A tanult nőket ez rettenti el a dohányzástól

Egy a Zaragoza Egyetemen készült tanulmány azt vizsgálta, milyen hatása van a dohányzásellenes kampányoknak a spanyol nőkre, az eredményeket pedig az Addictive Baheviors című lapban tették közzé.

 

A kutatás során a nőket négy csoportra osztották: az 1950 előtt, az 1951 és 1964 között, az 1965 és 1983 között, valamint az 1985 és 1999 között születettekre. Amint azt a kutatást vezető Ana Isabel Gil-Lacruz kifejtette, a különböző korosztályba tartozó nők mind más és más dohányzáspolitikával, marketing stratégiával és kulturális változásokkal szembesültek, melyek mind eltérően befolyásolták a viselkedésüket és a dohányzáshoz való hozzáállásukat.

A vizsgálat arra az előfeltevésre alapult, miszerint az egészségtelen életmód – vagyis a dohányzás, ivás, mozgáshiány – elsősorban a magasabb jövedelműek körében okoz egészségügyi gondokat, hosszú távon mégis az anyagilag rosszabb helyzetben levők szenvednek különféle krónikus betegségekben. Az életkori eloszlás alapján az derült ki, hogy legkevesebbet a 65 év felettiek dohányoznak, legtöbbet pedig a 16 és 50 év közöttiek, függetlenül attól, hogy mennyire képzettek.

 

A szakemberek szerint ennek az lehet az oka, hogy az idősebbek még Franco diktatúrája alatt nőttek fel, ahol erős társadalmi nyomás nehezedett rájuk, ám az 1960-as évek liberalizmusának következtében sokan éppen a lázadás és a modernség lehetőségét látták a dohányzásban.

Ebből következően – amint az a mostani vizsgálatból is kiderült – a dohányzásellenes kampányok is eltérő módon befolyásolják a különböző generációkat. A kutatók 48 755 válasz alapján azt a következtetést szűrték le, hogy a cigaretta ára, illetve a képes figyelmeztetések hasznosnak bizonyulnak a nők körében a dohányzás visszaszorítására, pontosabban előbbi inkább a magasan képzetteknél, utóbbi viszont éppen a kevésbé tanultaknál működött igazán.

A kutatók szerint ahhoz, hogy az eddiginél is hatékonyabban működjenek a dohányzásellenes kampányok, fontos lenne, hogy korosztályonként, nemenként és országonként más-más módszert alkalmazzanak, minden esetben azt, amelyik bizonyítottan a leghatékonyabb.

Ezt olvasta már?

Hány évvel a leszokás után csökken a halálozás kockázata?

Így lehet igazán motiválni a dohányosokat a leszokásban!

Új felfedezés segítheti a cigiről való leszokást

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Csorbaleves gazdagon

Hozzávalók: 15 dkg kenyér, 10 dkg korpa, 1,5 liter víz, 40 dkg bárányhús, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 6 dkg vaj, 1 csomó zöldpetrezselyem, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 db tojássárga, fél citrom, só.

Bővebben...

Tejszínes kapros spagetti recept

Hozzávalók: 25 dkg spagetti, 2 dl tej (vagy tejszín), 2 dl tejföl (vagy kefir), 2 dkg vaj (vagy Rama margarin), 2 csokor friss kapor, 1 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál só.

Bővebben...

Bochkor is bronzérmes volt

Bochkornak vallott Kenderesi Tamás bronzérmes úszónk: bár a döntő után “sajtbureszre" vágyott, az első itthoni kaja a rántott hús volt. A világverseny talán leglazább versenyzője arról is beszélt, hogy „nem görcsöli sz.rrá magát” verseny előtt, mint a többiek.

Bővebben...

Ábrahám Edit színésznő újra színpadon, méghozzá Farkasházi Rékával!

A színésznők játékát a darab szerzője, a világhírű finn író Bengt Ahlfors is megnézi az Ivancsics Ilona és Színtársai alkotóműhely premierjén.

Bővebben...

Állandóan éhes? Akkor ezt egye az ebéd mellé!

Azok, akik az ebédjük mellé egy fél avokádót is elfogyasztanak, 40 százalékkal alacsonyabb hajlandóságot mutatnak a nassolásra, ráadásul jóllakottabbnak érzik magukat az étkezés után három órával. Az avokádóval növelhető a kalória- és szénhidrát-bevitel, ám a vércukorszint emelése nélkül.

Bővebben...

A zsírszegény diéta nem jobb a többi fogyókúránál

Egy új áttekintésből az derült ki, hiába hirdetik, hogy a zsírszegény diéták a legjobbak a fogyáshoz, valójában azonban semmivel sem hatékonyabbak, mint a más típusú diéták.

Bővebben...

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

Nagymamáink kedvenc növénye a cickafark

Nagymamáink kertjében vidéken minden kertben megtaláltuk ezt a gyönyörű napsárga virágot a cickafarkot. Ma kezd újra divatba jönni és egyre több parkban találkozunk vele. (achillea filipendulina).

Bővebben...

A bársonyvirág ültetése és gondozása

A bársonyvirág gyönyörű napsárga vagy narancssárga színével kitűnő színfolt kertünkben, sőt elűzi a kártevőket is.

Bővebben...

Dézsás növények a teraszra

Azoknak, akik nem rendelkeznek nagy kerttel, érdemes a dézsakert megoldást választani, hiszen kis helyen is fantasztikusan szép színes illatos kertet lehet kialakítani a legkisebb helyen is. A dézsás növények a legkisebb teraszt is képesek oázissá változtatni.

Bővebben...

Katicabogár a hasznos kertész

A katicabogár mindenki által ismert és kedves kis élőlény. A kertünkben a levéltetvek egyik fő ellensége ez a piros és pöttyös pöttömke, ami igen nagy segítség növényeink számára.

Bővebben...

Mikor a legélesebb az időskori elme

Funkcionális MRI vizsgálat segítségével sikerült bebizonyítani, hogy az idősebb korosztály agyi aktivitása a reggeli órákban a legkedvezőbb a mentális kihívást jelentő feladatok megoldására.

Bővebben...

Nem biztonságosak az étrendkiegészítők a babáknak

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Ellenőrzési Hivatala (FDA) nemrégiben figyelmeztetést adott ki az ABC Dophilus Powder nevű probiotikus étrend-kiegészítő termékre, mivel alkalmazása összefüggésbe hozható egy connecticuti koraszülött gyermek halálával.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!