutalmát. A gyerekek pedig kb. három éves korukban tudják elválasztani a fantáziavilágot a valóságtól.

 

Tudományos megközelítés

A gyerekeknek felolvasott versek és mesék a gondolati fejlődés mellett az érzékelést is fejlesztik. Értem ez alatt azt, amikor egy-egy verssort lágyabban, ritmusosabban mondanak el neki. A felolvasott meséből a gyermek érezheti az ütemet, a lezárt mondatokat, a szavak hangsúlyát és segíthet a beszéd tanulásában.

A két éves kor körüli gyerekek a képeskönyv nézegetésével hozzászoknak, és jó esetben meg is szeretik a könyveket. A gyermeki intelligencia fejlődését nagyban segíti a képek mellett megjelenő, leírt szó, szöveg is. A kép-szöveg társításának képessége után pedig a gyermek rádöbben arra is, hogy én is képes vagyok rá, pl. a seprű képe alapján seperni, így segíti az én-kép mielőbbi és minél fejlettebb kialakulását is. Négyéves korban már nem csak a fantázia által megrajzolt meséket szeretik hallgatni, hanem a szülők és saját élményeit is. A gyerekkor előrehaladtával pedig egyre fokozatosabban bevonhatjuk a gyermeket is a mesélésbe, és már iskoláskorban, a gyermek saját maga is elmesélheti a történetet, a szülő minimális közreműködésével.

A mese tehát mindenképpen pozitívan hat gyermekünk fejlődésére. Természetesen nem kell megtiltani a különböző képben rögzített történeteket (diafilm, rajzfilmek), de érdemes előtérbe helyezni a fantáziavilágot. Ugyanis hiába van kevés időnk gyermekünkre, negyed órát minden szülő képes lecsippenteni pihenőidejéből, és meseolvasásra szánni.

Végezetül egy idézet József Attila Thomas Mann című verséből. Érdemes megfogadni:

“Mint gyermek, aki pihennivágyik / és eljutott a nyugalmas ágyig,/ még megkérlel, hogy “Ne menj el, mesélj”/ (ígynem szökik rá hirtelen az éj) / s míg kis szíve nagyot szorongva dobban  / tán Ő setudja, mit kíván jobban / a mesét-e, vagy azt, hogy ott legyél”

Dénes Krisztina

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

 

 

 

 

fokhagymás kacsasült bazsalikommal

Kacsasült hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 4 dl tejföl, 50 dkg friss paradicsom, 5 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál bazsalikom, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Bővebben...

Ananászos tiramisu recept

Hozzávalók: 1 ananász (cc 1,4 kg, jó helyette a konzerv is), 3 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg kristálycukor, 8 babapiskóta, 6 evőkanál ananászlé, 2 evőkanál kókuszlikőr,

Bővebben...

Csatahajó épült a World Trade Center romjaiból

 

A USS New York csatahajót 1911. szeptember 11-én kezdték építeni. Pontosan 90 évvel később, ugyanezen a napon érte terrortámadás az Egyesült Államokat. A tragikus események örök mementójául a haditengerészet éppen készülő új hadihajóját a 90 éves elődről nevezték el, monumentális testéhez pedig több tonnányi acélt használtak föl az ikertornyok törmelékéből.

Bővebben...

Gáspár Bea: el kell viselni a családunkat Bárdosi Sándor ismét apuka lesz?

Gáspár Bea és Bárdosi Sándor is szerepel a Flúgos Futamban, a VIASAT3 autós reality showjában, ahol a párok több héten keresztül versenyeznek összezárva egy autóban. Az olimpiai ezüstérmes birkózó és a reality műsorból ismert Bea asszony is hosszú házasságban él, így az összezártság olykor nehéz pillanatait saját bőrükön is megtapasztalták már.

Bővebben...

Drámai fogyás érhető el kalóriaszámlálás nélkül is

Bár sokak szerint a kalóriák szigorú számbavétele az, aminek segítségével komolyan fogyhatunk, egy friss kutatás ezt cáfolja. Új-zélandi szakemberek szerint ehetünk annyit, amennyi jólesik, csupán az a fontos, hogy a megfelelő ételek kerüljenek tányérunkra.

Bővebben...

Barna rizzsel gyorsabban fogyunk

Amennyiben szeretnénk megszabadulni néhány plusz kilótól, érdemes a fehér rizst barnára váltani. Ez olyan komoly segítséget jelent a diétában, mintha naponta harminc percen át tempósan gyalogoltunk volna.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A kefevirág növény ültetése és gondozása

Bizony furcsa a neve ennek a növénynek, de tényleg találó, hiszen a virágai az üvegmosó keféhez hasonlítanak.

Bővebben...

Kora tavasszal nyílnak a muscarik!

A muscari vagy ismertebb nevén a gyöngyike a kora tavasszal nyíló hagymás növények közé tartozik, amelyek már márciustól kék színbe öltöztetik kertünket.

Bővebben...

Így metsszük vissza a gyümölcsfákat!

A gyümölcsfákat már rögtön ültetés után érdemes metszeni, de nem mindegy hogyan és mikor metsszük gyümölcsfáinkat. Cikkünk bemutatja a metszés alapjait.

Bővebben...

Tippek a városi kertépítéshez!

Egy városban mindig is nagy kihívást, jelent a kertépítés, hiszen itt nehezebb egy tágas szép kert látványát kelteni, amikor falakba és kerítésekbe ütközünk.

Bővebben...

Havi egyszeri kezelés csökkentheti a koleszterinszintet

Az Amgen gyógyszercég AMG 145 fantázianévre hallgató friss fejlesztésű szere már kétheti, illetve négyheti egy alkalommal is hatásosnak és biztonságosnak bizonyult a koleszterinszint csökkentésében.

Bővebben...

Űrtechnológiát vetnek be a fogorovosk

Egy svéd cég egyik találmányához - ami a jövőben kényelmesebbé teheti a fogorvosok munkáját is - egy eddig űreszközök kicsinyítéséhez használt eljárás adott ihletet.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!