Sajnos a méz is káros, akárcsak a cukor

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot már régóta az amerikai étrend első számú gonosztevőjeként aposztrofálják, de a legújabb tudományos vonulat szerint az egyszerű kristálycukor, sőt még a természetes méz is ugyanilyen káros lehet az emberek egészségére.

 

Több táplálkozási szakértő úgy véli, hogy a túlzott mennyiségű cukor bármilyen forrásból hozzájárulhat az elhízáshoz és a diabétesz kialakulásához, ezért a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup kiemelése elvonhatja a fogyasztók figyelmét a más cukorfélék által jelentett egészségügyi veszélyekről. Azok az emberek például, akik a természetes nádcukorral ízesített üdítőitalokat fogyasztják, ugyanúgy kárt okoznak saját maguknak, mint azok, akik túl sokat fogyasztanak a magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal édesített üdítőket fogyasztók – állítja Mario Kratz, a seattle-i Washington Egyetem orvosi karának munkatársa.

„A kutatások azt bizonyítják, hogy a normál, háztartási cukor semmiben sem különbözik a magas fruktóztartalmú kukoricasziruptól” – mondta Kratz. „Egyformán károsak, ha cukrozott üdítőitalokban fogyasztjuk ezeket.”

Egyes kutatók, köztük Shreela Sharma, azonban továbbra is kitartanak amellett, hogy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup egyedi veszélyt jelent az egészségünkre. Attól tartanak, hogy az emberi szervezet másképp dolgozza fel a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, mint a normál cukrot, és ez a feldolgozási módszer nagyobb mértékben hozzájárul az elhízáshoz és az ezzel összefüggő betegségekhez, például a diabéteszhez és a szívbetegséghez.

 

 „Ha a kalóriákról van szó, a cukor csak cukor, de amikor a szervezet anyagcseréjéről van szó, a testünk nem egyformán dolgozza fel ezeket a cukrokat” – magyarázta Sharma, a Texasi Egyetem orvosi karának dietetikusa. „Véleményem szerint ezek a kis eltérések végül jelentős különbséggé adódnak össze.”

Ezt az elméletet kérdőjelezik meg azonban újabban egyes szakértők, akik úgy vélik, hogy az élelmiszerekben használt hozzáadott cukrok tulajdonképpen egyforma hatást gyakorolnak.

Jennifer Temple, a New York-i Buffalo Egyetem táplálkozási szakértője szerint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup majdnem teljesen megegyezik egyszerű cukorösszetételében a cukorral és a mézzel. „Szerintem nincs valódi különbség a cukor és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup között” – mondta Temple. „A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup feldolgozottabb, de az általunk használt cukrok többsége szintén finomított és feldolgozott.”

Ráadásul Claudia Perkins, a Texas A&M Health Science Center Diabetes Education Program kutatója szerint a kutatások azt sem bizonyították eddig, hogy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup másképp hatna az emberi szervezetre, mint más hozzáadott cukorforrások. „Nincs elegendő tudományos bizonyíték arra, hogy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup okozná az étvágynövekedést vagy a testzsír mennyiségének növekedését, vagy hogy a szervezet anyagcseréje másképp dolgozná fel, mint más édesítőszereket” – mondta Perkins.

Ezt olvasta már?

Ez a szirup megrövidítheti az életed!

Ez a szirup segít legyőzni a bakteriális fertőzést

Vigyázz, ez a cukor túlevésre ösztönöz!

Kövess minket a Facebookon is, ahol még több érdekes cikket olvashatsz naponta! Kattints most!

finom Kolbászos káposztaleves

Télen a nátha és a megfázásé a főszerep. Érdemes ilyenkor egy C vitaminban gazdag forró káposztalevest elkészíteni, amely átmelegíti testünket, és még egészséges is.

Bővebben...

Így készül a bundázott tojás

Hozzávalók: 5 tojás + 1 tojás-sárga, 1 doboz olajos hal, fél citrom leve és reszelt héja, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dkg vaj, 1 dl tej, 3-4 evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, törött fekete bors és só ízlés szerint, liszt a bundázáshoz, olaj a sütéshez.

Bővebben...

Süssünk vajas aprósüteményt

Hozzávalók kb. 70 darab süti elkészítéséhez: 25 dkg vaj, 36 dkg Graham liszt, 20 dkg barna cukor, két tojás, egy teáskanál fahéj, egy kávéskanál sütőpor, egy kevés tej az aprósütemény bekenéséhez, mandula és kandírozott gyümölcsdarabok a díszítéshez.

Bővebben...

Decemberben visszatér Máté Kriszta és Pimasz úr

A ValóVilág powered by Big Brother december 11-ei fináléja után sem maradnak új, saját gyártású tartalmak nélkül az RTLII nézői. December 16-án, pénteken jön Az első millióm vadonatúj évada Máté Krisztával, december 22-én, csütörtökön pedig érkezik a Pimaszúr átcuccol legújabb epizódja.

Bővebben...

Zacher Gábor: Én is gyakorló függő vagyok

Zacher Gábor őszintén mesél válásáról és új szerelméről a ma esti Lakástalkshowban. A VIASAT3 műsorából kiderül, hogy a népszerű toxikológus saját maga is függő, két nagy szenvedélye a pipázás és a mogyorós csoki.

Bővebben...

Batman kockahangja

A LEGO Batman – A film (The LEGO Batman Movie, már a mozikban) pillanatnyilag elképesztően jól, 97%-on áll a Rotten Tomatoeson, és a kritikusok egyetértenek: minden idők legviccesebb Batman-filmjét üdvözölhetjük benne.

Bővebben...

Így készítsd el a chia magot, amely egy igazi szuper food

Tudtad, hogy a chia mag az egyik legkisebb ehető mag a földön? Az azték zsálya néven is ismert chia növény Közép- és Dél-Amerikában őshonos.

Bővebben...

A fogyás minden életkorban jót tesz a szívnek és az érrendszernek

A fogyás a felnőttkor bármelyik szakaszában egészséges, hiszen hosszú távon előnyösen hat a szívre és az érrendszerre – olvasható egy friss tanulmányban, amely a The Lancet Diabetes & Endocrinology című szakfolyóiratban jelent meg.

Bővebben...

Ismerje meg a fogyási ciklusát!

Az alvási ciklushoz hasonlóan fogyási ciklusok is léteznek – állítják amerikai kutatók, akik szerint a hétköznapokon fogyasztott élelmiszerek játsszák a legnagyobb szerepet a testsúly alakulásában.

Bővebben...

Így gondozd a lepkeorchideádat, hogy szép maradjon!

Szeretnéd tudni mi a titka, hogy a lepkeorchidea szép maradjon, és virágozzon? Mi segítünk neked! Íme néhány jó tanács az egyik legszebb orchidea gondozásához! Katt ide!

A halolaj kapszula visszafordítja a zsíros étrend hatásait

A Journal of Physiology című szakfolyóiratban megjelent cikk szerint a halolaj tartalmú étrendkiegészítőkkel vissza lehet fordítani a zsírban gazdag étrend hatásait.

Bővebben...

Ön is szívesebben dolgozna egy robotnak?

A gyárban dolgozók elégedettebbek, ha ember helyett gép felügyeli őket – derül ki egy friss kutatásból.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Vitaminok A.-Z.ig

A vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása sokféle módon védi szervezetünket, és egészségünket. De nem mindegy hogy hogyan és mikor szedjük és főleg, hogy miből nyerjük a vitaminokat.

Bővebben...

A D vitamin védi a fogakat,és erősíti immunrendszerünket is!

Régóta ismeretes, hogy a kalcium mellett a D-vitaminnak is kiemelten fontos szerepe van a csontok és fogak megerősítésében, friss kutatások azonban arra is rávilágítottak,

Bővebben...

D vitamin (kalciferol) Egyre nagyobb figyelmet kap a D vitamin

A D vitaminról ritkán hallunk, pedig épp oly fontos szervezetünk számára, mint a C vagy a B vitamin. A lakosság, sőt azt emberiség nagy része D vitaminhiányban szenved, amelynek az egyik oka, hogy D vitaminhoz csak nyáron jut hozzá a szervezet, amikor napfény éri.

Bővebben...

A piros és a sárga paradicsom is egészséges

Amerikai kutatók szerint a narancssárga paradicsomok egy különleges fajtája egészségesebb lehet, mint a megszokott élénkpiros.

Bővebben...

A falánkság kezelése nem olyan nehéz, mint amennyire az emberek hiszik

Egy új kutatás szerint a falánkság kezelése nem olyan nehéz, mint amennyire az emberek hiszik.

Bővebben...

Miért nem tudnak a majmok beszélni? Nem a hangjukkal van gond

A majmok és a csimpánzok képtelen új hangokat elsajátítani. Sokáig azt hitték a szakemberek, hogy ennek anatómiai oka van: a gége, a nyelv és az ajkak miatt limitált az emberszabásúak hangadási képessége. Most úgy néz ki, nem a hangképzőrendszer anatómiája, hanem az agyműködés az, amely limitálja a beszédkészséget.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!