A tanult nőket ez rettenti el a dohányzástól

Egy a Zaragoza Egyetemen készült tanulmány azt vizsgálta, milyen hatása van a dohányzásellenes kampányoknak a spanyol nőkre, az eredményeket pedig az Addictive Baheviors című lapban tették közzé.

 

A kutatás során a nőket négy csoportra osztották: az 1950 előtt, az 1951 és 1964 között, az 1965 és 1983 között, valamint az 1985 és 1999 között születettekre. Amint azt a kutatást vezető Ana Isabel Gil-Lacruz kifejtette, a különböző korosztályba tartozó nők mind más és más dohányzáspolitikával, marketing stratégiával és kulturális változásokkal szembesültek, melyek mind eltérően befolyásolták a viselkedésüket és a dohányzáshoz való hozzáállásukat.

A vizsgálat arra az előfeltevésre alapult, miszerint az egészségtelen életmód – vagyis a dohányzás, ivás, mozgáshiány – elsősorban a magasabb jövedelműek körében okoz egészségügyi gondokat, hosszú távon mégis az anyagilag rosszabb helyzetben levők szenvednek különféle krónikus betegségekben. Az életkori eloszlás alapján az derült ki, hogy legkevesebbet a 65 év felettiek dohányoznak, legtöbbet pedig a 16 és 50 év közöttiek, függetlenül attól, hogy mennyire képzettek.

 

A szakemberek szerint ennek az lehet az oka, hogy az idősebbek még Franco diktatúrája alatt nőttek fel, ahol erős társadalmi nyomás nehezedett rájuk, ám az 1960-as évek liberalizmusának következtében sokan éppen a lázadás és a modernség lehetőségét látták a dohányzásban.

Ebből következően – amint az a mostani vizsgálatból is kiderült – a dohányzásellenes kampányok is eltérő módon befolyásolják a különböző generációkat. A kutatók 48 755 válasz alapján azt a következtetést szűrték le, hogy a cigaretta ára, illetve a képes figyelmeztetések hasznosnak bizonyulnak a nők körében a dohányzás visszaszorítására, pontosabban előbbi inkább a magasan képzetteknél, utóbbi viszont éppen a kevésbé tanultaknál működött igazán.

A kutatók szerint ahhoz, hogy az eddiginél is hatékonyabban működjenek a dohányzásellenes kampányok, fontos lenne, hogy korosztályonként, nemenként és országonként más-más módszert alkalmazzanak, minden esetben azt, amelyik bizonyítottan a leghatékonyabb.

Ezt olvasta már?

Hány évvel a leszokás után csökken a halálozás kockázata?

Így lehet igazán motiválni a dohányosokat a leszokásban!

Új felfedezés segítheti a cigiről való leszokást

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Tejszínes almatorta Amerikából

Az amerikai almatorta nem számít új sütemény receptnek, de úgy gondoltam érdemes elkészíteni hétvégére. Nos, két adagot is sütöttem, mégis negyed óra alatt elfogyott, és nem egy macerás recept.

Bővebben...

3 fanatasztikusan finom házi derelye recept

Három remek derelye receptet mutatunk be, amely főételként, vagy desszertként is megállja helyét. Érdemes elkészíteni őket, mert a házi derelyénél nincs finomabb.

Bővebben...

Jön a szellemes sorozat új évada

Binny, a Berlinben élő tinilány egy Melchior nevű szellemmel osztozik szobáján, aki már több mint 100 éve az épületben lakik.

Bővebben...

Új címet és időpontot kapott Tom Cruise kartelles filmje

Eredetileg Mena lett volna a címe Tom Cruise nemrég elkészült filmjének, de most átkeresztelték American Made-re (kb. Amerikai gyártmány).

Bővebben...

5 tipp, ami hízókúrához és fogyáshoz is hasznos

Mik lehetnek egyaránt hasznosak hízó- és fogyókúrához? Ha azt hisszük, hogy olyan nagy különbség van a két cél között, tévedünk.

Bővebben...

4 tipp, amivel garantáltan csökkentheted az étvágyad!

Választhatsz akármilyen divatos kúrát, ha nincs akaraterőd betartani, nem fogja siker koronázni az erőfeszítésed! És mi töri meg legkönnyebben az elszántságot? A korgó gyomor!

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Ez nagyban befolyásolja a gyermek szociális készségeit

A York Egyetem pszichológusai újabb bizonyítékot találtak arra, hogy a szülők sajátos nyelvhasználata a csecsemőjükkel segíthet a gyermeknek mások gondolatainak megértésében idősebb korában.

Bővebben...

Hol a legjobb szerelmesnek lenni?

Egy friss amerikai kutatásból megtudhatjuk, hogy Mississippi, Utah és Wisconsin a három legjobb állam a szerelmesek számára, míg Virginia csupán az erős középmezőnyben foglalhat helyet, és Dél-Dakota, Kansas és Colorado sereghajtónak számítanak.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

A napfényből nyert D-vitamin szerepet játszik a gyermekkori asztma elleni védelemben

Az elsősorban a napfényből nyert D-vitamin szerepet játszik a gyermekkori asztma elleni védelemben.

Bővebben...

Az A vitamin nem csak a szemre és a bőrre, de a szívre is hatással van

Egy friss kutatás szerint a szív reagál az A-vitaminra, illetve annak mennyiségére. Azt azonban egyelőre senki sem tudja, hogy a reakciók pozitívak vagy éppen negatívak-e…

Bővebben...

Könnyű zöldséges spagetti recept

Egy egészséges életmódhoz, diétához vagy fogyókúrához ajánljuk ezt az egyszerű és könnyű spagettis tészta receptet!

Bővebben...

Az ételek csomagolásával is átverhetnek minket a gyártók

A világos csomagolásban lévő élelmiszerről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egészségesebb. Ugyanakkor az egészségesnek hitt ételekről ösztönösen feltételezzük, hogy kevésbé ízletesek. Így aztán a gyártók szívesen játszanak megérzéseinkkel, amikor csomagolást terveznek egy-egy termékükhöz.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!