Ezért érdemes minden nap egy kevés zöld teát inni

Sokat hallunk a zöld tea egészségvédő hatásairól, melyek alapján bátran kijelenthető, hogy érdemes minden nap kortyolgatni!

A tea a Camellia sinensis nevű növény leveleiből készül. A fekete tea készítésekor a tealeveleket szüretelés után fonnyasztják, sodorják, erjesztik, és szárítják. A zöld tea úgy készül, mint a fekete, de kimarad a fonnyasztási-erjesztési szakasz, ezért marad a levél zöld színű. A teacserje legfiatalabb leveleiből készül a fehér tea, melyet nagyon gyorsan szárítanak, hogy ne fonnyadjon. Szárítás után fehér színű lesz, innen ered a neve. A legnagyobb mennyiségben a zöld és a fehér tea tartalmaznak antioxidáns hatású polifenolokat.

Már napi 2-3 csésze zöld tea elfogyasztásával élvezethetjük az egészségügyi előnyeit. De lássuk, melyek a legfontosabb egészségvédő hatásai!

 

1.A zöld tea fogyasztása csökkenti bizonyos emésztőrendszeri daganatok – különösen a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a végbélrák – kialakulásának kockázatát. Az elmúlt évtizedekben több mint száz tanulmány igazolta a zöld és a fekete tea esetében a védő hatást. Az eddigi kutatások szerint a tea vegyületei a legtöbb esetben gátolták a tumorfejlődését, a daganatképződés több szakaszból álló folyamata közül legalább egyet blokkoltak. Ez a hatás pedig nem csupán az antioxidáns vegyületeknek köszönhető, ugyanis a tea hatóanyagai a sejtek közötti jelátvitelre gyakorolt bonyolult és összetett hatásuknál fogva is gátolják a tumor növekedését. 

2.A tea egyik legjobban vizsgált vegyülete, az EGCG, képes önmagában is csökkenteni a rosszindulatú bőrrák, a melanóma fejlődését. De azt is felfedezték, hogy az interferon-alfa-2 fehérje hatását – melyet ilyenkor alkalmaznak- az EGCG felerősíti, így a kombinált terápia még hatékonyabbá tehető a zöld tea vegyületével. A zöld teát ezért nyáron is fontos rendszeresen fogyasztani, mert védhet az UV-sugárzás okozta bőrkárosodástól és a ráncosodástól is.

 3.A zöld tea önmagában is csökkentheti az emlőrák kockázatát, de a kombinált terápia előnyeit ennél a rákbetegségnél is felfedezték. A zöld tea katekinjei ugyanis a tamoxifennel együtt még hatékonyabbá teheti az emlőrák elleni kezelést.

 4.A zöld tea csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a stroke kockázatát, különösen, ha rendszeresen fogyasztjuk. Az erről szóló széles körű japán tanulmányban úgy találták, hogy jelentősen kisebb a stroke kockázata a zöld teát rendszeresen fogyasztók körében.

5.A zöld teában lévő antioxidáns katekin és a teanin nevű aminosav segíthet az influenza vírusfertőzés megelőzésében. Ezért érdemes a meghűléses időszakban minden nap fogyasztani immunrendszerünk erősítése érdekében.

6.A zöld tea védi a szájüreg egészségét, baktériumellenes és antioxidáns hatásánál fogva csökkenti a gyulladásokat és a fogszuvasodásért felelős baktériumok számát. Kellemes leheletet biztosít, és csökkenti a szájüregi daganatos betegségek kockázatát. Ezért fokozottan ajánlott dohányzó emberek számára.

7.A zöld tea hatóanyagai segíthetnek a hepatitis-C újrafertőzésének megakadályozásában. Ezt német kutatók mutatták ki májátültetésen átesett betegeknél. Ez a megállapítás azért nagyon fontos, mert sokszor nem hatásosak a hepatitis-C elleni hagyományos kezelések.

8.A menopauza utáni csontvesztés ellen is segítségül hívhatjuk a zöld teát. A zöld tea polifenoljai kedvezően hatnak enyhén csökkent csontsűrűség esetén, melyet főként a csontvédő ösztrogének (női nemi hormonok) csökkenése okoz.

9.A zöld tea baktériumellenes hatása is régóta ismert. Fogyasztása számos bakteriális megbetegedés esetén fontos lehet, mert hatékony az E.coli, valamint a tuberkulózist és a tüdőgyulladást okozó baktériumok ellen is.

10.A zöld tea fogyasztása segíthet megelőzni az elhízást, s az elhízással összefüggő betegségek kockázatát, méregtelenít, jelentősen javíthatja az inzulinrezisztenciát, továbbá anyagcserére gyakorolt hatásánál fogva csökkentheti a cukorbetegség kialakulását.

Bár a pozitív hatás egyénenként és életmódtól függően eltérő lehet, egyértelműen látszik, hogy érdemes beépíteni mindennapjainkba a zöld teát, ugyanis rendszeres fogyasztása fokozza a vér antioxidáns kapacitását, s ezzel a legsúlyosabb betegségek kockázatát csökkenthetjük.

Ezt olvasta már?

Hogyan pusztítja a zöld tea a daganatos sejteket?

Hogyan segít a zöld tea a rák elleni harcban?

Így főzzünk hagyományos zöld teát!

Kövess minket a Facebookon is, ahol még több érdekes cikket olvashatsz naponta! Kattints most!

 

Karácsonyi fűszeres narancsleves recept

A narancs nem csak egészséges, de nagyon finom leves is készíthető belőle pillanatok alatt, amelyet a karácsonyi vacsoránál is felszolgálhatunk családunknak.

Bővebben...

Ünnepi halászlé recept

Hozzávalók: 35 dkg ponty, 35 dkg harcsa és 30 dkg kecsege színhús, 30 dkg süllő, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, télen ennek megfelelő mennyiségű lecsó, 2 dkg pirospaprika, só. 

Bővebben...

Chilis gyömbéres sült csirke recept

Hozzávalók: 4 konyhakész csirkemell, 3 zöld chilipaprika kimagozva és vékony karikákra vágva, mogyorónyi friss gyömbér lereszelve, 4 gerezd zúzott fokhagyma,

Bővebben...

Amikor a piros rosszalkodásra késztet

A piros színt általában az engedelmes magatartással társítják, mint a stop táblák vagy a jelzőlámpák esetében. Mi van azonban akkor, ha ez a szín éppen ellenkező viselkedést vált ki bizonyos helyzetekben?

Bővebben...

Készül az ünnepekre Ábel Anita és Mádai Vivi

Bár még csak november van, Ábel Anita és Mádai Vivi már apró előkészületekkel hangolódnak a karácsonyra. A két sztár, akik utoljára a TV2 Drágám, add az életed című műsorában találkoztak, ezúttal együtt sütöttek mézeskalácsot Fűszeres Eszter gasztroblogger egyedi egészséges receptje alapján.

Bővebben...

A régi város színésznője

Emlékezetes alakításokhoz nem kell sok idő. Ha az idei díjszezon esélyeseiről van szó, Michelle Williams neve mindenképpen szóba kerül.

Bővebben...

Koplalás helyett a spirituális fogyókúra az új divat

Tavasszal még gluténmentes diétával sanyargatta magát Cate Blanchett és Julia Roberts, hogy a legjobb formájában mehessen az Oscar-gálára, mára már Hollywoodban is a spirituális diéta a legnagyobb divat.

Bővebben...

Állandóan éhes? Akkor ezt egye az ebéd mellé!

Azok, akik az ebédjük mellé egy fél avokádót is elfogyasztanak, 40 százalékkal alacsonyabb hajlandóságot mutatnak a nassolásra, ráadásul jóllakottabbnak érzik magukat az étkezés után három órával. Az avokádóval növelhető a kalória- és szénhidrát-bevitel, ám a vércukorszint emelése nélkül.

Bővebben...

A fogyókúra sikere fejben dől el!

Az, ahogyan étkezési szokásainkra gondolunk, igenis meghatározza azt, hogy képesek vagyunk-e fogyni. Aki úgy tekint magára, hogy alapvetően egészségesen táplálkozik, nagyobb eséllyel szabadul meg könnyen a fölösleges kilóktól, mint az, aki bűntudatot érez a témával kapcsolatban – tudjuk meg a Winina State University friss kutatásából.

Bővebben...

Így gondozd a lepkeorchideádat, hogy szép maradjon!

Szeretnéd tudni mi a titka, hogy a lepkeorchidea szép maradjon, és virágozzon? Mi segítünk neked! Íme néhány jó tanács az egyik legszebb orchidea gondozásához! Katt ide!

Milyen betegség a kataplexia?

Egy négygyerekes anya ritka rendellenességben szenved, aminek következtében valahányszor orgazmust él át, vagy valamilyen egyéb intenzív érzelem – például düh, meglepődés vagy öröm – éri, azonnal összeesik. 

Bővebben...

Megszüntetné az éhséget a rosttabletta

A rostfogyasztás olyan anyag felszabadulásával jár a bélrendszerben, amely az agyba jutva a táplálkozás felfüggesztésére szorgalmaz utasítást. Az acetát nevű vegyület ennélfogva új fogyókúrás készítmények gyártására is alkalmas lehet.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Miért érdemes B vitamint és folsavat szedni?

Ellentmondásos kutatási eredmények láttak napvilágot a B-vitamin és a folsav szerepére vonatkozóan – lehet, hogy nem is segítenek a szív- és érrendszeri panaszokkal szemben.

Bővebben...

Növeljük szellemi képességünket D vitaminnal!

A Journals of Gerontology Series A című lapban két új tanulmány is megjelent, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a nők szellemi teljesítőképességén koruk előrehaladtával sokat segíthet a D-vitamin.

Bővebben...

Ezért érdemes cinkben gazdag ételt fogyasztani!

Az Ohiói Egyetem munkatársai felfedték, hogy a cink miként akadályozza meg az immunrendszert, hogy végzetes spirálba kerüljön, és ezáltal a lokális fertőzés generalizálódjon.

Bővebben...

Aki öt napig zsíros ételeket eszik, annak károsodhat az anyagcseréje

Az utazók és az alkalmi dőzsölők kedvenc érve a lakoma mellett, hogy néhány napi „bűnözés” még nem számít. Egy friss kutatás szerint azonban már ötnapnyi zsíros étkezés is megváltoztathatja az izmok anyagcsere-folyamatait, ami hízáshoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet.

Bővebben...

Megjósolhatóvá, vagy akár megelőzhetővé is válhat a prosztatarák továbbterjedése?

A prosztatarák a férfiak körében az egyik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganattípus. Becslések szerint a világon körülbelül hárompercenként esik egy ember a betegség áldozatául.

Bővebben...

Marhahúsleves recept háziasan

A marhahús leves készítése időt és türelmet igényel, de megéri a fáradtságot, mert egy finom zamatos húslevest kapunk ebédre!

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!